Високочестотно надлъгване

Нови мобилни оператори в България едва ли ще има без агресивната намеса на телекомуникационния регулатор

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Приемете го: в България няма да има четвърти GSM оператор. Този факт обаче не трябва да ви плаши. Просто в момента едва ли има компания, която би инвестирала значителни средства в изграждане на остаряла мобилна мрежа от второ поколение, предназначена основно за пренос на глас. Защото под GSM се разбира точно това. Просто следващият мобилен оператор, ако такъв изобщо успее да пробие на пазара, вероятно няма да прилича на досегашните три играча – нито като технологии, които използва, нито като бизнес модел.

Всичко това не означава, че на българския мобилен пазар няма място за още компании. Следващият мобилен оператор (или оператори) все по-малко ще разчита на гласовата телефония и все повече – на преноса на данни и мобилните услуги, които той позволява. Навлизането на нови играчи няма да се случи и без натиск от страна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която поне на теория разполага с разнообразен инструментариум от средства, с които да повиши конкуренцията в сектора. Най-позитивният фактор в случая е натискът, който Европейската комисия оказва върху българския телеком регулатор, принуждавайки го да действа по-решително...

Малко неочаквано българският телеком регулатор проявява завидна активност втора седмица подред. След като миналия понеделник обяви търг за отдаване на две честотни ленти от по 15 мегахерца за нуждите на мобилни мрежи от трето поколение, сега КРС се готви да пусне на пазара още три ефирни пакета. Първите два от тях са в диапазона 1800 мегахерца, а третият е на 3.5 гигахерца и е използван от безжичния стандарт за високоскоростен пренос на данни WiMax.

Големият пробив в сравнение с търга, обявен миналата седмица, е, че въпросните лицензи са технологично неутрални. Казано по-просто, това означава, че компаниите, които ги спечелят, ще могат да използват честотите по начина, който предпочитат, независимо дали става дума за GSM, UMTS, LTE или WiMax мрежа. Или казано още по-просто: ако дадена технология, използвана от съответния оператор, остарее, няма да е нужно той да кандидатства и да плаща за нов лиценз.

Компаниите, заявили желание да получат честоти в диапазона 1800 мегахерца, са две - "Булсатком" и "Макс Телеком". Първата иска две честотни ленти по 5 мегахерца, втората - две по 8 мегахерца. Минималните такси, които те ще трябва да заплатят, са съответно по 1.9 и 3.04 млн. лв. на година, като продължителността на лицензите все още не е уточнена. Но ако КРС подходи по същия начин, както при предишния търг, и предложи разрешенията да са за по 15 години, сумите ще са съответно 28.5 млн. лв. за "Булсатком" и 45.6 млн. лв. за "Макс Телеком". Трябва да се отбележи, че цената на честотите в диапазона 1800 мегахерца, изчислени по тарифата на КРС, са 57% по-скъпи, отколкото на 2 гигахерца, за които бе обявен търгът миналата седмица (19 ст. на херц срещу 11 ст. на херц).

Всичко това обаче са леко

теоретични сметки

Te важат само в случай, че няма други кандидати за този диапазон от ефира. Ако се появят други желаещи, ще има търг. А такива ЩЕ се появят. Едно от сигурните неща е, че съществуващите играчи на пазара ще се включат – ако не да придобият честотите, то поне да вдигнат цената до неизгодни за потенциалните нови играчи нива.

"Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" вече официално заявиха, че ще играят в UMTS-търга от миналата седмица. "Смятам, че наддаването ще бъде доминирано от "Мобилтел" или "Глобул", освен ако в началото на ноември, когато станат ясни условията, не се окаже, че те са направени по изгоден за навлизането на четвърти играч начин", коментира за "Капитал" Ищван Полони, изпълнителен директор на компанията Blizoo.

От "Мобилтел" от своя страна коментираха, че ще наддават и за двата честотни пакета, заявени от "Булсатком" и "Макс Телеком" през тази седмица. "Всеки оператор се стреми да увеличи своя честотен спектър. Поради тази причина тези два търга, обявени от КРС, представляват интерес за нас. Най-вероятно до две седмици ще подадем документи за участие", каза за "Капитал" изпълнителният директор на компанията Андреас Майерхофер. 

"В някои държави регулацията е такава, че не можеш да допуснеш огромна концентрация на спектър", възмущава се по този повод изпълнителният директор на "Макс Телеком" Красимир Стойчев. И добавя: "Би следвало да задължат 3G операторите да заделят 30% от своите честоти за виртуални мобилни оператори и по този начин се стимулира конкуренцията." За момента Стойчев се въздържа да коментира какви са плановете на компанията му за въпросните честоти, в случай че все пак се пребори за тях.

"Не става въпрос за честотите, а за това каква ще бъде цената на лиценза. Другият въпрос е какво ще бъде задължителното покритие, което КРС ще поиска. Никой не знае. Ако кажат, че новият оператор трябва да покрие 50% от страната със собствена мрежа, това е съвсем различна игра, отколкото ако преценят, че 20% стигат", смята пък Ищван Полони от Blizoo. Според него, ако КРС не въведе задължение за вътрешен роуминг (тоест по-малките оператори да ползват част от мрежата на по-големите срещу съответната такса), бизнес моделът на бъдещ мобилен телеком не би издържал.

"Смятам, че вътрешен роуминг трябва да има. Въпросът е дали ще е регулиран или нерегулиран. Ако КРС не въведе вътрешен роуминг, четвъртият мобилен оператор няма да има бизнес-кейс. Ако от КРС казват истината, че се интересуват от увеличаване на конкуренцията, те ще трябва да въведат национален роуминг на много ниски цени", убеден е директорът на Blizoo. "Ако този лиценз не предвижда вътрешен роуминг и в него има ускорено развитие на 3G мрежа, примерно до три години трябва да покриете толкова и толкова, това е много драматична ситуация. И понеже 3G технологията изживява последните си 4-5 години, това е като да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г.", смята и Красимир Стойчев от "Макс Телеком".

По всичко личи, че наистина КРС замисля нещо подобно, но засега само намеква за това. "Отпуснатият капацитет не е достатъчен за пълноценен четвърти мобилен оператор. Но могат да се приложат схеми като във Великобритания. Там има оператор, който се появи, но не играе за голям пазарен дял, коментира председателят на регулатора Веселин Божков пред bTV. Дали телеком регулаторът възнамерява да въведе задължение за вътрешен роуминг по всяка вероятност ще стане ясно в началото на ноември, когато участниците в наддаванията за честотите закупят тръжната документация и научат какви точно ще са условията в предстоящата битка за свободния ефир.

"Според мен няма да има четвърти оператор в класическия смисъл на думата. Под оператор аз разбирам такъв, който генерира приходи основно от безжична гласова телефония. Просто различни компании ще предлагат най-разнообразни мобилни услуги, базирани на SIM-карти.", обобщава ситуацията Антони Славински, председател на Асоциация "Телекомуникации".