Съд в лятна нощ

ВАС реши, че "Витоша ски" АД е злоупотребила с господстващото си положение

Решението на ВАС трябва да повлияе на цените на ски училищата през зимата
Решението на ВАС трябва да повлияе на цените на ски училищата през зимата    ©  Надежда Чипева
Решението на ВАС трябва да повлияе на цените на ски училищата през зимата
Решението на ВАС трябва да повлияе на цените на ски училищата през зимата    ©  Надежда Чипева

В месеца, в който термометрите отбелязаха едни от най-високите стойности за годината, Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по един казус, който ни праща в най-лютата зима. Тричленен състав на съда отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от миналата година, с което регулаторът беше приел, че на Витоша няма злоупотреба с монополно положение от страна на оператора на  ски съоръженията. Делото беше заведено след жалба на "Сдружението на витошките ски и сноуборд училища".

Фирмата, която стопанисва съоръженията - "Витоша ски" АД, беше определила цени за ски инструкторите, които са много по-завишени от тези за редовите скиори. Миналата година КЗК прие, че не вижда злоупотреба с господстващо положение на фирмата монополист и че различните цени са обосновани, тъй като инструкторите ползвали много по-често ски съоръженията на Витоша. Ски училищата обжалваха във ВАС и така се стигна до решението от миналата седмица.

Тричленият състав с докладчик съдия Соня Янкулова е издал решение, от което и двете страни едва ли имат причини да са доволни. ВАС решава да отмени част от решението на КЗК и да остави по-голяма част от него в сила. Ски училищата възразяват, че монополистът "Витоша ски" АД е нарушил член 21, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), според който е "забранено поведението на предприятия с монополно или господстващо положение, както и на две или повече предприятия със съвместно господстващо положение, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като пряко или косвено налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия".

ВАС е приел, че

"Витоша ски" АД е злоупотребил

с господстващо положение по този член от ЗЗК , но е оставил всички други възражения на ски училищата срещу решението на КЗК без уважение.

"Капитал" опита да се свърже с представители на "Витоша ски" АД, но не успя да получи мнението им по решението на ВАС. Изпълнителният директор на дружеството Костадин Костадинов бил в отпуск. И той, и членът на съвета на директорите Георги Бобев ни препратиха към адвокат Петър Петров. Той също е член на съвета на директорите и представлява "Витоша ски" АД по делото във ВАС. Адвокат Петров обаче не си вдигна телефона до редакционното приключване на броя.

"Ние, разбира се, ще обжалваме, защото не сме съгласни с много от основанията на съда", заяви за "Капитал" адвокат Димана Запрянова, която представлява жалбоподателите "Сдружение на витошките ски и сноуборд училища" и сдружение "Спортно туристическо дружество "Мотен".

"Виждаме противоречия в констатациите на съда, що се отнася до използването от КЗК на сравнителния подход при определяне законосъобразността на поведението на господстващото предприятие – "Витоша ски" АД. Например ВАС оправдава сравнителния метод при извършване на проучването, но не по отношение на прилаганата методика за определяне на цените в различните сравнявани курорти", казва адвокат Запрянова.

"Ще възразим и в точката за

Дължината на пистите

и стойността на услугата, тъй като смятаме, че дължината на въжените линии на Витоша не предоставят в достатъчна степен качество на услугата, такова, каквото е то от гледна точка на дължина на пистите в сравняваните от КЗК курорти – Банско, Боровец и Пампорово, казва защитата на ски училищата." Тоест на скиорите на Витоша се предоставят по-малки възможности за каране на ски, тъй като само "Лалето" е обособено като писта, а всичко останало е "терен за каране" по жаргона на витошките скиори.

Самите представители на "Витоша ски" АД заявиха в съдебно заседание, че на Витоша няма лицензирана писта, а лицензирането е задължение на оператора на въжените линии, т.е. тяхно. В сравнение с Витоша, посочените по-горе курорти предоставят много повече възможности за каране, включително и обучение на скиори и по-малко висене по опашки", каза адвокат Димана Запрянова. Става въпрос за това, че съдът отхвърля възражението на ски училищата, че само въжените линии по протежение на ски пистите са прилежащи към туристическия обект съоръжения по смисъла на Закона за туризма. Ски училищата смятат, че по този начин неправилно е изчислен възходящият продуктов пазар, а оттам и е нереалността на цената на картите.

ВАС обаче е направил анализ на стойността на един ден на картата на ски учителя и на обикновения скиор. Според съда "КЗК неправилно не е установила маржа на печалба на фирмата монополист по отношение на двете групи потребители - скиори и ски учители". Съставът на ВАС смята, че ако беше го направила, щеше да установи драстични разлики. Така КЗК оставила неизяснен основния въпрос по делото - дали фирмата е наложила пряка цена на услугата, което е в противоречие с чл. 21, т. 1 на ЗЗК.

Съдът установява и още едно любопитно нещо. Че няма икономическа логика цените на скиорите и ски инструкторите да бъдат различни, тъй като себестойността на услугата превоз и за двете категории потребители е една и съща. Тоест разликата, заключва ВАС, е само в

Маржа на печалбата

Според направени от съдебните експерти изчисления, които съдът е приел.  "При цена на сезонна карта 2000 лв. и 120 дни сезон за ски учителя един ден е на стойност 16.66 лв., а за скиора - 4.91 лв. Налице е разлика от 9.70, за която по делото няма логично обяснение. Впрочем КЗК е избегнала анализа на стойността на дневните карти, който очевидно води до същия извод - още по-голяма разлика от 15.00 лв." ВАС заключава, че КЗК не е дала икономически обоснована причина за различния марж на печалба за различните потребители при ползването на една и съща услуга и че разликата в начислената печалба "няма житейско обяснение".

Ски училищата не са доволни и от друго решение на съда. "Ще обжалваме точката за отказ от предоставяне на услуга", заяви адвокат Димана Запрянова. "Според разработка от 2005 г. дискусионен документ относно прилагането на чл. 82 ЕО,  в параграф 62 Европейската комисия изтъква, че не е необходимо да има формален писмен отказ от услуга, за да е налице злоупотреба с господстващо положение. Достатъчен е "конклудентен отказ", като налагане на прекомерно високи цени, които изхвърлят по-малките участници от пазара. Случаят е точно такъв - високите цени, които "Витоша ски" АД налага, изкривяват конкуренцията, като целта е ликвидирането й", смята защитничката на жалбоподателите.

Така или иначе битката за цените и разликите на ски картите ще се реши от петчления състав на ВАС. Страните имат две седмици да обжалват решението на тричленката, но и при така направените вече анализи е видно, че в решението и аргументите на КЗК при разглеждането на казуса със ски училищата на Витоша има пропуски. И че в случая комисията едва ли е защитавала точно конкуренцията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  kakawida avatar :-|
  kakawida

  "Юлен" са готови веднага да дойдат и да се заемат с Витоша. Техният план-програма: 1. Изсичане на горите - само пречат и смърдят на свежо. За тази цел си има химични ароматизатори. 2. Ще бъдат построени писти (бетонни), ще има много ски оръдия, захранвани от язовир "Искър" (молим столичани да се примирят с бъдещия режим на водоснабдяване: 2 - има, 22 - нема!), ще има влекове, драги, лифтове... РАЗКОШ! 3. Ще бъдат построени и няколко (нема сега да спорим колко...) хотела, които ще покрият плътно оголената снага на планината. 4. Ще бъдат привлечени милиони платежоспособни туристи, които да плащат за тази "прелест". 5. На държавата ще бъде плащана годишна сума в размер на 25 лева, която ще е таман двойно, колкото обявената печалба на компанията инвеститор. Мислим, че така е справедливо.
  А "Витоша Ски" дали пък и те не са "Юлен"? Абсурд! Всички са честни бизнесмени от сой и с дядовци ятаци.

 • 2
  franny avatar :-|
  franny

  "Витоша ски" и "Юлен" са негласно собственост на Цеко Минев - шефът на Първа инвестиционна банка. В търговският регистър (който все още е достъпен в интернет - ГЕРБ гласуваха от 2012 да не е) ПИБ е заложен кредитор на "Витоша ски", а друго любопитно откритие е, че по годишни отчети "Витоша ски" са на загуба от 2007 досега.
  Наскоро пък стана ясно, че "Юлен" са едни от дарителите на МВР, а министърката на МОСВ Нона Караджова предложи да не се прекратява концесионният договор на "Юлен", въпреки че са превишили отпуснатата им територия от национален парк Пирин с 65 хектара(!). Нищо, че подобно унищожаване на гори и природа е наказумемо по НК.

 • 3
  northwind avatar :-P
  Norie

  Тук май коментиращите са авторите на статийката! Каквото не са имали кураж да напишат от горе са го написале долу, щото Цеко може лесно да ги осъди...

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Като ве ви харесва Витоша е къде е Банско или Чам кория....?
  Затова не скачайте като зелени еуглени без да мислите, когато хората искат да развият ски курорта на Витоша...

 • 5
  franny avatar :-|
  franny

  До коментар [#4] от "boby1945":

  искат да развият ски курорта? откакто са концесионери единствената им инвестиция е в апарати за проверяване на ски картите. Спомням си как ги въведоха по средата на сезона с 2-3 кратно поскъпване и още на следващия ден правеха проблеми за старите билети (тогава имаше двупосочни билети за кабинката и ако слезеш със ските до долу можеш да използваш половинката си на следващия ден, за да се качиш). И така цената на картите се качи 2-3 пъти без нито един лифт да е подновен. А и от старите рядко пускат нещо повече от лалето и романски - миналата година спас и боби да са ги пускали максимум 3 пъти. Концесията се направи с цел някой да инвестира в инфраструктурата горе понеже самата държава не може да си го позволи. Вече близо 5 години такова нещо няма. Вместо това "Витоша ски" рекетират държавата като настояват да се одобри техен проект за "супер витоша", който разбира се включва изсичането гора за нови писти (нещо което не е позволено според договора за концесия, тъй като Витоша все пак е природен парк) и представят нещата все едно държавата не им позволява да "развиват" курорта. А какво им пречи да подновят старите съоръжения и да отворят съществуващите писти, без да строят нови? Както си е по договор, който те сигурно са чели като са го подписвали. Явно имат парите, щом искат още хиляди щуротии да сторят. Да не говорим, че с всяка изминала година старите лифтове стават все по-опасни.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "franny":не рекетират държавата а искат да построят ски курорт поне от класа на този в Банско.... а разни андрешковета, къде с акъл, къде без акъл, им пречат... за сега ...
  Това което е днес в наличност, в голямата си част е построено когато Мара Малеева беше жива, не можем да искаме да е като в Кицбюел, нали?
  А и трябва да е ясно че ако построят съвременен ски курорт на една крачка от идеалния център на София, то този курорт ще е доста скъп за "редовите" скиори.
  Сама разбираш, в София има много богаташи, които с удоволствие ще платят сериозна сума да си поиграят на Гармиш на 10 км. от луксозното си жилище...
  Качеството на услугите иска пари, много пари....

 • 7
  magna avatar :-|
  magna

  КЗК е чучело и пълно посмешище

 • 8
  dberov avatar :-|
  d.berov

  До коментар [#6] от "boby1945":
  Витоша е на децата от снимката в статията, не на имагинерните ти 'богаташи' с луксозни жилища. Битката е за правото им да имат едно детство сред природата, такова каквото ние израстналите през 90-те в полите на Витоша имахме.. ма ти не го разбираш това, с тази твоя икономическа логика..

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "d.berov": Нещо много яко бъркаш, така беше при цоциализЪма, брат, но ние скачахме против......
  При капитализЪма хубавите неща принадлежат на хората с парета по условие.... по малко хубавите на хората с по малко парета, по много хубавите на хората с повечко парета...
  В тази връзка ако някой инвеститор направи ски курорт на Витоша от класа на Кицбюел или Гармиш и посетителите ще са САМО от класа на Кицбюел и Гармиш... ще има много дечица, ама дечица на татковци с много парета, причините вече обясних.....да не се повтарям....
  Ако няма инвестиция, ще е ски курорт ала Мара Малеева ...... както е днес.....


 • 10
  dberov avatar :-|
  d.berov

  До коментар [#9] от "boby1945":

  ти ски караш ли ? Бил ли си в Гармиш и Кицбюел? Щото аз да, и там местните деца карат ски почти безплатно по пистите на курортите. Това е инвестиция - в бъдещето на страната, в развитието на ски спорта и ски туризма, в създаването на кадри и на хора, които цял живот с радост ще отделят от парите си да ходят по курорти - със приятели, семейства, деца, колеги.. В България Цековците се опитват да превърнат ските в нещо средно между all-inclusive в стил Слънчев бряг ( разбирай бедни западняци дошли да пият и ядат) и голф-клуб ( разбирай достатъчно скъпо, за да не може средностатистическия българин да си го позволи). Е няма да стане, планинарстовто и ските имат вековна традиция в страната ни, правото е на страната на тези, които спазват законите. Както почна да става ясно от завършилите наскоро дела и издадени забрани, Юлен и Витоша са неправи, а тепърва предстоят истинските разкрития и дела..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход