Кои са най-важните проблеми на София

Попитахме някои от кандидатите за кмет как смятат да решат някои от недостатъците на управлението на града

От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим
От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим
От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим    ©  Георги Кожухаров
От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Могат ли проблемите на София да бъдат сведени до шест? Едва ли, би казал който и да е жител на столицата.

В "Капитал" обаче, вземайки предвид последното социологическо проучване на агенция "Ноема", а и вътрешните изследвания в БСП, избрахме шест от сферите на управлението на града, които столичани класират като особено чувствителни :


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

64 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bzlateva avatar :-|
  Monstritta
  • - 2
  • + 75

  Аз бих сложила корупцията на първо място. Ако не беше тя, останалите проблеми или нямаше да ги има, или щяха да са далеч по-незначителни. А към корупцията бих добавила и некомпетентността и нежеланието за работа на една не малка част от държавните и общински служители и чиновници.

  Нередност?
 • 2
  budimir avatar :-(
  Будимир Генов
  • + 60

  Колкото и точки да изреждате, както и да ги подреждате – проблемът е един и той се казва БЕЗОТГОВОРНОСТ!
  От тук тръгват всичките проблеми и изборяването им трудно би се опише само в 6-7 точки.
  А БЕЗОТГОВОРНОСТТА процъфтява, защото има БЕЗНАКАЗАНОСТ!

  Нередност?
 • 3
  novohodonosor avatar :-|
  Ченкете
  • - 6
  • + 15

  За мене най сериозния проблем в София са стряхите на старите сгради в София. Въпрос на време кога мазилка или реклама от покрива ще убие пак някой минувач.

  Преди година се оплаках в Инспектората, че фасадата на сградата в която ми е офиса е готова да падне. Дойдоха някакви кокошки писаха разни работи и тук си е все тая. Съкооператорите и хазяинът пък изобщо, ама изобщо не ги е еня за нищо!?

  Вгледайте се в рекламите на покрива на кръстивището на "Витошка" и "Патриарха'. Там ще откриете маса от рискован поставени билдбордове и забележете няколко палета, които се виждат от градинката на НДК.

  Сигнализирайх и за тях, но нищо, никаква реакция.

  Страх ме е за детето.

  Карето от Универитета, Стадиона, Баня Мадара и Лъвов мост е изключително опасно за хората!

  Трябват КРУТИ мерки и ОГРОМНИ глоби!

  А общинарите трябва да се залеят с горещ катран и да се гонят с тояги до смърт за престъпното безхаберие!

  Нередност?
 • 4
  chievo avatar :-|
  Chievo
  • - 7
  • + 23

  Аз бих поставил финансовото състояние на общините на първо място. Оттам идват всички други проблеми.

  Иначе има очевидни решения на проблемите, които сте изброили. Но разбира се, едно е да знаеш решенията, съвсем друго е да ги приложиш успешно:

  1. Завод за преработка на боклук. Контейнери за разделно събиране, но от тези, които не позволяват на клошарите да ровят в тях (като тези за стъкло, които са поставени в момента на някои места в София). Когато в контейнерите започне наистина да се появява "качествен" боклук - сортиран, лесен за преработка, ще се повиши и инвеститорският интерес към бранша, и конкуренцията ще свали цените. Примери в цяла Европа - бол.
  2. Решението на кучешкия проблем е най-сложно. За съжаление, дори с масово изтребване не се решава изцяло (справка - Букурещ). Като начало, да се спре безконтролното докарване на глутници в София от други градове, и да се умъртвят най-агресивните кучета по улиците. Изкарването им на светло е елементарно - пускат по една каруца с роми във всеки квартал да обиколят улиците, и моментално де що има псе, изскача на пангара. Там вече е лесно да го отстреляш с упойващата стреличка, или каквото там ползват. А дългосрочно - зверски глоби за пускане на улицата на кучета. Така ще се ликвидира източникът.
  3. Третият проблем е комплексен:
  - дупките - трябват пари
  - задръстванията - трябва някой много дебелокож за кмет, за да се реши частично този проблем (пълно решаване май няма все още по света). Изходът включва "такса център", "такса влизане в София" с регистрационна табела, различна от С и СА (комбинирано с безплатни паркинги на входовете на София и удобен транспорт оттам), както и еднократно сито на трошките от страна на КАТ (половината коли в София не биха минали и 10% от изискванията на ТUV)
  - градски транспорт - ще се реши от само себе си, ако се изпълни точка 2 - при повече търсене инвестиции се правят по-лесно. А и в момента спокойно могат всички линии да се дадат на частници - разликата я виждаме с просто око.
  - паркиране - също ще се реши при изпълнение на т.2, съчетано с бракуване на трошките и извозване до определените за целта места
  4. Финансово състояние - почвата на сегашните проблеми. За съжаление, панацея едва ли има. Но едно силно решение би било общински КАТ и общински камери. Според мен, една камера, поставена над пешеходна пътека, ще се изплати за не повече от седмица. Същото важи и за всяко ключово кръстовище. Сложете патрул на КАТ на Красно Село, например, и им дайте предварително попълнени актове за най-срещаните нарушения - минаване на червено, неразрешен завой и др. подобни. Та да остане само да се подпише нарушителят, за да не се губи време. Там една камера ще се изплати за около 15 минути, а пък заплатата на катаджията - за не повече от ден работа.
  Общинските имоти да се преотдадат на пазарни цени. Рекламата да се даде на професионална агенция.
  5. Детските градини - просто трябват пари. Останалото не е трудно. Така че пряко зависи от т.4. Има обаче и очевидни абсурди - примерно, в моя квартал - Манастирски Ливади Запад, живеят предимно млади семейства с деца. Над ул.Каблешков обаче няма нито една държавна детска градина. Като резултат - на всяка улица има частна - я градина, я забавачка. За сметка на това пък, строят нова градина във Волуяк (с цялото ми уважение към жителите му), и я обявяват за поредната победа в борбата с проблема в София. Градското планиране в това отношение е плачевно.
  6. Корупцията - тук опираме до манталитет. Не би било лошо обаче да се въведат максимален брой онлайн услуги, при които няма да зависим от човек. А и така могат да се съкратят един куп търтеи в общината. Жалко че не вградиха в новите лични карти електронен подпис - всичко щеше да е толкова по-лесно. Прибалтийските страни са пример в това отношение.

