Наръчник на измамника
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Наръчник на измамника

Общините съдържат цялата необходима информация за една имотна измама

Наръчник на измамника

Как работи най-често имотната мафия

30465 прочитания

Общините съдържат цялата необходима информация за една имотна измама

© Анелия Николова


Общините съдържат цялата необходима информация за една имотна измама
Фотограф: Анелия Николова

За разлика от други престъпления имотните измами стават по отдавна познати механизми. "Няма нищо ново в този бизнес", коментира инспектор Георги Хаджиев от СДВР и допълва, че някои за имотни измами не са възможни заради законодателни промени (като тази с неистинската запис на заповед), но мястото се заема от нови и нови способи.

Всички тези схеми са възможни заради действия или бездействия на държавни институции. Разказваме ме ги чрез съвсем истински случаи - сменили сме имената, доколкото става дума за висящи казуси. Документи за тези случаи - жалба и актове на досъдебното производство, се пазят в редакцията на вестника.

Неистинско завещание

Петър е 80-годишен, живее сам от близо 20 години в гарсониерата си в "Люлин". Няма близки, които да се грижат за него. След смъртта му в нотариална кантора в центъра на София се появява 25-годишният Георги. Обяснява, че се е грижил за Петър, който му дал бял плик и казал да го отвори след смъртта му. В него открил саморъчно написано завещание, според което заради грижите възрастният човек иска именно Георги да наследи апартамента му. Дошъл е да обяви документа пред нотариуса.

Той му издава  удостоверение, с което Георги по-късно ще отиде в общината и ще извади най-различни документи - смъртен акт, удостоверение за наследници, данъчна оценка на имота. С тези документи той ще може отново да отиде при нотариуса, който вече да впише завещанието, а Георги - да си извади констативен нотариален акт и така официално да се представи за собственик на имота.

Георги никога не е познавал Петър и никога не се е грижил за него, дори не знае, че приживе той е бил глухоням. Завещанието не е написано и подписано от възрастният човек. Георги е бушон. Взел около 1000 лева, за да отиде при точно определен нотариус и да обяви завещанието, както и да извади всички необходими документи след това.  Той ще продаде имота на друг бушон седмица по-късно, който ще го пусне официално в продажба, ще го даде под наем или ще го ипотекира. За 200 лева организаторите на схемата са получили информация за самотно живеещият възрастен човек от социалната служба. Пак толкова са платили в общината, за да получат незаконно справката за това дали възрастният човек има наследници.

След време, когато истинските наследници на Петър разберат за смъртта му, ще пуснат сигнал в прокуратурата, която ще подведе под отговорност Георги. Те никога няма да могат да получат апартамента обратно или парите, защото Георги няма нищо на свое име.

Неистинският предварителен договор

Йордан е на около 80 години и няма деца. За него се грижи племенникът му. Живее в апартамент в центъра на София, а друг дава под наем. Когато започва да има по-сериозни проблеми със здравето, Йордан прехвърля едното жилище на племенника си, а другото - на по-далечни роднини. Няколко месеца по-късн, мъжът умира от инфаркт. Седмица по-късно и двата апартамента са разбити. Не липсват ценни вещи, търсени са документи. Липсват ръчно написани бележки от починалия. От жилището под наем

крадците взимат чисто нов костюм.

Племенникът и неговата съпруга се нанасят в единия от апартаментите. По-късно те разбират, че и за двете жилища има заведено дело и е обявено завещание от полуграмотния Стоян от Елин Пелин, който твърди, че се грижил за възрастния човек до смъртта му (за завещанието виж другата схема).

Ищец е абсолютно непозната за семейството на починалия фирма, която представя се предварителен договор, сключен няколко месеца преди смъртта на Йордан, според който възрастният човек се съгласява да му продаде имотите, като срещу това получава 100 хил. евро в брой.

Този предварителен договор никога не е подписван от покойния. Подписът му е "откраднат" -  копиран е от друг документ. Фирмата, която уж е дала 100 хил. евро, никога не е разполагала с тези пари. Жилищата са разбити, за да се намерят документи с подписа на покойника или с почерка му. Случайно намереният нов костюм в едното от жилищата е откраднат, за да се даде... на някои от бушоните, които ще "продават" имота.

Фирмата се обръща към съда с искане договорът да бъде обявен за окончателен. Съдията, който гледа делото прегазва закона и дава ход на делото, без исковата молба да бъде вписана в регистрите - по този начин истинските собственици няма как да разберат за делото по фалшивия договор (съдията - Светла Данова, днес е член на ВСС, въпреки множеството сигнали срещу действията й).

Четири години по-късно наследниците все още не могат да намерят правосъдие. Измамата е срещу т.нар. адвокатска група, която е изправена пред съда, но делото още е висящо.

Според Иван Хаджиев от икономическа полиция към СДВР схемата с неистинския предварителен договор е актуална и в момента. За използването сходна схема беше задържан и председателят на Бургаския административен съд Атанас Вълков

Неистинско пълномощно

Семейство С. имат апартаменти в София, които дават под наем. През 2009 г. при тях идват полицаи, които им съобщават, че се подготвя измама с едното от жилищата им. Питат ги дали са ходили при нотариус в Монтана и дали са упълномощавали там жена на име А. да се разпорежда с имота им. Получават отрицателен отговор.

На следващия ден в кантора на столичен нотариус са задържани общо шест човека, сред които и въпросната А. Според пресцентъра на МВР групата е подготвяла и "продажбата" на къщата в центъра на София на бащата на крупен бизнесмен. Групата се е опитвала да направи имотната измама през схемата с неистинско пълномощно - пред нотариуса в провинцията се е явил човек с фалшива лична карта - с данните на собственика на имота, но със снимка на друг човек, който се представя за него. Пред нотариуса той упълномощава А. да се разпорежда с имота му, както и да вади всякакви други документи, необходими за продажбата му. Групата е хваната в момента, в който се е опитала да изповяда сделката при софийски нотариус.

Две години по-късно е осъдена само А., която сключва споразумение с прокуратурата и е осъдена на точно толкова време, колкото е прекарала в ареста - 1 година. Съдът отказва да одобри споразумението за организаторите на групата, защото "противоречи на закона и морала" - предложенията от прокуратурата са много ниски - 7 и 8 месеца (колкото обвиняемите са били ареста.) До ден днешен делото не е внесено в съда повторно. Някои от организаторите са задържани за други случаи на имотни измами впоследствие.

"Допреди година и половина тези схеми бяха най-масовите", коментира инспектор Георги Хаджиев от СДВР. По думите му, след като нотариусите са получили достъп до системите "Население" и за документи за самоличност, нещата са се променили значително: "Номерът с фалшивата или подправена лична карта не минава. Все повече нотариуси подават сигнали за нередности."

Кражбата на подпис и няколко модерни схеми

Инспектор Хаджийски коментира и няколко актуални тенденции: "пълномощни от чужбина или от чужди консулства." Дава пример за случай, в който е използвано удостоверение за наследници, уж издадено от консулството на Русия или пълномощно от съда в Пирот. В такива случаи разследването може да се забави много заради тромавите съдебни поръчки.

Общините съдържат цялата необходима информация за една имотна измама
Фотограф: Анелия Николова

За разлика от други престъпления имотните измами стават по отдавна познати механизми. "Няма нищо ново в този бизнес", коментира инспектор Георги Хаджиев от СДВР и допълва, че някои за имотни измами не са възможни заради законодателни промени (като тази с неистинската запис на заповед), но мястото се заема от нови и нови способи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  най- често се касае за организирани престъпни групи с участието на държавни служители и трябва незабавно да се промени законодателството като се завишат рязко и значително предвидените в закона наказания като се правят изключения единствено за тези от престъпниците , които свидетелстват срещу босовете !

 • 2
  xmm avatar :-?
  xmm

  А нотариусите къде са?!

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  За предпазването от подобен тип измами може да спомогне електронното правителство. Едно от предложенията беше, с издаването на личната карта всеки гражданин да получава мейл за контакт с държавната администрация. Следващата стъпка е известяването по мейл или смс за всяко намесване на твоята фирма, имот или просто ЕГН в някакви вписвания в имотния и търговския регистър. Тази функционалност не е сложна и дори днес доста фирми предлагат клиентска пощенска кутия, която си настройваш сам да ти препраща на личната кутия.

 • 4
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  До коментар [#3] от "cinik":

  То1но по тези причини чиновниците няма да направят Е-правителство ...
  свършва се зависимоста от тях и възможноста за натиск и измами

 • 5
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Е то в България има ли институция, която да си е на мястото и да действа в интерес на обикновения човек? Само бюрокрация, спънки на всяка крачка и почти никаква ефективност.Обаче паричките, които се изливат в тази бездънна каца са милиарди...А един осъден висш държавен служител няма, поне за цвят!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "Quo Vadis?":

  Да го погледнем откъм превенция. Още Богомил Бонев казваше, че 6-7 хиляди души правят цялата държава на маймуна. След като едни и същи измамници се повтарят и при пирамидите, и при вноса на занижена цена, и при горивата, и при фирмите-ДДСарки, и при имотните измами, и при незаконната сеч....според това кое е на мода...Тогава да им вкарат ЕГН-тата в един черен списък и появят ли се някъде: било в ТР, било в регистър пълномощни, било в някаква фондация, избирателен списък и пр. - да светва червената лампичка, че нещо ще има да става.

 • 7
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  Това е добра идея и го има в нормалните държави, въпроса е как да го направим интересно и за нашата власт.

  Според мен все още администрацията всячески се опитва да крие максимално количество информация, за да се правят по лесно далавери и за да се манипулират по лесно хората.

  Смятам че без гражданско общесто всички хубави идеи ще си останат само идеи

 • 8
  klecho avatar :-|
  klecho

  До коментар [#7] от "Quo Vadis?":

  В нормалните държави, ако те измамят по подобен начин, цялата общественост и в частност половината квартал излизат на улицата в твоя защита.
  У нас всички злорадстват за твоя сметка, а в районното следователя, с подигравателна усмивчица, се ограничава да констатира всеизвестния факт, че са те направили на "бълък".

 • 9
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  До коментар [#8] от "klecho":

  Така е , затова и повечето читави хора се ориентират към терминали 1 и 2

 • 10
  aceton avatar :-(
  асен георгиев

  за всички гадости в тази държава голяма вина има съдебната система - комдинозаври, които крепят всички бандити и крадливи политици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK