"Булгартабак"? Единствено прокуратурата може да защити държавния интерес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булгартабак"? Единствено прокуратурата може да защити държавния интерес

"Изпуснахме огромна възможност, която получихме заради дестабилизацията на съседите ни. Изпускаме я поради некомпетентността на правителството"

"Булгартабак"? Единствено прокуратурата може да защити държавния интерес

Румен Овчаров, депутат от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката пред "Капитал"

Елена Старидолска
10145 прочитания

"Изпуснахме огромна възможност, която получихме заради дестабилизацията на съседите ни. Изпускаме я поради некомпетентността на правителството"

© Цветелина Белутова


Профил

Румен Овчаров е депутат от БСП, председател на Градския съвет на партията в София. Избиран е за народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Министър на енергетиката и енергийните ресурси (1996-1997) в правителството на Жан Виденов, министър на икономиката и енергетиката (2005-2007) в кабинета на Сергей Станишев. Преди да стане министър, за първи път работи в Комитета по използване на атомната енергия за мирни цели, като стига до началник в отдел "Ядрени инсталации", по-късно е и зам.-председател на Комитета по енергетика. През 1997 г. става ръководител на проект в НЕК. Завършил е висшето си образование в Московския институт по енергетика, специалност "Атомни електроцентрали и установки". Работил е в АЕЦ "Козлодуй". Има и специалност "Макроикономика" от УНСС, София.  Специализира в САЩ, Канада, Франция и Финландия. Женен, с три деца.

Тази седмица Комисията за защита на конкуренцията пусна сделката за "Булгартабак". Министърът на икономиката Трайчо Трайков пък заговори, че е възможна препродажбата на дружеството. Дотук институциите не намират нещо съмнително в ситуацията, само вие публично критикувате сделката.

Това е абсолютно непрозрачна сделка с предварително определен победител, грубо нарушение на принципите на пазарната икономика и на конкуренцията, а и на интересите на държавата. Що се отнася до това, което казва Трайчо Трайков, той очевидно показва, че този път е в играта и знае какво и как ще се случва. Например преди няколко месеца определи цена - каза, че ще бъде 100 млн. евро, и тя се оказа точно толкова. Сега определя и стратегия. Цената, на която евентуално ще стане препродажбата, няма да е същата като при покупката. Въпросът е защо в договора няма опция държавата да получи процент от новата цена, както беше при сделката с БТК, поне 10%. Странното в тази сделка е мълчанието. Защото очевидно всички са по някакъв начин заинтересовани тя да се случи. Бойко Борисов например активно участва в определянето на условията за приватизацията, които елиминираха всички останали конкуренти. За мен е по-интересно защо мълчат т.нар. пазарни фундаменталисти като Мартин Димитров, Иван Костов, момчетата от Института по пазарна икономика, пазителят на демократичните пазарни ценности в България - американският посланик?

Това, че Росен Плевнелиев мълчи, е ясно. Той се страхува, че медийната империя на Делян Пеевски ще се стовари върху него, което в кампания е опасна работа.

Защо свързвате медийната империя на Делян Пеевски с мълчанието по "Булгартабак"? Намесихте публично и името на Цветан Василев (мажоритарният акционер в "Корпоративна търговска банка" бел.ред.)

Ако съм имал някакви съмнения, то след август вече нямам никакви. Вижте заглавията на седмичника "Уикенд" "Монитор", "Телеграф" "Скандал! Офис на БСП склад за дрога на Христо Байков", "Дъщерята на Румен Овчаров първа приятелка с жената на Байков". Абсолютни лъжи, абсолютни измислици. Каква е целта? Да се затвори устата на Румен Овчаров.

Отворете вестник "Монитор". Там не е дъщерята, там е друг мой близък човек - кумецът ми, който бил вземал нещо от "Софийски имоти" в годините, в които аз едва го познавах, а пък той не е познавал дори жена си, да не говорим, че не съм му бил кум. Абсолютни простотии. Така че нямам никакво съмнение. Тъжното е, че в България вече е възможно тотално да оклеветиш някого, вместо да отговориш на фактите. А фактите са изключително показателни. Те не са само финансови. В доклада на Емил Караниколов до надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) фигурират условия за конкурса за "Булгартабак", които очевидно са нарушени. Казано е, че не се допускат офшорни дружества, а собственикът на BT Invest е офшорно дружество. Спечелелият участник не може да учреди специално дружество, с което да се сключи договорът - точно такова дружество е BT Invest. Финансовият инвеститор трябва за всяка от последните три години да докаже, че притежава дялови участия или управлява финансови активи за не по-малко 1 млрд. евро или равностойността им в левове. Къде са доказани? Заинтересованото лице трябва да докаже крайния си юридически или фактически собственик. Това не съм го измислил аз, това са квалификационни изисквания, цитати от доклада на изпълнителния директор на АПСК.

Какво може да последва от това, че не са изпълнени тези условия?

Явно е, че всички държавни органи имат указание, а то е очевидно откъде може да дойде - единствено от министър-председателя, да приключат сделката по най-бърз начин. Според мен подобна сделка в България никога досега не е сключвана с такава експедитивност. За 15 дни договорът беше сключен, сделката беше утвърдена от надзорния съвет, КЗК се произнесе... Всичко беше претупано без каквото и да било изчакване и разсъждение. Оттук нататък единственият орган, който може да се намеси на базата на тези нарушения в процедурата, а и заради нарушения обществен интерес, е прокуратурата. Не виждам кой друг би могъл да защити държавата. Работниците първи се сетиха, че са измамени. Дълго време ги будалкаха, че работните им места ще бъдат защитени. Сега се оказа, че те са защитени с по една минимална работна заплата, а не с една годишна работна заплата, която са получавали. Не са защитени и тютюнопроизводителите. Обещанието собственикът да изкупува 5 хил. тона тютюн годишно е значително по-малко от количеството, което сега се изкупува. Санкциите на практика няма. Няма гаранции, че тютюневият холдинг ще продължи да се развива. Очевидно целта е да се препродаде. Дори самият Емил Караниколов призна, че цената е доста далече от истинската стойност. Не само защото активите на дружеството са 560 млн., а финансовите - почти 200 млн. лв. Той обясни пред комисията по икономика, енергетика и туризъм в Народното събрание, че с активите на дружеството е гарантирал, че новият собственик ще изпълнява ангажиментите си и тези гаранции са били 450 млн. евро! Тоест 450 млн. евро са тези активи, които той току-що продаде за 100 млн. евро! Това е пълен абсурд.

Какъв би бил интересът на министър-председателя да се договаря с депутата от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев?

Много простичък. Едното е медийна подкрепа, а другото - финансов ресурс. Какво още трябва да говорим?!

Има ли политически сделка, свързана с изборите?

С ДПС? Не, мисля, че сделката е с финансово-икономически параметри.

Какво е обяснението ви тогава за мълчанието на десните икономисти?

Нямам обяснение, очевидно и те са заинтересовани по единия от двата начина.

Делян Пеевски и Цветан Василев ли са единствените участници в сделката?

Тези за мен са сигурни и доказателството са публикациите в "Уикенд",например. Но ще има и други доказателства - ще има някой, който ще управлява това дружество, ще има борд на директорите, ще има специални консултанти, които ще се появят. Както е казано: "Всичко тайно ще стане явно. Всичко скрито ще се открие."

Защо сте против Пеевски и Василев да стоят зад сделката?

Не съм против, но да не играят с предварително уговорени мачове. Да не си уреждат надбягване с един кон. Аз даже искам българска компания да купи "Булгартабак". Особено ако успеем да я заставим да играе открито на пазара, а не след една година да констатираме, че пазарният дял на "Булгартабак" от 37-38% е паднал на 20%, а останалите 15-16% се продават на тъмно.

Какъв интерес биха имали собствениците пазарният дял на "Булгартабак" да падне?

Контрабанда, много просто. Официалният дял спада, а неофициалният - този, за който не се плащат акцизите и ДДС, се увеличава. "Булгартабак" плащаше между 700-800 млн. лв. акциз. Ако спадне, това означава, че държавата ще загуби, но някой друг ще спечели. Държавата няма интерес, но кой говори тук за интерес на държавата. Интересът на държавата е продажбата да е прозрачна и да получи максимално много пари от нея. Интересът на държавата е да знае кой е купувачът, фирмата да не е офшорка, да е голям инвеститор. Кое от всичките тези неща се случи?!  

Държавата преди седмица инвестира обаче във футболен клуб. ТЕЦ "Марица-изток" 2 купи "Берое".

Тази практика не е нова. През 1996 г. АЕЦ "Козлодуй" имаше такъв отбор, който беше на прага на А група. Тогава по мое настояване централата прекрати спонсорството. Това беше елемент от т.нар. социална политика, но вече е отживелица. В България е сбъркана философията ни за спорт. В държавата, в която 600 училища нямат спортни зали, а други 600 имат временни постройки, които ползват за целта, ние строим показни мастодонти, които веднъж месечно ще се ползват за някакво мероприятие, само и само да режем ленти. Философията трябва да е друга. Трябва да има къде да спортуват децата, трябва да се развива масовият спорт. Той да дава възможност да се изявят талантите, спортистите и едва тогава да имаме високо спортно майсторство, което пък да доведе до успех на клубовете, които да градят големите зали и големите стадиони.

Нормално ли е държавата да притежава футболен клуб?

За мен не. Държавните дружества имат съвсем друг предмет на дейност, описан в уставите им. Не мисля, че сега с 20-годишна давност трябва да връщаме отново тези социалистически похвати. Още повече че трябва да сме наясно, че тези разходи влизат в цената на електроенергията, която ТЕЦ "Марица-изток" 2 продава на пазара и която ние всички плащаме в крайна сметка.

Тези дни министър Трайчо Трайков каза, че проектът АЕЦ "Белене" може да се окаже и печеливш. Дали има промяна в позицията на правителството по проекта?

Поведението им е пагубно за икономиката на страната. Две години и половина вече се изгубиха, вместо в тежката икономическа криза 3-4 млрд. евро да бяха влезли в българската икономика. При положение че преките чуждестранни инвестиции за първата половина на годината са 8 млн. евро! Хубавото е, че все пак са стигнали до оценка, която аз повтарям от пет години - че проектът е печеливш за България. Лошото е, че за тези три години, откакто Трайков, Дянков и Борисов мотат топката, проектът се оскъпи с 40-50% и това е тяхна отговорност.

Възможно ли е на етапа, на който е стигнал, проектът да се прекрати напълно?

Винаги съм смятал, че той е изключително добър за България. Не случайно през 2007 г. деветте най-големи европейски енергийни компании кандидатстваха на търг за участието си в него. Спечели RWE, защото предложи 450 млн. премия, за да се включи. Само като бонус за това, че влиза в проекта, за да компенсира вече направените разходи от НЕК. Не една и две банки бяха готови да финансират проекта. Това са доказателства, които няма как да бъдат изтрити. Енергия, храна и вода оттук нататък ще бъдат ключовите дефицити на човечеството. Колкото по-бързо България се ориентира в ситуацията и престане с това шикалкавене, толкова по-добре.

Каквото мислите за подновените предложения за руско финансиране на проекта? Само това ли е възможността за осъществяването му?

Когато 2005-2006 г. структурирахме проекта, не предвиждахме руско финансиране, а от западни банки, защото имахме възможност да проведем търг и да получим най-добрите условия за това. Аз по принцип не възразявам сега това да стане с руски пари. Дали са руски, дали са френски, дали са финландски, дали са дубайски - за мен няма никакво значение. Важното е България да запази мажоритарното си участие, останалото е въпрос на преговори и условия.

Адекватно ли е поведението на правителството спрямо това, което се случва с Гърция?

Поведението на българското правителство е абсолютно неадекватно. Това правителство не може да разгадае световните финанси. И то не само защото Симеон Дянков последните две години и половина поне пет пъти ни е прогнозирал излизане от кризата. Вижте един факт - за тази година прогнозират увеличаване на коефициента на заетост с 0.2%. Той вече е спаднал с 4.5%, т.е. 140 000 работни места са загубени само от началото на годината. Официално като безработни са регистрирани 400 000 души, а има и още 250 000, които не се регистрират, около 700 000 са всички хора без работа. Какво прави правителството на пазара на труда? Вижте какво прави Барак Обама - 450 млрд. долара в пакет за насърчаване на заетост. Нашето правителство от 200 млн. лв. за пазара на труда през 2009 г. ги намалява три пъти. Сега са 70 млн. лв.

В САЩ, в Европа въвеждат данък богатство, въвеждат данък върху финансовите транзакции. Какво ни обявява Симеон Дянков - "ние не увеличаваме данъците". Но икономиката е вече друга. От една икономика, която потребяваше, която имаше огромни финансови потоци вътре в страната, за която вносът и непреките данъци бяха определящи, сега нещата са вече обърнати - износът е водещ. Не е ли необходима преоценка на съотношението между преки и непреки данъци?

Какво би могло да се направи?

Много неща, но би трябвало някой да мисли. Нали ще влизаме в Пакта за финансова стабилност. Ами ако той стане 2 трилиона евро, както се говори. Колко ще бъдат парите, които ние ще гарантираме - над 8 млрд. евро? А след 12 години над 17 млрд евро! Наистина ли Дянков мисли, че можем да ги гарантираме. Защо? За да ни "чували". Е кой ни чува сега? Трябва да направим така, че България да стимулира икономиката си. Изпуснахме огромна възможност, която получихме заради дестабилизацията на съседите ни. Изпускаме я поради некомпетентността на правителството.   
Вместо да привлечем инвестициите, имаме едва осем милиона за първата половина на годината. Дянков беше предвидил 2 млрд. капиталови потоци и чуждестранни инвестиции за 2011 г. А те са негативни с 1.2 млрд. Капиталите си отиват от страната. Първо, заради бездействието на правителството, второ, поради неработещата съдебна система и тоталния рекет, който се осъществява срещу фирмите. Трето - заради данъчния рекет върху компаниите. Има десетки фирми, които години вече стоят със запорирани сметки. Как да правят бизнес? Проверяват не само едната фирма, ами и дъщерната на дъщерната и т.н.

Какво става с приходите? За 2011 г. според статистиката сме вдигнали заплатите с 6%, вдигнали сме осигурителната тежест с почти 6%, вдигнахме осигуровките с 1.8%. И какво? Почти 300 млн. лв. дефицит в приходната част. Хвалиха се, че много добре върви събирането на акциза. Не на цигарите, тях са ги оставили на черния пазар. Но какво става с акциза на алкохола? През юли се обърна и тенденцията да се събира все повече акциз от алкохол, вече имаме по-малко от миналата.

А защо БСП няма позиция за "Булгартабак"? За кризата?

Тази позиция, която изразявам по отношение на "Булгартабак", не е лична. Тя се споделя от голяма част от партията.

Що се отнася до икономическата криза, това не е въпрос само на говорене от страна на БСП. Точно така, както и позицията в ЕС и цялата криза в евроикономиката не е въпрос само на Германия и Франция. Радвам се, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу най-после каза нещо като позиция, но това е само А-то. Не виждам какво е Б, В и Г. Издаването на еврооблигации е само първа стъпка, която може така да разкаля терена, че оттам нататък изобщо да не можем да излезем от кризата. Не искам да се правя на прекалено голям експерт, но опциите са две - едната е да оставиш всяка държава да се спасява, като се опитваш да минимализираш рисковете. Защото, ако оставиш Гърция да се спасява сега сама, негативите са за френските, германските, италианските банки. Трябва да спасяваш и тях. Въпросът е обаче дали ще можеш да спасиш банките, които са кредитирали Италия, Испания и т.н. Ако започваш да издаваш облигации, започваш да спасяваш всички масово. По какъв начин обаче ги караш те да оздравяват икономиките си? Кой е стимулът, който тях ще ги накара да харчат по-малко? Как те ще преживеят този катарзис, който ние преживяхме през 1996-1997 г.? Така че А-то трябва да бъде последвано от Б, В чак до Я. За съжаление тази стратегия и тази визия на европейско равнище не я виждам. А в България с това правителство не е и възможно да се случи.

Профил

Румен Овчаров е депутат от БСП, председател на Градския съвет на партията в София. Избиран е за народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Министър на енергетиката и енергийните ресурси (1996-1997) в правителството на Жан Виденов, министър на икономиката и енергетиката (2005-2007) в кабинета на Сергей Станишев. Преди да стане министър, за първи път работи в Комитета по използване на атомната енергия за мирни цели, като стига до началник в отдел "Ядрени инсталации", по-късно е и зам.-председател на Комитета по енергетика. През 1997 г. става ръководител на проект в НЕК. Завършил е висшето си образование в Московския институт по енергетика, специалност "Атомни електроцентрали и установки". Работил е в АЕЦ "Козлодуй". Има и специалност "Макроикономика" от УНСС, София.  Специализира в САЩ, Канада, Франция и Финландия. Женен, с три деца.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  donchoquihote avatar :-|
  StiffUpperLip

  Стига лъжи и клевети, РОвч никой не ти вярва. Защо ли?

 • 2
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  Много си акълия когато си в опозиция и акъла ти съвсем се изпарява когато си на власт. Що така бе другарю Р. Овч.???

 • 3
  igr81 avatar :-|
  antropos

  "Държавата няма интерес, но кой говори тук за интерес на държавата. " И ние това разбрахме от "добрите" ви сделки за газа др.Р.Овч.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "milipili":

  Така е. До ден днешен чакаме да видим, как в Балканкар срещу "Пирогов" цъфти мощно каростроене. Същият на снимката продаде "Балканкар средец" на "инвеститор с ангажимент за запазване на производството". В момента там зее една огромна яма на някакъв замразен мол

 • 5
  vladetel avatar :-|
  Фронт за Национално Обединение

  До коментар [#1] от "donchoquihote":


  До коментар [#2] от "milipili":


  До коментар [#3] от "antropos":

  И на тримата ви писах по един минус.Питам се дали сте си направили труда да прочетете цялата статия, или просто така по навик си пишете.
  И ако все пак сте я прочели кое са лъжи и клевети,и какво и беше на сделката с газа?

 • 6
  vladetel avatar :-|
  Фронт за Национално Обединение

  До коментар [#4] от "cinik":

  Ако той е продал предприятие и сделката е ощетила държавата,то защо не е в затвора или поне подсъдим.Нали Бойко дойде с гръмките обещания за присъди на министри от тройната коалиция,а какво се случва има подсъдим министър от ГЕРБ който сега е незнайно къде по света,и куп съмнителни сделки който също плачат за прокурор.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "Владимир Български":

  Честно казано, и да го разследва - какъв резултат очакваш? Р. Овч. беше главният подстрекател и апологет на сделката в такъв вид, но подписът под договора е на някой чиновник 3 ранга по-надолу, и то в изпълнение на решението на цялото правителство. За "ангажимента за продължаване на производството" ще се окаже, че е реализиран в някой селски цех, където са изнесени машините. Също както с клаузата за препродажба на Булгартабак, която обаче, о чудо, се оказала неприложима спрямо офшорката. И последно, дори да осъдят някого, 1-2 души в затвора голяма утеха ли са за 20 или 50 милиона откраднати евро?

 • 8
  eskimos avatar :-(
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  Р.Овч. да си припомни софийска топлофикация, покритите преговори за цената на руския газ и други корупционни сделки с негово участие.

  Има голям опит с такива тъмни гешефтарски далавери!

 • pifi

  Р.Овчаров защо първо не попита боса си от Виена какво да говори?Все така се изказва неподготвен,а после се чуди откъде му идват ядовете!!!!

 • 10
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Прокуратурата най-добре ще защити обществения интерес,ако прибере др.Р.Овч. на топло! Само как защитаваше Вальо топлото,докато не цъфнаха далаверите му!Ами руския газ!Ами,Белене!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.