Какво (ще) правят за София

Кои са основните проблеми на града и какви решения предлагат някои от кандидатите за кмет на столицата

Кметът Йорданка Фандъкова установи в четвъртък, че ремонтът на Южния парк е се забави
Кметът Йорданка Фандъкова установи в четвъртък, че ремонтът на Южния парк е се забави
Кметът Йорданка Фандъкова установи в четвъртък, че ремонтът на Южния парк е се забави    ©  Надежда Чипева
Кметът Йорданка Фандъкова установи в четвъртък, че ремонтът на Южния парк е се забави    ©  Надежда Чипева

Над половината от жителите на София искат промяна в управлението на града, но 40% от избирателите биха гласували за Йорданка Фандъкова. Това бяха част от изводите от последното проучване за нагласите на софиянци на агенция "Ноема". В същото време в класацията на негативите на управлението фигурират тежки проблеми като чистотата, състоянието на пътищата, финансите на града и т.н.

"Капитал" потърси кмета Йорданка Фандъкова и някои от претендентите за поста й, които излизат напред в прогнозите или пък се отличиха с активност и идеи - Георги Кадиев (БСП), Прошко Прошков ("Синята коалиция"), Николай Пехливанов ("Атака"), Владимир Каролев (НДСВ), за да предложат решения на проблемите. Кандидатът на НДСВ отказа с думите, че ще говори по всички теми, но когато кампанията започне официално. Все пак се съгласи, че това са истинските недостатъци на града. Фандъкова отклони поканата с аргумента, че не е официален кандидат за кмет. Не помогна аргументът, че е интересна позицията й като действащ градоначалник, който, ако иска, може да каже например, че няма такива нерешени задачи. Все пак в нейна защита работи това, че тя доизкарва мандата на Бойко Борисов като кмет и може би две години не са достатъчен срок, за да се случат по-големите проекти в София.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
42 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  struto avatar :-|
  Андрей Куртенков
  • - 7
  • + 59

  Към момента, в който Бойко Борисов бе избран за пръв път за кмет, в много от областните ни центрове безстопанствени кучета нямаше - Пловдив, Бургас, Смолян, и др. - в пълно съответствие с тогава действащия Закон за ветеринарномедицинската дейност - той повеляваше залавяне на всяко безстопанствено куче и ако в двуседмичен срок не се появи човек, който да изяви желание да стане негов собственик - следваше евтаназия. Точно това, всъщност е и практиката прилагана почти навсякъде в Европа и САЩ (с изключение на Гърция, Румъния, Южна Италия и три-четири щата на САЩ). Разбира се, с този метод бяха ликвидирани безстопанствените кучета и в почти всички по-малки населени места - просто давам пример с градове като Пловдив и Бургас, като довод, че и в големите градове може да се ликвидират безстопанствените кучета по този метод - понеже и досега кучозащитниците разправят, че методът бил неприложим за по-големи градове - което, както виждаме, не отговаря на истината.
  След като Бойко Борисов стана кмет, той обяви конкурс за нов шеф на "Екоравновесие", спечелен от Мирослав Найденов, с програма за овладяване на популацията на основата на принципа "Кастрирай и върни" - който категорично противоречеше на тогавашното ни законодателство (и на практика се прилагаше широко само в Добрич; по-ограничено - в Русе и Разград) - и така и в Столична община започна прилагането на този метод.
  Междувременно, в началото на 2008-ма бе приет малоумния Закон за защита на животните (пълен е с нелогични, неизпълними, а и направо глупави текстове), с който принципът "Кастрирай и върни" бе узаконен (бе променен и ЗВД в този смисъл - и в резултат безстопанствени кучета се появиха наново и в градовете, където ги нямаше). Този принцип се прилага в София вече шест години, а резултат няма - затова пък покрай него се затриха страшно много пари.
  Първата стъпка, за да бъде разрешен проблема, е прекратяване на всякакви отношения с организациите на кучозащитниците - а Фандъкова непрекъснато им се подмазва - ето защо безстопанствените кучета в София днес са повече, по-едри и по-зли от всякога.
  Все пак, основният проблем в случая е това, че законът стои зад малоумния принцип "Кастрирай и върни" - но, стига да има желание, то може и съвсем законно, използвайки някои законови вратички, София да бъде изчистена от безстопанствени кучета за не повече от три месеца - това е съвсем разумен срок (и поне един месец преди това за подготовка). Без никакви строежи на допълнителни приюти. Единственият пример, в който принципът "Кастрирай и върни" е проработил при свръхпопулация в условията на голям град, е Сингапур - в Европа такъв пример няма; в толкова любимия на кучозащитниците за пример Лондон, след Втората световна война са разстрелвали безстопанствените кучета с автоматично оръжие посред бял ден, събирали са ги на големи купчини и са ги изгаряли. И чак след като са изчистили града, са започнали да си играят на хуманизъм.
  Друг основен проблем, без разрешаването на който няма да бъде решен проблема с безстопанствените кучета, разбира се, е слагането на ред в регистрацията - тук в центъра е едно чисто бюрократично недоразумение във връзка с компютризираната информационна система на БАБХ за идентификация на животните, което лесно и с минимални разходи би могло да бъде разрешено.
  Ако новоизбраният кмет допусне кучозащитническите организации да продължават да се месят - то и да опашете цяла София с приюти - улиците пак ще са пълни.

  Нередност?
 • 2
  ens avatar :-?
  Svet
  • + 43

  Живея в Холандия, Ротердам (600,000 души), и никога, никъде не съм видял едно безстопанствено куче. Както и просяци (не че няма цигани тука, даже са много, точно румънски и български). Просто всичко си е до работещи институции.

  Нередност?
 • 3
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova
  • - 2
  • + 41

  Санкциите към хората които изоставят кучета на улиците трябва да са жестоки. Още по-жестоки трябва да са към хората, които допускат кучетата им да нападнат други хора. А заради ситуацията по улиците си има разследващи органи и затвор.

  Нередност?
 • 4
  1951 avatar :-|
  1951
  • - 4
  • + 33

  Проблемът с безстопанствените кучета в София става все по-лош.
  Неимперичните ми наблюдения показват, че бездомните кучета в района в който живея са се удвоили и даже утроили в последните две години. Преди имаше само едно - две кучета, днес има мини глутница от пет - шест доста охранени и зли екземпляри. А на всичкото отгоре те започват да стават все по-агресивни. На 300 метра от нас има едно магазинче за левче в което продава някаква старица. Тя целенасочено храни и пои кучетата и сега около магазина и има още една глутница. Народът и се кара, а тя само вика и насъсква кучетата си. Мамата си е*ало! Като гледам скоростта с която се умножава тая сган, мисля че до една година нещата ще са още по-лоши.
  Така, че милите кандидат кметове да си сядат на задниците и да работят срещу кучешката напаст в София. Затова спешно трябва да се направят следните неща:
  1. Всяко домашно куче в София с паспорт, чип и платен данък. В противен случай глоба, която да е поне 1000 лева.
  2. Тежки глоби за всеки изхвърлил домашно кучен на улицата. Глобата трябва да е поне 3 - 4000 лв.
  3. Глоби за пикаещи и серящи домашни кучета по улицата. Ако собственикът му не почисти след него - 1000 лв.
  4. Обособяване на кучешки паркове. Места, където се разхождат кучета. Хората да не ходят там, но и кучетата да не се врът из човешките паркове.
  5. Улавяне и унищожаване на непотърсени бездомни кучета, като целта е унищожаване на 99% от бездомната популация в рамките на две години.

  Нередност?
 • 5
  sabinap avatar :-|
  Събина
  • - 28
  • + 9

  "Той (Кадиев) е конкретен - до края на 2012 г. да няма нито едно бездомно куче в града."

  той ви лъже, всеки запознат с проблема, ще ви каже, че това е невъзможно.

  Нередност?
 • 6
  1951 avatar :-|
  1951
  • - 11
  • + 39

  До коментар [#5] от "Събина":

  Нужни са 100 ловци и три месеца. След това 99% от бездомните кучета ще са история.

  Нередност?
 • 7
  chitatelsz avatar :-|
  Читател
  • + 36

  Интересното е, че едни и същи проблеми се прехвърлят от мандат на мандат, та до текущата кампания - чистотата, бездомните кучета, пътната инфраструктура, детските градини, финансите. Защо ли?

  Нередност?
 • 8
  djourdjin avatar :-?
  djourdjin
  • + 16

  В отговорите на г-н Пехливанов забелязах няколко особено интересни изказвания. Например относно корупцията, той заявява "Има ли я, няма ли я и кой точно я практикува – това не е мой проблем". Интересно ми е, ако не е проблем на кмета на София, чий проблем е? Очевидно че след като корупцията е поставена като основен проблем на града от самите столичани, то те очакват нещо да се направи, за да се предотврати. Как може кандитат за кмет да каже, че не го интересува? Много любопитно. За сметка на това г-н Пехливанов твърдо вярва и казва два пъти, че ще спести над един милиард (!!) лева от бюджетите за чистота, градски транспорт и дупки и ще ги използва за други цели, напр. строителство на нови детски градини. Това е близо 1/4 от целия софийски бюджет за следващите четири години. Какво друго научих от неговите отговори…сегашното управление е неефективно, корумпирано и некомпетентно и не може да се справи с проблемите на града. Хубаво, дори да е така, (с изключение на 1 млрд лева (!) за строителство на детски градини) не разбрах нито едно друго решение на другите проблеми на града. От шест въпроса той конкретно отговори на един….

  Излиза, че имам нещо против човека, но не е така. Просто нямах никаква представа кой е той, не бях чувал за него преди да го изберат за кандидат кмет на София и след тази статия добих някаква представа за това що за човек е той. Благодаря на Капитал за интервютата, бяха ми доста полезни за събиране на впечатления.

  Нередност?
 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 4
  • + 3

  До коментар [#7] от "Читател":прехвърлят се защото са нерешими в условията на делегирана демокрация и то за срок от 4 години.... избран на партиен принцип, следователно "задължен" първо на партията, какви стратегически проблеми може да реши един кмет? Никакви, освен да се уреди с имот, да си оправи квартала и този на шефовете на партията, помогнала в изборите, да си създаде връзки за следващите избори.....
  Затова кмет на град като София не трябва да се избира пряко от софиянци дето си хвърлят боклука през прозореца, оставят кофите за боклук отворени, хвърлят фасове през прозореца на колата и пикаят където сварят, а да се назначава от хора с дълготрайни интереси, например от Царя, както беше преди 9-ти или от Тато както беше след 9-ти.... като слугува само на Тато или на Царя и е за много години кмет, той и свършва повечко работа ......

  Нередност?
 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 5
  • + 22

  До коментар [#5] от "Събина":
  До коментар [#6] от "1951":

  Достатъчно е общината да обяви награда от 100 лева на убито куче и да видите как за има-няма 2-3 месеца ще се изчисти целия град. А сумата ще е подобна на това, което са глътнали до момента кучкарските организации. Ама ще скочат, че е нехуманно, видите ли....

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал