Лечков, Оле (ле,ле...)!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лечков, Оле (ле,ле...)!

Лечков, Оле (ле,ле...)!

Въпреки поредните сериозни съмнения в компетентността на сливенския кмет ГЕРБ продължава да го подкрепя

Велина Господинова, Огнян Георгиев
13259 прочитания

© Надежда Чипева


"Като всеки човек и той има слаби неща, които през следващия мандат с наша помощ ще оправи. В много други области като спорта и това, което прави в Сливен, много кметове могат да му завиждат." С тези думи в началото на юли премиерът Бойко Борисов официално обяви подкрепата си за трети кметски мандат на Йордан Лечков. За разлика от другите номинации на ГЕРБ (с изключение на кандидатурата на варненския кмет Кирил Йорданов) тази беше направена лично от премиера по време на откриването на Балканиадата по лека атлетика в Сливен. И на място, с което сливенският кмет наистина може да се гордее – спортният комплекс "Хаджи Димитър", който включва ремонтирания стадион "Юнак", тенис кортове и луксозен четиризвезден хотел,  стопанисван чрез доста спорна 30-годишна концесия от сестрата на Йордан Лечков.

Два месеца по-късно "слабостите" на кмета не се оказаха толкова безобидни. Над него са надвиснали сериозни съмнения за нарушаване на процедурите по европейските проекти на община Сливен. При това сигналът дойде не от българските власти, а от страна на Европейската комисия. Изправено пред заплахата да загуби голяма част от 60-те милиона евро, предназначени за Сливен по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", правителството беше принудено временно да спре всички проекти на общината до изясняване на ситуацията.

Градът на 100-те парадокса

Подобна санкция е прецедент за България и Сливен се оказа единствената община до този момент, към която се прилага  крайната стъпка. Към сравнително дългото досие на Лечков от прокурорски проверки по съмнения за финансови нарушения и злоупотреба с власт вече се прибави и още нещо - той е единственият кмет с изцяло замразено финансиране по тези програми. Освен това някогашният футболен национал е в парадоксалната ситуация да се бори за трети кметски мандат, докато срещу него има три съдебни дела. Конкуренция му прави единствено кметът на Ямбол Георги Славов, също подкрепен за нов мандат от ГЕРБ.  Той има две присъди на първа инстанция по обвинения за нарушения при процедурата по възлагане но обществени поръчки.

На фона на сериозните съмнения за финансови злоупотреби, дори и след спрените проекти Бойко Борисов обяви, че формацията му няма да оттегли подкрепата си за кандидатурата на Лечков за трети кметски мандат "докато съмненията не се потвърдят".

Как се стигна дотук

Писмото на Европейската комисия (ЕК) за европроектите на Сливен е от 29 юли. В него се прави анализ на приложената от община Сливен процедура за избор на фирмите, които ще работят по проектите – т.нар. рамково споразумение. Подобен начин на подбор на фирмите нарушава принципната практика, според която той се разрешава, когато се възлагат поръчки за доставки и услуги например, но не и когато се отнасят до строителни дейности. Пред "Капитал" министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев потвърди, че в писмото си Регионалната дирекция в Брюксел поставя именно въпроса за рамковата процедура.

Спирането на европроектите на община Сливен от правителството официално се случва на 8 и 18 август. Става въпрос общо за шест проекта по оперативна програма "Регионално развитие" към Министерството на регионалното развитие и големия проект за водния цикъл на града по програмата "Околна среда" към Министерството на екологията на стойност 52 млн. лв., като близо 40 милн. лв. е финансирането от ЕС, а останалите 12 млн. лв. са от общината.

Към този проект е и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води и ремонт на ВИК мрежата по вече спряната програма ИСПА. От нея обаче е изградена само пречиствателната станция, чието финансиране и строителство се управлява от екологичното министерство. Управлението в частта за ВИК мрежата е поверено на общината. От ведомството на Нона Караджова твърдят, че това е единственият случай на проект по ИСПА, който се управлява от община. За изпълнител на тази част от проекта от община Сливен е избрана фирмата на бившия общински съветник от ГЕРБ Радостин Русев ДЗЗД "Хидросистеми", който по това време беше близък до кмета Лечков. Впоследствие обаче Лечков разтрогна договора с дружеството и в момента спорът за прекратяването на контракта е в арбитражния съд.

По ИСПА досега са отпуснати общо 21 млн. лв., с които е финансирано изграждането на пречиствателната станция. От предишното правителство са били заделени още 17 млн. лв. за ВИК мрежата, които обаче сега правителството на Борисов отказва да даде  заради проблемите на общината с фирмата изпълнител.

Заедно със спирането на проектите в момента Икономическа полиция в Сливен проверява дали освен използването на рамковата процедура за избор на фирми има и други нарушения при изпълнението на европроектите. Това става по сигнал от 13 септември, изпратен до главния прокурор Борис Велчев от сегашния министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова, тогава в качеството й на зам.-министър. Полицията проверява четири от проектите по програмата "Регионално развитие", свързани със строителство. От окръжната прокуратура в Сливен уточниха, че възложената проверка е спешна и трябва да приключи в 14-дневен срок. Министерството на околната среда пък е сезирало за водния цикъл Дирекцията за борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС).

И от двете министерства обаче изрично уточняват, че това е временно. "От близо година ползваме процедура, по която спираме плащанията в момента, в който има сигнал за нередности. Спирането е в сила до изясняване на ситуацията. Така пазим от подозрения националната система за разплащания, което е особено важно пред ЕС и ще я защитим на всяка цена", каза и Томислав Дончев. Оттук нататък има няколко възможни варианта за изход от ситуацията. Възобновяване на проектите, ако не се открият нередности, финансови корекции по предвидените средства по проектите или провеждане на нови процедури за избор на изпълнители.

Защо се стигна дотук

"Община Сливен е единствената община в България, която използва рамковата процедура по проекти със строителство", заяви Дончев. От ведомството му казаха още, че многократно са предупреждавали кмета Лечков за рисковете. Същото казаха и от Министерството на околната среда и водите. "Още когато на мониторинговия комитет от община Сливен за пръв път споделиха, че подготвят провеждането на такава процедура, ги предупредихме, че това не е начинът, по който могат да се избират фирми за строителство", заявиха от ведомството на Нона Караджова.

Проблемът при този начин за възлагане на поръчки е, че има дискриминативни условия, които позволяват определени фирми да се фаворизират за сметка на други. Процедурата се провежда в два етапа. При първия се прави оценка на фирмите дали имат капацитет да извършват дейността, за която е обществената поръчка. А при втория общината изпраща покани само до избраните от нея фирми. В случая със Сливен от 22 фирми, които кандидатстват, общината допуска шест, като работата по всички европроекти е разделена между тях в четири лота. Това са старозагорската "Пи Ес Ай", "Станилов" ЕООД, софийската "Балканстрой" и сливенските "Билдинг-Монолит 2010" ООД, "Биндер" и "Гради" ЕООД. Общински съветници от Сливен намекват за близки отношения на кмета Йордан Лечков с три от тях. За две от тях - "Гради" и "Билдинг" (от дружеството "Билдинг-Монолит 2010"), те твърдят, че участват в личните проекти на кмета. Първата е участвала в строителството на хотела "Спорт палас", а втората - в изграждането на все още недовършената пететажна фамилна къща на Лечков, която в Сливен наричат "Империя 2" по името на първия хотелски комплекс на кмета. Освен това фирмата "Гради" има и още една връзка с кмета.

Съпругът на зам.-кмета по финансовите въпроси Недка Енергиева - Иван Енергиев, е бивш прокурист на дружеството, а според общински съветници и сега продължава да работи там. Самата Енергиева пък, която временно заместваше кмета, докато беше отстранен от длъжност от съда заради проверки на прокуратурата, е била главен счетоводител на фирмата "ММ-9" ЕООД, която е собственик на хотелския комплекс на Лечков "Империя".

За фирмата "Биндер" пък общински съветници твърдят, че е избрана заради задълженията от около 13 млн. лв., които има общината към нея по други строителни проекти. Фирмата се прочу покрай скандала с бившия директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" по времето на тройната коалиция Веселин Георгиев (a.k.a. Батко), който беше възложил обществени поръчки за над 120 млн. лева на "Биндер", собственост на брат му Емил. Освен това дружеството се сочи като топлата връзка между Лечков и структурата на БСП в града заради топлите си отношения с бившия министър на регионалното развитие от правителството "Станишев" и бивш кмет на Сливен Асен Гагаузов. На тези връзки общински съветници приписват сегашното разцепление на социалистите в града за местните избори, които ще се явят на вота с две кандидатури.

И още нещо - "Гради", "Биндер" и "Билдинг" са основните фирми, които изпълняват обществените поръчки на общината за строителство по същата схема чрез рамкови споразумения.

Зад Лечков докрая

Когато през април 2010 г. Бойко Борисов каза по повод Лечков, че "Господ на едно място дава, на друго взема" и че ГЕРБ няма да дава индулгенции за никого, мнозина повярваха, че най-после институциите са получили картбланш да се заемат сериозно със съмненията за злоупотреби по време на кметския му мандат. Тогава общинските съветници от сегашната група в сливенския общински съвет "Съюз за Сливен", които основно алармираха за нарушенията на Лечков, бяха викани в столичната дирекция на полицията и ДАНС. Самият Лечков беше временно отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването на прокуратурата срещу него.

Малко след това обаче, при едно от посещенията си в Сливен, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов рязко смени курса. "Йордан Лечков от години се опитва да направи Сливен европейски град с проекта за водния цикъл", каза тогава той. И добави: "Този процес, който се води срещу кмета Йордан Лечков, е към отшумяване." И даже си позволи да произнесе оправдателната му присъда преди съда. "Правителството много внимателно наблюдава случващото се в Сливен и се надявам процедурите в съда бързо да бъдат решени", заяви Цветанов. Година по-късно Лечков е отново кандидат за кмет от ГЕРБ. Правителството на Борисов спря всичките европроекти на общината заради съмнения за нарушени процедури. Срещу Лечков има внесени три обвинителни акта в съда за злоупотреби. И въпреки това премиерът заяви, че няма да оттегли подкрепата си за него за трети кметски мандат. Ами ако спечели отново и...?

Лечков, дела и магистрати

Окръжната прокуратура в Сливен е внесла до този момент общо четири обвинителни акта в съда срещу Йордан Лечков. По първото дело за това, че е поискал и приел имотна облага за футболен клуб "Сливен" в размер на 5 хил. лв. под формата на дарение за клуба, кметът беше оправдан от стразагорския окръжен съд. По-късно Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на магистратите от Стара Загора. Второто дело срещу Лечков е за престъпление по служба за това, че в периода 2008 - 2010 г. е разпоредил фирми да ползват общински имот, без да се проведе търг и без сключен договор за наем.

Според прокуратурата така Лечков е ощетил общината с близо 672 лв. Делото се гледа от Ямболския окръжен съд и е насрочено за 20 септември. Третото дело е също за престъпление по служба за избор на фирма да добива инертни материали, без да е проведена процедура по търг или конкурс. Според прокуратурата с това кметът е ощетил общината с близо 15 хил. лв. Четвъртият внесен в съда обвинителен акт срещу Лечков е за неизгодна сделка през 2007 г. с фирмата "Стройинвест" за ремонт на водопроводната мрежа на сливенския квартал "Дружба". Като според прокуратурата щетите за общината са в размер на 572 000 лв. По това дело има и още едно обвинение, че не е допуснал служители на данъчната администрация да извършат ревизия на хотела му "Спортпалас".

Делата на Йордан Лечков се разпределят в съдилища на други областни градове, защото магистратите от Сливен си правят отвод и отказват да ги гледат.

"Като всеки човек и той има слаби неща, които през следващия мандат с наша помощ ще оправи. В много други области като спорта и това, което прави в Сливен, много кметове могат да му завиждат." С тези думи в началото на юли премиерът Бойко Борисов официално обяви подкрепата си за трети кметски мандат на Йордан Лечков. За разлика от другите номинации на ГЕРБ (с изключение на кандидатурата на варненския кмет Кирил Йорданов) тази беше направена лично от премиера по време на откриването на Балканиадата по лека атлетика в Сливен. И на място, с което сливенският кмет наистина може да се гордее – спортният комплекс "Хаджи Димитър", който включва ремонтирания стадион "Юнак", тенис кортове и луксозен четиризвезден хотел,  стопанисван чрез доста спорна 30-годишна концесия от сестрата на Йордан Лечков.

Два месеца по-късно "слабостите" на кмета не се оказаха толкова безобидни. Над него са надвиснали сериозни съмнения за нарушаване на процедурите по европейските проекти на община Сливен. При това сигналът дойде не от българските власти, а от страна на Европейската комисия. Изправено пред заплахата да загуби голяма част от 60-те милиона евро, предназначени за Сливен по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", правителството беше принудено временно да спре всички проекти на общината до изясняване на ситуацията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  alchemist avatar :-(
  alchemist

  Жалко за България.

 • 3
  alchemist avatar :-?
  alchemist

  До коментар [#2] от "hristo75":

  То пък щото другите стават за нещо...

 • 4
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Матриала, Бойко, матриала...

 • 5
  jamaisvu avatar :-P
  jamaisvu

  Въпреки поредните сериозни съмнения в компетентността на Бойко Борисов хората все още си го обичат. Аз това го наричам стокхолмски синдром, друго обяснение нямам.

 • 6
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Оле-ле-... и този... Трябва да се забрани на нашенските говеда да кичат портрети на Левски, Ботев и пр. по стените... Целта е простичка, нали... като сложи портретчето, някак си и качествата на народния герой, да се прелеят върху окачващия... или най-малкото да се отъждестви с него...

 • 1951

  Подкрепата за Лечков отбелязва моралния крах на ГЕРБ.
  Не може да се подкрепя човек, който символизира всичко срещу, което уж ГЕРБ щяха да се борят - корупция, обвързване на властта на организираната престъпност, компрометиране на еврофондовете и прочие и прочие...

 • destino

  Ще си напишем коментите, ще си нацъкаме плюсове и минуси, и пак ще е същото.
  Не виждам друго решение, освен да си внасяме кметове от Германия, Австрия и пр. Дай им 5000 евро заплата и гледай как ще работят.
  Иначе ще си останем на това дередже.

 • 9
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Следва Бургас. Тамошните процедури не са на по различен хал )))

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Така е котенца, заради андрешковчетата общинари от "Съюз срещу Сливен", сега Сливен има пречиствателно станция, но няма като Дървеница канализационна мрежа да заведе каналните води дотам....???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.