Шест неща, които научихме от преброяването
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шест неща, които научихме от преброяването

Shutterstock

Шест неща, които научихме от преброяването

Картината на обществото не е мрачна, но има нужда от освежаване

19569 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Представите за развитието на България в близко бъдеще често напомнят на холивудски катастрофичен филм (от тези с възможно най-мрачния край). Излизат псевдопрогнози, че българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата, големи територии ще се обезлюдят, образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка. Резултатите от преброяването на Националния статистически институт (НСИ) през февруари тази година обаче разбиха апокалиптичните митове и показаха не толкова лоша картина на българското общество. В темата на броя тази седмица извадихме няколко важни извода от преброяването, които вдъхват оптимизъм, но и показват някои дупки, които имат нужда от подобрение.

България действително е една от малкото страни в Европейския съюз, в които естественият прираст е отрицателен, но темповете, с които населението намалява, са по-бавни в сравнение с предишни години. (Освен у нас отрицателен прираст е отчетен само в Латвия, Унгария, Германия и Румъния.) Емиграцията също не е чак толкова фатална - от НСИ са изчислили, че броят на трайно емигриралите от 1992 г. насам е 850 хил., като над 230 хиляди са се върнали. Застаряването на населението се дължи и на по-високата продължителност на живота, както и на факта, че сега в пенсия излизат родените след 1944 г., когато е имало повече компенсаторни раждания след войните. Тревожна все пак остава относително високата смъртност в България в сравнение с другите страни в ЕС, както и ниската раждаемост (въпреки бейми бума от последните няколко години). България не е и привлекателна за чужденци страна, заради което не може да разчита на външна миграция, за да увеличи населението си.

Според данните на НСИ образователното ниво на българите също се подобрява. Това все още не може да е повод за радост на фона на ниския обхват на деца от малцинствата и лошото качество на образованието на повечето места, но все пак дава някаква надежда, че нещата вървят в правилната посока. Българите са значително по-добре битово осигурени в сравнение с преди десет години, делът на хората, които имат компютър, драстично се е увеличил, много са хората, които активно ползват интернет. Може би най-оптимистичният извод от преброяването беше, че над три милиона души попълниха анкетата онлайн.

Има и не толкова добри тенденции - намалява делът на работещите хора, които издържат останалото население, а разликите между големите и малките населени места, както и между отделните области на България са огромни.

Едва ли все още можем да сменим апокалиптичния филм с комедия, но поводите поне за драма със сравнително щастлив край би трябвало да са достатъчни.

По темата работиха

Люба Йорданова, Божан Чипев, Вера Денизова, Бисера Станева

Представите за развитието на България в близко бъдеще често напомнят на холивудски катастрофичен филм (от тези с възможно най-мрачния край). Излизат псевдопрогнози, че българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата, големи територии ще се обезлюдят, образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка. Резултатите от преброяването на Националния статистически институт (НСИ) през февруари тази година обаче разбиха апокалиптичните митове и показаха не толкова лоша картина на българското общество. В темата на броя тази седмица извадихме няколко важни извода от преброяването, които вдъхват оптимизъм, но и показват някои дупки, които имат нужда от подобрение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

93 коментара
 • 1
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • -20
  • +108

  Разгеле, помислих си че само славитрифоновщина е останала по нашите ширини! Черногледата журналистика, която е свръхкомерсиална и смешници като дългото влечуго стнаха милионери по тази схема няма място в "Капитал".
  Радвам се, че го има "Капитал", надявам се и да не тръгне по стъпките на други парцали никога!

 • 2
  pi3.14 avatar :-|
  pi3.14

  не е черно;
  тъмно сиво;
  дано да стане още по-светло;

 • 3
  pi3.14 avatar :-P
  pi3.14

  от утре циганчетата ще се образоват
  и ще цъфнем и ще вържем

 • 4
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306
  • -22
  • +119

  Ако тази статия беше публикувана във в-к "Стършел" - щях да разбера.......
  Ще изкажа моята позиция, па да видим кой крив, кой прав.....
  1. Българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата - абсолютен факт! Единствените области, които имат положителен прираст са Сливен и Бургас. И понеже съм родом от Сливен - мога да говоря дълго и продължително по въпроса колко бебета се раждат от малцинствата..... Дори в София, където е най-сериозният бейби бум - отрицателният прираст е факт.....
  2. Големи територии ще се обезлюдят - абсолютен факт, след като починат възрастните хора, НАДИН спре изкупуването на вторични суровини от физически лица..... Процесът вече тече, природен въпрос..... По селата живеят само старци, младите са или цигани, или илитерати.... ама и илитерати не останаха.....

  Обобщение на т. 1 и т.2 - Ако не се обезлюдят огромни територии - то след физическата кончина на българите там - ще остнат само малцинства. След това - малцинствата ще се преселят, защото няма да има от кого да крадат - това е положението.
  3. Образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка - това не е вярно. Поради кризата и трудностите за реализация - образовани хора ще останат тук още известно време. Самите те ще посъветват децата си да се стягат и да продължат образованието си в чужбина, а ако е рекъл Бог - същите образовани при първа възможност ще се изнесат - защото няма да има какво да ги задържи повече тук, а и ще имат внучета за гледане по странство.....
  4. Емиграцията не е никак фатална - върнали са се 230 000 - вече пенсионирани и взели пенсия - не само българска..... С минималната пенсия, получена от 7 години работа някъде - получаваш заплатата на директор агенция - що па да не се върнеш да си караш старините?
  5. Демография. Вискоа смъртност, ниска раждаемост. За високата смъртност се грижи НЗОК, МТСП и пр. държавни институции. За сравнително високата раждаемост се грижат братята роми. (да се погледне т. 1)
  6. Според данните на НСИ образователното ниво на българите също се подобрява. Това все още не може да е повод за радост на фона на ниския обхват на деца от малцинствата и лошото качество на образованието на повечето места, но все пак дава някаква надежда, че нещата вървят в правилната посока. - ДЕМАГОГИЯ.
  - Как пък никой не се сети за качеството на образованието? Петдесет и кусур университета, завършват ги полу-грамотни хора..... и каква файда от това?
  - където има добро качество на образованието (на определени места се и намира такова) - кое ще стимулира тези добре образовани хора да продължат образованието си и да останат тук? Може би отпадналите от системата малцинствени елементи, техните деца, средата, която се очертава, или политическата, административна и пр остановка в страната?
  Айде бе!
  7. Българите са значително по-добре битово осигурени в сравнение с преди десет години, делът на хората, които имат компютър, драстично се е увеличил, много са хората, които активно ползват интернет. - Евалла на прозрението! Що не се сетиха да извадят % от територията, където хората имат нет и компютри...... Тази статистика ще даде отговори и на много други въпроси, споменати по-горе..... Що пък се не сетят от статистиката, че съм преброил и моите родители, и тъстовете..... да ме прощават с изводите....

  .....поводите поне за драма със сравнително щастлив край би трябвало да са достатъчни....
  Относно последното твърдение - Капитал, много ви моля, останахте единствената медия, която следя с удоволствие...... не се превръщайте в клакьори, моля ви. То постът ми стана по-дълъг от статията ви, а се опитах да бъда кратък, че все пак трябва и да го чете някой..... Иначе за всяка от точките можете да напишете самостоятелна статия от по 10 страници, с анализите и пр. Запазете сериозността, поне едни трябва да останат на ниво, по дяволите!

 • 5
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1

  Не мога да разбера как очаквате обективност от български вестници, след като хонорарите на хората там се знаят от кого се дават.
  Най-вероятно, както пише господин роско, картинката е с няколко идеи по-мрачна, но или не е отчетена от статистиката, или е направена стъкмистика, щото иначе ако лъсне истината, при тази криза с керосина на летище София ще стигне не за 3 седмици, ами и за 3 дена няма да стигне.

  На момента трябва да се осмисли стратегията спрямо ромите в БГ, защото още след няколко години, когато цената на привилегиите им вече стигнат висоти, невъзможни за обслужване от българските роби, ще сме свидетели на много масови изстъпления, дано не и на гражданска война. И дано в България не останат два проспериращи анклава - Софийско-пернишкия и Черноморско-добруджанския, връзката между които да става със самолети и въоръжени конвои по магистралите.

 • 6
  mik2 avatar :-P
  mik2

  ..."българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата, големи територии ще се обезлюдят, образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка".
  Е, как ще стане това? Може ли да се прогнозира раждаемостта след 5, 10 или 30 години? Всяка нация автоматично "включва" система за безопасност при определени условия - доказано! Ако циганите и турците започнат да се множат и се превърнат наистина в някакъв фактор, моментално ще започне увеличаване на раждаемостта при българите. Как мислите, че сме оцелели 500 години? Проверете колко деца е имало едно средностатистическо българско семейство - от 5 до 8 деца! При това е имало проблем с изхранването. Излезли сме около 3 милиона след турското робство и за 20 години сме се удвоили/почти/. Да му мислят другите! Там, където стъпва бългаски крак, нищо друго не оцелява! Цели империи са се сгромолясвали с трясък, колчем са посегнали на нас! Така, че всички да внимават с българите...

 • 7
  pourquoi avatar :-P
  pourquoi

  Наистина разгеле, че някой се захваща с тази тема, без да изпада във филм с лош и евтин сценарий, който предвижда как половината от родените дечица са циганчета и след 25г, ще сме малцинство. Да, точно тези неща сме ги чели в "медии" и се повтарят като развален телефон от много хора. Някои дори за днешно време твърдят, че сме малцинство. Ужасяващо е понякога да чета трагедии в епични пропроции разигравани предимно от последователи на ВМРО и Атака, макар и да не са единствени.

  Но, всяко нещо си има и веселите страни, спечелих бас на стойност 200 лева (е, аз няма да си ги поискам де) защото предвидих, че и циганското и турското малцинство няма да имат растеж над процент и половина :D :D

 • 8
  stefanski avatar :-P
  stefanski

  когато станем малцинство вече ще сме защитени и циганите трябва да ни изхранват :)

 • 9
  erebus avatar :-|
  'ΕΡΕΒΟΣ

  До коментар [#6] от "mik2":

  Да,семействата наистина са имали по 5-8 деца,същото е било и при другите поробени балканци (гърци,сърби).
  Въпроса е защо е било така ?
  Тогава хората просто не са знаели колко деца ще им останат от болести и турския "навик" да ги взимат !!!
  Има и други причини.
  Много си дълече от истината.
  Демографския проблем ще стане драма след само 20-30 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.