King size тайна

King size тайна

Управляващите продават "Булгартабак" на "анонимен" купувач скоростно и без скрупули

23071 прочитания

ГЕРБ правят най-трудната сделка в приватизационната история по най-рисковия начин - скоростно и без дълбоко проучване на кого точно продават. Така "Булгартабак" е само на часове разстояние от новия си, но неизвестен частен собственик. Хазартният елемент е, че купувачът BT Invest е регистриран в няколко държави с офшорния бонус на анонимни акционери. Така инвестиционното поделение на руската банка VTB бързо и лесно може да се изпари и мястото да бъде заето от всеки друг. И тук идва големият риск - сега над 3% от данъчните приходи в бюджета идват от цигарения холдинг, а за бъдещето нищо не се знае.

Продажбата е с порок още от началото. Състезанието между кандидатите се водеше не по предложена цена, а по бъдещи обещания за изкупуване на тютюн. Това отказа и малкото заинтересувани световни цигарени производители. Стигна се до ситуация на единствена оферта и логично дойде цената от 100 млн. евро, която е дъното на очакванията (виж тук).

Управленско мълчание

Около продажбата на "Булгартабак" за първи път витае абсолютна тишина. Големите международни концерни се отказаха от участие без официални изявления. Също толкова лаконични бяха и единствените, докоснали се до процедурата - ВАТ. Отказът им беше по "пазарни и стратегически причини", каквото и да значи това.

Никой от управляващите гласно не даде и знак, че е притеснен от неизвестните около купувача. Премиерът, който обикновено се отчита гръмогласно за свършеното, не продума нищо за "Булгартабак", дори  часове преди одобрението на сделката. Макар че е комуникирал с представители на изпълнителната власт по темата. Ресорният вицепремиер също беше лаконичен: "Сделката е изгодна за страната ни." Единствено министърът на икономиката Трайчо Трайков леко надигна глас и въпреки че в края на краищата публично похвали сделката, разкритикува критериите и спомена мимоходом риска с акцизите.

За директора на АП Емил Караниколов ситуацията е проста. Той цитира доклад на консултанта Citigroup и документи от офертата, според които крайният собственик е VTB Caрital. И каза, че няма как агенцията да прави свое разследване.

Изгодно за управляващите, но някак си неочаквано и противно на досегашното им поведение, срещу сделката не протестират от ДПС. През годините партията на Доган провали всички предишни опити за продажба. И макар сега да не е в управлението, движението дори не разкритикува символичните количества тютюн, които кандидатът обеща да изкупува. Но не, ДПС запази пълно мълчание.

Пак леко абсурдно, против сделката се обявиха от БСП, които иначе традиционно подкрепят руските проекти в страната. По думите на депутата от БСП Румен Овчаров от нея могат да бъдат доволни само руската банка и истинският купувач, който стои в сянка. Според него "Булгартабак" ще отиде в ръцете на български икономически кръгове, но той не пожела да уточни имената им. "Умишлено беше разчистен теренът за тази група, която даже участва с две фирми. Не е толкова сложно да се досетите", коментира още той.

Няма толкова бърза сделка

Освен мълчаливо управляващите действат и бързо - само за пет дни те стигнаха до приватизационен договор. Явно за да изпреварят предизборната кампания. Kолкото по-мигновено се приключи всичко, толкова по-малък е рискът от шум и скандали.

Ето и фактите - само два дни бяха нужни на агенцията, за да избере BT invest за купувач - в понеделник агенцията отвори офертата, в сряда вече имаше решение. Определиха си и само 15 календарни дни (пет от които почивни) за преговори по договора. Но го направиха абсурдно бързо - САМО за ден. И пропуснаха да го съобщят на медиите. В петък спешно бяха привикани и надзорниците, които да гласуват парафирания договор. Късно в петък те го направиха. Сега остават само техническите детайли - да се подпише договорът и да се плати цената.

Тази космическа скорост говори, че сделката има върховна политическа подкрепа. А бързането със сигурност е за сметка на защитата на интересите на държавата.

Български съвети

Основният проблем за сделката е липсата на публичност кой всъщност стои зад купувача. От фирмените регистри и доклада на консултанта става ясно, че регистрираната във Виена BT Invest е собственост чрез няколко офшорни дружества  - от Кипър, през Швейцария, на инвестиционното звено на руската банка Внешторгбанк (VTB) - VTB Capital.

Докато не беше одобрена за купувач, VTB Capital запазваше мълчание. Тази седмица компанията най-сетне проговори публично за интереса си към "Булгартабак". Изпълнителният директор на VTB Capital - Лондон, Атанас Бостанджиев обаче само повтори вече известните основни параметри по офертата на BT invest - цена, планувани инвестиции и планове за изкупуване на тютюн. "Настоящата приватизация може да е първата стъпка към установяването на VTB Capital в България", беше единственото по-различно нещо, което каза той пред "Капитал".

Компанията обаче остави важните въпроси дали работи с партньор по сделката, кой осигурява финансирането и дали не води вече преговори за препродажбата на "Булгартабак" само с отговорите "Без коментар" и "Политиката ни е да не разкриваме условия по сделки, по които работим". Това, разбира се, е естествено за една инвестиционна компания, заради стриктните клаузи за конфиденциалност.  В същото време обаче VTB Captial все още не коментира и бъдещите си планове за развитието на холдинга, както и дали вече има готов екип за управлението му и съответно установяването на звеното й в България. Което пък е малко странно, след като много скоро може да придобие "Булгартабак".

Братята Милен и Георги Велчеви бяха посочени от два независими източника като консултанти на инвестиционната банка. Единият дори допълни, че Милен Велчев и Красимир Катев (зам. финансов министър по времето на кабинета "Сакскобугготски") скоро ще станат служители на VTB Capital и ще оглавят офиса на компанията в България, който ще отговаря и за региона. Пред "Капитал" Милен Велчев заяви: "Продължаваме да водим разговори по този въпрос." Той допълни, че познава Атанас Бостанджиев от 15 години, тъй като са били колеги, и добави, че двамата са поддържали връзка през това време. Велчев обаче отказа да коментира каквото и да било по темата "Булгартбак".

Неофициалната информация е, че консултантската компания на братя Велчеви и Катев "Делта кепитъл интернешънъл" и не много известната консултантска компания European program advisory са извършили икономическия анализ на "Булгартабак" за VTB Capital. Управляващият партньор на European program advisory Васил Караиванов потвърди пред "Капитал", че компанията му е направила икономическата оценка за сделката, като поканата за това е станала сравнително скоро - в началото на август тази година.

Кралете зад сделката

И все пак консултантите не говорят кой точно може да се крие зад бъдещия нов собственик на "Булгартабак". Защото, макар да е логично финансовият инвеститор да има интерес да вземе дружеството, да го преструктурира и да потърси изход от инвестицията на прилична доходност в рамките на 2-3-5 години, в конкретния случая източниците на "Капитал" коментират, че този изход е планиран за много по-скоро или поне има възможни варианти за него.

Пръв "24 часа" публикува широкоразпространения слух: "Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера".

В по-разширения вариант на хипотезата (разпространявана сред консултанти, адвокати, политици и представители на цигарения сектор) разпределението е следното - създателите на "Винпром Пещера" и "Кингс табако" (бившата фабрика на "Булгартабак" в Пловдив") Атанас Петров и Антон Щерев искат производствената база, машините и пазарния дял, а Василев и Пеевски имат интерес към дистрибуцията на цигари като допълнение към разпространението на вестници.

"Категорично нито "Кингс табако", нито собствениците на дружеството имат интерес към закупуване на "Булгартабак", коментира PR мениджърът на "Кингс табако" Десислава Петрова. Въпросът на "Капитал" беше дали има преговори с VTB Capital или нейни дъщерни дружества за придобиване на опция за закупуване на акциите на "Булгартабак", или на бъдещ неин собственик на определена дата и за определена цена. "Нямаме интерес да придобием собствеността на холдинга нито сега, нито в бъдещи периоди", допълни тя. "Не познаваме представители на VTB Capital, те не са влизали никога във връзка с нас", каза още тя и подчерта самостоятелните опити на "Кингс табако" да разшири производствената си база. "След като "Кингс табако" отпадна от борбата за приватизиране на "Булгартабак", започнахме разширяване на собствената си производствена база. Инвестираме 45 млн. лв."

Обявяването на плановете за разширяване на "Кингс табако", случайно или не, съвпадна с отварянето на офертата за "Булгартабак". Важна подробност в случая е, че преместването на завода е отдавна планирано, но се отложи с няколко години. При покупката на пловдивската цигарена фабрика преди три години "Кингс табако" придоби 83 дка в идеалния център на Пловдив, където е разположена фабриката. В допълнение вървяха и складове, сушилни, производствени бази и имоти на обща площ от 149 дка в покрайнините на града и околните селища. Преместването на фабриката е план още от времето на социализма и на първата пресконференция след сделката директорите на компанията споменаха, че ще пренесат производството от идеалния център на Пловдив в покрайнините на града съвсем скоро. Явно сега дойде времето за това.

Има и една по-далечна хипотеза. Два източника на "Капитал" казаха, че ако наистина в сделката за "Булгартабак" се включат собствениците на "Винпром Пещера", звучи логично част от новите машини в София да се озоват в новия завод около Пловдив. Така ще има хубав свободен терен и в София.

Вторият намесен в сюжета - банкерът Цветан Василев, има друга връзка с цигарения холдинг. От ноември миналата година чрез КТБ той е акционер в "Булгартабак" с 8.11% от капитала на холдинга. Като акционер банката вече има 40% доходност от инвестицията си заради получения дивидент от холдинга и капиталовата печалба от скока в цената на акцията между ноември 2010 г. и края на август 2011 г. При инвестирани малко под 15 млн. лв. в книжата банката е получила дивидент от около 4.3 млн. лв. Самият Василев пък обяви, че очаква KTБ да бъде поканена в управлението на холдинга като съществен акционер.

Източници около "Булгартабак" дори твърдят, че от името на Василев на срещи с надзора на АП е бил депутатът от ДПС Делян Пеевски, който контролира пресгрупата около вестник "Монитор", други медии и голям процент от разпространението на вестници.

Това обаче може да е стара информация, още от когато Василев се интересуваше да участва съвместно с корейската KTG. През пролетта банкерът говори официално за този общ проект, но после обяви, че се отказва. Според по-пресните слухове от консултантските среди Цветан Василев вече не се интересувал от придобиването на цигарения бизнес на холдинга, а от дистрибуцията. Идеята, която лансирали той и Делян Пеевски, е в точките за продажба на вестници в цялата страна да се продават задължително и цигари на "Булгартабак".

Има и по-оптимистичен вариант за сделката. Въпреки че интересът на VTB Capital е бил събуден от български кръгове, имало малък шанс и да не се препродаде на тях, ако друг предложи по-висока цена, разказват източници. За такъв потенциален купувач се сочи корейският цигарен холдинг. Друг консултант пък описа средносрочен сценарий - руснаците "напудрят" холдинга и после продават благоевградската фабрика на инвеститор като British American Tobacco, а софийската - на местния производител.

Акцизни притеснения

От чуждестранните концерни, които се отказаха от сделката, коментират неофициално, че изборът на купувач и цялостното протичане на сделката, че България не защитава добре националните си интереси и лоялната конкуренция на пазара. Служители и директори на представените в България чужди производители също виждат зад купувача или "Винпром Пещера", или Цветан Василев. "В случая с "Булгартабак" не става въпрос за никакви руснаци, а за Пеевски", твърди високопоставен служител на "Булгартабак". 

"Кингс" в ролята на монополист обаче определено плаши бранша. Компанията има крайно агресивна маркетингова политика, с която само за 2 години и половина постигна пазарен дял от около 13%. В разрез със забраната за реклама на цигари в клиповете си фолкизпълнители пушат техните марки, а множество светски събития са брандирани с тях. Конкурентите от останалите компании, обединени в асоциация, сезираха няколко пъти Комисията за защита на конкуренцията, която постанови глоба от 333 хил. лв., а впоследствие - от 666 хил. лв. за продължаващо нарушение на конкурентното законодателство. 

"Ако наистина те са купувач, това сериозно ще разстрои пазара. Първо - ще имат пазарен дял от около 45-48%. Ако продължат с досегашните си агресивни практики, голяма част от компаниите ще загубят още по-голям пазарен дял и централите им ще преустановят бизнеса в България или поне ще затворят офисите тук. Това съществува като вариант в прогнозите ни за пазара от около две години, и то именно заради "Кингс", коментира високопоставен представител на чуждестранна цигарена компания, който не иска името му да се споменава.

Негов колега добавя: "Ако купувач беше някой от международните играчи, е ясно, че това носи стабилност, предвидимост и яснота. В момента обаче никой не знае кой е истинският купувач, дали той ще си плаща акцизите, дали ще продава цигари без бандерол и как ще се конкурира. Имаме всички основания да мислим, че няма да е крайно по правилата и това ни притеснява и променя плановете ни за бъдещето тук", казва той.

Основното, което трябва да притеснява държавата, а не само конкурентите, е, че бюджетът изключително много разчита на приходите от акцизи и ДДС от "Булгартабак", които са от порядъка на 750 млн. лв. годишно. Ако бъдещият купувач започне да продава безбандеролна продукция, това ще се отрази не само на бюджета, но и на останалите чужди играчи. Така бизнесът им ще се свие много и те биха могли да напуснат България и тя отново да има монополист в цигарения сектор, какъвто беше "Булгартабак". И да се лиши от още акцизи и ДДС, сега плащани от конкурентните производители. Сценарият никак не звучи невъзможен, като знаем ограничените възможности на държавата да се бори с контрабандата. Вече година и половина безбандеролните цигари са 30-40% от продадените и този дял не спада. Но явно има и по-важни неща за управляващите от милиардните изгубени за фиска приходи и от създаването на условия за честен светъл бизнес.

ГЕРБ правят най-трудната сделка в приватизационната история по най-рисковия начин - скоростно и без дълбоко проучване на кого точно продават. Така "Булгартабак" е само на часове разстояние от новия си, но неизвестен частен собственик. Хазартният елемент е, че купувачът BT Invest е регистриран в няколко държави с офшорния бонус на анонимни акционери. Така инвестиционното поделение на руската банка VTB бързо и лесно може да се изпари и мястото да бъде заето от всеки друг. И тук идва големият риск - сега над 3% от данъчните приходи в бюджета идват от цигарения холдинг, а за бъдещето нищо не се знае.

Продажбата е с порок още от началото. Състезанието между кандидатите се водеше не по предложена цена, а по бъдещи обещания за изкупуване на тютюн. Това отказа и малкото заинтересувани световни цигарени производители. Стигна се до ситуация на единствена оферта и логично дойде цената от 100 млн. евро, която е дъното на очакванията (виж тук).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


164 коментара
 • 1
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie
  • -13
  • +203

  Това, че обществото не знае кой е купувачът, въобще не означава, че и ГЕРБ или поне ръководителите му не знаят.
  Но има нещо още по-лошо: именно защото знаят много добре на кой продават, управляващите бързат да приключат сделката. А обяснението защо крият купувача е много просто - правителството на ГЕРБ по нищо не се различава от тройната коалиция в областта на приватизацията и придобиването на имоти от властимащите...

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Как работи българската мафия във властта? Първо намалява данъците, уж за да "привлича чужди инвеститори", нека специално отбележим - по време на криза, когато всички пестят и огромното мнозинство избягва да инвестира, особено пък в чужбина. Няма защо да се чудим, че въпреки ниските данъци - особени чужди инвестиции в икономиката ни последните 2-3 години няма и няма и да има. После управляващите казват, че не им стигат парите (нали преди това са намалили данъците) и че са им виновни социалните програми (които и преди това практически липсват) и обществените функции на държавата, като освен чрез сеч на същностни държавни функции (плюс намаляване на заплатите и така и на стимулите за възстановяване на икономиката), започват да разпродават на произволен принцип апетитни държавни функции и предприятия (у нас, а и не само у нас на тази демонстративна кражба ѝ викат "приватизация" и "раздържавяване"). Няма нужда да уточнявам, че приватизацията не се прави така, че всички да запазим собствеността си над приватизираното (като държавно, обществено, то е било обща на всички ни собственост), а откраднатото от всички ни се раздава привилегировано на тоя и оня, харесан от управляващите.

  Ха кажете, при всичкото това извращение и демонстративна измама - с какви очи управляващите искат данъци? Не е ли време да започнат да си заработват с труд това, което сега прибират от мнозинството нас без никакво усилие?

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 3
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  Да ни е честита новата серия от разграбването на държавата

 • 4
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Това трябва да бие всички рекорди по лоша сделка. Такава продажба на офшорка без никакви референции досега никой не си беше позволявал.
  И как от някаква си офшорка ще искат да "изкупува тютюн и да пази работни места"?
  Егати кражбата.
  Поне 100 милиона чрез тази приватизация бяха току що престъпно откраднати от Сребърния фонд и потънаха в нечии джобове (и предизборни каси).
  После - "Не щем дарения за изборите"... Ми то ако така приватизирам и аз няма да ми трябват дарения.
  Нагли крадци! Само на Трайков му е неудобно, личи му че е честен човек, но явно го е страх да подаде оставка и да заговори открито срещу тая пасмина крадльовци.

 • 5
  danielcho avatar :-|
  Даниел Чо

  Като се замисля, 100 милиона кеш за индустрия като тютюна, която не е нужна на страна от 21ви век, е добра цена. Друг е въпросът каква е пазарната цена, особено на пазар, който зависи толкова много от анти-пазарни механизми като регулации и обещания.

  Как и на кого е станала продажбата си остава мистерия. Тя ще "краси" правителството при следващите избори. Освен това, липсата на прозрачност е лош прецедент за държавна сделка. Не така искам да се държи държавата от мое име.

 • 6
  jj avatar :-|
  J.J.

  Ако наистина е Пеевски, то Герб могат да забравят за каквато и да е била подкрепа на каквито и да е било избори...

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "Даниел Чо":

  По скоро управляващи не са ни нужни! Тютюна си е бизнес на ниво (ако не вярваш - забележи, че сред компаниите от "Fortune Global 500" има и тютюневи, при това с едни от най-високите маржове на печалбата. Да се чудим ли, защо управляващите у нас толкова охотно нагласиха сделката с "Булгартабак"-а за своите хора?).

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 8
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  До коментар [#5] от "Даниел Чо":

  Булгартабак има много добри позиции на средноазиатските пазари. А там тютюневата индустрия си има бъдеще

 • 9
  deathe_people avatar :-|
  умрял поет

  не знам вас какво ще ви сгрее ако разберете кой е купувача? просто ще започнете да лаете по него, нищо повече! дайте време на приватизацията да видим в каква посока ще тръгне табака след това

 • 10
  milkapetrovaff avatar :-|
  milkapetrovaff

  Сделката не е нагласена. Ясно е че ще има лично облагодетелствани от нея. Процедурата по приватизация обаче си беше открита така, че да могат да участват много инвеститори. Бяха допуснати трима, от които като се отказаха двамата, остана само един. Все пак говорим за много мащабна инвестиция в условия на финансова и икономическа криза. Взе се правилно решение с продажбата. 100 милиона евро ще бъдат голяма помощ за бюджета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход