Състезание с един фаворит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Състезание с един фаворит

Shutterstock

Състезание с един фаворит

Критериите на обществена поръчка на здравната каса облагодетелстват един производител за компютри

Юлиян Арнаудов, Христо Ласков
12839 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Източник: Shutterstock

Обществените поръчки винаги са били трън в очите на технологичните фирми у нас. Не са един и два примерите за търгове, чиито задания според участниците са написани буквално по брошурите на определени производители, било то на хардуер или на софтуер. Размерите на самите обществени поръчки също са най-разнообразни - от търгове на стойност няколко хиляди лева до такива, свързани с изграждането на ключови системи за държавната администрация, които са елемент от електронното правителство.

На практика почти няма държавно учреждение, което да не е било упреквано в корупционни практики при провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Самият закон не един и два пъти е бил критикуван за това, че позволява нагаждане на условията за участие в търговете по всичките им параметри - от изискванията към компаниите, които могат да кандидатстват, през критериите за определените продукти, които трябва да бъдат осигурени и до непрозрачното отсяване на кандидатите. Подобен е случаят с последния търг за доставката на компютри за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Здравната каса пуска обществена поръчка за доставката на минимум 200 броя лаптопи и на минимум 700 броя персонални компютърни системи в началото на юни. Ведомството твърди, че не може да смогне с обработката на големия обем информация, постъпваща от интегрираната електронна система на касата. Компютрите са за нуждите както на централата на НЗОК, така и на 28-те регионални центрове в страната. Техническите параметри, изготвени от ресорната дирекция на здравната каса, обаче са направени така, че да бъдат покрити само от един голям производител на компютърни системи.

Сертификат с двойно действие

Според Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) техническите спецификации са изготвени тенденциозно за доставката и на двата вида компютърна техника, присъстващи в заданието. При персоналните системи е поставено изрично изискване участниците да предоставят продукти, които да притежават сертификат IEEE 1680. Единствената компания в България, която предоставя цялостни компютърни системи, сертифицирани с него, е Hewlett-Packard (HP). От другите производители подобни издадени сертификати имат Philips, NEC и Samsung, но те се отнасят само за мониторите, а не целите компютърни конфигурации. Въпросните фирми не могат да участват само за доставката на монитори, защото според изискванията всички компоненти трябва да са от производителя на компютъра. Тоест, който покрие изискванията за компютър, същият доставя мониторите и основната периферия (мишки, клавиатури и дори чанти за лаптопите). НР единствена разполага с конфигурации, които имат сертификат IEEE 1680 в България, така според БАИТ само компютри на компанията могат да спечелят поръчката, без да се нарушат заложените изисквания в нея.

Въпросният сертификат се отнася до екологичната оценка и характеристика на съответния продукт. За всеки регион се издава отделен документ.

От НЗОК коментираха, че изискването за IEEE 1680 е поставено... за да може да се разшири кръга на участници в конкурса. "Заложеното в документацията изискване е с оглед даване на възможност на широк кръг от кандидати да участват в процедурата", обявиха от здравната каса.

На практика обаче изискването за подобен документ, както и условието доставчикът на компютрите и мониторите да е един и същ, свежда възможните победители единствено до фирми, които продават продукти на една компания – НР. Самият технологичен гигант не присъства като директен участник в търга. По този начин броят на участниците бива драстично редуциран още във фазата подаване и пресяване на документи. Подобни практики демотивират голяма част от фирмите в бранша да участват в обществени поръчки, когато се сблъскат с подобни условия.

Лаптоп с претенции

Ситуацията при надпреварата за доставка на преносими компютри (лаптопи) е дори още по-тенденциозна. Минималните технически изисквания също изглеждат изготвени така, че да бъдат покрити само от продукти на НР. Дори едно от условията е копирано едно към едно от каталога на компанията. В него са включени определения като: Full-sized spill resistant keyboard with drains, full separate numeric keypad и др., които могат да бъдат намерени само в описанията на лаптопите на технологичния гигант, но не и при останалите конкуренти. Те обаче са заложени в задължителните изисквания, за да могат кандидатите да отговарят на обществената поръчка.

Други условия, като например четириядрен процесор, наличие на модем и 2 мегапикселова камера, също не се покриват от сходни конкурентни продукти. Ако бъдат съпоставени лаптопи от един клас на HP, Dell, Fujitsu и Lenovo например, единствено продуктите на НР отговарят на всички зададени минимални технически параметри. И да не забравяме, че и за преносимите компютри също се изисква сертификат IEEE 1680, с който за България разполага само... НР.

Две напред, една назад

Здравната каса явно е усетила задаващата се буря, направи една крачка назад и е прекратила търга в частта за лаптопите към края на юни. В регистъра на обществените поръчки като мотив е записано: "Установени нарушения при откриването и провеждането, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена поръчката." В решението не са посочени конкретните нарушения, заради които конкурсът е анулиран в частта за доставянето на преносимите компютри. На въпрос защо едно от техническите изисквания е директно копирано от каталозите на даден компютърен производител от НЗОК отговориха единствено, че обществената поръчка по тази позиция вече е прекратена.

За сметка на това обаче търгът за покупка и доставка на 700 преносими компютъра продължава и според БАИТ вече има избран победител. Общо три компании са подали документи, като две от тях са кандидатствали с продукти на НР, докато третата - с такива на Dell, обявиха от БАИТ. Последната е декласирана заради непокриване на критериите, като в решението на здравната каса е посочено изискването за четириядрен процесор при посочен в офертата на компанията двуядрен. От останалите две е избрана офертата с най-ниската цена - "Сирма солюшънс", която е предложила оферта на стойност 999.74 лева с ДДС за компютър. До редакционното приключване на броя представител на компанията не бе намерен за коментар. По данни на НЗОК и на БАИТ засега никой от участниците не е обявил, че ще обжалва. Все още договор не е сключен, а само е обявено решение за победител.

Проблемът в случая не е толкова във фирмите, които са участвали в конкурса, нито пък в победителя. Казусът е христоматиен за това как се изработват техническите параметри, така че победителят да е предварително известен.

Обществени поръчки със съмнителни критерии

Септември 2009 г – търг за ИТ оборудване и услуги на Изпълнителна агенция рибарство и аквакултури (ИАРА), подчинена на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Агенцията е обвинена от БАИТ, че е нагласила критериите за избор на техника до "точните модели, за които е писана спецификацията".

Август 2010 г – "Топлофикация София" е обвинена, че е нагласила критериите на поръчката за изграждането на информационната си система.

Юли 2011 г – НЗОК е обвинена от БАИТ, че е нагласила критериите за избор на техника за собствените си нужди по брошури на определен производител.
Източник: Shutterstock

Обществените поръчки винаги са били трън в очите на технологичните фирми у нас. Не са един и два примерите за търгове, чиито задания според участниците са написани буквално по брошурите на определени производители, било то на хардуер или на софтуер. Размерите на самите обществени поръчки също са най-разнообразни - от търгове на стойност няколко хиляди лева до такива, свързани с изграждането на ключови системи за държавната администрация, които са елемент от електронното правителство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • 1
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  "Други условия, като например четириядрен процесор, наличие на модем и 2 мегапикселова камера, също не се покриват от сходни конкурентни продукти."
  Тия условия са ми чудни- четириядрен процесор има и при Dell, но ще коментирам по-скоро самите изисквания. Класът с подобни характеристики започва на 1500-2000лв. В същото време работна станция на касата(Да приемем, че лаптопът се ползва като такава.) не е рс за игри, не е и сървър. За какво точно е нужна подобна мощност за Word, Excel и приложение, което черпи данни от системата на НЗОК? На 4 ядра спокойно се прави малък сървър, но за работа на чиновник спокойно може да се мине със стар процесор с две ядра на ок. 2Ghz, което би намалило цената на рс и на под 1000лв. Модем вграден защо им е? Ще ползват телефон за връзка с интернет, като имат wireless и lan, а за място без такива вече се налага 3G, който не работи с телефонен модем, а е отделен модул? На тая камера какво ще снимат? Ако ще се гледат по скайп, дали не им стига каквато и да е? В случая дали няма място за дискусия и какво се купува при поръчки и дали не се купуват излишно скъпи неща заради комисионната от по-високата цена? 200x500лв са 100000лв или не чак толкова голяма разлика спрямо пълния бюджет, но повторени в 10 организации са 5% от бюджета за бърза помощ на страната.

 • 2
  jj avatar :-P
  J.J.

  "В него са включени определения като: Full-sized spill resistant keyboard with drains, full separate numeric keypad и др., които могат да бъдат намерени само в описанията на лаптопите на технологичния гигант, но не и при останалите конкуренти."
  Това са съвсем нормални и популярни термини и едно гугъл търсене доказва обратното ;)
  Да, търговете доста често са опорочени и сигурно в случая е така, но нека работим с факти, не предположения.

 • 3
  equalizer avatar :-|
  equalizer

  До коментар [#2] от "J.J.":

  Популярни термини, ама така написани излизат резултати само на НР в Чичко Гугъл :P

 • 4
  gero_ avatar :-|
  gero_

  Тия обществени поръчки отдавна са трън в очите на ИТ бизнеса, ама като имаме предвид, че от едната страна е НЗОК, а от другата БАИТ-аджиите, не е ясно кой крив, кой прав...

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#3] от "equalizer":

  Прав сте, точно така написани словосъчетанията водят към връзка с HP. Извинявам се за грешката. :)

 • 6
  billbg avatar :-|
  billbg

  "Хахаха, голям смях"

 • 7
  egalitarian avatar :-|
  Дядо Йоцо

  До коментар [#1] от "атанас":

  Защото Атанасе в омагьосаната страна България никой на никого от държавната администрация (най-малко пък НЗОК) може да държи сметка. Няма такова понятие като стопанска ефективност - просто поредните кинти требва да бъдат "усвоени", рушвети раздадени по трасето и даже още по-добре: колкото по-скъпи и със свъх-капацитет работни странции се закупят, след това ще се разкара стария софтуер (който може би и да е работил по някое време) и ще почне да се купува и пише нов за нови Милиони (ако за хардуер комисионната е 30% за софтуер може и 90% да стигне) от кожите на "здравноосигурените"....

 • 8
  aha avatar :-P
  aha

  Конкурсите за големи държавни поръчки са устойчив метод за нерегламентирани доходи на 'менажерите' от държавната администрация. Няма как по друг начин да се докарат доходите и да се върнат вложените средства за избирането на пост с подпис под условия за конкурс. Някой сериозно е объркал сметките, като е писал условията за конкурса за лаптопи. Най-вероятно не са имали наличните количества :) За какво им е на НЗОК тези икономични и мощни компютри да са по американски стандарт? Ние БДС да се научим да спазваме ще е от полза, те тръгнали да спазват американски стандарт. Нищо против американските стандарти, те обаче са направени да се спазват в тяхната цялост на едно друго място. Да питаме майсторите от НЗОК, до каква степен могат да гарантират съответствието по клас на IEEE 1680 на избраните компютри спрямо българските норми за опазване на околната среда?
  ЪЪЪЪЪ кво :)

  Резюме:
  IEEE Std 1680 предоставя набор от критерии за изпълнение на околната среда за преносими компютри, настолни компютри и компютърни монитори. В допълнение, той определя методите, с които производителите могат да декларират за такива продукти, както в съответствие със стандарта и, чрез които такива могат да бъдат проверени за съответствие. Стандартът осигурява мярка за лидерство в дизайна на продукта, производство, услуги и управление в края на живота в областта на околната среда. Тя е предназначена за използване от страна на институционални купувачи, за да изберете продукти за лична компютър, и от производители на продукти, които желаят да продават такива продукти.

 • 9
  aha avatar :-P
  aha

  full separate numeric keypad - е това вече е много трудно да се достави :)

 • 10
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Едно време имаше един търг - да се доставят видеорекордери за МОН които да имат 2 VGA порта - естествено в България имаше само един доставчик на такова оборудване и макар и нелошо като качество не даде никаква възможност за конкурентни марки и фирми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK