КЗК одобри сделката за "Булгартабак"

Икономическият министър заговори открито за препродажба на тютюневия холдинг

Липсата на яснота кой купува "Булгартабак" беше причина и за протестите на работниците от фабриките по време на продажбата.
Липсата на яснота кой купува "Булгартабак" беше причина и за протестите на работниците от фабриките по време на продажбата.    ©  Анелия Николова
Липсата на яснота кой купува "Булгартабак" беше причина и за протестите на работниците от фабриките по време на продажбата.
Липсата на яснота кой купува "Булгартабак" беше причина и за протестите на работниците от фабриките по време на продажбата.    ©  Анелия Николова

Без изненада и без да дава някаква светлина върху сделката, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на "Булгартабак холдинг" на руската "BT Invest".

Решението на комисията е от 20 септември, но беше публикувано едва днес - седем дни по-късно. И след неговото "обнародване" обаче остана без отговор основният въпрос - кой всъщност купува "Булгартабак". Комисията само описва известната верига от дружества, която води до руската Външнотърговска банка (VTB). Оттам нататък нишката се къса и истинският купувач остава в тайна. По света няма практика банки да произвеждат цигари, което означава, че най-вероятно институцията участва от името на свой клиент.

Решението на антимонополната комисия беше получено на принципа "след дъжд качулка", тъй като купувачът беше одобрен от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в началото на септември, а два дни по-късно беше подписан и договорът.

Своето мнение за това кои всъщност купува "Булгартабак" даде днес икономическия министър Трайчо Трайков в сутрешния блок на Нова телевизия. На въпроса кой купува "Булгартабак" той казва: "Ясно е кой го купи - "БТ инвест", зад която стои  Външнотърговската банка (на Русия - бел.ред.). Дали това ще остане крайният... фирмата, която дългосрочно ще се ангажира с "Булгартабак", моята лична прогноза е, че не. И със сигурност ще видим трансформации в собствеността на компанията... на компанията собственик."

Под трансформации Трайков има предвид препродажба на "BT invest", с което да се смени контрола върху българския тютюнев холдинг. По думите му това може да се случи всеки момент, защото "има ограничение върху препродажбата на акции от "Булгартабак", но няма ограничение върху препродажба на акции на компанията, която притежава "Булгартабак".

На въпроса дали въобще трябваше да има сделка и до колко изгодна е тя, Трайков коментира: "Ние като институция и аз лично направих всичко възможно, за да се стигне до една прилична сделка, каквато според имаме в случая." Той естествено се разграничава от решението на АПСК, тъй като тя не е под контрола на икономическото министерство и допълва, че все пак неговото ведомство е изтеглило възможния паричен резерв от "Булгартабак" преди сделката. По думите му става въпрос за близо 100 млн. лв. през последните две години.

Трайков не коментари за кого може да работи BT invest и руската банка.

Единственият назовал публично имена е червеният депутат Румен Овчаров, който обяви, че мажоритарният акционер в "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев и народният представител от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски са бъдещите собственици на "Булгартабак". Неофициалните слухове сочат още, че връзка с купувача имат и собствениците на "Винпром Пещера" и цигарената фабрика "Кингс табако".

Който и да седи зад инвестиционното поделение на руската банка, все още собственик на BT Invest, той има 90 дни след подписването на договора да заплати остатъчната част то цената по сделката. При самото подписване компанията плати 20% от 100.1 млн. евро, които предложи за "Булгартабак".

Предстоят и да се учредят обезпеченията по приватизационния договор, след което поне ще има яснота, които е поеме управлението на "Булгартабак".