Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Shutterstock/Капитал

Черната газова кутия

Социалната политика натежава на "Булгаргаз"

4519 прочитания

Shutterstock/Капитал

© Shutterstock/Капитал


Бизнес моделът на "Булгаргаз" е прост. Като всеки гарантиран монополен посредник той получава газ на определена цена, заплаща за преноса, начислява надценка и след това продава на печалба. Проблемът е, че държаният посредник в последно време е постоянно на загуба (виж таблицата).

За да подобри състоянието си, преди месец "Булгаргаз" предложи повишение на цените с 20%, след това намери резерви и поиска малко под 14% за периода след 1 октомври. Както винаги Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заяви, че това е прекалено, и прогнозира 9-процентно поскъпване.

Малко или много е това?

Трудно е да се каже. Формулата, по която се изчислява цената на газа, на теория е ясна – тя зависи от пазара на петрол и тежки горива в Средиземноморието. В ценовия микс обаче влизат още няколко компонента. Първият е количеството газ, което купуваме директно от "Газпром". Вторият са количествата синьо гориво, които получаваме на бартер (срещу транзита през България). Третият са количествата, използвани от газохранилището в Чирен. Накрая към всички тях се добавят и минималните добиви на газ в страната.

Ситуацията се усложнява още с това, че предварително фиксираните цени за вътрешния пазар и прогнозните за доставките често се разминават значително, тъй като не се определят на пазарен принцип. Балансът между тях е оставен в ръцете на доставчика "Булгаргаз", регулатора ДКЕВР, спорадичния натиск на индустриалните потребители и популистките импулси на политиците.

Докато няма реална конкуренция на "Газпром" и алтернативни доставки, определянето на цената на газа ще продължи да се прави по непазарни методи и в зависимост от политическата конюнктура.

Недовзет приход?

Щом е така, защо се иска поскъпване на газа точно преди изборите? Причината е задържането на цените в предходни периоди, обясняват от "Булгаргаз". От компанията твърдят, че почти половината от поисканото увеличение на цените сега е точно заради минали компромиси. А причината за ревизираното надолу предложение на "Булгаргаз" е смесването на допълнителни количества газ със съхраняваните в Чирен и купени преди време на значително по-ниска цена запаси. Това заяви в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на газовия доставчик Димитър Гогов. Това естествено допълнително ще влоши резултатите на дружеството, тъй като с продажбите под продажната цена то остава с още по-малко оборотни средства за закупуване на газ.

Точно тази продажба под себестойност е т.нар. недовзет приход, за който "Булгаргаз" и ДКЕВР спорят вече две години. На теория, когато прогнозите на ДКЕВР за стойността на суровината се окажат по-високи от реалната му цена, газовият търговец реализира огромни печалби. Така се случи през 2009 г., когато в резултат на финансовата криза цената на петрола падна до рекордно ниски нива (цената на газа реагира с деветмесечно закъснение). Те би трябвало да бъдат компенсирани в следващ период, когато пък петролът поскъпне повече от прогнозираното. По този начин ДКЕВР цели да запази относително стабилни цени, които да не се влияят толкова от международните цени на горивата. В последните две години обаче ДКЕВР все забавя отчитането на недовзетия приход в цените за потребителите, твърдят от "Булгаргаз".

Като към това се прибави и хроничното неплащане на газа от няколко големи потребители, основно топлофикационните дружества, проблемите на "Булгаргаз" става много тежки.

Топлофикационната тежест

Проблеми с неплащането винаги е имало, но те рязко се влошиха след 2007 г. Дотогава загубите, предизвикани от неизправните длъжници, се решаваха относително лесно, тъй като "Булгаргаз" получаваше големи проходи от транзита на газ за Турция. С тях се компенсираха загубите, а дружеството дори беше на печалба. Тези допълнителни приходи формираха около една шеста от продажбите на газовия монополист (близо 200 млн. лева за 2007 г.). След разделянето на търговията от транзита, който премина в "Булгартрансгаз", финансовият резултат на "Булгаргаз" рязко се влоши.

Това съвпадна с промяната на формулата, по който се купува природният газ от "Газпром". До края на 2006 г., когато схемата бе променена под натиска на руската компания, почти половината от горивото идваше от т.нар. транзитен газ. Това беше таксата за пренос през страната и се заплащаше на много по-ниска цена от пазарната. Така "Булгаргаз" можеше да предлага много по-ниски цени на вътрешния пазар, макар и с цената на намалена печалба. С подписания през 2006 г. меморандум с "Газпром" това количество започна да поскъпва, за да изравни цената си с пазарната през 2012 г. Шокът се усети през 2008 г. (виж графиката с цените) и потребителите като топлофикациите с регулирани цени и неплатежоспособни клиенти започнаха масово да не плащат за доставките.

Софийската топлофикация дължи около 180 млн. лева към края на 2010 г. - просрочени или разсрочени задължения. Според Димитър Гогов до средата на тази година този дълг е бил намален с около 35 млн. лева, но това естествено е много малък процент. Отделно топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен имат разсрочени задължения за близо 10 млн. лева, а просрочените им плащания са няколко пъти по-високи.

За да компенсира липсата на пари, "Булгаргаз" започна да тегли кредити от удобно създадения през 2008 г. Български енергиен холдинг (БЕХ). Амбициозните му цели бяха да се превърне в индустриален гигант, но вместо това пое социални функции като подкрепа на държавния газов търговец с нисколихвени заеми. Дългосрочните задължения на "Булгаргаз" към групата предприятия, обединени в БЕХ, към края на 2010 г. вече надвишават 200 млн. лв.

Тази подкрепа обаче също се оказа недостатъчна. През 2009 г. със счетоводен трик близо 200 млн. лв. задължения на "Топлофикация - София" бяха прехвърлени от "Булгаргаз" към БЕХ.

До какво води това

Увеличаването на кредитната задлъжнялост естествено още повече влошава финансовото състояние на "Булгаргаз". Това води до различни опити за намаляване на цената на руския газ, опити за скрито повишаване на вътрешните цени или до влошаване на доставките.

През последната година правителството опитваше да предоговори някои от условията на меморандума от 2006 г., но те имаха минимално влияние върху цените. По време на общественото обсъждане на цените през септември миналата година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че положителният ефект за дружеството е бил 6 млн. лева по-ниски разходи за 2010 г. На фона на разходите от 1.3 млрд. лева за закупуване на природен газ те естествено са микроскопични (под 0.5%).

Дали цените, на които "Булгаргаз" продава в страната, са справедливи или не е трудно да се каже. Формулата за изчислението им е доста сложна, а честите оплаквания за по-ниските цени в Западна Европа се допълват с липсата на свободен пазар и много доставчици на газ у нас. Въпреки това съмненията за злоупотреби остават поради непрозрачността в определянето на цените.

Друго последствие са нарасналите оплаквания на бизнеса за влошаване на качеството на горивото. Без да иска да бъде цитиран официално, представител на един от потребителите твърди, че в последните години калоричността на доставения природен газ е паднала. Това е спорно твърдение, тъй като досега никой не е поискал независима проверка.

Към това трябва да се добавят намалените количества, съхранявани в газохранилищата в Чирен, което се отразява на  енергийната сигурност на страната.

Така, както изглеждат към момента нещата, само рязко спадане на петролните цени може да спаси "Булгаргаз". Такова обаче не се очаква, дори напротив.


15 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Ох горките - живи да ги оплачеш. Ами що някой не им се вгледа сериозно в разходите на "Булгаргаз". Какви ли разходи за външни услуги имат и какви услуги са ползвали? Какви ли командировки са ползвали? Какви заплати си раздават? Какво, при кого и за колко са застраховали? Какви ли кражби са заприходили като разход? Какви ли загуби на газ в Чирен например, са заприходили? ... Колкото е по-голям обема на предприятието - толкова по-наедро се краде. А счетоводството е така измислено, че да могат лесно едни "професионалисти" да прикриват далаверите на едни крадци.

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  А ПРЕДАТЕЛЯ - Румен Офчаров няма ли някой най-накрая да го даде на съд. За да продължи да си получава въглищата от Украйна и Русия той предаде за пореден път България. Е Бойко - тоя поне трябваше да го хвърлиш на кучетата. И той и Милен Велчев са ясни от километър.

 • 3
  ddj29393868 avatar :-|
  ddj29393868

  На път е фосилните горива да се изчерпят. Идва ерата на малките "семейни" ветрогенератори до 25кВ. Но истината е в създаването на световна електропреносна мрежа за споделяне на енергията! А политиките на монополистите са винаги антисоциални!

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  "Докато няма реална конкуренция на "Газпром" и алтернативни доставки, определянето на цената на газа ще продължи да се прави по непазарни методи и в зависимост от политическата конюнктура."

  Това не е вярно! В света от 2000 година насам има международен газов картел в който влизат почти всички производители на газ, включая Норвегия и Холандия. От Европейските страни добиващи съществени количества газ само Великобританя не е в картела. САЩ и Канада съшо не са, но те едвам добиват за собствените си нужди. Най-активни в картела (Газов форим на иъносителите на газ, Gas Exporting Countries Forum (GECF)) са раъбира се най големите производители - Русия и Катар. Обвързването на цената на газа с цената на суровия петрол е споразумение в рамките на този картел. Така че алтернативи на Газпром няма! Търсенето на алтернативни доставчици на газ които да дават по-ниски цени е просто глупост, поради невжество. Въпросната диверсификация на доставчиците подобрява само редовността на доставките но не може да понижи цената на газа!

 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano

  Булгаргаз си е на мястото. Овергаз следва да се разкара.

 • 6
  cobanmaala avatar :-(
  чобанмахала

  Че то само ако софийската топлофикация си плати борчовете ,Булгаргаз ще добре. И защо всички българи трябва да плащаме топлото на 100 хиляди семейства софийски мангали/ мангали са всички,които потребяват нещо без да го плащат като вода ,ток ,парно/.Да не говорим ,че сред тия мангали има известни хора .

 • 7
  greda avatar :-|
  вземи тая греда

  Няма такъв цирк другаде - монополист да бъде на загуба

 • 8
  stojmenova avatar :-|
  stojmenova

  Като не си плащат парното стотици граждани, защо не им го спрете? а трупате дългове и генерирате нови, въвличайки и обикновените хора, които нямат финансова възможност да си го позволят.Къде в конституцията е записано, че на обикновенният гражданин работното място му е гарантирано, та да плаща задължително сметки към
  "задължителната" топлофикация ?Или това е още един подводен данък в демократичната ни държава ?Защо след като обикновенният човек е изчислил ,че няма пари да си позволи луксозното отопление от топлофикация да може да се откаже, а трябва висшия етажен съвет състоящ се от съмнително нормални личностти да определя наличността в портфейла на съседа.като се облечат процедурите и всичко ще си дойде на мястото.

 • 9
  iliander avatar :-|
  iliander

  1На 16.09.2011 г. в гр. Гълъбово, АИС „Гълъбово” е регистрирано превишение на праговата стойност за средночасова норма за опазване на човешкото здраве за серен диоксид. Причини за превишението са наслагване на емисии от енергиен комплекс „Марица Изток”.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "cobanmaala": така е от 50 години, хората без "парно", плащат парното на хората с "парно" .... топлофикацията е изгодна на много групи хора и затова я "подпират" вече много години....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK