У нас местната демокрация е в предизвестена смърт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

У нас местната демокрация е в предизвестена смърт

"Според предварителната ни оценка на ситуацията вотът наесен ще бъде римейк на местните избори през 2007 г., но във всички случаи сценарият ще бъде още по-форсиран."

У нас местната демокрация е в предизвестена смърт

Председателят на УС на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, пред "Капитал"

Елена Старидолска
5943 прочитания

"Според предварителната ни оценка на ситуацията вотът наесен ще бъде римейк на местните избори през 2007 г., но във всички случаи сценарият ще бъде още по-форсиран."

© Цветелина Белутова


Профил

Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. Тя е магистър по българска филология и по европейска публична администрация. Специализирала е нормотворчество и правни науки, както и публично управление във Финландия и САЩ. Две години е била обществен посредник в Столична община, работила е като експерт в областната управа в София, както и като секретар на община Копривщица. Има множество участия в проекти за мониторинг на дейността на Столичния общински съвет, застъпничество за прозрачни общински практики, укрепването на капацитета на Комисията по превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет и др. Институтът беше изключително активен при обсъждането на проекта за изборен кодекс с конкретни предложения за съществени промени, а има и преки наблюдения върху изборните процеси. Темите на разговора ни са свързани основно с местните избори, оценявани от самата нея като по-рискови за избирателите от гледна точка на влиянието на нелегитимни интереси и мрежи върху тях.

ГЕРБ издигна през седмицата няколко спорни фигури за кметове - Йордан Лечков в Сливен, лидера на партия ДЕЛА Атанас Терзиев в Несебър. Преди време застана и зад Георги Славов, кмета на Ямбол, който има няколко висящи дела. Не е ли странно?

Нито един щаб не залага на кандидатури, за които няма предварителна оценка, че не могат да доведат до успешна кампания. Очевидно преценката е, че тези кандидати имат влияние и могат да представят управляващата партия в съответната община по подходящ начин.

При ДЕЛА ситуацията е много особена, защото това е местна партия от т.нар. бизнес формирования, която функционира само на територията на Несебър с трима съветници, а преди края на мандата беше погълната от ГЕРБ. Лидерът й пък стана техният кандидат за кмет за вота наесен. Това е политическо know-how на местно ниво.

Изглежда като взаимно изгодна сделка - управляващите, които нямат позиции в Несебър, ще опитат през ДЕЛА да получат такива, а пък представители на тази структура ще запазят участието си в общинската власт.

Параметрите на тази сделка нямат публичен характер, каквито и да са те. Какъвто и залог да има зад тази схема, ние няма да имаме възможност да я оценяваме публично. Няма сделка, която да не е взаимоизгодна. Но забележете, че в нашия разговор присъстват думите сделка, договорка, взаимна изгода, бизнес. Това показва, че политиката изключително много се е икономизирала и за нея започва да се мисли в пазарни категории. Създават се стратегии за завладяване на пазара на гласове, ако продължим със същата терминология. Това е отклонение от разбирането за правене на общественополезни политики. Тежестта се измества към разговори за ползи, разпределение на публичен ресурс към определени групи, икономически мрежи, а на места и криминални мрежи, което е големият риск и пред тези избори. Според предварителната ни оценка на ситуацията те ще бъдат римейк на местните избори през 2007 г., но във всички случаи сценарият ще бъде още по-форсиран с едно усилване и радикализиране на интереса. Ще има сцени нелицеприятни за местната демокрация. В България местната демокрация е в нещо като предизвестена смърт. Прогнозите ни са мрачни.

Може ли да се обобщи, че целта ще оправдае всякакви средства?

Познатите от предишните избори практики за корумпиране на политическия процес ще бъдат абсолютно валидни. Няма никаква причина да смятаме, че това няма да е така, защото елементите на средата, които определят използването на такива способи, водят към тяхното стабилизиране. Не можем да говорим за редуциране на практики като купуването на гласове, контролиран вот, манипулиран вот, опити за изборни измами при преброяването или купуването на цели изборни комисии. На местно ниво мрежите, които искат да превземат властта, да получат достъп до разпределението на ресурса или да стабилизират вече завладени позиции и да ги отбраняват от конкурентните мрежи, няма на какво друго да стъпят освен на развиването на такъв тип стратегии. Те нямат истински последователи. Това не са партии, които имат членове, структури. При тях основната идея се развива около патронажа и клиентелистките разраствания.

Защо традиционните партии, доколкото ги има у нас, не могат да преодолеят властта на мрежите по места?

Защото на местно ниво вече има фактори, които имат определена степен на икономическа независимост и свобода. Местните олигарси или изобщо влиятелният бизнес е все по-наясно с това, че решенията на местната власт - определянето на местни данъци и такси, градоустройствените политики вече формират много отчетливо елементите на средата, в която тази бизнес структура трябва да съществува и да се развива. Затова те не се ангажират да търсят представителство през партиите, а предпочитат директно да представляват собствения си интерес или на своята мрежа в общинския съвет и в общинската администрация, за да имат пряк достъп до създаването на правилата, разпределението на ресурсите и контрола върху тях. Нямат нужда от традиционните партии, защото говорим за частен, а не обществен интерес. Няма дори разговор за създаване на политика, фокусирана върху общественото благо.

Но в случая с Несебър местната формация ДЕЛА няма да участва в изборите по същия начин, както през 2007 г. - изведнъж потърси покровителството на ГЕРБ. Може би там моделът не проработи?

Не мисля, че е така, защото конкурентната местна мрежа - МОРЕ, се явява и на тези избори например. През 2007 г. МОРЕ беше име на коалиция от няколко национални партии - Зелената партия, НДСВ, БДС "Радикали", а сега вече е самостоятелна партия, регистрирана в Софийския градски съд. Даже един от братя Диневи я представлява. Тя ще се придържа към предишната си стратегия - ще подкрепя кмет, а няма да издига собствен кандидат и ще се опита да закрепи и разшири позициите си в местния парламент, където сега има петима съветници.

Чух коментар от политик от опозицията, че през 2011 г. няма да има явлението "бизнес партии" като през 2007 г., защото по места те вече или са погълнати от ГЕРБ или притиснати, за да не участват във вота

От една страна, има поглъщане, от друга страна - от регистрациите в Централната избирателна комисия (ЦИК) се вижда, че все пак има местни формирования, които ще се включат в изборите. Тенденцията местните коалиции, които участваха през 2007 г. в общините край морето, да се явяват като партии сега се затвърждава през примери като в Бургас. Там коалицията "Ваклин Стойновски за Бургас" сега вече е партия "Бургас" и се представлява от самия Стойновски. Партията Средна европейска класа също се явява пак, около собственика на ТВ СКАТ има ново формирование, регистрирано през юли 2011 г. - Национален фронт за спасение на България. Във Варна "Движение Нашият град" ще участват на изборите, има и други нови формирования там. Има съвсем нови формации - "Нова сила", "Партия за хората от народа"и др. Определено не се наблюдава окрупняване на политическия ландшафт и редукция на играчите на местно ниво, по-скоро се запазва досегашната тенденция. Местните коалиции пък ще бъдат стотици, най-различни и на пръв поглед някои от тях с несъвместими участници. Това многообразие от играчи може дори да улесни прилагането на определени стратегии за завладяване на гласове. Когато вотът се раздроби на много места и се разпилее, всяка по-организирана мрежа и всички по-агресивни брокери на гласове, клиентелистки, корпоративен и друг тип вот, ако са силни и могат да го концентрират за своя патрон, ще спечелят.

Има ли такива "професионалисти"?

Безспорно. През годините са отгледани такива хора, но не в смисъл, че се занимават единствено и само с политическо брокерство. Това са местни хора, които познават много добре местния контекст, много добре са вписани и враснати в средата - изрично условие, за да можеш да правиш такава логистика. Тя се гради на вече спечелено по някакъв начин доверие в тази общност. Тези брокери понякога са свързани и с криминалните мрежи. Там, където има такива структури по време на избори, веднага биват наемани - за да купуват гласове, да разпределят парите, да респектират избирателите.

Само и единствено в ромските махали ли са?

Не само, има го и в черноморските общини и в общини, разположени близо до границата, където интересът е много голям. През 2007 г. територията на селата около Созопол например беше разпределена между две силови групировки, а единственото, което МВР правеше, е да внимава да не се стигне до директен сблъсък между тях. В рамките на акции срещу тях се откриха и хора, обявени за общонационално издирване. Проникването и използването на организирана престъпност и криминално проявени групи в изборния процес е класическо правило, когато се купуват гласове и се контролира вотът. Това се извършва именно от хора, които нямат респект от закона. Купуването на гласове е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, преследва се. Някои от съставите - като например организирането на купуването на гласове и финансирането му, са състави на тежки престъпления. Не може човек, който не е обръгнал в престъпна дейност, да се занимава с това. Тук е ролята на институциите.

Министърът на вътрешните работи е председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Дали ще има някакъв ефект върху тези негативни явления?

Ако си представим, че една лихварска структура например, която продава гласове за сметка на погасяването на задължения или част от тях остане ненаказана т.е. ако правоохранителните органи не действат, тази лихварска схема ще проработи в полза на нечий патрон. Ако обаче МВР атакува остро такава структура, заинтересуваните могат да кажат "Това е политическа репресия. Заради сливането на двете позиции министърът на вътрешните работи използва прекомерна сила, за да осигури предимство на управляващата партия." Това е проблемът от съвместяването на тези две позиции. 

Мнозинството в Народното събрание се гордее с приемането на Изборния кодекс, вие внимателно следихте и участвахте в дискусиите около него. Кои са по-големите му пороци, които сега могат да имат ефект върху изборите?

Работя в организация, която се е ангажирала да оцени въздействието на кодекса във всеки един аспект в рамките на кампанията. Но отсега е ясно, че той не успява да възпре местните икономически ядра да участват в изборите. Това няма и как да стане единствено и само през кодекса. Докато има "свободни" пари от контрабанда, трафик на хора, наркотрафик, източване на ДДС и др., т.е. има организирана престъпност, която генерира такъв финансов ресурс, който вкарва и изпира през изборите, кодексът не може да спре появата им.Чрез този ресурс се рекрутират в местните органи на власт "посланици" на икономически интереси, а не на политически представители - институциите на местната власт се превземат отвътре, за да гарантират интересите на икономически групировки, отделни хора и фирми.

Вторият открояващ се проблем от няколко дни насам е напрежението в политическите партии за начина, по който се съставят Общинските избирателни комисии (ОИК). Те са изключително важни за процеса органи, които ще приложат на практика кодекса на местно ниво. Има искания представители на ОССЕ да присъстват на заседанията на ЦИК, за да се гарантира, че начинът, по който се конструират ОИК, не осигурява някакво предимство на една или друга партия. Предложих, по-скоро попитах, говорителите на ЦИК защо комисията не направи публични протоколите от заседанията си, за да се смъкне напрежението в партиите и да престанат внушенията, които създават у избирателите усещане, че няма да има достатъчно гаранции за честни избори. Предложение не беше посрещнато с разбиране от говорителите на ЦИК,каза се, че за последните 20 години демокрация никой никога не е настоявал протоколите да са публични, а и в изборния кодекс това не е предвидено. 

Никого не искам да виним. Това, което ние ще направим, е интернет платформа, позната и на други места по света, но с български приложения. Ще се нарича "За честни избори". Тя ще даде пряка възможност на всеки участник в изборния процес - избирател, кандидат, наблюдател от място - да изпрати информация чрез имейл или социалните мрежи какво вижда пред избирателната секция, в нея, в предизборната кампания. И на картата на България ще може да се види къде започват да се натрупват такива сигнали. Потвърждаването им и какво се случва на място се надяваме да стане с участието на медиите. Ще могат да се пращат снимки или видеоклипове. Живеем в свят, в който всяко нещо може да бъде документирано и показано в интернет след няколко секунди.

Профил

Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. Тя е магистър по българска филология и по европейска публична администрация. Специализирала е нормотворчество и правни науки, както и публично управление във Финландия и САЩ. Две години е била обществен посредник в Столична община, работила е като експерт в областната управа в София, както и като секретар на община Копривщица. Има множество участия в проекти за мониторинг на дейността на Столичния общински съвет, застъпничество за прозрачни общински практики, укрепването на капацитета на Комисията по превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет и др. Институтът беше изключително активен при обсъждането на проекта за изборен кодекс с конкретни предложения за съществени промени, а има и преки наблюдения върху изборните процеси. Темите на разговора ни са свързани основно с местните избори, оценявани от самата нея като по-рискови за избирателите от гледна точка на влиянието на нелегитимни интереси и мрежи върху тях.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  Постепенно се връщаме до това, което беше по Татово време - местен феодализъм, тотална корупция, и всичко контролирано от Единствената партия.
  Това ли беше целта на 20-годишното занимание?

 • 2
  stanya avatar :-|
  stanya

  Пълна апатия е обхванала обикновените хора.Вече не се интересуват от избори и коя партия или коалиция ще спечели.Години наред едни и същи лица са пред очите ни, като депутати и общински съветници.Извъртяха всички партии.Представяха си програмите,проектите и..
  А какво остава година,след година,запустели селища ,земи,...
  .Къде е цветущата Бъпгария? Има я...Красиви замъци на политици,предприятия докопъни от приватизацията,а онова което даваше хляба на народа се изостави, за да бъде изкупено без пари.
  Защо ли пиша всичко това?
  Защо ли? Защото са много, като мен,които се задушават от всичко което става пред погледа ни и безсилието да се спре този разрушителен процес, още повече тежи.
  Анализи,анализи...понякога трябва и речник да ползваш.
  Бях на море... От Бургас до Слънчев бряг -презастроено.Всеки поддържа собственоста си, а обществените пространства....
  Ще гласуваме за кметове.депутати и общински съветници, а много от тях си нямат и понятие, за какво се кандидатират - заради проблемите на хората или личните интереси.
 • 3
  bally avatar :-|
  bally

  Положението е Латинска Америка отвсякъде

 • 4
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  До коментар [#2] от "stanya":

  И общински съветници, и кметове, и депутати, и президент си знаят интересите, след като хвърлят средства за рекламни предизборни кампании. Въпросът е какво се случва след това - съобразно обещанията им и отговорността, отчетността, която следва да имат.

  Цялата система е така компрометирана, а политическа воля за промяна не се забелязва, че е все едно дали ще се гласува и за кого. Така се оказва на практика, 22 години след промените, заредени с големи очаквания и надежди.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "baly":
  Йок, положението си е Ориент отвсякъде, а и така трябва да бъде, ние сме в Ориента (на идток от Земун и Вуковар, нали?)

  А и като цяло така и трябва да бъде, това си е чиста децентрализация на властта в страната, местните въпроси ги решават местните чорбаджии, естествено в свой интерес, този интерес на места не съвпада с интереса на барабойко и той правилно е преценил, че не трябва да подскача а се съюзява .....
  Естествено е и сенчестият бизнес да се опита да се легализира чрез местните избори.....

  Като цяло няма що да плачкате котенца, протестантска демосрация в ориенталско изпълнение, нали за това подскачахме 1990,91 и 97? Те тия в действие....... другият път е Тато, централизирана власт, сенчестият бизнес в голямата си част в дранголника, ЦК решава кое как се прави как се застроява, например на морето застроеното от ЦК по морето е в пъти по човешко от днешното демосратско строителство (сравни Албена със Слънчев бряг или Златни пясъци)

 • 6
  bally avatar :-|
  bally

  Уф, тъпо

 • 7
  bonzoo avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  До коментар [#5] от "boby1945":

  За съжаление си прав... Тъпото е, че ние останалите нормални (и без значение интелигентни или простодушни) хора в тая страна вече нямаме полезен ход. Опциите са ни силно лимитирани, защото: 1. емиграцията е трудна в условията на глобална икономическа стагнация, 2. твърде слаби сме да променим нещо тук, 3. дори да си плюем на принципите и да решим сега да се "включим" в схемите на гадовете, "нишите" са вече разпределени и никой няма да ни допусне.

  Общо взето ни остава да се примирим със ситуацията и да не си разваляме чак толкова малкия житейски комфорт, който имаме като хейтваме толкова много един към друг.

  Ако някой има други идеи, които не включват "революции" и подобни простотии, да сподели...

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "bonzoo": не нужно да се примиряваме, просто трябва трезво да оценяваме обстановката, такава каквато е, а не каквато си мислим че е или някой си е мислил че ще направи.... трезвата оценка спестява много несгоди и резочарования..... просто казано "Carpe diem" Хорации бил казал...... преди 2000 години....

 • 9
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Въпроса на Бонзо е "какво да се прави?", а трезвата оценка вече я дължим на Боби. Феодалите са си феодали, чакаме селски възстания. Това е желателната перспектива. Демокрацията не се подарява, трябва да си я заслужим. Ролята на институциите е да създадат предпоставки за повече местна демокрация: за съжаление се случва обратното. Борбата срещу "бизнес партиите" и местните формации не е непременно в наш интерес, както твърдят управляващите, но е със сигурност против техния интерес. Ако нищо такова не стане, значи хората са доволни (или недостатъчно недоволни)?

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "gavrilov":борба на принципа "контра" или по просто казано "на Вуте да му е зле" е обречена на провал....
  Внедряване на протестантска демосрация в България (страна от Ориента) също до нищо добро не е довела и няма да доведе, имамае вече над 133 години личен, български опит.....
  Какво да се направи? Първо да не се копират чужди схеми и да не се налагат с просташко упорство, упорството може да има и по полезни приложения .... после "не завиждай" това е смъртен грях, трето оправи първо себе си после оправяй другите, удари десетина тояги на голо на Андрешко, лично, и ред подобни биха могли да по оправят работите .....Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK