Технологиите не са чужда дума

Най-оптимистичният извод от тазгодишното преброяване няма нищо общо със сухите числа на демографията. И той е, че над три милиона души предпочетоха да попълнят формуляра на Националния статистически институт (НСИ) онлайн, вместо да чакат анкетьора вкъщи. България най-вероятно ще бъде една от страните с най-висок дял на хората, преброили се онлайн (41%), макар и някои от тях най-вероятно да са помоли свои близки да го направят. Преброяванията в другите страни в Европа още не са приключили, но засега най-висок е този дял в Литва и Великобритания (около една трета от населението).

"Процентът на преброилите се онлайн показва колко по-напред е обществото от политиката", коментира пред "Капитал" политологът Анна Кръстева. Според нея на фона на безрезултатното говорене за електронно правителство и общини хората "със собствени сили вървят по пътя към електронното общество". Това е по някакъв начин и резултат от по-късното навлизане на интернет в страната - докато на Запад вече се наблюдава тенденция на леко отдръпване от новите технологии ("новата мода е не да се свържеш, а да се отвържеш", казва Анна Кръстева), в България интернет обществото все още държи силни позиции. Въпросът е в какво ще изкристализира - в дигитална демокрация или хаотична употреба на интернет.

Преброяването като цяло доказа позитивния технологичен растеж на българина. Във всяка от представените от НСИ графи за битово осигуряване населението на страната отбелязва прогрес – все повече българи притежават телевизор, мобилен телефон, компютър с интернет и кухненска техника.

Най-голяма промяна в сравнение с данните от 2001 г. има точно във високотехнологичен аспект. Докато преди 10 години едва 4.1% от всички българи са разполагали с компютър, днес този процент е почти 43. "В България, който трябва да има компютър, го има – децата го имат, новото поколение го има", коментира пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов. Според икономиста Георги Ангелов драстичното увеличение на семействата, които имат компютри и ползват интернет, показва, че икономиката постепенно се дигитализира и значението на онлайн търговията и на онлайн правителството ще нараства.

Напредъкът на страната ни в киберпространството не е тайна – според данни на Akamai и NetIndex България се нарежда сред първите 10 по скорост и качество на интернет връзката. Географията на разпределението на компютри и достъпът до интернет обаче не е толкова оптимистична – едва 7 града в страната минават прага от 40% - София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Русе и Стара Загора, като единствено в столицата повече от половината домакинства имат компютри.

Любопитен е фактът, че освен компютрите голямо увеличение се отбелязва и в броя на домовете, които разполагат с перална машина. През 2001 г. Едва 42.4% от всички българи са се възползвали от лукса да не перат на ръка (или да използват обществена пералня), докато днес те са 69%.