Това не е твоят дом
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Това не е твоят дом

Това не е твоят дом

Защо са възможни имотните измами и как те сочат към фалита на правоохранителната система в България

12091 прочитания

© Инна Павлова


Автор: Инна Павлова

"Веднъж подставеното лице, което трябваше да продаде "откраднатия" имот, беше от ромски произход. Между двамата организатори на схемата избухна спор - единият каза, че той със сигурност не става. Другият, притеснен от липсата на време, предложи нещо по-оригинално  - да го представят за арабин, който не може да говори добре български."

"Наблюдавахме един човек, който се подготвяше да обяви фалшиво завещание за апартамент в центъра на София. В момента, в който го извеждахме от нотариалната кантора, при друг нотариус в София друг човек обявяваше друго фалшиво завещание за същия имот."

Тези съвсем истински анекдоти ги разказаха разследващи на имотни измами. Смешни са с абсурда си, така е. Но зад тях седят истински човешки драми. Хора, които са били изхвърлени на улицата от собствените си жилища и които е трябвало да се превърнат в квазиюристи, за да защитят интересите си.

Имотните измами се вихрят в България от години, остават някак си извън полезрението на властта и на повечето хора. Хората, които ги извършват, са добре организирани - не случайно етикетът, под който са известни, е "имотна мафия". Причината да съществуват толкова дълго време необезпокоявани обаче е изумяваща. Това е посегателство срещу едно от основните права - на собственост. Схемите са известни, дупките в закона и възможностите да се злоупотребява - също. Фактът, че кражбите на собственост продължават да се случват, говорят недвусмислено за тежък фалит на институциите в държавата.

Господ да пази най-слабите...

Според разследващи в близо 2/3 от случаите, особено през последните години, жертви на имотна измама са най-беззащитните - възрастни, самотно живеещи или психичноболни хора. Профилът на подставените лица, т.нар. бушони, които са лицето на измамата и най-често получават наказание, не е по-различен - нискообразовани хора, живеещи на ръба на бедността; тежко болни, наркозависими. Когато нещастието на едните се засече със слабостта на другите, губят и двете страни.

Попитахме всички общини в София дали знаят кои са възрастните самотни хора, които живеят под техен район. Тези, които отговориха, казаха, че нямат списък, а работят по сигнали. Препратиха към Агенцията за социално подпомагане, откъдето обясниха, че работят... само по сигнали. Инициативата остава за имотната мафия, която лесно открива срещу няколкостотин лева потенциалните си жертви.

Идеята, че тези измами са си отишли със строителния бум, не отговаря на истината: "Да, класическите случаи намаляха поради по-малкия пазар, където има време за повече проверки, заради някои законодателни мерки и механизми за превенция. Заради кризата и тежкото финансово състояние на хората обаче те се промениха", разказва районният прокурор на София Александър Налбантов. За миналата година в Софийската районна прокуратура (СРП) е имало над 200 дела за имотни измами: "Когато са в нужда, възрастните и слабите хора стават по-доверчиви, допускат по-лесно до тях непознати, които им дават пари и ги манипулират впоследствие."

За да триумфира злото, доброто не трябва да прави нищо

Тъжна ирония е, че по отношение на имотните измами правоохранителните органи са като националния отбор по футбол - нямат гол на свой терен. Дотук в България няма нито една осъдена организирана престъпна група за такива престъпления.

Вземете един популярен пример, чиято схема описваме - преди две години полицията шумно разби  група за имотни измами, която беше подготвяла "кражбата" на къщата на бащата на шефа на "Лукойл България"  Валентин Златев. Фалшивото пълномощно, заради което групата беше заловена, е заверено в кантората на председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, а сделката трябваше да бъде изповядана в кантората на съпругата на председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Акцията си имаше официално име, видеоклип и прилежащите  към тях заявки за воля и готовност за качествено разследване. Резултатът днес - един осъден бушон и четирима неосъдени все още "мозъци" на схемата. За последните държавното обвинение предлага толкова леки наказания, че съдът отказва да одобри споразумението, предложено от прокуратурата.

Това лято в друга мащабна операция беше задържана група, в която беше и шефът на полицейски участък "Средец" в София. Тази седмица съдът отмени ареста на някои от обвиняемите с мотив, че за последните няколко месеца не са извършвани никакви процесуални-следствени действия по делото. Толкова за решителността.

Има случаи, когато самите пострадали в жалбите си дават информация за връзките между различните извършители в групата, но разследващите пренебрегват изнесеното от тях. В един такъв казус например имотната мафия дори отвлича майката и брата на пострадалата жена. Тя сама с адвокатката си успява да проследи кои са организаторите на схемата, в кои вестници пускат обяви за купуване на "проблемни имоти" и дори предоставя документи, с които оборва твърденията на организаторите на групата. Три години никой не обръща внимание на тази информация, а прокуратура подмята делото по инстанциите си.

Причините за тази немощ са много. В МВР няма служба, която да се занимава с тези престъпления - те се разследват предимно от Икономическа полиция, но разпръснато - в СДВР, по РПУ-тата, в Главна дирекция "Криминална полиция" и дори ГДБОП. Пострадал от такава схема разказа пред "Капитал" как сам е изровил и е намерил други жертви на същата група - разследващите от районното дори не знаели, че работят по сходни случаи. В прокуратурата също няма специализация по тези престъпления, така че да се отделя специален ресурс за разследването им. По закон, Върховната касационна прокуратура осъществява методически контрол на по-долните прокуратури. Висшите прокурори могат например да съберат всички дела за имотни измами, да ги анализират внимателно и да измислят матрица за работата по тях, да предложат законодателни изменения и т.н. И тук, както при общините, инициативата остава за мафията, не за държавата.

"Групите са големи", разказва прокурор, който е работил по такива дела, но пожелал анонимност поради естеството на темата: "Има по 15-20 човека, които вършат различни неща. Често тази им дейност е свързана с легална търговия на имоти." По думите му престъпната им дейност не е крайно конспиративна и трудна за разследване, но изисква ресурс, който трудно може да бъде осигурен в натоварена прокуратура, като софийската например."

През лятото над десет различни държавни институции, сдружения и т.н. приеха декларация за противодействие на имотните измами, в която има препоръка прокуратурата да "повиши взискателността си и да активизира дейността си по отношение на разследване и преследване на престъпността, свързана с недвижимите имоти", Собствеността се връща през гражданско дело. Важно е обаче прокуратурата да е чевръста в наказателното, защото присъдата по него е задължителна за гражданското дело и така се помага на пострадалия по-бързо да си върне собствеността.

В държавата на флашките...

Това показва една отдавна известна истина: когато има координирани действия от държавните институции, никоя организирана престъпност не може да действа безнаказано. Но е само началото. Истинското завръщане на държавата ще дойде, когато мозъците и организаторите на такива схеми най-накрая биват залавяни и осъждани, защото в противен случай всяко ново препятствие може да бъде заобиколено с достатъчно упоритост и изобретателност. А този момент за съжаление още е твърде далече.

Автор: Инна Павлова

"Веднъж подставеното лице, което трябваше да продаде "откраднатия" имот, беше от ромски произход. Между двамата организатори на схемата избухна спор - единият каза, че той със сигурност не става. Другият, притеснен от липсата на време, предложи нещо по-оригинално  - да го представят за арабин, който не може да говори добре български."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  xmm avatar :-?
  xmm

  И тук да питам - нотариусите къде са?

 • 2
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  До коментар [#1] от "xmm":В играта, разбира се

 • 3
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  няма как да стане подобна измама без да е замесен нотариус
  п.с. интересно че така и не се разбра какво стана с фалшивите подписи на ББ като кмет ...

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Полити4еска воля няма, гаспада... Вси4ки са в играта, най-ве4е нотариусите. Проблемът е, 4е както навсякъде, пари се вземат до върха на пирамидата.

  А Лентореза не спира да говори за магистрали...

 • 5
  deaddark avatar :-|
  Deaddark

  [quote#1:"xmm"]И тук да питам - нотариусите къде са?[/quote]

  Как къде - в Имотната мафия.

 • 6
  jiffylube avatar :-|
  jiffylube

  Добра статия, напипва същината на разследването, но доста обща... Щеше да е по-добра, ако разглеждаше конкретен случай: с имена на нотариуси, престъпни групи, измамени и т.н. За да се проследи как става всичко - от началото до края.. И в крайна сметка в чии ръце са останали присвоените имоти при разкритите измами. Сигурен съм че има десетки много сериозно случаи, които никога няма да видят публичност...

 • 7
  avp01573010 avatar :-(
  Monika LOVEinsky

  Според мен пък, център на престъпленията с имотната мафия са служителите в общините. Те имат достъп до регистрите на населението, те издават удостоверения за наследници и вс. други актове за гражданаска регистрация. Ако там няма такова безконтролно, да не кажа престъпно поведение на служители до имотна измама на уязвими възрастни хора ще се стига много по-трудно. Но администрацията в общините е най-закостенялата система с правила, маниери и административна компетентност от времето на развития соц.

 • 8
  mik2 avatar :-|
  mik2

  Слаба държава!

 • 9
  sunlight_bg avatar :-(
  sunlight

  За пореден път се убеждавам в абсурдните ситуации у нас... хората сами водят разследване, а истинските следователи не си мърдат пръста... освен това хора от общините са свързани с тези измами, както и нотариуси.. в каква кочина живеем само

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Когато държавните чиновници не отговарят за постъпките си с главата си/образно казано/... е така. Царица парица.

  Хванат ли държавен чиновник в далавера трябва да го съдят както едно време военният съд - с няколко пъти по-голяма присъда. Преди по време на соца имаше едно правило - хванат те че си присвоил/злоупотребил с 5000 лева - пет години в затвора. 10 хил. лева - 10 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK