Сградите не падат сами

Пета година прокуратурата отказва да разследва инцидента на ул. "Алабин"

Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова
Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова

В София вторник, 19 септември 2006 г., беше прохладен и дъждовен ден. Сградата на "Алабин" номер 39 - втората отдясно след пресечката с "Леге", заедно с околните е паметник на културата. Построени са 1913-1914 г. Издържали са както земетресението от 1917 г. (най-силното за миналия век, а точно в този квартал трусът е бил най-мощен), така и бомбардировките 1943-1944 г.

Днес сградата на номер 39 я няма. Срути се малко след 18 часа през онзи дъждовен септемврийски вторник преди пет години. Под нея умряха две момичета - Петринка Христова (24 години) и Деница Ченишева (26 години). Те имаха нещастието да бъдат на неподходящото място в неподходящото време. Челната фасада на сградата на 39 буквално беше смазала сребристото им "Пежо 306", докато преминаваха по "Алабин".

По-малко от половин час след инцидента на място дойде половината тогавашен състав на Министерския съвет, прокурорски, полицейски и пожарникарски началници и сегашният вицепремиер и вътрешен министър, тогава зам.-кмет по сигурността, Цветан Цветанов. Вкупом тогава властта показа готовност и воля справедливостта да възтържествува, а проблемът "опасни сгради" да бъде решен веднъж завинаги.

В края на миналия месец Софийският апелативен съд окончателно реши, че разследването на казуса не е водено обективно, не са установени всички факти и обстоятелства и че Софийската градска прокуратура (СГП) е решила да прекрати работата по случая в противоречие със закона. От определението на съда (качваме ги на capital.bg) става ясно, че обвинението е подходило изключително повърхностно и че дори за период от три години по делото не е било свършено абсолютно нищо.

Куха ангажираност

За пет години разследване по делото са се сменили общо трима прокурори. Първо казусът е поет от Чавдар Ангелов - бивш следовател, който въпреки скромния опит като обвинител ръководството на държавното обвинение му възлага работа по ключови дела - за пране на пари, организирана престъпност, поръчкови убийства. Без успех.

Чавдар Ангелов работи по делото по-малко от две години (срокът за разследване според закона е двумесечен). През 2007 г. майките на загиналите момичета казаха публично, че по делото не се работи качествено. Малко след това Ангелов беше сменен с прокурор Георги Кузманов. Той също не работи дълго време по казуса и така през 2009 г. делото е поето от прокурор Първолета Никова. Тя също няма опит - преди това е работила в районното обвинение в гр. Средец и изведнъж е била "дръпната" в най-елитната прокуратура в България.

Този магистратски пинг-понг е повече от показателен за лицемерието на властта. Когато сградата се срути, сред високите гости, дошли на мястото на инцидента, беше и апелативният прокурор на София Вичо Вичев. Постъпка, която показва ангажираност към случая и осъзнаване, че делото е от обществено значение. В тази посока беше и нарочната пресконференция, която градският прокурор на София Николай Кокинов даде след инцидента.

Тази демонстрация обаче се оказа куха. В същинската си работа по казуса прокуратурата е повече от непоследователна. Ръководството на държавното обвинение е допуснало по делото да има постоянно текучество на прокурори, което със сигурност не ползва качеството на разследването (най-малкото отнема време за всеки от тях да се запознае със събраната информация и да се ориентира). Освен това част от тези прокурори (конкретно Чавдар Ангелов и Първолета Никова) не са известни с професионалните си успехи. Липсата на капацитет ясно се вижда и от работата им по делото "Алабин".

Ясно е, че нищо не е ясно

В края на миналия юни Първолета Никова прекратява разследването с мотива, че от събраните доказателства не се съдържат данни за извършено престъпление и че сградата е паднала сама, защото е била в окаяно състояние и лошо построена. Или казано на лош прокурорски -  причината за инцидента са "генетично заложени конструктивни недостатъци". Пак да кажем - тази сграда е издържала земетресение с магнитуд от 5.3 по Рихтер и бомбардировките на целия квартал.

Действително по делото има експертиза, според която причините за срутването на сградата са "комплексни", но само една от общо седемте посочени причини може да се определи като "генетично заложена".

От мотивите в постановлението на Първолета Никова става ясно, че за четири години работа по казуса държавното обвинение не е успяло да установи каква точно е причината за инцидента. Близо месец преди сградата на "Алабин" да се срути, собственикът й - "Хрисома" ООД (където съдружници са съпрузите Мая и Георги Кирчеви) възлагат на фирма да извърши ремонт с избиване на стени, сваляне на мазилка и дограма. Пак тогава собствениците застраховат сградата за 1 млн. и 300 хил. лв.

Някои от работниците твърдят, че не са използвани къртачни машини, други казват, че е точно обратното - използвали са канго и дори в часовете преди постройката да рухне, са срязали някои от носещите колони. След инцидента пред сградата е открит камион, в който са били натоварени строителни отпадъци, среди които имало и нарязана греда, което частично подкрепя твърденията, че е имало намеса върху носещата конструкция на постройката.

Двойка по разследване

След като делото е прекратено от СГП, наследниците на двете момичета се обръщат към съда с искане той да отмени прокурорския акт. Съдът е категоричен на две инстанции, че разследването трябва да продължи. Констатациите на магистратите от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд показват слабостите на досъдебното производство: "Прокурорът от СГП не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина по делото, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил."

Така например става ясно, че след изготвянето на експертизата през март 2007 г. следват "цели три години, през които не са извършвани почти никакви процесуално-следствени действия".

Може би най-бруталният пропуск е, че разследващите въобще не са си направили труда да проверят дали собствениците на сградата са поискали разрешение от Националния институт по паметниците на културата, за да извършват ремонтни дейности, както ги е задължавал законът.

С ирония съдът коментира доводът на прокуратурата, че не е могл ада установи хората, които са построили сградата, за да им потърси наказателна отговорност: "Като се има предвид, че същата е довършена преди около 100 години - през 1914 г., едва ли някое от тези лица е живо, за да му бъде търсена наказателна отговорност."

От решението на съда разбираме още, че разследващите не са разпитали ключови свидетели - жена, която е живяла в сградата и многократно е подавала сигнали за състоянието й, както и строителен инженер, който е заснел кооперацията буквално часове преди тя да се срути.

Съдът коментира и факта, че останките от сградата са разчистени преждевременно - буквално ден след инцидента.  Това затруднява изключително много експертите. Почистването е станало без разрешението на прокуратурата и след заповед на тогавашния зам.-кмет по сигурността  Цветан Цветанов: "От заключението на техническата експертиза се установява, че това разчистване е било прибързано и не е било необходимо." Съдът определя преждевременното почистване като непрофесионализъм и безотговорност. При всички положения разследващите са могли да тушират този пропуск, като разпитат работниците, които са разчиствали останките - нещо, което обаче не е направено.

Друго заключение е, че е необходима нова експертиза, защото изготвената по делото не дава отговор на ключови въпроси. В интерес на истината няколко месеца преди разследването да бъде прекратено, зам.-главният прокурор Валери Първанов каза публично, че отказал обвинението да плати 100 хил. лв. за нова  експертиза по делото, защото нямало предварително яснота в каква посока ще е заключението. Теза, която не се нуждае от коментар.

Днес, пет години след инцидента, делото се намира отново в прокуратурата. От един месец то чака прокурор Никова да се върне от отпуска. Ще почака още няколко седмици - до края на съдебната ваканция. А ние можем да дочакаме друго. Според последното преброяване в София има 306 опасни сгради.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Мдам, това светкавично разчистване на отпадъците наистина е необичайно. По принцип основният източник на "странични" приходи на прокурорите се върти точно около прекалено дългото задържане на веществени доказателства. Ако кварталните хашлаци ти се качат в колата, разбият ключалката, повозят се 2 кръгчета и я зарежат на горната пряка, после от полицията не ти я връща по няколко години с мотива че е "веществено доказателство по започнато дознание". Единствен начин да си я вземеш, преди да е ръждясала: освобождаване с прокурорско разпореждане, което става срещу $$$$$, предаденн чрез "знакови адвокати", специализирани в този тип проблем.

 • 2
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  За пореден път ни заблудиха с гръмки слова и ... време. Времето лекува! Явно лекува дори народното недоволство спрямо управляващи, които не си вършат работата.

 • 3
  pavel_yan avatar :-|
  Павел

  Браво на Росен Босев за тази статия!

  Все някога трябва да стане ясно кой уби двете момичета, защото не беше сградата.

 • Jordan

  Ок, добре че има поне статия но аз не видях тук посочени собствениците на сградата?!
  Колко (правни) образования са нужни за да е ясно че именно те са виновни?!

 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#4] от "Jordan":
  "Близо месец преди сградата на "Алабин" да се срути, собственикът й - "Хрисома" ООД (където съдружници са съпрузите Мая и Георги Кирчеви)"

 • 6
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  А някой в Прокуратурата не се ли замисли за застрахването на сградата малко преди да бъде разрушена?!Такова застраховане е класика в печалбите!

 • 7
  geleto avatar :-(
  Гелето

  Какво нещо са ПРАВИЛНИТЕ приятели в нашата туземска действителност. Отговорите са достояние САМО за тези, които помнят.

  1. Освен тази сграда и кафенето "Лаваца" фирмата "Хрисома" държи два хотела на ул. "Солунска", терена на бившето кино "Мир", което
  изгоря до основи, сграда на "Ангел Кънчев" и бившето музикално училище на ул. "Оборище". Старата постройка на мястото на кафе
  "Лаваца" на бул. "Витоша" преди време също мистериозно се запали.
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-20&article=318010

  2. Данъчни удариха спонсор на Костови:
  В кафе “Лаваца” укривали всеки трети лев от оборота и “спестили” 200 бона за 2 месеца.
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-20&article=318010

 • 8
  esther avatar :-(
  Естер

  Какво ли трябва да се случи в тази държава, за да престанем просто да констатираме че имаме калпави закони в комбинация с нагли и алчни прависти и ненаяли се инвеститори? Защо българи, които имат обща история и може би и общ пра-пра-родител се лъжат, убиват един друг или просто си обръщат гръб? Тежка карма си заработва нашия народ. Но все някога ще се изчисти.

 • 9
  geleto avatar :-(
  Гелето

  До коментар [#8] от "Естер":

  Защото ние сме си диваци-примати-примитивнен тип народ.
  За нас няма морален закон, следователно какъвто и правен закон да има винаги ще се намират вратички в него. Тук просто има не повече от 5-8% хора, останалото е "бай Ганя", който всички наши най-големи поети са описвали в детайли и обемно от стотици години ...
  (не мотика, не ракия, не туршия, не лежане на традиции, а само истинско образование би променило нещата някога, в далечното бъдеще)

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  Само да допълня - родителите на децата бяха ходили с камера при няколко от работниците и бяха заснели признанията им, как са съборили неправилната колона и се изнесли моментално. Само дето прокуратурата казала, че тази информация е неправилно събрана и отказаха да се занимават с това.

  А сградата я събориха ударно, защото тогавашния кмет бб каза, че опасните отломки ще бъдат разчистени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход