Някой, някога, някак си купи "Булгартабак"

Политическите партии запазиха подозрително мълчание около скоростната продажба на ключовото дружество

"Неизвестният" купувач на "Булгартабак" събра небивалата подкрепа на всички партии в парламента.
"Неизвестният" купувач на "Булгартабак" събра небивалата подкрепа на всички партии в парламента.    ©  Цветелина Белутова
"Неизвестният" купувач на "Булгартабак" събра небивалата подкрепа на всички партии в парламента.
"Неизвестният" купувач на "Булгартабак" събра небивалата подкрепа на всички партии в парламента.    ©  Цветелина Белутова

Рекапитулацията от най-светкавичната приватизационна сделка в България – на "Булгартабак", е като на второразряден екшън, в който няма невинни, а победителят е ясен на всички, но името му не бива да се споменава.

Кеш

114

млн. лв. е размерът на паричните средства на "Булгартабак" към 7 септември 2011 г.

Договорът за продажбата на мажоритарния дял беше подписан тайно тази седмица, и то без да се дочака разрешението на антимонополния регулатор – Комисията за защита на конкуренцията. Публика не беше извикана, защото тогава и Агенцията за приватизация, и купувачът трябваше да отговарят на въпроси. Например кой точно стои зад BT Invest.

Единственият назовал публично имена е БСП депутатът Румен Овчаров, който обяви, че мажоритарният акционер в Корпоративна банка Цветан Василев и народният представител от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски са бъдещите собственици на "Булгартабак". Неофициалните слухове сочат още, че общо с купувача има и "Винпром Пещера" (собственик на цигарената фабрика "Кингс табако").

Вместо да демонстрират гордост от постигнатите резултати в първата си голяма приватизационна сделка, управляващите преминаха в отбранителна позиция и обясняваха само и единствено, че интересите на държавата са защитени, всичко е прозрачно, никой не бърза и няма значение кой е купувачът. На този фон прави още по-силно впечатление, че лидерите на абсолютно всички парламентарно представени политически сили просто не се интересуват от скандалната приватизация на "Булгартабак".

И пак бързане

BT Invest подаде оферта в понеделник на 29 август, два дни след това беше избран за купувач, преговори по договора се водиха от Агенцията за приватизация (АП) цял един ден, на следващия ден надзорният съвет разглежда договора цели два часа и го одобри. След това трябваше да се чака разрешение на Комисията за защита на конкуренцията за сделката. Бързането обаче продължи – без да се дочака разрешение на антимонополния регулатор, Агенцията за приватизация подписа тайно договора и дори получи 20% от цената на мажоритарния пакет акции на "Булгартабак". А това прави сделката все по-необратима.

Сега излизат и детайли около припряността. Надзорниците поискали да знаят кой е купувачът. И вместо да получат фирмени регистрации, им бил представен доклад на изпълнителния директор на АП Емил Караниколов за хода на процедурата по продажбата на "Булгартабак". На няколко страници в него била обяснена връзката между руската ВТБ, регистрираната в Кипър компания, собственик на купувача и самият купувач - BT Invest, но без да бъдат представени оригинални документи.

Единствените "питащи" при разглеждането на част от клаузите на договора били представителите в надзора на ДСБ – Димитър Бъчваров, и на БСП – Руси Статков. В крайна сметка с 6 на 1 гласа (на БСП) договорът бил одобрен за около два часа.

Няколко дни след това премиерът Бойко Борисов коментира пред "Нова телевизия", че "приватизацията на "Булгартабак" е възможно най-добрата. Citigroup – най-добрият консултант, си каза оценката, а гласуването беше 6 към 1. Интересува ме да се гарантира, че работниците остават и тютюнът се изкупува". На въпроса кой е купувачът и защо той е офшорна компания, той отговори, че и Coca-Cola е офшорна компания.

Всички останали участници в сделката и членове на правителството декларираха, че не знаят кой стои зад купувача BT Invest, но никой не отрече, че при положение че купувачът е финансов инвеститор, той логично работи за свой клиент и може да препродаде BT Invest. Нямаше и реакция за "предсрочното" подписване на договора.

Междувременно руските медии обявиха, че държавната банка ВТБ е само временен собственик на BT Invest и че българското дружество ще бъде препродадено. Максим Каролев, директор на специализираната информационна агенция "Русский табак", коментира пред бизнес ежедневника "РБК Дейли", че банката ще продаде активите на стратегически инвеститори, но на части.

Политически синхрон

Партиите в България видимо изглеждат в един отбор - повечето просто мълчат, останалите подкрепят. Освен в телевизионното си изказване Бойко Борисов не е коментирал повече цигарения холдинг. Ахмед Доган първоначално обяви, че не е запознат и че ще подготвят позиция по въпроса, а после продължи да мълчи. Лидерите на ДСБ - Иван Костов, на СДС - Мартин Димитров, на "Атака" – Волен Сидеров, и на БСП – Сергей Станишев, запазиха пълно мълчание за "Булгартабак".

Станишев всъщност постъпи най-еластично – остави двама от пострадалите при конфликта с Делян Пеевски около "Булгартабак" при неговото управление – Румен Овчаров и Корнелия Нинова, да говорят срещу сделката. Самият той обаче не ги подкрепи публично, нито пък БСП прояви допълнителна активност – например декларация, искане за преразглеждане на сделката или съставяне на анкетна комисия, сезиране на прокуратурата или нещо друго.

Единственият официален форум за обсъждане на параметрите по сделката беше заседанието на парламентарната икономическа комисия. Председателят й – Мартин Димитров от СДС, услужливо отсъстваше и преотстъпи воденето на заседанието на заместник-председателя на групата на ГЕРБ Валентин Николов.

Най-запомнящото се около вялата дискусия бяха ясно декларираната подкрепа на ДПС за продажбата на "Булгартабак" чрез заместник-председателя на движението Йордан Цонев. Той адмирира сделката, обяви, че не винаги при приватизация купувачът е ясен и отбеляза, че интересите на тютюнопроизводителите са били защитени. Странно съгласие, при положение че ДПС бламира кандидат-купувачите в две поредни процедури. В първия случай Deutsche bank беше декларирала, че дружеството й ще изкупува средно 47 хил. тона тютюн годишно. BAT пък обещаваха, че поемат над 25% от реколтата или минимум 7000 тона. Сега неизвестният купувач предлага 5000 тона, но това среща пълна подкрепа от партията на Доган.

Подписах, но какво

Директорът на Агенцията за приватизация през цялото време наричаше BT Invest руския купувач или руският инвеститор, но не спомена името му. В края на заседанието той декларира, че собственикът на купувача е регистриран в Кипър, но не е офшорна компания. Караниколов обяви, че се е договорил "руснаците" да върнат българските цигари на руския пазар, след това в отговор на въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова призна, че такъв ангажимент в договора няма.

След като предния ден АП пусна съобщение, че договорът е подписан, Караниколов обяви, че не е изчакал решение на КЗК, защото "по принцип е такава процедурата, парафиран договор, одобрен и подписан, за да иска новият купувач разрешение от Комисията за защита на конкуренцията". Според запознат с документа юрист обаче купувачът може да иска разрешение от комисията веднага след като е бил избран за купувач, което и се е случило и няма никаква нужда договорът да се подписва предварително.

Караниколов мина в защитна позиция и обяви, че най-важното в сделката е защитата на интересите на държавата и заради това върху всички активи на "Булгартабак" – земя, машини, съоръжения и сгради ще бъдат учредени ипотеки на стойност 450 млн. евро. Обезпечения ще има и върху част от кешовите наличности, допълни той.

Миниопозиция

Руси Статков коментира за "Капитал", че ще продължи да иска информация. "Според точка 10 от изискванията към финансовите инвеститори за "Булгартабак" не се допуска участникът да учреди специално създадено дъщерно дружество за покупката на холдинга. Случаят с BT Invest обаче е точно такъв. От предоставените ми след заседанието документи и от заседанието на икономическа комисия се налага изводът, че купувачът не отговаря на изискванията да бъде реален финансов инвеститор, защото ползва само активите на друго дружество от групата за участие в процедурата, но ВТБ не застава като съдлъжник по ангажиментите, които BT Invest поема", коментира Статков. Според него купувачът не е реален финансов инвеститор, който ще инвестира собствени средства, за да разшири производството и да запази позициите на холдинга, а дружество, което вероятно скоро ще смени собственика си.

Има и друг проблем -  с учредяването на ипотеки върху активите на "Булгартабак". "Холдингът и дъщерните му дружества са публични дружества и според Закона за публичното предлагане на ценни книжа разпореждания и обезпечения с дълготрайни активи на такава стойност могат да се учредят само с решение на общото събрание на акционерите, при това без да гласува мажоритарният собственик. В противен случай са нищожни", отбелязва Статков.

Така излиза, че държавата не си гарантира нищо. А всички политици са доволни.