Gipsy Kings
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Gipsy Kings

Кирил Рашков (в средата) по време на едно от посещенията му в парламента.

Gipsy Kings

Цар Киро е нагледно доказателство, че в България не само ракията, но и институциите са менте

Иван Михалев
22657 прочитания

Кирил Рашков (в средата) по време на едно от посещенията му в парламента.

© Надежда Чипева


"Как се прави уиски", пита Слави Трифонов. "Есенция и спирт", отговаря Кирил Рашков. "А какво пие българинът", интересува се водещият. "Българинът пие есенция и спирт", отговаря му невъзмутимо Кирил Рашков.

Годината е 2001. По онова време бизнесът с фалшив алкохол на фамилията Рашкови е в апогея си, далеч от полезрението на прокуратурата, данъчните и полицията. Нелегалната фабрика в пловдивското село Катуница бълва хиляди литри фалшиво уиски, водка, ракия, а името на Рашков е нарицателно за менте. Имаше дори такава шега: "Истинско ли е уискито или от Цар Киро."

По време на целия преход институциите в държавата си имат други проблеми и никой не се интересува от Кирил Рашков. Дори и за медиите той е интересен повече от забавната страна. Услужливо го наричат Цар Киро - титла, измислена от самия него и наложена в публичното пространство. Вестниците (не само жълтите)  пишат за "монархическите" му атрибути (трон, корона, жезъл), без да задават въпроси за източниците на неговото богатство. Как един неграмотен пенсионер от ромски произход, който няма никакви декларирани доходи, разполага с палати за милиони, кара скъпи автомобили и демонстрира охолен стандарт на живот.   

Аурата на "царя" не пострада дори и след големия удар по бизнеса му през 2009. Тогава по сигнал на местни жители беше разбита незаконната фабрика за спирт в Катуница, собственост на фамилията Рашкови. При обиска беше открита тайна тетрадка, от която стана ясно, че капацитетът на нелегалната спиртоварна е бил 4000 литра на денонощие - количество, достатъчно за производството на 8000 литра водка. Простите сметки показват, че само от тази фабрика за алкохол бюджетът е губил над 10 млн. лева годишно. По нататък случаят зацикли между прокуратурата и следствието. Не бяха повдигнати обвинение нито на Кирил Рашков, нито на сина му Ангел Рашков, на чието име се води фабриката, нито на внука Кирил, който е бил управител.

Политико-прокурорският чадър над Рашков работеше неотказно до миналата седмица. Трябваше да стане убийство, за да може институциите да си отворят очите за фрапиращите нарушения в Катуница, които кланът Рашкови е извършвал с години. Заваляха разкрития за отправени заплахи за убийство, необяснимо забогатяване, укрити данъци в особено големи размери и от галеник на системата "царят" се превърна в обществен враг и срещу него беше впрегната цялата държавна машина.

По зла ирония на съдбата убийството в Катуница стана ден след като България не беше пусната в Шенген заради "ширещата се корупция и престъпност". Самият Кирил Рашков е нагледно доказателство за отсъствието на държавата през последните 20 години. Той е пример за това, че в България не само ракията, но и институциите са менте, щом позволяват на човек с неговото криминално досие да си направи държава в държавата и да се изживява като цар.

Началото - джебчийство, злато и сребро

Повечето разкази за криминалното минало на Кирил Рашков започват от 80-те години, когато е арестуван и пратен в затвора. Проблемите с властите обаче започват много по-рано. Първата регистрация на Рашков е през 1962 г. в Скопие за джебчийство. По онова време той е 20-годишен. Съпругата му Костадинка също е арестувана многократно за същото в чужбина. В ценностната система на циганите кардараши джебчийството се приема за нещо напълно нормално. "Смята се, че ако не е крадлива циганката, няма да струва пари", заявява Кирил Рашков в "Шоуто на Слави".

По времето на социализма Кирил Рашков съчетавал джебчийството с търговия на благородни метали - дейност, забранена тогава. Твърди се, че е плащал на роми от Столипиново да крадат сребро от двора на Комбината за благородни метали до Асеновград. Заграбеното продавал в чужбина, тъй като по това време не е имало пазар за него в страната. През 1984 г. Рашков попада в полезрението на полицията след сигнал, че се готви кражба на 8 килограма сребро от държавен завод. Благородният метал е бил предназначен за износ през граница - в Сърбия. Там Рашков е имал клиент, който му плащал в германски марки. При обиска в къщата му откриват 2 млн. лева и големи количества незаконно оръжие. Рашков е осъден на дълги години затвор, но успява да излезе по-рано. Помилван е от президента Желю Желев при съмнителни обстоятелства. Обявената тогава амнистия е само за политически затворници, какъвто Рашков не е бил.

Преходът - рай за фамилията

В зората на демокрацията фамилията Рашкови се преориентира към производството на алкохол. Първата регистрирана фирма се казва "Цар Гого" на името на предишния ромски цар, с когото няма роднинска връзка (бащата на Кирил Рашков също се е казвал Георги, но според съседи е бил беден циганин от Столипиново - бел. ред.).

В началото производството е първобитно. Купува се готов спирт от фабриката в Житомир, Украйна. Доставя се по море с ферибота Варна-Иличовск. В къщата на Рашков купеният спирт се излива в бидони, където се смесва с вода, глицерин и есенция. От тях се "произвеждат" различни видове алкохол. В началото на 90-те най-много са копирали водка "Царевец", тъй като е популярна. После асортиментът се разширява с вносно уиски, коняк и други напитки. Готовата продукция се продава в складовете на едро в Пловдив. "Карамелът за уискито се забъркваше в тенджери и тави от жените направо на двора", спомня си Стоян Тютюнджиев от Катуница, който по онова време е бил близък до семейството.

През февруари 1992 г. нелегалната фабрика на Рашков е разкрита от полицията. Униформените заварват в къщата на Рашков тонове алкохол - в бидони, бутилки, резервоари. Заловени са 126 тона спирт, 140 кашона с ракия менте, 200 000 бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране. "Нямаше местенце в къщата, което да не беше пълно. Наложи се да извикаме войската, за да натоварим хванатото количество незаконен алкохол", спомня си Христиана Вангелова, която онова време е следовател в Асеновград.

Няколко дни след първия обиск полицията отново отива в къщата на Рашков и пак хваща работниците да пълнят бутилки с алкохол. Рашков е арестуван, но после е пуснат под гаранция заради влошено здравословно състояние. Делото е връщано на два пъти от прокуратурата за доразследване и никога не стига до съд. "Последния път, когато се интересувах, бяха изтекли давностните срокове за търсене на наказателна отговорност по тези текстове и делото е прекратено. Според мен е унищожено. Никой нямаше интерес това дело да бъде внесено в съда", казва Вангелова.

Фабриката за спирт

През 2003 г. бизнесът на Рашков вече е достатъчно голям. Той прави собствена спиртоварна в Катуница, с която затваря цикъла на производство. Собственик на дестилационната е фирма "Евро стандарт" ЕООД, собственост на сина Ангел Рашков. Фабриката работи, въпреки че няма лиценз за данъчен склад. Тя е разбита при акция на Агенция "Митници" в края на 2009 г. Униформените са задействани по сигнал. "Нашите служители са погледнали и да видели, че пуши коминът. Изпратихме веднага мобилна група заедно с експерти от централното управление и служители от "Оперативен контрол". Работниците в спиртоварната оказаха съпротива, не искаха да ни пускат. Наложи се да извикаме подкрепления от РПУ - Асеновград, и специализирания отряд за  борба с безредиците", спомня си Веселин Георгиев от Агенция "Митници", който е ръководил операцията по залавянето.

Докато се чака пристигането на полицията, работниците се опитват да изпразнят дестилационната - те слагат маркуч и изливат 93-градусовия алкохол в отходната шахта (това е установено по-късно от проби, взети от шахтата). Дестилационната била свързана със съседно помещение, където имало съдове за съхранение на готовия алкохол. Към момента на проверката на мястото са открити около 240  литра спирт и 850 тона меласа във висока степен на ферментация. При акцията внукът на Кирил Рашков обяснил, че дестиционната се подгрява, за да не се спукат тръбите. Той обаче така и не обяснил защо от нея изтича спирт. "Като имате етилов алкохол, може да направите всичко - от уиски до ракия. Есенциите се продават дори и в "Кауфланд" - кеф ви "Бисерна" , кеф ви "Джони Уокър", каквото искате", коментира Веселин Георгиев.

Ударът на митниците приключва с два съставени акта - за отнемане на спиртната колона и имуществена санкция от 3500 лева. Няма осъдени.

Алкохолът не е единственият източник на пари за фамилията Рашкови. Според хората в Катуница семейството е било замесено и в търговия на наркотици. Двама независими източника на "Капитал" заявиха, че големият син Ангел Рашков е бил заловен в началото на 90-те за трафик на наркотици в Гърция. Осъден е на повече от 10 години, но прекарва в гръцкия затвор по-малко, тъй като го хваща спогодба за размяна на осъдени. Вместо да продължи излежаването на присъдата тук, Ангел Рашков е освободен предсрочно.

През седмицата Христо Върбанов-Папата, също обвиняем за престъпления, обвини семейството на Кирил Рашков, че е превърнало Катуница в "разпределителната гара на наркотиците в държавата".

Чувството за недосегаемост

През последните години Кирил Рашков многократно е демонстрирал чувството си за недосегаемост. Емблематичен е примерът със заграбените 86 дка общинска земя в местността Изгорялата воденица, от които 47 дка са тополова гора. Те се намират в непосредствена близост до лятната резиденция на "монарха", където той отглежда стадо елени и сърни. В заграбените от него имоти попада част от полския път от Катуница до местността Кемера край пътя Пловдив-Свиленград. Безцеремонно огражда общинските терени, поставя бариери и въоръжена охрана, забранява всякакво движение по общинския път и превръща тополовата горичка в място за лично ползване. Оградата беше разрушена след мъчителни съдебни битки от тогавашния кмет на Катуница София Христева, за което и до ден днешен тя е смъртен враг на фамилията. Както тя, така и нейният син Веселин Христев са били заплашвани с убийство от Кирил Рашков.

Следователката Вангелова, която е извършила първия арест на Рашков за производство на фалшив алкохол, също е получавала заплахи в прав текст от него и жена му.

В дългото криминално досие на Цар Киро е и покушението срещу в. "Труд" през 1998 г. Бомбата беше с тротилов еквивалент 400 г тротил и е била по-скоро за сплашване. Задържани за атентата бяха трима души - Йончо Янков, Недялко Кръстев и Валентина Иванова. Според НСБОП по време на разпитите им тримата направили пълни самопризнания и  посочили като поръчител Кирил Рашков, който беше арестуван и после пуснат поради липса на доказателства. Преди това спецполицаите твърдяха, че вината на Рашков е потвърдена от свидетел и от записи със СРС на негови телефонни разговори.

Името на Рашков беше замесено и в скандал с незаконен строеж на гробищата в Пловдив. Събарянето беше за сметка на община Пловдив, която заплаши, че ще си търси парите от Цар Киро заедно с глобата за незаконно строителство от 500 лева.

Миналата година пък репортер на PRO.BG беше задържан от близки на Кирил Рашков и държан в плен няколко часа. Инцидентът е станал, докато е снимал материал за имотите на Цар Киро в землището на Катуница. Тези дни прокуратурата призна, че от 2005 г. насам срещу клана Рашкови са постъпвали много сигнали за различни престъпления, но по тях или не е било работено, или са приключвали със символични санкции и една условна присъда. Равносметката от срещите му с правосъдието за този период е една условна присъда и глоба от 4700 лева.

Феноменът Цар Киро

Твърди се, че Кирил Рашков е продукт на социално инженерство на службите, които винаги са разполагали със "свои хора" в малцинствата, за да ги държат под контрол. "Цар Киро е продукт на полицейско-съдебно-политическата система. Има някакъв слой "ромска аристокрация" - барони (на ромски е баро - бел.ред.). Това са съдии (членове на мешерето) и по-заможни роми, които са глави на големи фамилии. Тяхното влияние е чисто икономическо, но има и символни функции. Те са създадени с помощта на властта. Интересът е взаимен. Бароните осигуряват на полицейските началници спокойствие в гетата, а по време на избори - и ромски гласове за силните на деня", коментира пред "Капитал" Тихомир Безлов, експерт по изследване на организираната престъпност в Центъра за изследване на демокрацията.

Истината обаче може да се окаже и по-банална. Огромното богатство, натрупано с незаконни методи, винаги е било мощен генератор на корупция. В села като Катуница институциите често се оказват твърде слаби, а силата на парите - могъща. България е пълна с подобни села и градове, управлява не законът, а местните феодали. С годините те успяха да натрупат не само финансова, но и политическа мощ - имат свои "квоти" в общинските съвети, приватизират собственост, разпределят обществени поръчки... Сегашната криза е пореден шанс за обществото да се избави от задушаващата хватка на паралелната власт. С викове като "циганите на сапун" обаче това няма как да стане.

Фотогалерия: Катуница Inside

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Цялата галерия

"Как се прави уиски", пита Слави Трифонов. "Есенция и спирт", отговаря Кирил Рашков. "А какво пие българинът", интересува се водещият. "Българинът пие есенция и спирт", отговаря му невъзмутимо Кирил Рашков.

Годината е 2001. По онова време бизнесът с фалшив алкохол на фамилията Рашкови е в апогея си, далеч от полезрението на прокуратурата, данъчните и полицията. Нелегалната фабрика в пловдивското село Катуница бълва хиляди литри фалшиво уиски, водка, ракия, а името на Рашков е нарицателно за менте. Имаше дори такава шега: "Истинско ли е уискито или от Цар Киро."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Институциите нямат отговорности. Чиновниците също. Кога един чиновник ще бъде осъден за неизпълняване на задълженията си? Или за злоупотреба? Без да минат 10 години в процеси...?

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прекрасна статия. Показателни са последните редове които обобщават - слаба съдебна система подчинена на местните феодали. Това е тумора който съсипва всички опити да се оправим.
  А за ромите (и коняците) - не знам дали има държава на планетата, където да са се интегрирали успешно. Ако някой знае - да посочи.

 • 3
  Phaeton. avatar :-|
  Phaeton.

  Изгодата е взаимна-бароните не плащат данъци и сметки,ползват привилегии и протекции,властта-взима подкупи и осигурява гласове за избори.

  На пръв поглед уравнението е вярно...докато стане фал и далаверата почне да се разплита.Тогава се случват няколко неща-отстрелват някого,някой барон изгърмява за назидание,някой местен шеф бива скалпиран публично,за отклоняване на огъня...

  В крайна сметка се оказва,че по-евтино ,да не говори -по-безопасно е,ако и двете страни спазват правилата и законите,ама от къде толкова акъл...

 • 4
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  До коментар [#2] от "event_horizon":

  индия например

 • 5
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  Подзаглавието казва всичко, кратко и ясно: "Цар Киро е нагледно доказателство, че в България не само ракията, но и институциите са менте"

 • 6
  kurkumichka avatar :-|
  kurkumichka

  И какво от това, че сте описали всички тия факти? Някой нещо ще предприеме ли? БЕЗЗАКОНИЕ! Това е България.

 • 7
  r0ksi avatar :-|
  Рокси

  Чудна хронология:(, която показва нагледно как корупцията е обхванала всички нива от най ниското до най високото, от 1992 до днес.

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  По чудно стечение на обстоятелствата К.Рашков стана удобният пешкир за всички: политици, полицаи, прокурори, данъчни, инкасатори, общинари, ББ, Параванката. Първите досега благосклонно приемаха организираното от К.Рашков циганско гласуване в тяхна полза и му опъваха чадър. Затова прокуратурата не взе пред вид и не даде ход на никакво разследване след жалба, подписана от 400 (!) граждани от Катуница. 400!! и няма резултат! Затова и ръководената от Менда някаква си - гербаджийска лопата, когато е начело на пловдивската НАП си драпа..., а не реагира на сигнали за имуществото и липсата на декларации от К.Р. и фамилия.
  Такива местни недосегаеми и закреляни от политиците дерибеи има във всяко населено място. Трябва ли в близо 300-те общини да умре по един човек, та да им запуши под задника на феодалите!?
  Тъжна държава...

 • 10
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Е па хареса ми статията но You;re welcome Сега ли го разбрахте всичко ?
  Ми те 2 милиона българи затова живеят в сащ и из цял свят бе хора
  Менте са не само институциите ви а и живот менте живеете
  Който има каквито и да е съмнения за това че е напъснал БУЛГАРИСТАН
  както казват турците трябва да знае че е направил най добрият избор който може да направи в този живот а именно да остави простотията и да живее човешки Все пак не всички имат тази възможност но поне тези имащи я да не съжаляват и за минута защото проказата тук е всепроникваща и тежка и за нея 1000 години лечение няма да стигне


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK