Шест неща, които научихме от преброяването

Картината на обществото не е мрачна, но има нужда от освежаване

Представите за развитието на България в близко бъдеще често напомнят на холивудски катастрофичен филм (от тези с възможно най-мрачния край). Излизат псевдопрогнози, че българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата, големи територии ще се обезлюдят, образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка. Резултатите от преброяването на Националния статистически институт (НСИ) през февруари тази година обаче разбиха апокалиптичните митове и показаха не толкова лоша картина на българското общество. В темата на броя тази седмица извадихме няколко важни извода от преброяването, които вдъхват оптимизъм, но и показват някои дупки, които имат нужда от подобрение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
93 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • - 20
  • + 108

  Разгеле, помислих си че само славитрифоновщина е останала по нашите ширини! Черногледата журналистика, която е свръхкомерсиална и смешници като дългото влечуго стнаха милионери по тази схема няма място в "Капитал".
  Радвам се, че го има "Капитал", надявам се и да не тръгне по стъпките на други парцали никога!

  Нередност?
 • 2
  pi3.14 avatar :-|
  pi3.14
  • - 6
  • + 29

  не е черно;
  тъмно сиво;
  дано да стане още по-светло;

  Нередност?
 • 3
  pi3.14 avatar :-P
  pi3.14
  • - 19
  • + 36

  от утре циганчетата ще се образоват
  и ще цъфнем и ще вържем

  Нередност?
 • 4
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306
  • - 22
  • + 119

  Ако тази статия беше публикувана във в-к "Стършел" - щях да разбера.......
  Ще изкажа моята позиция, па да видим кой крив, кой прав.....
  1. Българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата - абсолютен факт! Единствените области, които имат положителен прираст са Сливен и Бургас. И понеже съм родом от Сливен - мога да говоря дълго и продължително по въпроса колко бебета се раждат от малцинствата..... Дори в София, където е най-сериозният бейби бум - отрицателният прираст е факт.....
  2. Големи територии ще се обезлюдят - абсолютен факт, след като починат възрастните хора, НАДИН спре изкупуването на вторични суровини от физически лица..... Процесът вече тече, природен въпрос..... По селата живеят само старци, младите са или цигани, или илитерати.... ама и илитерати не останаха.....

  Обобщение на т. 1 и т.2 - Ако не се обезлюдят огромни територии - то след физическата кончина на българите там - ще остнат само малцинства. След това - малцинствата ще се преселят, защото няма да има от кого да крадат - това е положението.
  3. Образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка - това не е вярно. Поради кризата и трудностите за реализация - образовани хора ще останат тук още известно време. Самите те ще посъветват децата си да се стягат и да продължат образованието си в чужбина, а ако е рекъл Бог - същите образовани при първа възможност ще се изнесат - защото няма да има какво да ги задържи повече тук, а и ще имат внучета за гледане по странство.....
  4. Емиграцията не е никак фатална - върнали са се 230 000 - вече пенсионирани и взели пенсия - не само българска..... С минималната пенсия, получена от 7 години работа някъде - получаваш заплатата на директор агенция - що па да не се върнеш да си караш старините?
  5. Демография. Вискоа смъртност, ниска раждаемост. За високата смъртност се грижи НЗОК, МТСП и пр. държавни институции. За сравнително високата раждаемост се грижат братята роми. (да се погледне т. 1)
  6. Според данните на НСИ образователното ниво на българите също се подобрява. Това все още не може да е повод за радост на фона на ниския обхват на деца от малцинствата и лошото качество на образованието на повечето места, но все пак дава някаква надежда, че нещата вървят в правилната посока. - ДЕМАГОГИЯ.
  - Как пък никой не се сети за качеството на образованието? Петдесет и кусур университета, завършват ги полу-грамотни хора..... и каква файда от това?
  - където има добро качество на образованието (на определени места се и намира такова) - кое ще стимулира тези добре образовани хора да продължат образованието си и да останат тук? Може би отпадналите от системата малцинствени елементи, техните деца, средата, която се очертава, или политическата, административна и пр остановка в страната?
  Айде бе!
  7. Българите са значително по-добре битово осигурени в сравнение с преди десет години, делът на хората, които имат компютър, драстично се е увеличил, много са хората, които активно ползват интернет. - Евалла на прозрението! Що не се сетиха да извадят % от територията, където хората имат нет и компютри...... Тази статистика ще даде отговори и на много други въпроси, споменати по-горе..... Що пък се не сетят от статистиката, че съм преброил и моите родители, и тъстовете..... да ме прощават с изводите....

  .....поводите поне за драма със сравнително щастлив край би трябвало да са достатъчни....
  Относно последното твърдение - Капитал, много ви моля, останахте единствената медия, която следя с удоволствие...... не се превръщайте в клакьори, моля ви. То постът ми стана по-дълъг от статията ви, а се опитах да бъда кратък, че все пак трябва и да го чете някой..... Иначе за всяка от точките можете да напишете самостоятелна статия от по 10 страници, с анализите и пр. Запазете сериозността, поне едни трябва да останат на ниво, по дяволите!

  Нередност?
 • 5
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1
  • - 13
  • + 51

  Не мога да разбера как очаквате обективност от български вестници, след като хонорарите на хората там се знаят от кого се дават.
  Най-вероятно, както пише господин роско, картинката е с няколко идеи по-мрачна, но или не е отчетена от статистиката, или е направена стъкмистика, щото иначе ако лъсне истината, при тази криза с керосина на летище София ще стигне не за 3 седмици, ами и за 3 дена няма да стигне.

  На момента трябва да се осмисли стратегията спрямо ромите в БГ, защото още след няколко години, когато цената на привилегиите им вече стигнат висоти, невъзможни за обслужване от българските роби, ще сме свидетели на много масови изстъпления, дано не и на гражданска война. И дано в България не останат два проспериращи анклава - Софийско-пернишкия и Черноморско-добруджанския, връзката между които да става със самолети и въоръжени конвои по магистралите.

  Нередност?
 • 6
  mik2 avatar :-P
  mik2
  • - 49
  • + 19

  ..."българите драстично ще намалеят за сметка на хората от малцинствата, големи територии ще се обезлюдят, образованите ще напуснат, а в страната ще остане само неквалифицирана работна ръка".
  Е, как ще стане това? Може ли да се прогнозира раждаемостта след 5, 10 или 30 години? Всяка нация автоматично "включва" система за безопасност при определени условия - доказано! Ако циганите и турците започнат да се множат и се превърнат наистина в някакъв фактор, моментално ще започне увеличаване на раждаемостта при българите. Как мислите, че сме оцелели 500 години? Проверете колко деца е имало едно средностатистическо българско семейство - от 5 до 8 деца! При това е имало проблем с изхранването. Излезли сме около 3 милиона след турското робство и за 20 години сме се удвоили/почти/. Да му мислят другите! Там, където стъпва бългаски крак, нищо друго не оцелява! Цели империи са се сгромолясвали с трясък, колчем са посегнали на нас! Така, че всички да внимават с българите...

  Нередност?
 • 7
  pourquoi avatar :-P
  pourquoi
  • - 19
  • + 19

  Наистина разгеле, че някой се захваща с тази тема, без да изпада във филм с лош и евтин сценарий, който предвижда как половината от родените дечица са циганчета и след 25г, ще сме малцинство. Да, точно тези неща сме ги чели в "медии" и се повтарят като развален телефон от много хора. Някои дори за днешно време твърдят, че сме малцинство. Ужасяващо е понякога да чета трагедии в епични пропроции разигравани предимно от последователи на ВМРО и Атака, макар и да не са единствени.

  Но, всяко нещо си има и веселите страни, спечелих бас на стойност 200 лева (е, аз няма да си ги поискам де) защото предвидих, че и циганското и турското малцинство няма да имат растеж над процент и половина :D :D

  Нередност?
 • 8
  stefanski avatar :-P
  stefanski
  • - 5
  • + 53

  когато станем малцинство вече ще сме защитени и циганите трябва да ни изхранват :)

  Нередност?
 • 9
  erebus avatar :-|
  'ΕΡΕΒΟΣ
  • - 8
  • + 34

  До коментар [#6] от "mik2":

  Да,семействата наистина са имали по 5-8 деца,същото е било и при другите поробени балканци (гърци,сърби).
  Въпроса е защо е било така ?
  Тогава хората просто не са знаели колко деца ще им останат от болести и турския "навик" да ги взимат !!!
  Има и други причини.
  Много си дълече от истината.
  Демографския проблем ще стане драма след само 20-30 години.

  Нередност?
Нов коментар