Затвор за животни

Затвор за животни

Зоопарковете все повече губят смисъла на съществуването си. Ако не се променят, трябва спешно да бъдат затворени

Калина Горанова
22360 прочитания

© Надежда Чипева


Преди седмици зоологическата градина в Айтос (да, там има такава) трябваше да застреля четиригодишното си мече на име Бамби, след като то избяга, никой не знаеше как то да бъде упоено от разстояние и заловено, нито беше потърсена помощ, разказват от екоминистерството. Еколози пък споделят, как язовецът в Павликени (да, и там има зоологическа градина) не се показвал от колибката си, тъй като клетката му била точно до тази на лъва. Животното е под постоянен стрес, тъй като в природата двата вида не се засичат. Мрачните недоказани истории и слухове за зоопарковете в България са още повече. Лъвове умират вследствие на лошо хранене. Лопатар убива щраус навръх Коледа. Ядливи животни мистериозно изчезват около юбилей на директор. И т.н. и т.н.

В България огромна част от зоологическите градини са порутени и тъжни места, които все повече загубват смисъла на съществуването си. А те могат да развиват научна дейност, да помагат за запазването на застрашени видове, да приютяват животни в беда или да образоват посетителите си. Биха могли също така и да са по-пазарно ориентирани предприятия, които да реинвестират в подобряването на условията, ставайки все по-атрактивни.

Българските зоопаркове обаче са ангажирани почти и само с това никой да не избяга оттам. А световните тенденции - да се върви към зоопаркове, предоставящи близка до естествената среда и профилирано отглеждане на определени видове, изглеждат на етапа почти нереални.

Това далеч не е проблем само на "затворниците". Около тъжната история на зоопарковете е оплетен възел от лошо управление, неизпълнение на европейски изисквания и заплаха от санкции.

В страната има 19 зоологически градини (виж картата). Някои от тях нямат лицензи да бъдат такива, а тези, които имат, трябва тепърва да отговорят на редица условия, за да запазят своите. В групата на най-критичните са Айтос, Габрово, Шумен, Хасково, Карнобат, Разград, Благоевград. "Там трябва да влезе трактор, да разруши всичко и да се започне от нулата", коментира Руслан Сербезов, експерт от отдел "Биологично разнообразие" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Така страната е на прага на наказателна процедура за лошото отглеждане на диви животни в плен. Възможностите са две. Или зоологическите градини започват да подобряват условията, или започва затварянето им. И пред двата варианта обаче има редица пречки, като от екоминистерството се надяват от Брюксел да проявят разбиране до средата на следващата година.

Развъдник за лъвове

Един от най-честите въпроси на Европейския съюз е "защо са ви толкова много зоопаркове", коментират от МОСВ. "Йордания например върви към затваряне на всичките, като ще остави само един", обяснява Руслан Сербезов. Според експертите 19 зоологически градини са твърде много за страна като България. Зоопарковете у нас не са и само белег на големите градове, дори напротив. "След като градове като Велико Търново и Бургас не смятат за необходимо да имат зоологическа градина, защо Павликени трябва да имат", пита Явор Гечев от фондация "Четири лапи". Неотдавна екипът на фондацията едвам спаси лъвица от местния зоопарк, докарана до трагично състояние от лошите условия и непрофесионалните грижи. Общините не са склонни да се откажат от зоопарковете си, но едновременно с това не заделят и достатъчно средства за нормалното им съществуване, а още по-малко за инвестиции в тях. Изключение прави град Русе (отново в списъка на големите градове), решил да се откаже от зоопарка си, където вече има само мечки, които просто не могат да бъдат преместени другаде.

Зоопарковете не преценяват добре и собствените си възможности за това какви и колко животни могат да отглеждат. Изключение правят парковете в Дорбич и Кнежа, които не залагат на големи и екзотични животни, а се развиват в посока осъществяване на по-близък контакт на посетителите с по-обикновените видове. Според еколозите и експертите от МОСВ в зоопарковете има твърде много мечки (около 50) и големи диви котки (40 - 45), които са и най-скъпи за отглеждане. Често условията, в които живеят, не са съобразени с изискванията, като се започне от най-елементарното - минималната квадратура. Два лъва например имат нужда от 40 кв. метра минимум, а две мечки - от 150 квадрата. Ако искате да притежавате тигър, пък трябва да разполагате и с течаща вода. Дори и клетките да отговарят на тези изисквания, зоопарковете често се изкушават да увеличат броя на животните там. За пример Димитър Иванов, управител на парка за танцуващи мечки в Белица, изграден от "Четири лапи", дава старозагорския. "Имат невероятна клетка за мечки. Може да имат две, но те имат шест." Паркът в Белица е един от малкото положителни примери - там на територия от над 80 декара има 25 мечки, като от парка се притесняват да взимат още, за да не стане пренаселен.

"Основен проблем е и развъждането на животни, без да се знае какво ще се прави с тях", коментира Явор Гечев. Това се отнася най-вече за лъвовете. Допреди две-три години на развъждането се е гледало като на основен източник на печалба, като те са се продавали на бизнесмени. В момента обаче има свръхпредлагане на лъвове, като цената им пада и е от порядъка на 3-4 хил. евро (за сравнение – цената на тигъра е 15 хил. евро). "Няма смисъл в България да се развъждат лъвове", приключва темата той. (Освен всичко друго отглеждането на диви животни извън зоопарковете е престъпление в буквалния смисъл на думата.)

Златните клетки

Пренаселеността на зоологическите градини е основният проблем пред затварянето им (освен отпора от страна на общините подобно на затварянето на театрите), тъй като животните няма къде да отидат. Така зоопаркът в Пловдив, въпреки че не е отворен за посетители, все още изхранва обитателите си. За изпълнението на другия вариант, а именно привеждането им в съответствие с изискванията, министерството е изчислило, че са необходими около 18 млн. лв. Опитът да се получат средства по оперативна програма "Околна среда" е бил неуспешен, като сега надеждите са зоопарковете да се включат в програмата през следващия период от 2014 г. "Сега правим последен опит да се намерят средства, а градините да предложат проекти и планове за развитие, с които да кандидатстват. Предоставили сме на Брюксел мерките си за подобряване на условията и се надяваме да ни изчакат до юни 2012 г.", обясняват от МОСВ.

Финансовите проблеми се трупат с години пред зоопарковете, които правят малко за финансовата си независимост. На практика те не представляват финансови дружества, печалбата не е тяхна цел, а министерството трудно може да проследи приходите и разходите им, тъй като често те са част от по-големи общински структури. Могат да ползват общ бюджет с кучешките приюти например или с други общински паркове.

На фона на минималните средства, които получават от общините (по думите на Сербезов късметлии са тези, които получават по 50 хил. лв. на година), градините не разчитат на приходите от вход. Не залагат и на развиването на търговска дейност, която не включва само наличието на заведенията, но и провеждането на обучения, събития, нощни посещения, разработването на зони за директен контакт с животните, за да се предложи нещо повече от образователните телевизионни канали. Кюстендилската (затворена след запитване от страна на Европарламента) например разчита на приходи от дарителската си касичка. Има и само автомати за кафе и безалкохолни. "Предпочитам повече да са площите за разходка, а не да се продават кебапчета. Не бих допуснал да стане на ресторант. Това е кът за отдих", коментира кметът на града Петър Паунов. Думите на Паунов не са лишени от смисъл, но ако търговската дейност се развива умно и премерено, би могла да способства за удължаването на престоя на посетителите и за подобряване на финансовото състояние, без да разваля същинската роля на зоопарка. Основен проблем както според екоминистерството, така и според неправителствените организации се оказват директорите на парковете, които нямат мениджърско образование и подход.

Дивото зове

Освен контрол по отношение на финансите лисва и контрол по отношение на животните. "Никъде не се водят на отчет. Те просто се подменят", обясняват от екоорганизаците. В момента се разработва общ регистър за това къде какви животни има, за да може да се проследи дали те се гледат законосъобразно, отговарят от МОСВ. Оттам обясняват и че има проблем с недостатъчната подготвеност на служителите в парковете. "Тук гледач на мечка може да стане който си поиска. В Германия тези хора се обучават две години и половина", коментира Явор Гечев. Директорът на зоологическата градина в Айтос Росица Златева обяснява случая с мечето Бамби така: "Причината да бъде застрелян е, че стана много опасен, а упойките за животни, които виждаме по Discovery, не се намират в България." От МОСВ отправят критика към тях, че не са поискали и не са изчакали специализирана помощ. От "Четири лапи" официално заявиха, че ако са били повикани, екипът на фондацията е бил в готовност да реагира за няколко часа. Голям проблем представлява и липсата на специализирани ветеринари. В повечето случаи те разбират или от селскостопански, или от домашни животни, но не и от диви.

