Цената на пушека
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цената на пушека

Цената на пушека

Изискването за заплащане на изпускания CO2 от ТЕЦ ще вдигне цената на електричеството сериозно

4860 прочитания

© TranceDrumer/Shutterstock


Един от основните двигатели за нарастване на цените на електроенергията в следващите години е изискването за покупка на квоти за изпускане на въглероден двуокис от електроцентралите. То трябва да бъде въведено от 2013 г., като за всеки произведен мегават ТЕЦ-овете на лигнитни въглища ще трябва да се закупят разрешително за 1.2 тона CO2. В момента пазарната цена е 12 евро за тон въглероден двуокис.

По изчисление на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) производството на електричество от въглища ще поскъпне с 34 - 48 лв. на мВтч, или с около 40-50% над досегашната цена, която е около 90 лв. Според сметките на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цената на електроенергията като цяло трябва да се увеличи с 23% заради въвеждането на въглеродните квоти (ИЕМ прогнозира по-нисък процент).  

За да избегне шоковото поскъпване, министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ) предлага България да поиска от ЕС дерогация, т.е. частично изключение от общностното законодателството в областта. През март Европейската комисия прие такава възможност за страните, в които повече от 30% от електроенергията се произвеждат от въглища и имат БВП на глава от населението по-нисък от 50% от средното за ЕС. Според дерогацията от 2013 г. ще се заплащат 30% от квотите, като постепенно те ще достигнат 100% през 2020 г. За сметка на това обаче енергийните фирми ще трябва да правят вложения в технологии, които намаляват въглеродната интензивност на енергетиката.

Какви са плюсовете и минусите

Според ДКЕВР прилагането на дерогацията ще доведе до значително по-ниски цени на електроенергията през първата година на прилагането на режима - електричеството ще поскъпне с 11 вместо с 23%. На пръв поглед това изглежда като добра новина за потребителите. Реалността обаче е малко по-различна. 

При варианта, в който електроцентралите започнат да заплащат 100% от квотите си още от 2013 г., има първоначален ценови шок, но впоследствие цените ще се влияят само от стойността на квотите, които би трябвало да са свободно търгуеми. Във варианта с дерогацията поскъпването просто се отлага във времето. Основната причина е, че голяма част от инвестициите, които компаниите в енергийния сектор трябва да извършат, няма да бъдат направени още през първата година. От МИЕТ казват, че те не би трябвало да влияят върху цените за потребителите, но не е ясно откъде другаде компаниите биха си набавили необходимите средства. Единствената причина, която може да потисне растежа на цената на електроенергията, е подобряването на ефективността на енергийната система вследствие на нейната модернизация. В заявлението за искане на дерогация обаче не личи да има оценка на въздействието на предвижданите мерки, т.е. дали модернизацията на подстанциите на НЕК примерно е по-ефективна от смяната на горелките на котлите на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Дерогацията ще има най-значителен ефект върху фиска и енергийната индустрия. Ако електропроизводителите купуват квотите си директно от държавата, през 2013 г. бюджетът би получил общо над 1 млрд. лева, с половината от които може да се разпорежда свободно. Другите 50% трябва да отиват в мерки за енергийна ефективност или за смекчаване на социалните последици от по-скъпото електричество. При издаването на безплатни квоти срещу задължение за инвестиции сумата ще  бъде със 70% по-ниска. За сметка на това ще спечелят енергийните компании, които ще пренасочват инвестиции към себе си (общо 734 млн. евро за осем години) или, ако не могат да ги усвоят, към мрежовите дружества (НЕК и ЕРП-тата).

Според заявените от компаниите проекти (които трябва да бъдат одобрени в Брюксел) лъвският пай от парите ще получи държавната НЕК, като само за предлагания от нея проект за хидровъзел "Яденица" трябва да отидат 200 млн. евро. Предвижда се сериозни суми да бъдат преразпределени към "Булгартрансгаз" (вероятно с презумпцията за създаване на по-голяма възможност за използване на природен газ в домакинствата). Голяма активност с проекти показва "Топлофикация - Перник", но не и софийското парно. Любопитно е също, че ЧЕЗ са заявили средства за инвестиции в мрежата си, но не и EVN и E.oN. Друга интересна новост е желанието на ТЕЦ "Варна" за газификация на блок 3, както и модернизация на турбините на още три от общо шестте си блока. Досега се считаше, че централата трудно може да оцелее, при условие че продължи да използва скъпи вносни въглища и без перспектива за стабилни доставки на газ.

Трудни сметки

Колко ще поскъпне електроенергията в резултат на въвеждането на изискванията на европейското климатично законодателство обаче е трудно да се прогнозира. Според Иванка Диловска, изпълнителен директор на ИЕМ, поскъпването на електроенергията ще направи износа по-скъп и вероятно ще трябва да се намали производството в България. То най-вероятно ще стане от скъпите въглищни централи, така че крайният ефект е много труден за предсказване. В същото време, ако въглищните ТЕЦ работят на 100%, поскъпването може да е дори по-високо. Така че, ако не се направят ефективни инвестиции в енергийната система, а парите отидат за безсмислени проекти, ценовият шок може да се окаже доста силен.

Един от основните двигатели за нарастване на цените на електроенергията в следващите години е изискването за покупка на квоти за изпускане на въглероден двуокис от електроцентралите. То трябва да бъде въведено от 2013 г., като за всеки произведен мегават ТЕЦ-овете на лигнитни въглища ще трябва да се закупят разрешително за 1.2 тона CO2. В момента пазарната цена е 12 евро за тон въглероден двуокис.

По изчисление на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) производството на електричество от въглища ще поскъпне с 34 - 48 лв. на мВтч, или с около 40-50% над досегашната цена, която е около 90 лв. Според сметките на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цената на електроенергията като цяло трябва да се увеличи с 23% заради въвеждането на въглеродните квоти (ИЕМ прогнозира по-нисък процент).  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  jordan62 avatar :-|
  Йордан Янков

  Мъкаааааа - СО2 е безцветен и без мирис газ!!! Какъв пушек ви гони бе? Аман от неграмотни журналисти.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Това ще пренареди пазара. И промени собствеността в него.

 • 3
  evstati avatar :-|
  evstati

  До коментар [#1] от "Йордан Янков":

  Данчо , "Пушек" е използван от автора за литературно достъпен език.....
  Да не искаш да напишат "Остатъчни газове " или химични формули !?

  Карбон таксата е с прости думи създадена да натовари още повече финансово хората .Само че чрез мощната кампания наречена "Глобално Затопляне "....

 • 4
  jordan62 avatar :-|
  Йордан Янков

  До коментар [#3] от "evstati":

  Е, а снимката на пушеци цветна картинка за дебили ли е?

  Искам да напишат, че СО2 е жизненоважен газ за растенията и в оражериите се използва за стимулиране на техния растеж.

 • 5
  apoloniy avatar :-P
  Apolon ot Tiana

  Не се сърдете и не стреляйте по пианиста. Той толкова може!

 • 6
  jubal avatar :-P
  jubal harshaw

  До коментар [#4] от "Йордан Янков":

  А какво става ако CO2 се изпуска извън оранжериите, освен че засилва растежа на плевелите знаеш ли?

  Примерно, чувал ли какво става, когато CO2 се разтваря във водата?

 • 7
  jordan62 avatar :-P
  Йордан Янков

  [quote#6:"jubal harshaw"]А какво става ако CO2 се изпуска извън оранжериите, освен че засилва растежа на плевелите знаеш ли?

  Примерно, чувал ли какво става, когато CO2 се разтваря във водата?[/quote]


  Чувал съм какво става, но отрицателни последствия за когото и да било от това може да има само в зелените талибански глави, в които дивите растения са плевели :)

 • 8
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Групировката ГЕРБ - престъпление след пристъпление !!!
  Бойко Борисов и ГЕРБ извършват престъпления пред очите на Темида, на прикриватурата и Съда !!! И те си траят !! Не са само за Мишо Бирата и не-законната вила на Росен Плевнелиев в Черноморец, но също така и за разпореждането с държавна-народна собственост.
  БОЙКОБорисов даде чинията на връх Бузлуджа и земята около нея на БСП !!!! Като верен син на Партията, нали ??? Мутра слуга .....
  Това е Престъпление !!!!! Тази чиния е строена от всички Българи, с "доброволни" вноски направо от заплатите !!!!!! Плащаше се с държавни марки, от всеки работещ минимум 6 лева !!!!
  БОЙКО е комунист, разберете !!! И им служи като теляк и пазвантин !!!!
  КОЙ ще сезира Конституционният съд за това НЕправомерно и НЕзаконно разпореждане с държавна собственост ????? Актът на МС от 28 09 2011 трябва да бъде обявен за невалиден !!!!!

 • 9
  bullet avatar :-(
  Bullet

  Някой много добре владее принципите на пропагандата.
  Днес ТЕЦ-овете,утре автомобилите, вдругиден всички хора и така докато всяко едно изпускане на СО 2 не бъде обложено с полагащия се данък.

 • 10
  clutch avatar :-|
  clutch

  До коментар [#2] от "kardinalat":

  +++++
  Най-вече чез и еон доста успешно успяха да извият ръцете на държавата.
  От близо половин година отправят завоалирани заплахи, че ако не се пренаредят нещата в тяхна полза отново, ще напуснат страната.
  Постигнаха своето, копелдаците недни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK