Договорът за "Булгартабак" беше подписан в пълна секретност

Документът е бил подписан вчера, преди да се произнесе антимонополната комисия и парламентът да се запознае със сделката

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

След поредица недоразумения и съмнителни моменти, около приватизацията на "Булгартабак", договорът за продажба на компанията беше подписан вчера, отново в пълна тайна.

Най-големият въпрос около сделката - кой е истинският купувач и какво ще се случи с компанията, така и не получи отговор. Договорът е бил подписан от директора на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов и пълномощник на купувача BT Invest - Александра Дойчинова и то още вчера. Съобщението за пазеното в тайна събитие се получи днес по обяд. Дойчинова е от австрийската кантора Schoеnherr, която е наета да представлява юридически BT Invest.

На въпрос на "Капитал" защо продажба, която се очаква от 13 години и на сума, която до сега това правителството не е постигало, е била запазена в тайна, от Агенцията за приватизация отговориха, че "не е тайна, просто подписването не е станало публично, както сме правили с останалите големи сделки. Такава преценка сме направили".

Новият собственик е дружеството BT Invest, зад което стои руската Внешторгбанк, която по всяка вероятност прави покупката за сметка на свой клиент. Нито инвестиционната банка съобщи, нито някой от правителството се заинтересува кой е истинският купувач и дали зад него не се крият български компании, които не отговарят на условията за стратегически или финансов инвеститор. По думите на Емил Караниколов и представители на правителството клаузите в договора са такива, че няма значение кой е купувачът. 

Според прессъобщения на АПСК, преди да бъде подписан договорът, купувачът е внесъл по сметката на агенцията депозит от 20 млн. евро, което е 20% от стойността на сделката за мажоритарния пакет на "Булгартабак". Останалите 80% ще бъдат внесени "преди сключване на сделката", което пък ще стане след като купувачът преведе останалата сума и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе дали има концентрация на стопанска дейност.

От АП не посочват защо не са изчакали разрешението на КЗК. Освен това утре икономическата комисия на парламента беше предвидила на свое заседание да се запознае с параметрите по договора. Депутатите не могат да повлияят на сделката, а и шест представители на парламентарно-представените политически сили в надзорния съвет на АПСК вече одобриха договора, без значение кой е купувачът. Единствената партия, която коментира сделката преди да бъде сключена, беше БСП.

Така въпросите на народните представители утре и решението на КЗК ще бъдат просто формалност пред свършен факт.

Въпросът каква е причината да се бърза толкова с договора с неизвестен купувач обаче остава.