Над половината жилища се отопляват с дърва и въглища

   ©  Мария Димитрова
   ©  Мария Димитрова

Като цяло жилищното състояние на населението се подобрява - средно по-малко хора живеят в едно жилище, повечето от домакинствата са осигурени с ток, вода, канализация и баня. Някои от резултатите от преброяването обаче ни връщат години назад във времето и са доста тревожни. Близо 58% от жилищата в страната се отопляват на дърва и въглища, което е възможно най-замърсяващото околната среда средство. Този процент е още по-стряскащ за областите Смолян, София, Силистра, Ловеч и Монтана, където достига 85 на сто от обитаваните жилища. Едва 35 хил. жилища (1.2% от всички) използват природен газ, за да се топлят. Друг парадокс е, че на фона на като цяло по-добрия стандарт на живот 20.5% от жилищата са с външни тоалетни. Сериозен проблем е също и немалкият брой на хората, които живеят в нежилищни сгради, в примитивни и подвижни съоръжения.

Според доц. Илона Томова от Института за изследване на населението и човека в много малка част от ромските махали се наблюдава реално подобрение на живота на хората, а дори на места, където са вложени средства в инфраструктура, задачата е свършена така, че резултат практически няма.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  big_dik avatar :-P
  Биг Дик

  "Близо 58% от жилищата в страната се отопляват на дърва и въглища, което е възможно най-замърсяващото околната среда средство."
  От гледна точка на "зеленото" дървата и въглищата са нещо съвсем различно. Въглищата наистина са НАЙ-замърсяващото от всички изкопаеми горива. Но дървата, на съвременен "зеленоговор" се наричат "биомаса" и са изключително хвалени като възобновяем източник на енергия, който е достъпен и въглеродно неутрален (въглеродът приет от живите дървета се освобождава при изгарянето, т.е. балансът е нулев). Сигурен съм, че ако сега се разровя малко в архива на "Капитал" ще намеря доста статии, в които "биомасата" се възхвалява наред с фотоволтаиците и т.н. Не се заяждам. Просто е забавно до каква степен сме се оплели с понятията :) Ееех, ако прадядо ми (Бог да го прости) знаеше, че цял живот се е отоплявал с екологично-отговорна и въглеродно неутрална "биомаса"...:)

 • 2
  magna avatar :-|
  magna

  До коментар [#1] от "Биг Дик":

  отиди в което си искаш българско село или пък дори сателит на голям град и пак ми разправяй колко са "зелени" Дървата като средство за отопление като видиш каква е пушилка.

 • 3
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#1] от "Биг Дик":

  Въпросът има 2 страни - глобална и локална :)

  От гледна точка на глобалното затопляне, дървата (и изобщо биомасата) се смятат за неутрални по отношение на баланса на СО2 в атмосферата. Това е така, защото при фотосинтезата дърветата (и другите растения) поглъщат СО2, откъдето идва въглеродът в дървесината. После при изгарянето този въглерод дава СО2, което се връща в атмосферата, и така има кръговрат.

  Но ако има някакъв проблем с горенето (което често се случва с по-старите модели печки или котли) може да има емисии на СО (при недостиг на кислород при горенето), а дори и на прах (въпреки че пепелта в дървата е само 1-2%, т.е. много по-малко, отколкото при въглищата). Преди години у нас е имало случаи дори на спрени от РИОС (така тогава се наричаха РИОСВ) промишлени котли, използващи дървесни отпадъци, които бяха в съседство със жилищни квартали. Та това е локалната страна :)

 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен

  До коментар [#1] от "Биг Дик":

  Екологично е, когато си платиш на някой да преработи биомасата като я смели, изсуши, и пресова във вид на пелети или екобрикети, докато стане скъпа колкото газа или парното.
  Когато сам си отсечеш дръвца от гората, не е екологично.

  П.С. Още ли не си разбрал, че всички, които промотират екологичното (начело с Ал Гор) го правят, за да спечелят пари от това?

 • 5
  aircraft_carrier avatar :-|
  aircraft_carrier

  Най са ми смешни определенията за външни тоалетни.Направо ме разбиват.Е аз имам и външна и вътрешна като външната е по хубава.Да не говорим за нужниците по разни колективни коптори които са отвратителни.Кенефа до кухнята и цял ден мирише на лайна.Да ви еба и градските боклуци па тръгнали да се присмиват на селяните.Много от вас не могат дори и да си помислят за такива условия.Голяма къща с двор два декара цветя градина джакузи в двора ама се присмиват.Та градските кенефи са по зле от циганските дупки с навес по дворовете.

 • 6
  big_dik avatar :-P
  Биг Дик

  magna, ijj и Камен, просто не мога да повярвам как сте реагирали на моя коментар. Неговият тон, съдържание, а и тагът "весело" ме вкарват в голямо недоумение по отношение на вашите толкова драматични и начумерени реакции. Бедният аз, мислех, че иронията си личи от два километра...Моля да ме извините, че ви разстроих толкова! Ама за всеки случай нека направя едно голямо разкритие - добре осведомен съм, че изгарянето на дърва създава много сажди...:) А това "П.С. Още ли не си разбрал, че всички, които промотират екологичното (начело с Ал Гор) го правят, за да спечелят пари от това?", Камене, просто ме уби...:) УАУ! ЛЕЛЕ! Знам ли и аз какво съм разбрал и какво не, бе Камене, може би просто съм си тъп наивен. Ама ти нали знаеш единствената и свята истина, и винаги можеш да ни светнеш, кво се кахъриш толкова? :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал