Росен Плевнелиев: Икономиката е тотален приоритет на президента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Росен Плевнелиев: Икономиката е тотален приоритет на президента

Росен Плевнелиев: Икономиката е тотален приоритет на президента

10742 прочитания

© Надежда Чипева


Профил

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършил е изчислителна техника в Технически университет - София. От 1990 г. се занимава със строителен бизнес. През 1999 г. основава и управлява "Бизнес парк София" ЕООД. През 2003 г. основава и управлява "Резиденшъл парк София" OOД, а две години по-късно - фирмата "Линднер имобилен мениджмънт" OOД. Бил е член на УС на КРИБ, член на борда на директорите на Американската търговска камара. През 2009 г. става министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. А от 4 септември 2011 г. е кандидат за президент на България от партия ГЕРБ.

Имам самочувствие да се кандидатирам за президент, защото...

президентът е обединител и следи властите и институциите да постигат резултати по националните приоритети. Това правих в последните две години.

Подходът ще бъде същият. Беше създадена погрешна представа, че аз полагам асфалт, строя магистрали. Аз съм мениджър, аз съм човек, който управлява процеси. Това, което направих, е, че зададох посоката в тези сектори, постигнах национално обединение по нея и след това направих така, че с промени в законите и надграждане на институциите да постигнем резултати.

След пет години ще бъда...

...Преподавател. Човек, който раздава идеи, а не готови решения.

Имам една мечта - да бъда преподавател. Да паля младите хора, но не да им давам решения, а просто да им показвам начина, по който те сами да стигнат до тях. Преди да бъда министър, съм изнасял лекции. Чувствах се изключително добре да стоя пред млади хора, на които не да разказвам неща от учебниците, а житейски истории - за това как можеш да бъдеш прагматичен, наистина да успяваш. Ако получа доверието на хората и стана президент, след пет години ще бъда много по-полезен да разказвам истории от едни тежки, турбулентни времена, каквито имаме в Европа, в света. Времена, в които нямаме готови решения. Ако получа доверието на българите, ще бъда щастлив и много мотивиран да участвам във взимането на тези решения и ще ги разказвам на следващите след нас. Идеята за втори мандат не стои пред мен.

Човек, който иска да свърши максимално много работа, не си мисли от първия ден, в който започва тази работа, че може да я поотложи. Пет години ще дам най-доброто от себе си, за да постигнем колкото може повече. Останалото не го мисля.

Обещавам, че няма да правя никога компромис с...

...моите собствени критерии за добро и лошо.

Цял живот съм спал спокойно заради това, което правя. Имам моя морал, моята ясна и категорична оценка за това дали правя добри, смислени неща, или влизам в безсмислени интриги, комбинации. Това без мен!

Правомощията на президента са...

Президентът е обединител, представляващ нацията и институциите навън. Този, който гарантира, че моделът работи по коректен начин. Затова конституцията му е дала всички права - той може да отиде в парламента, може да сигнализира гражданите, да прави референдуми, да назначава в различни институции. Всичко това е с една единствена цел - да бъде адекватен към действията на всички останали, дали те са в подкрепа на модела, който ние сме избрали - демокрация, пазарна икономика, сигурност. Сигурността включва много неща, включително и просперитета на нацията. Когато имаш силата да бъдеш избран директно от хората, ти по презумпция имаш силен глас. С твоя силен глас ти можеш да легитимираш навън важни реформи, които би следвало оттук нататък да се случват в държавата.

Президентът има хоризонт за над четири години - правителствата са до четири години, партиите обикновено взимат решения от днес за утре, те просто отиграват ситуацията. Президентът е този, посветен на националната доктрина, стратегия, човек, който гарантира, че ние постигаме всеки ден прогрес в дългосрочната посока, която е зададена. Репутацията на държавата, на икономиката, на хората, на фирмите и на гражданите, дори и на партиите и правителствата не се изгражда от днес за утре. Изисква последователни усилия от много време. Крайно време е България да не стартира всеки път от нулата. Ще запиша:

Обединител, представител на нацията, силен глас

..най-важното от които е...

...обединителната роля.

Дали някога по някой казус българите дългосрочно ще се обединят? Аз като министър дълбоко вярвах, че и магистрала "Тракия" ни обединява, че е национален приоритет, че никой няма да се опитва да му хвърля пепел. Очевидно останах излъган, но това ме мотивира още повече като президент. Ние можем и сме длъжни да имаме много повече приоритети. С Маргарита Попова планираме да изградим стратегически борд за съдебната реформа, защото президентът не може да стои встрани. Президентството трябва да се отвори към всички, които имат какво да дадат, за да се постигне решение. Ще борим ли корупцията? Да, добре. Всички са добре дошли, но не просто да политиканстват веднъж на три месеца, а с конкретни и ясни решения кой как счита, че можем да преборим корупцията. След като се обединим, че това е наш приоритет, всички партии, независимо кой е на власт, независимо какво отиграват в парламента, трябва да имат предвид, че това е национален приоритет и трябва да постигнат прогрес по него. Президентът трябва да следи, че има прогрес. Ако получа доверието на българите, често ще посещавам парламента. Недопустимо е в последните толкова много години президентът да не отиде един път в парламента и да не каже: "Здравейте! Пожелавам ви успешна сесия, обаче българските граждани, както и ние се уговорихме и обединихме, че икономиката, инвестициите, секторите с висока добавена стойност, земеделието, антикорупцията, съдебната реформа са приоритет. За целта пожелавам ви успех по време на този нов парламентарен сезон, но ще следя дали ще постигнете напредък по националните приоритети."

Бих застанал срещу партията, от която съм избран, ако...

Много често съм попадал в критични ситуации, рискови, трудни. Не завися от партии, не завися от уговорки, не съм част от това минало на България в последните 20 години. Някои от кандидатите, моето уважение към тях, дълги години са били част от политическото статукво. Аз не съм бил там. Това ми дава шанс. Аз бях само последните две години в българската политика. Да, бях министър, следователно бях политик. Но изповядвах нов тип политика, при което единственото, което ни интересуваше, е да постигаме конкретни резултати в интерес на хората, обществото, икономиката. Бих застанал винаги срещу всеки, който разрушава, не надгражда вече постигнатото, независимо дали става дума за репутация, национални приоритети. За мен това е основното - президентът е стожер на прогреса по националните приоритети и налага вето, независимо коя от партиите върви в погрешната посока.

Според мен Бойко Борисов е...

...един харизматичен политик с много силен политически инстинкт. Политиците се дефинират като популисти не по думите, а по делата!

Мисля, че посланиците, работили за Държавна сигурност, трябва да...

...достойно да се върнат обратно на работа в министерството или да получат друг кариерен шанс, но категорично не като посланици!

Да го кажем направо - мрежите на Държавна сигурност отдавна са приватизирани. И считам, че тези посланици навън, в чужбина, не са част от национална мрежа за сигурност, нито национална доктрина за информация, за реакция. Посланиците нямат никакъв повод да се сърдят на сегашното правителство. Всъщност предишното правителство трябваше да е малко по-откровено с тях, за да им каже - ние гласувахме закона за досиетата и следващата стъпка е тази. Лично аз бих затворил страницата "Държавна сигурност" завинаги. Много символично е, че аз бях освободен като министър на 9 септември, когато лидерът на БСП искаше да направи тази дата национален празник. И още по-символично е, че днес София и България имат своя музей на тоталитарното изкуство. От днес социализмът е в музея, а защо не и ДС.

Представителите на президентската квота в различни институции (БНБ, СЕМ, КС, КРС и други) ще бъдат назначавани...

...по възможно най-прозрачния начин и с ясна публична обосновка на техните качества и достойнства, с ясен ангажимент за резултати и реформи.

Като главнокомандващ смятам, че числеността на армията е...

...адекватна спрямо мисията и отговорността за колективна сигурност.

НРС и НСО трябва/не трябва да са на подчинение на президента

...по-важно е друго. Не парцелиране и работа на парче, а синергия на ефективност. Против мегаструктури.

България има лош опит с мегаструктури в сферата на сигурността и отбраната. От друга гледна точка нека да сме наясно - службите независимо където и да са, трябва да са част от колективна система. Трябва да имат ясни задачи, дългосрочни, а не на парче. Къде бяха те през 2008? Дали някой от тях сигнализира за кризата? Къде бяха позиционирани техните датчици по всички останали държави? Къде бяха тези министри от тройната коалиция, когато банки и държави започнаха да се сриват? Системата на службите дава възможност да се реагира на национални заплахи, а това е национална заплаха. Понеже тогава те не реагираха по никакъв начин, държавата стартира през 2009 г. с един тотално продънен, грешен бюджет, който се размина със 7.5 млрд. лв. с действителността. Новото правителство нямаше как да взима антикризисни мерки. Те се взимат тогава, когато знаете, че идва криза, и реагирате адекватно, преди тя да ви се е стоварила на главата. Ние вече взимахме кризисни мерки.

През 2013 г. ще има нов устройствен закон за службите. По това вече се работи.

Двете служби трябва/не трябва да се реформират, защото...

Не само тези две служби. Ако се замислим за дългосрочни приоритети, държавата трябва да има национален план за развитие за 2020 г. Аз бях един от министрите, които инициираха работата по него в рамките на Съвета за развитие. И всичко е много свързано - еврофондове, инвестиции, регионални приоритети... Как да направим така, че да имаме план за действие през 2020 г., ако дефинираме като национална цел България да стане от 71-во място в момента по конкурентоспособност на 50-о място или България да бъде регионален лидер или остров на стабилност, или от 44% средно богатство на българина в сравнение със средно европейското да го докараме до 60%? Ясни, измерими критерии за успех. Тогава ние трябва да наблюдаваме включително чрез механизмите на сектор "Сигурност" определени компоненти, за да знаем, че имаме проактивна информация, която ни помага да анализираме дали постигаме целите си.

Бих връчил орден "Стара планина" на хора като...

Писатели, артисти, представители на духовната култура, на човека, който спаси децата от удавяне в Созопол...

...но винаги категорично обосновано, за да няма инфлация на наградата.

Да не се обезцени, когато се раздават прекалено много и на парче. За заслуги, но и за пример.

....България има нужда от добри герои.

Фигурата на вицепрезидента е важна с това, че...

...Ние ще бъдем активна президентска двойка.

Цял живот съм бил екипен играч, нямал съм какво да крия от екипа ми в министерството, както и от хората, с които управлявам големи проекти. Така ще бъде и оттук нататък. Маргарита ще бъде изключително полезна като качествен юрист, прокурор - символ на борба с корупцията, с международно признание.

...затова ще предложа...

...Маргарита Попова - активен екип!

Тя ще върши правомощията по конституция, но и много повече. Правим заявка за прозрачност. След като президентът няма какво да крие от вицепрезидента, следователно няма какво да се крие и надолу по веригата. Президентската институция трябва да бъде отворена, доста по-прозрачна, да дефинираме правила, по които да се работи.

Трите теми, за които бих инициирал референдум, са...

...референдум само когато е коректно подготвен и обоснован.

Давам пример с АЕЦ "Белене". Ние нямаме числата на масата, не знаем фактите, не знаем колко ще струва тази централа. Ние не знаем какви са ефектите й от гледна точка на строителството й. При всички случаи ще ангажира бъдещото поколение на България. Контрапродуктивно е да се стартира референдум, ако не сме го подготвили добре. Така че всички числаа масата, всичко до последната запетайка - плюсове, минуси и чак след това бихме могли да питаме хората. А не удобно да ги питаме, когато практически не е ясно какво точно. Да, много е добре да има референдум, но когато е максимално добре подготвен.

Позицията ми за енергийните проекти от т.нар. Голям шлем (АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас-Александруполис") е...

...Голям шлем не!

Проектите ще бъдат един по един сложени на масата, всеки един от тях с неговия смисъл, с неговите числа и аспекти. Не можем да говорим за голям шлем, а за практичен подход.

...Прагматичен подход към всеки проект.

Енергетиката е/не е тема, приоритетна за президента?

...Икономиката е тотален приоритет на президента.

Президентът не се занимава с нещата от днес за утре и с функциите на изпълнителната власт. Но той има огромна възможност да помага за развитието на икономиката. България трябва да има национален план за развитие, ясна визия и приоритети, българската икономика трябва да се преструктурира.

Георги Първанов мисли за себе си като за социалния президент, а аз искам да съм...

...прагматичният президент с визия за модерна България.

Ако трябваше сега да съставя служебно правителство, за премиер щях да избера...

Няма да съм коректен към вас, ако кажа име.

...Адекватният лидер в ситуация на криза!

Ако бях на мястото на Георги Първанов, щях да помогна/попреча за създаването на правителството на тройната коалиция, защото...

...безпринципни коалиции на задкулисни уговорки не работят. Доказателство - тройната коалиция.

...но всъщност никога няма да съм на негово място, защото...

...защото аз съм Плевнелиев, а не Първанов, и защото времето и ситуацията ще са други!

Никакво политизиране. Това при мен не работи, просто не го мога!

Архар е...

...защитен вид! По който не се стреля!!!

...а вълчицата Зорница...

...се чувства много добре в Бояна.

Най-голямата грешка на Георги Първанов беше...

...че си мълча по някои неуспехи, провали по национални приоритети - провала на еврофондовете през 2008 г., концесията за магистрала "Тракия", която щеше да струва на държавата 8 млрд. лв., а сега ще струва 250 млн. лв.

Концесията беше грабителска. Тя щеше да струва 8 млрд. лв. за 35 години. Не може да се мълчи за тези неща. Част от социалното на един президент е и да сигнализира, когато сделки ощетяват държавата. Приватизацията на БТК също е сред тези теми. Ако БТК беше продадена за по-сериозна сума, тези пари можеха да отидат и за социални нужни. Що се отнася за сделката за "Булгартабак" - не бих мълчал, но бих видял категоричните факти, за да преценя дали е провал или адекватна сделка на ситуацията, в която държавата се намира. Ако е провал, няма да мълча.

Заглавието на "Капитал", което не бих искал да прочета за себе си:

..."Плевнелиев изгуби изборите през 2011 г. за президент"

Заглавието на "Капитал", което наистина ще се зарадвам да прочета е...

..."Плевнелиев изнесе лекция в "Харвард" през 2017 г. за стратегическото развитие и перспективи пред Югоизточна Европа и лидерството на България в региона".

Профил

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършил е изчислителна техника в Технически университет - София. От 1990 г. се занимава със строителен бизнес. През 1999 г. основава и управлява "Бизнес парк София" ЕООД. През 2003 г. основава и управлява "Резиденшъл парк София" OOД, а две години по-късно - фирмата "Линднер имобилен мениджмънт" OOД. Бил е член на УС на КРИБ, член на борда на директорите на Американската търговска камара. През 2009 г. става министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. А от 4 септември 2011 г. е кандидат за президент на България от партия ГЕРБ.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

67 коментара
 • 1
  charlyb avatar :-|
  charlyb
  • -36
  • +103

  От тримата представени тука, това е най-читавият човек. Без никакво съмнение.

 • 2
  1951 avatar :-|
  1951

  За съжеление от това интервю не успях да разбера нищо за Плевнелиев, или поне не и нещо съществено.
  Ясно, че човекът е добър експерт, добър мениджър при големи строителни проекти, не успя да се оплете с евро фондовете. И до там.
  От там нататък в интервюто има много, ама много ала-бала. Лизане на задника на ББ (от какъв зор?! можеше да го спести!) и избягване на ясен отговор за това какво ще прави с тайната Преторианска гвардия на властта (НСО) и тайната президентска полиция (НРС).
  Заяжданията с Първанов звучат евтино, можеше и без тях.
  Но най-големият автогол е този - "Никакво политизиране. Това при мен не работи, просто не го мога!". Ей на това не мога да повярвам! В интервюто човекът излиза задника на ББ и не отговаря в прав текст дали би се обърнал срещу ГЕРБ.
  Президентът е личност и за съжаление за пореден път не виждам личността Плевнелиев, а виждам партията, която го издига!

 • 3
  donchoquihote avatar :-|
  StiffUpperLip

  Росен Плевнелиев е най-добрия кандидат за президент.

 • 4
  emil_ avatar :-|
  emil

  Успех Росене! Чакаме сините да се наумуват.

 • 5
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  До коментар [#2] от "1951":

  благодаря ви за добре написания коментар. Бихте ли коментирали и другите двама кандидати и какви са ви вижданията за тях.

 • 6
  marsupial avatar :-|
  melchett

  До коментар [#1] от "charlyb":

  абсолютно не съм съгласен с теб. за мен това е един слабохарактерен човек, чиято задача е да пази 5 години поста. той тръгва с такава нагласа. решенията ще ги взима ББ, а Плевнелиев просто ще ги изговаря. това е.

 • 7
  marsupial avatar :-|
  melchett

  До коментар [#2] от "1951":

  абсолютно си прав.

 • 8
  1951 avatar :-|
  1951

  До коментар [#5] от "jackdaniels":

  Коментирани са

 • 9
  reveal avatar :-|
  Reveal

  Прозрачността и откритото управление са игнорирани и допитване до нацията ще ги стимулира.

  Скритите и нещата на тъмно ще започнат да излизат наяве от момента в който бъде насрочен референдум. За два-три месеца

  избирателите ще имат нужното за да направят информиран избор без никакъв страх.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Интересен приоритет е тази икономика, особено за ГЕРБ-овия президент! При обещани от Дянков и Трайков 3.6 % ръст на икономиката за 2011 година, реално - 2.6 % или дори по-малко (докато други като Германия реализират около и над 4 %, докато такива като Швеция - около и над 5.5 %), - личи си, че икономиката е приоритет! Съсипването ѝ, де!

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.