"Сега ги задължаваме да имат и биолози", обяснява Руслан Сербезов. Те трябва да се грижат за адекватната близка до естествената среда за животните, която към момента е по-скоро липсваща. "У нас всичко е в идеална квадратна форма, така че животното да не може да се скрие отникъде. Влагано е толкова мисъл, колкото в строителството на един затвор, с единствената цел как животните да не избягат", коментира Явор Гечев. У нас в зоологическите градини липсват и все по-използваните бронирани стъкла. Вместо това посетителите се снимат на фона на решетки.

Всичко това на свой ред отблъсква и самите посетители, които все повече ще търсят западния модел - да се показват животните в естествената им среда, смятат еколозите. Пример за това е паркът в Белица, който през 2009 г. е имал около 14 хил. посетители въпреки лошия път до там. 

За зоологическите градини има два пътя - или да престанат да съществуват самоцелно, или да се променят, финансово и като облик. За да не си припомняме думите на дядото, който на обвинението на внучката си "защо никога не ме водиш на зоопарк" отговорил "защото зоологическата градина не е място за деца".

Фотогалерия: ZOO неволи

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Цялата галерия

Преди седмици зоологическата градина в Айтос (да, там има такава) трябваше да застреля четиригодишното си мече на име Бамби, след като то избяга, никой не знаеше как то да бъде упоено от разстояние и заловено, нито беше потърсена помощ, разказват от екоминистерството. Еколози пък споделят, как язовецът в Павликени (да, и там има зоологическа градина) не се показвал от колибката си, тъй като клетката му била точно до тази на лъва. Животното е под постоянен стрес, тъй като в природата двата вида не се засичат. Мрачните недоказани истории и слухове за зоопарковете в България са още повече. Лъвове умират вследствие на лошо хранене. Лопатар убива щраус навръх Коледа. Ядливи животни мистериозно изчезват около юбилей на директор. И т.н. и т.н.

В България огромна част от зоологическите градини са порутени и тъжни места, които все повече загубват смисъла на съществуването си. А те могат да развиват научна дейност, да помагат за запазването на застрашени видове, да приютяват животни в беда или да образоват посетителите си. Биха могли също така и да са по-пазарно ориентирани предприятия, които да реинвестират в подобряването на условията, ставайки все по-атрактивни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  kilgore avatar :-(
  kilgore

  Ибаси. Зоопарк в Павликени? Ще го посетя.

  Преди седмица бях в софийския. Бетон, клетки, смрад на мърша.
  Леопардите не могат да направят скок, без да се пребият.
  На мечките е осигурено голямо количество бетон.
  Едва ли ще е много скъпо да се докарат камиони с пръст и да се засади това-онова.

  Верно зоопарка не е място за деца.
  И за животни не е...

 • 2
  dimitarstef avatar :-|
  Стеф

  Това за мен е болна тема и много се радвам, че "Капитал" пише за нея. Бил съм в зоопаркове в САЩ (3), Полша (2), Виена, Будапеща, Цюрих. Навсякъде това са приятни, зелени места, където се разхождаш като в парк, разглеждаш животни, можеш да хапнеш разнообразни неща на крак или в заведение, можеш да си купиш сувенири от задължителния сувенирен магазин и като цяло да изкараш приятен ден. Единствената ми асоциация със софийския зоопарк ("лидера" в България, изглежда) е за гигантска купчина бетон. Нещата трябва драстично да се променят поне в три насоки (въпреки че списъкът може да е много по-дълъг) - 1. Инвестиция в подобряване на инфраструктурата за животни и озеленяване; 2. Въвеждане на търговска дейност в разумен размер - приятни и уютни заведения и магазини за сувенири; 3. Многократно повишаване на цените на билета - с цена от 0.50-1 лв (в тези граници беше цената при последното ми посещение в София) за билет няма как да се издържа каквото и да било, камо ли зоопарк. Трябва веднъж завинаги да се скъса с тази псевдосоциална политика, защото тя води единствено до увековечаване на мизерията. Но - важно - първо трябва да се направят 1 и 2, а чак след това 3.

 • 3
  dgndgn avatar :-(
  dgndgn

  Зоопарковете в България не са паркове, а затвори за животни. Какво са направили животните, че да се отнасяме така с тях. Нито е хуманно, нито възпитателно. Аз съм за затваряне на зоопарковете, поне докато са в този си вид.

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Като се замисля, се оказва, че за 40г живот никога не съм бил в зоопарк. Сигурно, защото не искам да гледам животни в клетка. В Русе, в гората има затворени мечки. Жал ми е за тях - на цимент и хранени като прасета с помия, циментова дупка в пода.
  Но пък Айтос и Павликени - градове гордост, имат зоопарк. Или това - има свръхпредлагане на лъвове, щото някога някой си е купил.
  По принцип не съм бесен защитник на правата на животните, но обичам животните. .Статията показа истории, които никой досега не е вадил, освен че можеш да осиновиш животно и да пращаш някой лев за него.
  Една чудесна кампания може да се развърти - да закрием бетонните зоопаркове. Да направим филми за връщане на животни в естествена среда /макар че те са родени далеч от там - цимента е тяхната естествена среда/, намесването на доброволни чужди организации за настаняването им в доброволчески приюти за такива животни и т.н.

 • 5
  ayay avatar :-|
  Шшшт

  Помня с любов старата зоологическа градина в София - част от детството ми, която помня като образователна и емоционална. Новата градина ме изплаши от самото начало.

  Браво за статията. Но никак не разбрах сравнението с театрите в: "Пренаселеността на зоологическите градини е основният проблем пред затварянето им (освен отпора от страна на общините подобно на затварянето на театрите), тъй като животните няма къде да отидат." Някак си ми е очевидно защо е добре театри да има на повечко места, за разлика от зоологическите градини? Или гледаме на културата като на зверилник?

 • 6
  minavasht avatar :-|
  Минаващ

  [quote#4:"jelezen"]Да направим филми за връщане на животни в естествена сред[/quote]
  ...където животните умират от глад или биват изяждани, незнаещи как да се справят с истинския свят. Или, защото са гладни и без страх от хората, отиват в селата и започват да ядат какъвто добитък и деца намерят. Случвало се е.

  Образовайте се, невежи доброжелатели. Не ви ли стигат глутниците бездомни кучета, гризкащи баби и деца?

 • 7
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Естествената среда не е ли точно това - животното се ражда там, израства, следва инстинктите си и умира съгласно естествения подбор - ако не може да се пази или е остаряло достатъчно бива изяждано.
  Щото в клетка е по-добре - хранят го колкото да не умре от глад, лекуват го ако е болно, размножават го трудно и удължават живота му. Но пък това ако е живот ....
  Ако диви животни нападат хора това е заради намесата на човека в естествената им среда - разчистват гори за ниви и градини. И човекът е единственото животно, което не може да се пази - няма слуха и обонянието на диво животно, и като тръгне баджо с наръча клечки по пътеката го опапва тигъра.
  Минаващия не го разбрах, освен че минава само.

 • 8
  krasivel avatar :-|
  Косьо

  Става ми жал за затворените животни....зоологическа градина с тесни клетки и бетон е анахронизъм на зоопаркове от края на 19 нач. на 20 век

 • 9
  struto avatar :-|
  Андрей Куртенков

  "Връщането на животни в естествената им среда" може да кефи хората, чиито познания за живия сват са от мултипликационните филми, но почти винаги е абсолютно безсмислено, ала затова пък твърде скъпо начинание - ето защо то така се пропагандира от хората, за които истерията около защитата на правата на животните е бизнес.
  В историята има описани само няколко случая, в които това връщане е било наистина разумна и полезно и похарчените пари си струват - става дума за застрашени от изчезване видове, при които е било жизнено необходимо внасяне на разнороден генетичен материал в дивите популации. Но това са изключения. И нямат нищо общо с далаверата на "Четири зъба", които вкараха в ЗЗЖ (чл. 21) малоумния текст, според който отглеждане на диви котки извън зоопаркове и спасителни центрове у нас е забранено (подобна забрана няма в другите бивши съветски сателити и там подобна търговия си върви свободно). През април и май т.г. има интересна кореспонденция с БАБХ и МОСВ по повод на мой сигнал за наличието на лъвове в цирк "Балкански" - нещо незаконно, според малоумния ни ЗЗЖ - и в крайна сметка се оказа, че действително три от лъвовете им се гледат незаконно и би следвало да бъдат конфискувани още при влизането им в страната. В крайна сметка, разбира се, държавните чиновници се покриха, но имам документирано доказателство за това каква голяма тъпотия е ЗЗЖ. В случай че има интерес - готов съм да предоставя размяната на писма и документи по този повод на всеки интересуващ се - понеже, в крайна сметка наистина това беше едно признание, че ЗЗЖ противоречи както на останалото ни законодателство, така и на здравия разум.

 • 10
  gana_student avatar :-|
  Черен Гана студент

  Павилионът "Борнео" във Виенската - все едно си в джунглата. Въобще забравяш че си в зоол. градина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход