След дъното

Защо с новите си членове Висшият съдебен съвет просто ще задълбочи кризата в управлението на съдебната система

   ©  Анелия Николова

Вероятно най-бързият и безличен избор на членове на Висшия съдебен съвет се случи тази седмица. Без някой въобще да разбере защо, близо 160 делегати на Върховния административен съд и някои съдилища от провинцията изпратиха колегите си Теодора Нинова (ВКС) и Димитър Фикиин (Военноапелативен съд) в съвета.

Събранието, на което те бяха избрани, беше бойкотирано от няколко от най-големите съдилища, които приеха, че доверието в този състав на ВСС е изчерпано и той трябва да бъде разпуснат и конструиран по съвсем нов начин, за да се премахнат съмненията за задкулисно кадруване и политически и/или икономически зависимости.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • - 2
  • + 32

  Гласуването е бойкотирано от съдиите във Върховния касационен съд, Софийския апелативен, Софийския градски и Софийския районен съд, съдилищата в целия Благоевградски съдебен окръг !!!

  Все едно изборите за президент да са бойкотирани от хората в София, Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Нямам думи!

  Заглавието на статията е много точно.

  Нередност?
 • Николова
  • + 31

  Теодора Нинова не е търговска съдийка, а досега беше съдия в първо гр.отд. преди дни по националното ни радио се изцепи, че случаите с Красьо Черния, "Приморско" и лобистките скандали в Съвета не са опетнили неговата репутация и че този ВСС бил-ЦИТИРАМ - "първият, който е независим" да се смееш ли или да плачеш :(

  Нередност?
 • 3
  shagg avatar :-|
  shagg
  • + 33

  Две неща си мисля:
  1. Или ВСС е продукт на политиците и се манипулира от тях.
  2. Или ВСС е независим и се ръководи от интересчийство.
  И двете не ми харесват.

  Нередност?
 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • + 18

  Предстои промяна на подсъдността. В рамките на ЕС. Корупцията и злоупотребите със средства на Съюза отиват към Съдилищата в Люксембург :-)

  само погледнете кои са бенефициентите на средства на ЕС и веднага лъсва списака на потърпевшите :-) Бог да благослови гърците,че така усраха пейзажа :-)

  Нередност?
 • 5
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • - 1
  • + 22

  Качеството на продукта, произвеждан от съдебната система (по правило замислен в полза на обществото) зависи от качеството и компетентността на кадрите в нея. Ако няма читави професионалисти, които при това да притежават нужните (поне за хигиенния минимум) морал и почтеност, нищо добро не може да произлезе.

  Ясно е тогава, че проблемът с подбора, назначенията и израстванията в системата съвсем не е "проблемче", а още по-малко вътрешно. Той не може да се реши с никакъв пиар, пък ако ще и най-великия, измислен във вселената. "Проблемчето" е много сериозно, защото когато в системата влязат некадърници, изопнати от кариеристични блянове, склонни да правят услуги (за пари, от глупост, от благодарност и т.н), те остават в нея за близо/над 30 години напред. Колкото повече такива хора - толкова по-зле.

  Поправимо е, ако някой не е особено сполучлив юрист и не блести с качества. Поправимо е, но само когато около него има достатъчно читави, от които да усвои, в случай че желае, материята. Когато има добре работещи и твърдо установени практики с висок юридически стандарт, те работят сами за себе си и могат успешно да коригират някои пропуски в подготовката на недотам компетентния. Страшното е, когато посредствеността започне да преобладава и то в такава степен, че изтласква читавите професионалисти в "дълбока глуха" и практически ги маргинализира постепенно, но неизбежно.

  Страхувам се, че сме в страшното. Не знам дали в началото, в средата или в края, но твърдо сме там. ВСС не просто нехае, той продуцира със завиден "успех" посредственост, пошъл кариеризъм, непотизъм, лобизъм, цинизъм...и всички други -изми.

  Неговите членове (с незначителни изключения) имат скромен интелектуален заряд. Това минира по условие теоретичната възможност за визуализиране на най-близка, проста и ясна цел, свързана с реформата на съдебната система; За стратегия и цялостна визия - да не говорим.Няма такива. Единственото вълнение е по повод назначенията. Не ми хрумва да подценя читателите на изданието и ще спестя пространните обяснения защо е туй вълнение.

  Всичките разновидности на борбата за власт са дълбоко отвратителни, но в случая със съдебната система подобна битка е така неуместна и толкова пагубна, че трябва да бъде заклеймена веднъж и завинаги.
  Мисля, че това не може да стане само с напъни отвътре. Обществото трябва да се намеси, защото това касае него и единствено него. Само в негов интерес е да има неподвластна на властимащите (без значение кои са те) съдебна система. Само в негов интерес е търгашите от системата заслужено да се озоват вън от нея, корумпираните да бъдат осъдени и отстранени, а кариерно да израстват компетентните и заради професионалните си заслуги, а не по напълно непонятни причини.

  Калпавите началници не могат да организират добрите практики, не могат да работят за повишаването на общото ниво на професионализъм и по правило се обграждат със себеподобни. Една услуга води до друга, един интерес - до друг. Затова и Брюксел толкова се вълнува от назначенията. Защото не открива топлата вода и не храни илюзии, че реформа ще се случи без да са налице задължителните предпоставки за това.

  Как и какво ще реформира човек, направил изказванията, цитирани в статията ?!! И изобщо какви реформи да се очакват от хора, които са доволни от статуквото, не виждат никакви проблеми и бълнуват за малко лустро за лъсване на имиджа на ВСС ?! И всичко това се случва при положение, че въпросите на журналистите не са били изненадващи, а очаквани, тоест насоката на отговорите е била премислена от новоизбраните. За досегашните - няма нужда от коментар. Действията им са красноречиви.

  Свестните ги преброихме. Те отказаха да бъдат съучастници в прилично организирани безобразия.

  Нередност?
 • 6
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично
  • + 22

  Аз за хиляден път да попитам - ВСС само на закона за съдебната власт ли е подчинен? На кого се отчита за свършеното? Кой го контролира? Кой има власт да го разпусне и да назначи съставянето на нов ВСС?

  Хайде стига сме си чесали топките пред клавиатурите. Дайте да пуснем една инициатива за промяна на ЗСВ? Все нещо трябва да може да се направи, все някакъв ход имаме (ние гражданите).

  Нередност?
 • 7
  dduchev avatar :-|
  dduchev
  • + 17

  Тези сложни органи на правосъдието го изкривяват и в крайна сметка го опорочават. Който мисли, че то (правосъдието) работи трябва да премисли и препрочете фактите от близката история.
  Една немалка част от хората в тази стана виждат кристално голата истина за правосъдието. Причината да мълчат е, че е безмислено да си развалят спокойствието и да се занимават с вятърни мелници.
  Факти:
  - нашето правосъдие се занимава ефективно с беззащитни кокошкари;
  - то е формално, нефомрално, пряко и непряко свързано с политиката, каквото и да пише в законите и конституцията и законите;
  - то покровителства тези, които трябва да преследва и създава несигурна среда противно на очакваното от неговата работа;
  - то назначава по шуробаджанашката система служители, които не произвеждат резултати, а само създават разходи и проблеми, както поддържат едно ниво на некомпетентност;
  За гореизложените твърдения има ясни доказателства. Но тъй като не сикаме да си разваляме спокойствието ще си ги пазим за "домашна употреба".
  Честито на новоназначените СЛУЖИТЕЛИ... трябва да свикнат да се възприемат като служители на обществото - нещо, което е неосъзнато от хората в тази система

  Нередност?
 • 8
  moreni avatar :-|
  moreni
  • + 6

  [quote#4:"kardinalat"]Предстои промяна на подсъдността. В рамките на ЕС. Корупцията и злоупотребите със средства на Съюза отиват към Съдилищата в Люксембург :-) [/quote]
  Дали? А дано :-)

  Нередност?
 • 9
  gatsan avatar :-|
  gatsan
  • - 12
  • + 5

  Българския народ е много прост. Чета коментарите и се чудя, какви дребни душици сте се събрали, без мечти, без знания, без воля...само злобата ви е останала. Ясно е, че има корумпирани съдии, но е ясно, че 90% не са такива, просто не са. Когато МВР и прокуратура не съберат достатъчно доказателства, как да има осъдени? Ако ще не в Люксембург, ами на Луната да се гледат, няма ли доказателства няма и присъда.

  Нередност?
 • 10
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#9] от "gatsan":

  Мисля че хората по-горе много добре знаят че не всички са корумпирани. Проблема е че хората с пари се уреждат при съдиите с "променени морални ценности".
  Вижте новия сериал по БТВ. Дори там ги взеха за мезе. Коментира се как случайния избор на съдии по делата носи къса пола и се казва Таня...не знам коя си. Внезапно ми изникна в съзнанието Цветан Цветанов с неговата семейна приятелка.
  Приятели, тук говорим за доста богати хора, забравили всякаква мярка. "Социално бедните инвеститори по Черноморието" и Красьо Черния който безспорно показа каква част от съдиите са КУПЕНИ и т.н.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал