ГЕРБ продаде "Булгартабак", надзорът на АП одобри сделката (Обновена в 18:15)

В приватизационната история няма толкова бързо сключена сделка. Нищо че става въпрос за ключово за държавата дружество

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов (в средата) и председателят на надзорния съвет Юлия Ненкова (вляво) може да влязат в книгата на рекордите за най-бързо продадена държавна фирма.
Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов (в средата) и председателят на надзорния съвет Юлия Ненкова (вляво) може да влязат в книгата на рекордите за най-бързо продадена държавна фирма.    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов (в средата) и председателят на надзорния съвет Юлия Ненкова (вляво) може да влязат в книгата на рекордите за най-бързо продадена държавна фирма.
Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов (в средата) и председателят на надзорния съвет Юлия Ненкова (вляво) може да влязат в книгата на рекордите за най-бързо продадена държавна фирма.    ©  Надежда Чипева

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри парафираният снощи договор за продажбата на "Булгартабак".

Против е гласувал само един от членовете на съвета - представителят на БСП Руси Статков. Всички останали членове са гласували "за". Надзорният съвет се състои от трима представители на ГЕРБ и по един от БСП, "Атака", ДПС и ДСБ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


69 коментара
 • 1
  mahito avatar :-P
  mahito

  всяка надежда тука оставете :D, друг акьл не ми идва гледаики скоростта на тази сделка - ведньж да почнеш да имаш надежда за напредьк и ето какво се случва. Но както е казал поета - каквото сабя покаже, а пьк ние сме доволни, че е петьк :))))

 • 2
  jamm avatar :-P
  jamm

  До коментар [#1] от "mahito":

  Петък, петък, ама утре е работен ден.

  Иначе, скоростната сделка не ме изненадва много - все пак, няма да тръгнат да продават, без да знаят предварително кой ще спечели търга. Докато разгадаем кой стои зад офшорката, парите ще са изпити и забравени. :)

 • 3
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  "става въпрос за ключово за държавата дружество" - да бе, ключово. Стига с тази истерия, какво му е ключовото? Какъв дял от БВП генерира?

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  На любопитковците ще им се спукат жлачките.... че не са информисани......
  А че вместо в страната голяма част от 500 млн. лева на година ще поемат "навън" това никого не интересува, после що сме на второ място в Европа ама отзад напред....... ДС и тройната коалиция вероятно са виновни....

 • 5
  utopist avatar :-|
  utopist

  Изглежда ГЕРБ се вдъховиха от Костовата приватизация и решиха да покажат и те какво могат!! 100млн. за Булгартабак!!!!! Толкова е пазарната оценка само на сградата на Централата на компанията без да броим останалите активи на фирмата- банкови сметки,терени, складове, складови наличности, преработвателни и пакетиращи съоръжения, транспортни машини, и др. Ако към тях прибавим и стойността на марките цигари патентовани от компанията (те се прибавят към активите на предприятието в счетоводния баланс при продажба), то реалната стойност на Булгартабак ще скочи до повече от 500млн.евра. Мънкащото поведение на министър Трайков е изключително показателно по отношение на изгодността на сделката. Той отлично знае последсвията при липса на т.нар.“ клоубек споразумение“, което засега не фигурира в проектодоговора. То предвижда при препродажба на "Булгартабак" след време държавата да получи процент от разликата в цената, на която е придобит и на която е продаден тютюневият холдинг. Такова споразумение би трябвало да е задължително в случай, че става въпрос за финансов инвеститор, чиято основна цел е да препродаде придобитата собственост. Трайков е абсолютно наясно за колосалните загуби от подписването на сделката в сегашния и вид, но след разговара му с Премиера се оказва, че натиска отгоре е твърде силен за крехките му рамене. Sorry Трайчо, и ти се оказа просто поредния бушон на Борисов.

 • 6
  birdman avatar :-|
  birdman

  При тезио условия и единствения кандаидат е успех . Както се казва бръзата кучка , слепи ги ражда - тепърва ще се видят грешките от тази приватизация !

 • 7
  ikapitan avatar :-|
  ikapitan

  До коментар [#3] от "Neyk":

  носи около 1 милиард ДДС и акцизи на година, има около 3000 работници и тн

 • 8
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  До коментар [#7] от "ikapitan":

  ДДС-то и акцизите се плащат от крайните потребители, дължат се и при внос;

  ключово е за контрола върху тютюнопроизводителите и поддържането им като компактна манипулируема маса без реални други алтернативи

 • 9
  ikapitan avatar :-|
  ikapitan

  До коментар [#8] от "kamenvasilev":

  цялата цена се плаща от крайния потребител а не само ддс-то и акциза
 • 10
  tseci avatar :-|
  Цветомир Гинков Вълков

  Моето скромно мнение, че цената е меко казано ниска. Само почивните станции по морето и планините надхвърлят сумата от 100 мил. Вярно е, че ДПС винаги е използвало държавното дружество за да осигури сигурни гласове. Но в крайна сметка какво лошо. Хората които произвеждат тютюн са български граждани.
  Ако се преустанови изкупуването и отидат по борсите на помощи или в чужбина, ще стане ли по добре!!!??? Към момента работниците във фабриката получават над 1000 лв. заплати. Не знам дружеството да е на загуба. При все това имаме христоматииния пример с "Лукойл" - нито лев данъци, все е на загуба.

  В развитите държави които постоянно даваме за пример, производителите на какви да са земеделски продукти, се дотират от различни фондове-предимно държавни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход