🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офшорна любов

Или защо голяма част от играчите в българския корпоративен свят обичат да имат островен адрес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Между най-спряганите напоследък компании "Кремиковци", НУРТС, "Лукойл Нефтохим"  и "Булгартабак" има поне две общи неща. Едното е, че са големи и определящи за пазара, на който оперират. Другото е, че собствеността им, или бъдещата такава, води към офшорни зони или юрисдикции с  преференциални данъчни режими.

Това не е случайно. Офшорките са предпочитани от години от бизнеса, тъй като предлагат конфиденциалност (разбирай, не може да се разбере кой е собственикът им) и имат ниски (или никакви) данъци. Дестинациите, между които може да се избира, са над 50 – с различен имидж, цени и услуги.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

23 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  imigrantka avatar :-|
  Imigrant
  • - 25
  • + 17

  http://ide.li/article4498.html

  ето тук се крие истината

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-?
  Станислав Янков
  • - 28
  • + 27

  Цитат от статията: "В същото време броят на купувачите офшорки расте. Непукизмът на държавата личи и от течащата в момента сделка за "Булгартабак". Там никой във властта не изглежда да се притеснява, че продава ключово за акцизните си приходи дружество на неясен купувач. Тук нещата не опират до закони, а до ясна визия какви инвеститори и икономически политики са нужни на страната."

  Какво притеснение, каква управленска визия от Борисов, Дянков и СИте управляващи?! Тука им дай само да крадат (= на "приватизират") и да мамят! От нищо друго не се вълнуват, освен как да преминат простолюдието, че уж нещо си са направили (пътища с европейски, не от собствената икономика пари), без всъщност да правят нищо съществено (за пореден път икономическия растеж няма да достигне заложените от Дянков/Борисов параметри в бюджета, деца са оставяне без възможност да се трансплантират и така да спасят живота си и т.н. и т.н.). Какви са тия прекомерни изисквания към поредните мошеници, даже убийци във властта?!!!

  Нередност?
 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica
  • + 16

  аа ,защото ги познаваме по имена от прехода затова

  Нередност?
 • 4
  loeffel avatar :-|
  Gouverneur général
  • - 2
  • + 5

  Австрия като офшорна убежище
  http://diepresse.com/home/wirtschaft/eastconomist/688587/Geldwaesche_Oesterreich-als-Waschmaschine-fuer-Russen?_vl_backlink=/home/index.do
  В края на краищата, казва Solncev, тенденции излезе наяве: степента на офшорната икономика и явлението, че Швейцария и Австрия да замени предишния офшорни зони. Роман Koenigsberg, вицепрезидент на Руската повиквания одитор ФБК, заедно с Австрия и Великобритания, тъй като нов фаворит, особено след като предишната, като Кипър са икономически ранени. Не само от Русия до Австрия ще бъдат преместени, но тя течеше дори парите, които в крайна сметка беше паркиран на офшорна остров, чрез легализация в Австрия обратно към Русия.
  Най-впечатляващото е, че точно половината от тях (44.4 млрд. долара) е протекъл под заглавието "Финансови дейности" в Русия и почти точно същата сума (44,5 милиарда долара) под същото заглавие обратно в чужбина . Тя не взема предвид наличните статистически нормално банкови дейности. Сделките са по-скоро на други фирми, предлагащи финансови услуги, и се отчитат като краткосрочни заеми.
  Почти всички (42.9 млрд. долара) идват от Швейцария. Течеше обратно към Швейцария, но - както бе споменато по-горе - само половината (24.6 млрд. долара). За $ 10,7 милиарда течеше в Австрия, което само по себе е сравнително скромен 779 милиона долара, инвестирани в Русия.

  Нередност?
 • 5
  loeffel avatar :-?
  Gouverneur général
  • - 3
  • + 5

  Voshchavov сравни КПСС с престъпен картел, който финансира "приятелски фирми" в чужбина . 700 твърди валутни сметки, управлявани по целия свят, с обща стойност от 100 млрд. долара.
  През 1991 г. Павел Voshchavov, секретар на Борис Елцин, разкрива, че КПСС придобиват чуждестранна валута за "невидимата икономика партия", които позволиха да се перат пари в съвместни предприятия и мрежа от местни и чуждестранни банки. КПСС се твърди, че са продадени 280 млрд. рубли за $ 12 милиарда в САЩ валута и funneled пари чрез КПСС контролирани съветски банки и най-тайни сметки в западните финансови институции .
  http://www.nationalobserver.net/1999_autumn_campbell.htm
  Разследващите заявиха, че най-много 700 подобни твърди валутни сметки, управлявани по целия свят, с обща стойност от 100 млрд. долара . Voshchavov сравнение на КПСС престъпна картел, която финансира "приятелски фирми" в чужбина и заяви, да разгледа списък от 60 компании, всички установени от западните комунисти.

  КГБ играе централна роля в прехвърлянето на тези средства. Например, 70 милиона долара е бил депозиран от КПСС , с оперативна помощ на КГБ, в финландската банка преди преврата.

  Тайни на КГБ опит, натрупан от политически операции е била преобразувана в търговска дейност.

  Като Handleman, водещ коментатор на Съветския организираната престъпност, обобщи през 1994 г.:

  "Тайнствен сходство между пост-съветското КГБ мафията действия и страна манипулации се поемат от материали от Централния комитет архиви, публикувани в началото на месеца след преврата. Алчността, както и като идеология насърчи Кремъл да мрежа извън съветските граници. През 1983 г., Политбюро се твърди, че е прехвърлила суров петрол на италиански фирми за неочаквани печалби. В същото време съветските диаманти са тайно продава на международния пазар за финансиране на тайни операции от Афганистан до Югоизточна Азия. Архивите документи, потвърди съветски правителства, които се предлагат помощ на терористични групи от Италия Либия. агенти на КГБ, извършване куфарчета, натъпкани с пари в брой, доставени годишни субсидии за комунистически партии в Италия, Франция, САЩ и десетки други страни. "

  Evgenni Lisov, заместник-прокурор на Руската федерация, също заяви, че КПСС са подкрепили деветдесет и осем чуждестранни комунистически партии, включително партизански и терористични организации. Lisov разкри, че КПСС е похарчил над 200 милиона долара за финансиране на чуждестранните комунистически партии от 1981-1991.

  Нередност?
 • 6
  loeffel avatar :-?
  Gouverneur général
  • - 5
  • + 8

  За това "светло" бъдеще ли загинаха българи в разцвета на живота/18- 40 годишни/ за да ги предадат червените мошеници от КПСС и БКП.
  Списък на загинали партизани, ятаци и помагачи на НОВА - Български антифашистки съюз (БАС).
  В края на лятото на 1941 година, със съветски самолети и подводници в България са изпратени, разделени в три групи, начело с Цвятко Радойнов, Христо Боев и Георги Янков, 55 дейци на БКП с цел да оглавят въоръжените действия. Десантът е по директно нареждане на НКВД. Бъдещите нови "боляри" .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_resistance_movement_during_World_War_II
  В списъка има много очевидно професионални руски агенти подстрекатели на партизаните.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Vatcha-dam-Anton-Ivanovtsi-monument-1.jpg
  „...В партизанските отряди 25-30 % са комунисти, толкова са комсомолците, останалите са безпартийни. По възрастов състав - в отрядите главно са младежи, от тях 70-75 % са селски бедняци, около 20 % са работници, останалите са от интелигенцията. “ [33] и „...в 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 човека" и още, че има окръзи с по няколко десетки партизани например - Хасковски - 20 души, Варненски - 40 души, Старозагорски - 50 души, а в Русенски, Бургаски и Търновски въобще не съществува партизанско движение.“
  Родопски партизански отряд „Антон Иванов“,Първа родопска бригада „Георги Димитров“,Втора родопска бригада „Васил Коларов“ и т.н.

  Нередност?
 • 7
  moreni avatar :-|
  moreni
  • - 6
  • + 41

  Нужен е закон, забраняващ офшорните компании да се разпореждат с обекти от национално значение. Офшорна=безотговорна. Следователно като съсипе националното богатство, после иди го търси.

  Нередност?
 • 8
  nedchall avatar :-|
  nedchall
  • - 5
  • + 15

  Хора, нима не разбирате, че не само тук става въпрос за измислено-миловидна форма на ГРАБЕЖ - и не само от нас, не българите са измислили офшорките. Както и : дериватите, хеджфондовете, печатането на необезпечени пари, различните кризи, предизвикани и налагани "демократично" войни...Днешното, преобладаващо в света "демократично обществено управление" по нищо не се различава от целите на робовладелството и на феодализма. Продължаващото е - едни малко на брой понякога интелигентни и винаги безскруполни крадци свалят и качват каквито си искат световни цени, укриват "законно" - и чрез офшорките, иначе дължими данъци. Който е чувал или чел за т. нар. "Теория за златния милиард", разбира за кокво пиша. Жалкото е, че "печелившите" са много по-малко от спменатия милиард. От този материал за пореден път си спомних за класиката "Клетниците".

  Нередност?
 • 9
  inmoinvestments avatar :-|
  InmoInvestments
  • - 7
  • + 6

  Офшорните зони са добро решение за бизнеса. Аз лично предпочитам Карибските острови, а и имам любимо местенце там. Спокойствие, чисти бели плажове и кристална вода, съчетано с шоколадови жени и различни начини за забавление, както и разходка с яхта между островите...Обслужването е добро, но все пак не се плаща малко за инвестициите.

  Нередност?
 • 10
  kki avatar :-|
  kki
  • - 3
  • + 9

  До коментар [#1] от "Imigrant":

  съдейки по минусите, статията (Контролираната мизерия – начин българинът да се държи в покорство) излиза истина. Лошо, много лошо!

  Нередност?
Нов коментар