Подарена къща...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Подарена къща...

Подарена къща...

Защо проблемът с даренията на МВР остава нерешен

12733 прочитания

© Надежда Чипева


Най-краткият преразказ на историята с даренията на МВР би звучал така:

- В началото на лятото съвсем случайно стана ясно, че през първите три месеца на 2011 г. МВР е получило два пъти повече пари от спонсори, отколкото за цялата минала година. - Преди някой да беше успял да даде смислен отговор на въпроса какво налага министерството с най-големия бюджет в държавата да има донори, вестниците "Сега" и "Дневник" разкриха, че сред дарителите има разследвани, осъждани и/или издирвани бизнесмени. 
- В юлския си доклад ЕК в пряк текст каза, че не е хубаво МВР да има дарители, защото това поставя под въпрос неговата независимост. При представянето на доклада, говорителят на комисията Марк Грей акцентира  върху тази констатация - След доклада премиерът Бойко Борисов заяви, че "спира даренията за МВР", а нуждите ще бъдат наваксани от бюджета. После вътрешният министър Цветан Цветанов уточни, че ще има изключения. - Малко след това Сметната палата публикува свой доклад, от който разбрахме, че МВР не само взима пари от спонсори, но не може да ги усвоява. Одитният орган дори завери с особено мнение отчета на МВР заради множеството неточности и пропуски в него.
- Явно усетил колебанията на българското правителство, говорителят на ЕК Марк Грей отново трябваше да припомни, че  "всяко дарение на МВР е неприемливо".

- Тази седмица Цветан Цветанов издаде заповед, с която прекрати договорите за спонсорство, освен тези от държавни институции, фирми и общини.

Слага ли обаче край на тази мъчителна за всички история издадената от вътрешния министър заповед? Ще прекрати ли вредната практика? Дава ли тя дава отговор на всички морални и етични въпроси, свързани с донорите на полицията? Разсейва ли съмненията за преференциално третиране? Категорично - не. Истината е, че привидният край на скандала със спонсорираното МВР извади на бял свят много повече проблеми, отколкото решения.

Ще спрат ли даренията?

Издадената от Цветан Цветанов заповед със сигурност няма да спре порочната практика, а просто ще я направи още по-непрозрачна. Според разпореждането на вътрешния министър дарения могат да се получават от общини, държавни учреждения и фирми, в които държавата има 100% участие. Договорите за спонсорство ще се вписват в публичен регистър.

Общините и днес са сред основните дарители на МВР, а както казахме по-горе, няма особена логика в това. Местната власт и без това има проблеми с бюджетите си и не става ясно как формира излишък, че да дарява на полицията. С последните изменения в Закона за МВР общините получиха възможност да създават и собствена полиция, което съвсем убива смисъла от това да прехвърлят финансов ресурс към вътрешното министерство.

Ако след промените има засилена дарителска активност от общините към полицията, това ще означава, че вероятно частните дружества са пренасочили даренията си към местната власт, която от своя страна дарява на МВР.Същият резултат може да се получи и ако средствата формално се дават на някоя държавна фирма (МВР е собственик на няколко дружества). Или, казано по друг начин - така се стига до заобикаляне на правилата - със законни средства се постига незаконна цел. Бедата обаче е, че информацията за истинските дарители ще остане скрита, защото МВР ще отбележи в иначе публичния си регистър, че спонсорът е общината Х или У.

Управлява ли добре парите си МВР?

Скандалът с даренията даде още аргументи за един от най-сериозните проблеми на МВР - лошото управление на бюджета. Вътрешното министерство получава огромна сума от бюджета, която обаче потъва в изключително нереформираната му структура. Вероятно по тази причина министърът на финансите Симеон Дянков каза тази седмица, че парите от сектора със сигурност са много и трябва да бъдат пренасочени към други звена като култура и образование. Преди няколко месеца проучване на "Отворено общество" показа, че бюджетът на вътрешното министерство се управлява изключително неадекватно. Капиталовите разходи са силно занижени, а в същото време се отделят огромни суми за издръжката на много персонал.  Некадърното управление ражда абсурдни реалности във вътрешното министерство да има щат за автомонтьори и свиневъди. Незнайно защо МВР е собственик в няколко търговски дружества, които пък от своя страна са сред основните дарители. На практика излиза, че вместо да оптимизира бюджета си, министерството предпочита да попълва дупките в него с дарения.

Не по-обясним е фактът и че сред дарителите на МВР има и множество бюджетни институции - общини, министерства, агенции, съдилища, прокуратури. Това също е знак, че тези структури на властта не могат да управляват добре парите си. Най-малкото защото генерират излишък за дарения.

Има ли максимална публичност по въпроса?

Един от основните проблеми в скандала с даренията е, че ръководството на МВР така и не намери за необходимо да покаже публично цялата информация за тях. Цветан Цветанов каза, че събирането на средства е практика от много години и че дарителите ще бъдат публикувани на сайта на МВР. На фона на тази заявка вътрешното министерство накара журналистите, поискали информация за това кои са дарителите, да обикалят цялата страна, за да събират данните дирекция по дирекция и служба по служба. МВР не даде информация и кой е започнал практиката с даренията, колко пари са били събирани през годините и кои са били донорите. Защото, ако проблемът изглежда неморален днес, това не означава, че е бил по-морален в миналото.

Ще има ли последствия за съмнителните дарения?

От публикуваните от "Дневник" и "Сега" списъци с дарители разбираме, че МВР е получавало средства от фирми, които са свързани с разследвани и осъдени хора, което е забранено от наредба на самото МВР. Цветан Цветанов направи опит да тълкува закона, като обясни (в случая с осъдения за данъчни измами Христо Ковачки), че самият бизнесмен не бил в управлението на фирмата, а само негов едноличен собственик и затова няма никакъв проблем. Фактът, че собственикът сам избира кой да управлява дружеството, естествено не беше коментиран.

МВР освен това не направи анализ на получените дарения или поне на тези, които със сигурност бяха на ръба на закона (Ковачки отново). Не се притесни от факта, че сред най-големите дарители има например фирми, които търгуват с акцизни стоки и самото МВР може да попадне в ситуация да ги разследва, а в ГДБОП има отдел, който се бори с контрабандата. Сред донорите имаше застрахователни компании, които работят тясно с МВР - например по издирването на откраднати автомобили. Или пък фирмите, които се занимават с хазарт - област, в която полицията показва засилена активност.

Практиката да се събират пари от частни фирми показва също така и нездрава симбиоза между местната полиция и бизнес. От отговорите на някои от запитаните компании в провинцията стана ясно, че те са давали на МВР просто защото това е бил единственият начин да получават закрила. Ако това не е чиста форма на пасивен рекет, то със сигурност е в пряко нарушение на принцип за равно третиране.

Обществото не разбра кой полицейски началник, кога и от кого е допуснал получаването на дадено дарение, защо дарителят е решил да даде точно на тази служба, бил ли е обект на разработка или разследване и т.н.

Отказът на МВР да направи анализ поне на даренията, които будят силни съмнения за обективността на полицейските служби, минира осветяването на скритите взаимоотношения на полицията с околния свят.  

Така ли е в Европа?

Тази седмица "Дойче веле" разкри, че даренията в Германия са регулирани с наредба, а преди да бъде подписан договор за спонсорство, то е инспектирано от специална комисия, която проверява за наличието на конфликт на интереси. По данни на "Дойче веле" общата стойност, която федералното министерство в Германия е получило за последните две години, не надхвърля 2 милиона евро, които обаче са отишли за справяне с последиците от земетресението в Хаити. За същият период полицията в Германия е получила едва 38 хил. евро.

Най-краткият преразказ на историята с даренията на МВР би звучал така:

- В началото на лятото съвсем случайно стана ясно, че през първите три месеца на 2011 г. МВР е получило два пъти повече пари от спонсори, отколкото за цялата минала година.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  bborisov avatar :-|
  bborisov

  И аз да попитам директно правителството, по конретно тези които вземат решение:

  Вие тъпи ли сте, или се правите на такива: всяко дарение на МВР е НЕПРИЕМЛИВО!!!

 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Дарения - добре, искат хората - даряват. Проблемът е другаде - защо точно и само на МВР? Нека Капиал направи справка какви са даренита на граждани и фирми за същия период за Мин.на екологията, за МВнР, за военното министерство, за транспортното. Да не забравим и културното...
  Отговорът е много на повърхността - това е форма на рекет. В миналия брой във Виц на седмицата беше публикуван фундаментален виц. Ще го цитирам почти дословно: Попитали Радио Ереван какво ще прави МВР слд като спрат даренията. Ще започне да застрахова, отговорило радиото.
  Това е истината.

 • 3
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#1] от "bborisov":
  Защо?

  Ако от БМВ дарят на Магистрална Полиция, десет супер спортни автомобила (с цел реклама), с които да се гоня богаташите със скъпи коли, какво чак толкова лошо има в тов? Според мен трябва да се приемат.

 • 4
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  До коментар [#3] от "Finland":

  А защо смяташ, че БМВ ще дарят на МВР десет супер спортни автомобила след като досега никога не са правили подобно дарение на германската, английската и която и да е друга полиция. За БМВ има поне няколко десетки по-ефективни начини за реклама на тази цена.

 • 5
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Не виждам защо се прави аналогия с даренията и некадърното управление на средствата в МВР! Спирането на даренията няма да направи разходването на средства по-разумно. Само за информация ще споделя, че моя позната дознател д0 преди няколко години си плащаше сама телефонните разговори (които по онова време не бяха много евтини), купуваше си офис консумативи и забележете използваше личния си автомобил! Отгоре на всичко беше и затрупана с работа поради "качественото" разпределение на обема на работа... В крайна сметка даренията нито и пречат нито и помагат да си върши работата.
  Всичко по-скоро опира до свинарите и всякакви други специфични профили нетипични за силово министерство... Преди време имаше свинари и в армията, а може би и още ги има и там... Въобще тези неща трябва да бъдат законово премахнати като възможност! Тези министерства не трябва да развиват стопанска дейност. Всякакви стопански приходи винаги ще поставят модела пред възможност за корупция...

 • 6
  igr81 avatar :-|
  antropos

  М-да-а,лека полека перденцето пада и става все по-безпощадно ясно какъв нов морал имаха предвид корифеите на ГЕРБ преди две години. Намирисва на онази отхвърлена от обществото соц справедливост - ако има пречки, то създай нормативна база да узакониш пречките. Та така....

 • 7
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#4] от "Кирил Кирилов":

  БМВ не са го правили, въпреки че фирмата вносител "БМВ България" го е правила (което наистина е съмнително): http://news.ibox.bg/news/id_1711006902

  Иначе виж италианската полиция. Бъкана е с предоставени суперавтомобили.

 • 8
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов

  До коментар [#7] от "Finland":

  "Новите патрулни автомобили са предоставени безвъзмездно на МВР от представителя на марката "БМВ България" като жест за доброто партньорство"

  Интересно в какво точно се състои това "добро партньорство", какво е получило "БМВ България" срещу дарението? Точно заради подобна непрозрачност и съмнения такива дарения трябва твърдо да бъдат забранени.

 • 9
  100jan avatar :-|
  100jan

  До коментар [#7] от "Finland":

  Логично е да попитаме тогава защо точно на МВР, а не на българската държава?

  И логичният отговор е, че проблема с даренията не е причината, а следствието от едно нещо: българската полиция все още е милиция. Манталитет, методи и похвати от времената на тоталитаризма. Българската полиция не брани народа, а работи против народа. Народът е нейния основен враг. Народът е виновен до доказване на противното...

  Колко още дарения са нужни, за да се промени това? ))

 • 10
  jerry68 avatar :-|
  jerry68

  Ама вие на разбрахте ли, че даренията са узаконена корупция. После да не питате защо някои хора си купуват по шест апартамента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK