Бунтът в либийското посолство, ден втори

Консулът Ибрахим ал Фурис отказва да напусне, въпреки заповедта за експулсиране. Съветът в Бенгази отрече да има каквито и да е връзки с него.

Днес либийците, превзели посолството на джамахирията в София, са много по-спокойни. Няма счупени стъкла и изпотъпкани портрети. В самата сграда, атмосферата е превъзбудена. Навсякъде има хора, които учтиво предлагат кафе или чай, а главният герой от вчерашния преврат Ибрахим ал Фурис приема журналисти в една от стаите на дипломатическата мисия. 

Фурис заяви пред "Капитал", че вече няма намерение да излиза извън сградата на посолството, ако не бъде отменено решението за депортирането му или не бъде постигната някаква друга договорка. Тази сутрин изтече 24-часовият срок, в който консулът трябваше да напусне България. Той все още остава "персона нон-грата" и би трябвало да бъде изведен извън територията на страната. МВР обаче не може да свърши тази работа, тъй като сградата на посолството е либийска земя. Която и част от Либия да представлява в момента. 

Барикадите около дипломата обаче се клатят сериозно. Днес преходният съвет в Бенгази е изпратил официален отговор до София, в който заявява, че Ибрахим ал Фурис не е оторизиран от съвета да го представлява. "Препоръчваме той да бъде екстрадиран, както е решила България", се казва в текст, подписан от зам. министъра на външните работи в Бенгази Салахедин Бишари.

Самият Ибрахим не знае нищо за това решение и твърди, че в момента се опитва да осъществи връзка с хората в източна Либия. Ако те не го признаят за техен представител, либийският консул казва, че ще поиска политическо убежище в България.

Неговият довереник Альон Орфали, който е родом от Бенгази, продължава да твърди, че преди три месеца (още в началото на революцията), е бил изпратен тайно от Фурис в Либия, за да установи контакт с бунтовниците. Пред "Капитал" Орфали сподели, че е пътувал с кола от България, през Турция, Сирия, Йордания и Египет за Бенгази, където се е срещнал с Мохамед ад Динари и Шифак Идрис - военни, отцепили се от режима на Кадафи. С тях е била установена връзка и дори тази нощ е имало телефонни разговори с Мохамед ад Динари, твърди Орфали.

Трите месеца, в които Ибрахим е готвил своето отцепничество, са били необходими, за да бъдат склонени останалите дипломати да се присъединят към революцията. Временно управляващият Мохамед Милад обаче бил твърдо убеден, че Кадафи ще остане на власт и не искал да послуша Фурис.

Така в крайна сметка се стигнало и до вчерашния епизод с превземането на посолството от група либийци, живеещи в България, под ръководството на консула. Ибрахим държи да отбележи, че се извинява на българския народ за събитията, и че е бил единственият дипломат, взел участие в преврата. Нотата за изхвърлянето си обаче, твърди че не е получил.

Разговорът с консула бива прекъснат от група хора, които влизат в стаята и разпалено говорят по телефона. От възбудения разговор става ясно, че къщата на Ибрахим в Триполи е била превзета от хора на Кадафи, но семейството му е в безопасност. Видимо разстроен, Фурис иска чаша вода и спира разговора с журналистите. Пътят към Триполи очевидно е отрязан, а този към Бенгази - затворен. Той остава в сградата, дипломат, който не представлява никого, в посолство с прекъснати връзки, с полицаи пред вратите. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  pepay avatar :-P
  La

  "Днес либийците, превзели посолството на джамахирията в София, са много по-спокойни."

  Може да са попрочели в пресата как ги изкараха пълни откачалници :)))

 • 2
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  Ха..."Пред "Капитал" Орфали сподели, че е пътувал с кола от България, през Турция, Сирия, Йордания и Египет за Бенгази, където се е срещнал с Мохамед ад Динари и Шифак Идрис - военни, отцепили се от режима на Кадафи. "
  Ха....!!! Страх го е да лети от София до Кайро този човек? Или...?

 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Уважаеми г-н Янков (автор на "статията"),
  От Вашите писания лично аз не успях да се ориентирам "кой кум, кой сват и кой на булката е брат". Нито ми стана ясно какво се е случило "вчера" нито пък какъв е резултатът "днес".
  Единственото впечатление, което добих от горната статия е, че май нищо важно не се е случило, а по тази причина и на никой не му е ясно какво се е случило.

 • 4
  bigman avatar :-|
  BGman1

  [quote#3:"ДАКС"]От Вашите писания лично аз не успях да се ориентирам "кой кум, кой сват и кой на булката е брат"[/quote]
  Господине,не е само автора,той и самия Ибрахим ал Фурис не е наясно в каква каша се е забъркал...

 • 5
  e_mil avatar :-|
  tamada

  [quote#3:"ДАКС"]"Нито ми стана ясно какво се е случило "вчера" нито пък какъв е резултатът "днес". [/quote]

  То пък много сложно да забележите, че в целия сайт подчертаните думи са линкове. И че думите "вчерашния преврат" в текста също са подчертани.

  "Капитал" е предимно коментарно издание и няма нужда всеки ден да ни повтарят и потретват събитието в първия абзац, както правят новинарите. Един линк към вчерашната статия за нормалните хора е достатъчен. За хора, които съвсем не са в час има леснодостъпни новинарски сайтове, радиостанции и телевизии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход