КРС пуска конкурс за четвърти мобилен оператор на абсурдна цена (Обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КРС пуска конкурс за четвърти мобилен оператор на абсурдна цена (Обновена)

Дневник

КРС пуска конкурс за четвърти мобилен оператор на абсурдна цена (Обновена)

Търгът стартира от 49.5 млн. лв., което може да откаже повечето потенциални участници

Юлиян Арнаудов
17042 прочитания

Дневник

© Красимир Юскеселиев


Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пореден път ще направи опит да вкара малко повече конкуренция на пазара на мобилните комуникации. Регулаторът обяви, че на 7 декември ще проведе търг с тайно наддаване за предоставяне на честоти за четвърти мобилен оператор. Началната тръжна цена е 49.5 млн. лева. Заявления за участие могат да се подават до 14 ноември. Документите за участие струват 4 хил. лв.

Специфичното в случая е, че според председателя на КРС Веселин Божков търгът ще е само за UMTS лиценз в 2-гигахерцовия обхват, тоест за изграждане само на мобилна мрежа от трето поколение. Това би трябвало да означава, че тя би трябвало да е предназначена приоритетно за мобилен интернет, а не за говорене.

Високото ниво на началната тръжна такса обаче може да се окаже блокиращ фактор. През 2008 г. регулаторът отново се опита да вкара четвърти играч на българския мобилен пазар, но цената на лицензите тогава отказаха всички потенциални заинтересувани страни. Причината е, че пазара е силно развит с над 144% проникване сред населението по данни на изследователската компания IDC. Това предизвиква силни колебания по въпроса дали потенциалния четвърти играч ще може да си възвърне направената инвестиция.

"При тези параметри е абсурдно да участваме в търга", коментира за "Капитал изпълнителният директор на "Макс Телеком" Красимир Стойчев. Ръководената от него компания предлага безжичен пренос на данни чрез технологията WiMax и пред неедократно е заявявала интерес да кандидатства за четвърти лиценз за мобилен оператор. "Това са 49.5 млн. лева лиценз и още грубо 4 млн. лева годишна такса. При пазар с проникване над 100% това е много нерентабилно.", добавя Стойчев.

Изпълнителният директор на "Макс Телеком" обаче пояснява, че не се е запознал със самите тръжни документи, в които може да има по-леки условия в сравнение с това, което е публично известно. Ако има описани някакви "бонуси", които да стимулират компаниите, тогава ситуацията може да е друга, допълни Стойчев.

Тънкият момент в случая е, че съществуващите играчи на мобилния пазар също могат да се включат в наддаването с цел да блокират влизането на нов играч или изкуствено да вдигнат цената на лиценза.

Независимо че имат вече предоставени честоти, някои те могат да кандидатстват и да опорочат процедурата, като я спечелят. Така операторите ще разполагат с повече честоти, но и също така няма да допуснат да се наруши статуквото на пазара за предоставянето на мобилни телекомуникационни услуги. От втория по големина мобилен "Глобул" отказаха какъвто и да е коментар по темата, включително и на въпроса дали телекомът възнамерява да участва в тръжната процедура. От "Мобилтел" пък обявиха, че в момента проучват възможностите за участие и се очаква другата седмица, компанията да вземе окончателно решение по въпроса.

Това е пореден опит за издаване на лиценз за нов мобилен оператор. Последният подобен датира от 2008 г., когато КРС реши да проведе два търга. Първият беше с начална цена 38 млн. лв. и привлече само една оферта - на компанията TelCo, която имаше проблем с документите. В резултат на това процедурата беше прекратена. Вторият беше за два лиценза - за 38 млн. лв. и за 57 млн. лв. Тогава "Глобул" беше заявил интерес, заедно с още две компании – "Епсилон констракшън" и "Комтек". Оферти обаче пак не бяха подадени.

Този път решението за провеждане на търг за четвърти мобилен оператор е провокирано от заявление на компанията "4ДЖИ КОМ". То е подадено в началото на юли. Фирмата желае да получи лиценз за ползване на радиочестоти от 2х15MHz в обхват 2GHz. Самата "4ДЖИ КОМ" е регистрирана през юни тази година като предмет на дейност е посочена развитие, изграждане и опериране на широколентов интернет и предоставяне на електронни съобщителни услуги. В определения срок от 21 дни в комисията са получени общо шест заявления за ползване на съответните честоти. От КРС обаче засега не обявяват кои са имената на въпросните компании.

Едноличен собственик на "4ДЖИ КОМ" е професор Евгени Цолов от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Компанията обаче не отговаря директно на условията посочени от КРС за кандидатстване за лиценз. В процедурата могат да участват само фирми, които имат оборот от над 3 млн. лв за 2010 г. "4ДЖИ КОМ" е регистрирана тази година и няма отчетен оборот за 2010 г. Условията на търга обаче дават възможност оборотът да е реализиран от свързани лица. Също така според Закона за електронните съобщения (ЗЕС), компанията може да прескочи търга, ако не се явяват други участници. Тогава тя ще трябва да заплати стартовата цена от 49.5 млн. лева.

"Засега не можем да коментираме, все още не сме закупили тръжната документация. Едва след това ще можем да направим официално изявление", коментираха за "Капитал" от фирма "4ДЖИ КОМ".

Обновено (4 октомври 14:00 ч.):

КРС обяви кои са шестте компанни, които са заявили интерес към предоставянето на сътоветните честоти. Това са "Близу Медиа енд Броудбенд", "Мобилтел", "Арет Инжениринг", "Космо България Мобайл" ("Глобул"), "Бизнес Телеком Адвайзърс" и "4ДЖИ КОМ". Трябва да се отбележи, че те са обявили интерес и не е сигурно дали всички ще закупят документите за участие и дали ще ги подадат. Самите тръжни документи трябва да бъдат пуснати след 21 октомври.

От комисията коментираха, че цената за търга е изчислена на базата на формула формирана чрез продължителността за използване по години, предоставената честотна лента, единичната цена на 1 Hz и броят на използваните честотни обхвати. КРС също така подчертава, че от заявилите шест компании нито една не е подавала възражение до момента относно началната тръжна цена. Също така не съществуват ограничения, които да не позволят на някой от действащите мобилни оператори да участва в наддаването, допълниха от комисията.

Развитие по темата - на www.capital.bg и в съботния брой на "Капитал".

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пореден път ще направи опит да вкара малко повече конкуренция на пазара на мобилните комуникации. Регулаторът обяви, че на 7 декември ще проведе търг с тайно наддаване за предоставяне на честоти за четвърти мобилен оператор. Началната тръжна цена е 49.5 млн. лева. Заявления за участие могат да се подават до 14 ноември. Документите за участие струват 4 хил. лв.

Специфичното в случая е, че според председателя на КРС Веселин Божков търгът ще е само за UMTS лиценз в 2-гигахерцовия обхват, тоест за изграждане само на мобилна мрежа от трето поколение. Това би трябвало да означава, че тя би трябвало да е предназначена приоритетно за мобилен интернет, а не за говорене.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  spasvasilev avatar :-|
  sv84

  Абсурдна за Макс телеком цена би било по-точното заглавие. Ами недейте участва!

 • 2
  bgvlado avatar :-?
  БГ Владо

  Ще ми се наложи да ходя вече с два двусимови мобилни апарата :)

 • 3
  muiiio avatar :-|
  muiiio

  Бе нека влезе и четвърти... Но след това плановете да бъдат с универсални минути!

  2000 минути да означава 2000 минути към всички оператори. И толкоз!

 • 4
  dragozow avatar :-P
  dragozow

  Нека има четвърти, въобще не ми пука какво мислят сегашните щом плащаме най-високите цени в Европа. На Макс телеком като им е скъпо...

 • 5
  alexander5000dm avatar :-P
  Arexander

  Самият факт, че действащите оператори обмислят включване в търга, за да попречат навлизането на четвърти играч отговара ясно и еднозначно на въпроса: място има предостатъчно, ако има кой да направи процедурата читаво, т.е. в полза на потребителите, а не в полза на олигопола. Точно българската КРС обаче едва ли ще направи такова нещо.

  Въпреки това обаче паразитите да не си мислят, че ще векуват. Като гледам как се развиват Европейските регулации в този сектор, скоро роумингът ще отпадне и termination цените също са натиснати здраво надолу. Трендът е необратим и не е далечен моментът, когато конкуренцията в мобилната телефония ще прескочи границите. Като се има предвид, че България е с едни от най-високите цени в Европа, като се скъса териториалният бент май някои местни тарикати ще им се наложи здраво да си задухат под опашките....

 • 6
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Защо някой трябва да раздава четоти за милиони, ей това не мога да разбера - сякаш честотите са на няква си комисия.

 • 7
  birdman avatar :-|
  birdman

  Отговорите на анкетата са малко абсурдни ! В условия на пазарна конкуренция няма такова понятие като прекалено голям брой конкуренти , където има възможности за печалби над направените инвестиции ще има желаещи да се включат !

 • 8
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  До коментар [#2] от "bgvlado":

  Има телефони и с четири сим карти на цена от 129 лева:-) Няма лошо, само дето цената на минута разговор не пада и не пада, бая годинки ще ни доят още монополистите гадни...

 • 9
  ikpirgov avatar :-|
  Ilian Pirgov

  Ей, не остана място по покривите! :))
  Ше трябва и блокове да се строят!

 • 10
  jiffylube avatar :-|
  jiffylube

  Нямам идея дали цената е абсурдна, не знам и вие как сте разбрали, че е абсурдна. За да се излезе с такова мнение, трябва да се направи сериозен анализ на пазара. Такъв обаче се съмнявам че и от КРС са направили..
  За да съществува 4-ти оператор ще трябва да предложи поне високо качество на услугата и коректност. В сегашното положение дори при равни други условия може да попривлече клиенти - дотолкова са отврратени всички от съществуващите оператори... Особено ако смяната на оператор стане толкова лесна, че да е възможна с едно обаждане или през интернет. Иначе предимствата трябва да са цени много надолу и големи пакетни услуги... За това кога ще излезе на плюс трябва да покаже техния анализ - с приказки наизуст не знам докъде може..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.