Единственият стратегически купувач се отказа от "Булгартабак"

След отпадането на ВАТ в надпреварата остава само неизвестната BT Invest, свързвана с руската банка VTB

Закъснялата приватизация на "Булгартабак" се развива според предварителните прогнози. Днес стана ясно, че единственият стратегически инвеститор -мултинационалната British American Tabaco (BAT), се е отказал от участие в надпреварата за 79.83% от акциите на цигарения холдинг. Така опитите на държавата да продаде изгодно и на добър купувач "Булгартабак" са на път да се провалят - така нареченият конкурс се превръща в надбягване с един кон. Нещо повече - никой не знае кой реално стои зад него.

Защо?

ВАТ е изпратила официално писмо до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, в което посочва, че прекратява по-нататъшното си участие в конкурса за продажбата на мажоритарен дял холдинга.

Причините посочени от нея са "от търговски и стратегичски характер" и никак не изненадват. Първо, самото участие на BAT беше изненада за редица консултанти, заради изискването бъдещият собственик на "Булгартабак" да изкупува български тютюни - този критерий беше с най-голяма тежест - 60%, при оценката на офертите. Големите концерни обикновено не пазаруват директно от производителите, а от световни компании, които се занимават само с изкупуване и преработка на тютюн. А бъдещият собственик на "Булгартабак" ще е задължен да прави точно това. Така държавата реално уби пазарния принцип на бъдещата сделка за холдинга.

Второ, за отпадането на BAT се заговори още на етап допълнителни документи, изисквани от приватизационната агенция преди няколко седмици.

Чист път

С отпадането на BAT обаче пътят към "Булгартабак" вече е открит са една единствен компания - австрийската BT Invest, регистрирана на 1 април 2011 г. Зад нея би следвало да седи инвестиционното подразделение на една от най-големите руски банки VTB. Дали банката участва в конкурса за себе си или заради свои инвеститори до момента няма информация, което по-скоро затвърждава очакването, че българският цигарен монополист ще се размине със стратегически инвеститор от мултинационален ранг.

Още след като станаха ясни трите кандидата за "Булгартабак", от BT Invest показаха завидна сигурност, че ще спечелят конкурса. Тогава пред вестник "Труд" адвокат Йоханес Пепелник, партньор в една от средните по размер австрийски адвокатски кантори – Pepelnik&Karl, който е правел последни регистрации по фирмата, е завил: "Сигурни сме, че ще спечелим конкурса за продажбата на "Булгартабак".

По-рано от надпреварата отпадна и другата австрийска фирма -CB Family Office Service, учредена още през 2008 г. Тя не закупи информационен меморандум до крайният срок от 25 юли, с което отпадна от конкурса. В австрийския фирмен регистър е посочено, че компанията е 100% собственост на Capital Bank Grawe Gruppe, но участието й беше свързвано по-скоро с управлението на пари на частен инвеститор. Кой е той не стана ясно, но сред споменатите имена бяха собствениците на "Винпром Пещера" и "Кингс табако" (бившата цигарена фабрика на "Булгартабак" в Пловдив") и други.

От тук нататък BT Invest ще трябва да подаде обвързваща оферта и депозит за "Булгартабак" до 29 август. Не е ясно дали това развитие на приватизационната процедура няма да разколебае продавача - държавата. И след като няколко пъти приватизацията на тютюневия холдинг се проваляше по политически причини (Ахмед Доган), този път провалът може да е заради лошо подготвени условия и липса на реална конкуренция.