  Бих добавил като проблем и недостатъчното развиване на потенциала на природните дадености на града и района около него. Ама това си е бял кахър в сравнение с нещата, които сте изброили.

  Нередност?
 • 7
  bogdantodorov avatar :-|
  bogdantodorov
  • + 8

  7. Сигурност и общестевен ред... според мен може да се добави и към точка 3, но аз лично мисля, че камерите по новите и старите булеварди не са достатъчни. Сумата, която общината губи на година от изпълненията на малоумните "хоби-рейсъри", сигурно е 8 цифрена (за печалната статистика с отнети животи даже не ми се и споменава).
  Любопитен съм да прочета какви други решения на проблема може да предложи един бъдещ/настоящ кмет, а отговор от типа на "Аааа, МВР да се оправя с тях", определено би разочаровал.

  Нередност?
 • 8
  a_yah avatar :-|
  Ål Nik
  • + 22

  Ето моята класация:

  1. Инфраструктура
  Масово застрояване, без да се подобрява инфраструктурата на града. Строят се молове, бизнес сгради и жилищни блокове, без да се оставя достатъчно разстояние за паркове, други свободни площи. Улиците се оставят в трагично състояние.

  2. Сметосъбирането и преработката на боклука, чистотата на града - определено сериозен проблем.
  Да не говорим, че града се почиства от дъжд на вятър. Това е недопустимо.

  3. Поддръжка на сградите, особено в центъра
  Опасно много са сградите, чиито фасади са занемарени защото хората нямат възможност да ги поддържат. Прекрасни паметници на културата са в частни ръце и се изчаква сградата да падне (не дай си Боже върху нечия глава), за да се срине и да се изгради нова на нейно място. Трябва да има нови сгради и града да се развива, разбира се, но трябва също и да се цени старото което ще краси центъра на града.

  4. Корупцията
  Без коментар

  5. Състоянието на пътищата...

  6. Бездомните кучета да.. Но и бездомните хора, просяците навсякъде из града..?

  Нередност?
 • 9
  el_andonova avatar :-|
  el_andonova
  • + 12

  За мен това е последователността:
  1. Корупцията
  2. Финансовото състояние на общината, данъци и такси. Задълженията на общинските фирми и дружества
  3. Сметосъбирането и преработката на боклука, чистотата на града
  4. Състоянието на пътищата, дупките, задръстванията, градския транспорт, паркирането
  5. Липсващите места в детските градини
  6. Бездомните кучета

  Нередност?
 • 10
  pavel_yan avatar :-|
  Павел
  • + 23

  Един от най-големите проблеми на София е планирането на територията и.

  Той е недооценен от политиците, защото те виждат в планирането просто изчертаване на градоустройствени планове без влагането на реално изпълними стратегии за града в тях. Плановете обикновено не са продиктувани от някаква концепция, залегнала в планирането на града, а са тотално съобразени с желанията на собствениците на имоти (съответно тези с по-големи имоти могат да влияят повече). Недооценен е и от гражданите, защото нито един главен архитект на София не успя да излезе от технократското говорене за градоустройство и да постави на достъпен за хората език ясна визия как да изглежда града в бъдеще, как ще съдаде на жителите си по-сигурно и качествено обитаване, как ще развие градска и регионална икономика. Всичко това води до този наглед разпокъсан град, който търси своята идентичност.

  Недоброто планиране на територията води и до огромни общински инвестиции в проекти със съмнително бъдеще, които не става ясно решават ли проблеми в града или създават нови. Планират се заводи, естакади, магистрали, метродиаметри, а често зад тях седят концепции, цифри, данни и планове от преди 30-40 години.

  Когато жителите на града разберат в какъв град искат да живеят - а именно исторически град с привлекателен център, удобен за пешеходци и велосипедисти, град с човешки мащаб, град с достъпен и удобен транспорт, с рестрикции за автомобили, с локални центрове по общините, град, който се възползва от природните си дадености (минерални извори, планина, реки), за да създава устойчиви работни места и т.н., град, в който бедни и богати, бели и черни, българи, цигани и турци живеят и работят заедно - тогава и политиците ще трябва да изпълняват желанието им и да се стремят да направят София такава.

  За формирането на всички тези желания у хората е редно да помогнат журналистите. Когато те знаят и разказват, ще знаят и хората.

  Всички други неща като дупки по улиците, кучета, завод за боклук, транспорт, паркиране, паркове, историèско наследство са производни на този основен проблем с планирането или са по-скоро проблеми на мениджмънта на града, които търсят своето специфично решение и политическа воля.

  Нередност?
Нов коментар