Гузни оправдания за "Булгартабак"

Агенцията за приватизация не цитира името на собственика, не обясни защо бърза толкова с договора, ГЕРБ и ДПС защитиха сделката

Депутатите не видяха проблем със сключения договор за "Булгартабак". Само БСП категорично се разграничи от скандалната сделка
Депутатите не видяха проблем със сключения договор за "Булгартабак". Само БСП категорично се разграничи от скандалната сделка    ©  Цветелина Белутова
Депутатите не видяха проблем със сключения договор за "Булгартабак". Само БСП категорично се разграничи от скандалната сделка
Депутатите не видяха проблем със сключения договор за "Булгартабак". Само БСП категорично се разграничи от скандалната сделка    ©  Цветелина Белутова

Явно споменаването на името на купувача на "Булгартабак" е толкова трудно или той е толкова неясен, че дори продавачът се затруднява да го запомни и цитира. Другото възможно обяснение е, че приватизаторите на държавния тютюнев холдинг изпитват неудобство от начина, по който беше извършена сделката, и параметрите на вече подписания договор.

Поне това пролича от изложението на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред парламентарната икономическа комисия.

Народните представители бяха насрочили изслушване за приватизацията на цигарения холдинг.

Подписването на договора обаче се случи два дни преди това - тайно и в понеделник. Остава купувачът да плати останалите 80% от цената и едва тогава да се дочака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Руският купувач от Кипър

По време на презентацията си Караниколов непрекъснато наричаше бъдещия собственик - "руският купувач", като не назова в прав текст името на действителния собственик. Едва след това, в отговор на въпрос на "Капитал", той обяви, че това е BT Invest, дъщерна компания на Внешторгбанк. "BT Invest е регстрирана в Кипър, но не е офшорна компания и няма български играч като акционер", добави Караниколов.

Той обяви, че Агенцията за приватизация е бързала със сключването на договора и не е изчакала разрешението за сключване на сделката от КЗК, защото "по принцип е такава процедурата, парафиран договор, одобрен и подписан, за да иска новият купувач разрешение от Комисията за защита на конкуренцията". Така и не стана ясно дали договорът е само парафиран или подписан, както обяви АПСК в съобщението си от вторник.

По време на изслушването Караниколов наблегна неколкократно, че защитата на интересите на държавата е най-силната страна на сделката. Той спомена, че са продали само бизнеса с производство на цигари, защото държавата е учредила или учредява ипотеки на стойност 450 млн. евро върху недвижимите имоти, сградите, машините, съоръженията, запазените марки на холдинга за срок от 10 години, включително и върху кешови наличности и, в случай на неизпълнение на договора, ще усвои обезпеченията.

Само БСП е против, другите са "пас"

Единствено депутатите от БСП се обявиха против сделката, като оспориха цената, ангажиментите по сделката, попитаха за името на истинския купувач и защо липсва прозрачност по процедурата.

Румен Овчаров изчете цитат от писмо на консултанта по сделката City group, което АПСК не е взела под внимание при определяне на критериите за допускане на участници в процедурата. Агенцията реши, че 60% от тежестта при оценката на офертите ще се определя от обещанията за изкупуване на тютюн. Според писмото консултанът е предупредил още в началния етап агенцията, че с тези изисквания ще отблъснат стратегическите инвеститори. Документи купиха 10 инвеститори, сред които бяха най-големите световни цигарени концерни. Всички се отказаха, като неофициалният коментар беше, че това е заради изискванията за тютюн и заради предизвестения избор на купувач.

"Нахалство, което не си е позволявало нито едно правителство"

Румен Овчаров нарече сделката нахалство, което не си е позволявало нито едно правителство. 

"Единственото, за което не се съгласихме с консултанта е процедурата за "Булгартабак" да се провежда само на база цена, като на борсата, без да има социални и други ангажименти", призна Караниколов. 

Според синдикатите обаче и социалните ангажименти могат да бъдат избегнати, тъй като договорът предвижда възможност на купувача да уволнява работници.

Вместо ГЕРБ, се оказа, че ДПС хвали повече от всички други качествата на сделката. Заместник-председателят на движението Йордан Цонев обяви, че с клаузата за изкупуване на 5000 тона тютюн годишно са защитени избирателите на движението (България произвежда 50 хил. тона тютюн годишно).

Освен това той допълни, че не винаги крайният собственик при приватизация може да бъде разкрит и че държавата има достатъчно гаранции за запазване на дейността и служителите на "Булгартабак".

"Ще настояваме за субсидии за тютюнопроиводството и за спазване на ангажиментите на купувача за изкупуване на заложените количество", заяви Цонев.

Част от цигарените компании и повечето участници на пазара коментират неофициално, че истинският купувач е депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски и мажоритарният акционер на Корпоративна банка Цветан Василев, които имат споразумение с акционерите на Винпром "Пещера" (собственици на цигарената фабрика "Кингс табако"). Единственият, обявил това съмнение на глас, е депутатът от БСП Румен Овчаров.

По време на заседанието червеният член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Руси Статков беше изпратил в писмен вид мотивите си, с които е гласувал против сделката (виж прикачения файл).

Повече по темата в новия брой на "Капитал"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  lisco avatar :-|
  lisco

  много добре им седят костюмчетата, раираните...

 • 2
  aha avatar :-P
  aha

  Не му знаят името, а сигурно очакват да изпълнява след приватизационните си задължения. Пътят е до болка познат, то не бяха 2-3 сделките без следващ държавен контрол. Тютунджиите могат да изпият от сега една студена вода....

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Можем да поздравим българските граждани : ЗА КАКВОТО ГЛАСУВАХА - ТОВА ПОЛУЧИХА - КРАЖБА ЗА СВЕТОВНО !!!!!!!!!!!!!!!

 • NK /имигрант в родната страна/

  Ква стана тя - Гласуваш за Борисов, получаваш... Доган (и един голям отзад...)

 • mik2

  Така са оплетени всички - като свински черва. Най-гадното е, че не ги е срам, ама хич, бре! Направо съм потресен! Щом и онова "шиле" от снимката - Йордан Цонев е там и се хили доволно, ясна е работата..мафията е вечна.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  На любопитковците ще им се развържат пъпчетата от напрежение.... е няма да научите, капитализЪм котенца любопитни, понякога капиталът не обича пърдене в пресата за това и онова, предпочита дискретност....
  А вие не се занимавайте с глупости, а събирайте парета щото тутунА ще поскъпне...... а на вересия вече не дават....

 • 7
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Светкавична приватизация – бързо, по Съветско-мутренски !!!!
  ГЕРБ не само бърза да обслужи червената мафия : наша – на Гоце, и Саветска – на тов. Путин, но вече направо спринтира !!!!!! При това сега БТ ще се продаде не за 200, а само за 100 милиона……. Такава ГЕРБава мафия не сме имали – краде за себе си, за присъдружните им мафиоти – милиционери и ДС агенти, но на първо място урежда кражбите на червените барони и бандити !!!!! Съд за ББ и ЦвЦв !!!!

 • Posting Canter

  До коментар [#6] от "boby1945":
  тук не става въпрос за капиталисти в нормалния смисъл на думата (капиталистът в чистия смисъл е предприемач и дори великият другар маркс го признава за ценен кадър), а за бивша червена буржуазия, която просто продължава да върши това, което винаги е вършила - да се облагодетелства от държавното. за един капиталист е добър бизнес да сключи такава сделка и да я огласи, защото това само доказва успеха му. крие се само този, който има какво да крие. дали червените всъщност се смятат за хора е още нерешен въпрос, защото еволюцията на човешкия мозък е все още малко позната, а и не е изцяло доказано дали комунистите не работят само на инстинкти, без да са развили централна нервна система (гръбнаци определено им липсват).

  сегашната реакция на БСП е показателна - ругаят, когато не се облагодетелстват сами от сделката, а всъщност те са моралните ментори на ГЕРБ и вторите само следват следтодорживковски прецедент. флиртът на борисов с доган е също така до болка познаваем - задкулисна предизборна сделка, която почти всички досега са направили и мога да пожелая на премиера само да се пази да не хване бълхи, след като спи с кучета.

  въпросът, който още остава без отговор е къде са българите в това ревенство, къде са протестите срещу тази непрозрачна приватизация, каква е реалната стойност на сделката, защо тя не мина през фондовата борса, защо всичко стана толкова скоростно, кой и кога търси отговорност са подобни деяния? защото създаването на правова държава не е задължение на държавата толкова, колкото е дълг на гражданите й. но това вече е повече от един въпрос...

 • 9
  ceco avatar :-|
  Цецо

  До коментар [#4] от "NK":

  Баш тъй излезе. Само не е ясно шлема колко ще е голям.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "Ивайло Чатов": това си е някакво твое разбиране за капитализъм (имащ право на собствено мнение)...
  А реалният капитализЪм и у нас и по света е далеч от това което ти смяташ че трябва да бъде.... аз като реален човек вярвам на практиката не на казаното или пожеланото от този или онзи ...... "червениата буржоазия", вероятно разбираш под това хора са били управни при Тато и които се замогнаха при прехода след това просто сега са капиталисти и следват практиката на капитала а не твоите виждания за "честен" капитализЪм (звучи ми чак смешно)...
  Защо народа не се "дига", вероятно щото си е намерил нишата и технологията как да преживява в условията на "нечестен", според тебе, капитализЪм... и не е му любопитно кой е тафил Булгартабак и защо...
  Както си беше намерил нишата и технологията как да преживява в условията на цоциализъма, тогава партейците бяха къде 800000 души а населението на страната за малко 9 млн.
  БСП подскача защото ако иска, например след 4-6 години да седне в управлението, да гепе баницата, то трябва да клати от сега и то яко лодката на управляващите .... стобор се сваля с кллатене...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход