Държавата хареса кандидата и офертата за "Булгартабак" (Обновено)

Агенцията за приватизация взе решение, че избира BT Invest за купувач

Кандидатът е внесъл офертата още в петък, в 17:10 часа, въпреки, че крайният срок изтича днес.
Кандидатът е внесъл офертата още в петък, в 17:10 часа, въпреки, че крайният срок изтича днес.    ©  Цветелина Белутова
Кандидатът е внесъл офертата още в петък, в 17:10 часа, въпреки, че крайният срок изтича днес.
Кандидатът е внесъл офертата още в петък, в 17:10 часа, въпреки, че крайният срок изтича днес.    ©  Цветелина Белутова

Агенцията за приватизация взе най-скоростното си решение - само два дни след получаването на оферта от единствения кандидат за "Булгартабак" ведомството избра BT Invest за купувач. Сега започват преговори по проектодоговора. Ако се постигне съгласие и той бъде парафиран, ще бъде внесен за гласуване в надзорния съвет на агенцията.

Единственият кандидат за "Булгартабак" - BT Invest предложи в понеделник 100.1 млн. евро за малко под 80% от компанията. Това е на дъното на очакванията на държавата и консултантите, макар официално да няма минимална цена. В момента пазарната капитализация на "Булгартабак" е 198 млн. лв. или около 100 млн. евро за 100%.

Кандидатът предлага да инвестира и 2 млн. лв. за първата година и 5 млн. лв. през втората. Той ще купува по 5 хил. тона тютюн през първите пет години.

Офертата е подадена късно в петък, като в понеделник БНБ е потвърдил внасянето на задължителния депозит.

Най-големият проблем е, че държавата не е на ясно кой точно седи зад дружеството BT Invest. Макар то да е собственост индиректно на руската държавна банка ВТБ, чрез инвестиционното й звено, по-вероятно е банката да работи за свой клиент.

Няколко източника на "Капитал" предполагат, че той може да е руският депутат Иван Савиди, а други смятат, че става въпрос за български партньор. Вторият е много по-възможен, тъй като от пресслужбата на Савиди отрекоха, той да участва директно, тъй като това му е забранено като народен представител.

BT Invest е регистрирана в Австрия на 1 април тази година и реално няма никаква дейност. ВТБ обаче застава зад нея със собствения си ресурс.

Единственият стратегически кандидат - British American tobbaco (BAT), се отказа  от участието си в конкурса в края на юли.

Допълнение от 31 август

Изключително бързите решения на Агенцията за приватизация около "Булгартабак" предизвикаха и реакция от икономическия министър Трайчо Трайков. В сряда вечерта той извика на среща в министерството изпълнителния директор на АП Емил Караниколов и председателя на надзорния съвет Юлия Ненкова, както и изпълнителния директор на "Булгартабак холдинг" Иван Биларев.

Източник, близък до разговора, каза, че Трайков е изразил несъгласието си с условията на сделката и призовава надзорния съвет да не я одобрява. Час по-късно министърът отиде да обсъдисделката за цигарения фолдинг с премиера Бойко Борисов. Официални изявления нямаше. Възможните възражения на Трайков може да са както по цената, така и около купувача и промените по договора.

До днес премиерът не е давал официално изявление дали знае кой е реалния купувач на "Булгартабак" и дали подкрепя сделката.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


66 коментара
 • 1
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  Не ми стана ясно защо за държавата е проблем, че "не е на ясно кой точно седи зад дружеството BT Invest". Освен това е "ясно" кой точно седи - ВТБ. Извинете за тафтологията.
  Има критерии, задължения, и ако инвеститорът ги изпълнява не виждам проблем.

 • 2
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  И понеже обновявате без от статията да става ясно, че сте го направили, един кратък кометар за цената. Очевидно тя е по-добра от оценката на компанията на пазара и утре ще видим покачване на акциите. Интересно е консултаните (Ситибанк) колко са очаквали. Така и така ги цитирате, поне го направете докрай :)

 • 3
  cneakep avatar :-|
  Спеакер

  Всичко е толкова логично - непазарни критери - неясен участник - ниска цена.

 • 4
  arctg avatar :-?
  arctg

  Интересно ми е ако държавата премахне условието за изкупуване на тютюна от страна на новия собственик, колко оферти ще има и каква цена ще достигне Булгартабак.

 • 5
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До #4
  Напълно си прав, но явно самата държава или по-точно някой във властта не иска такъв конкурс. А спрямо безумните условия тази цена си изглежда много добра. Ако след това в договора залегнат подходящите условия и за контрол, като във Сърбия, няма лошо руснаците да се пробват.

 • 6
  epoc avatar :-|
  epoc

  Просто се чудя какво е най-добре и не мога да си отговоря - дали да се разкара този цирей БТ, или да се запазва заради турския електорат....

  И двата варианта хич не ме кефят....

 • 7
  volrath avatar :-?
  volrath

  100 000 000 евро? Че, то май само машините и сградите им струват толкова?

  Не отчетоха ли миналата година 120 000 000 лева печалби? Ако спомените са ми правилни, значи на петата година някой ще е на + 100% от вложенията си?

  Фарс.

  Надявам се аз да греша...

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Браво на управляващите мошеници! Успяха да откраднат без последствия за себе си и тази обществена собственост! Да бяха "приватизирали" (откраднали) нещо, което лично са създали (автозавод, да речем или пък нещо друго подобно...)! Опс! Забравих! Та те през управлението си не са създали НИЩО, за да го продадат по стандартната си крадлива схема (не предлагат преференциални акции за покупка от всеки един българи и да продадат на "стратегически инвеститор" - в случая руската банка - непожеланите за купуване от българското население акции). Разпродават държавни структури, в чието създаване нямат никакъв принос като управници!


  - +Оценка
  -1

  Егати и подлизурковците! И тия клекнаха веднага, както клекна и Уикилийкс! Ето сега вече не би имало съмнение, че агенциите не отчитат рейтингите обективно, ами се подмазват на някои, докато неоправдано секат други!

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 9
  jorji24 avatar :-|
  Джон Доу

  Да им го дават на руснаците и да се свършва , то се видя че наще политици свястна приватизация не могат да направят , поне да вземем някой лев.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  като имам предвид цигането лостов за колко продаде Нефтохим АД, а плужека деди БТК, все пак има голям прогрес.... от към цени...... добре че бат тошо построи три Българии, та демосратската лумпениада след него не може я разпродаде вече 22 години.... и на това Алах керим...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход