Парадът на загубилите

Само на първите преки президентски избори имаше повече кандидати от сега

Очакванията, че Светослав Витков ще обере протестния вот не се опрадват засега според социолозите<br />
Очакванията, че Светослав Витков ще обере протестния вот не се опрадват засега според социолозите<br />    ©  Екип на Светослав Витков
Очакванията, че Светослав Витков ще обере протестния вот не се опрадват засега според социолозите<br />
Очакванията, че Светослав Витков ще обере протестния вот не се опрадват засега според социолозите<br />    ©  Екип на Светослав Витков

"Президентът трябва да обедини религиите, трябва да обедини музиката – защото музиката е в основата на българина". Докато казва това, около Димитър Куцаров стоят петнайсетина души, смесица от мъже, облечени в костюми, и такива в черни блузи, прилепнали дънки и с татуировки на вратовете. Единственото по-успокоително нещо в тази картина в иначе лъскавия офис на собственика на охранителна фирма е присъствието на певицата Камелия Тодорова.

"Никога не ставай толераст", пее един от идолите на поколението на 25 - 30-годишните - Светльо Витков от "Хиподил". Освен музиката между Куцаров и Витков има и още една прилика – двамата са кандидати за президент.

Нещо повече – ако изборите за държавен глава бяха във виртуалното пространство, следващият държавен глава можеше спокойно да се казва Светльо Витков. Страницата му в социалната мрежа Фейсбук има най-много привърженици в сравнение с всички останали претенденти за стола на Георги Първанов – 13 600. А само 12 часа след като той публикува на нея посланието си към тях "Защо се кандидатирам", текстът вече беше споделен в мрежата 168 пъти.

Когато солистът на "Хиподил" обяви, че се кандидатира за президент, най-често срещаното обяснение за решението му беше, че целта му е да привлече т.нар. протестен вот. С такава насоченост е и кампанията на Витков. Предизборният му клип е сниман сред овце и свине. В песента се пее, че "в BG политиката всички са предатели, еничари, боклуци...", А пък на финала на клипа има надпис: "Купуването и продаването на овце не е престъпление", перифраза на задължителното според изборния кодекс изписване на всеки агитационен материал изречение.

Освен Витков обаче за "любовта на тотално разочарованите от политиката и политиците" се борят още 14 кандидати за държавен глава извън сочените от социолозите за фаворити – Росен Плевнелиев (ГЕРБ), Ивайло Калфин (БСП) и издигнатата от инициативен комитет Меглена Кунева. (За сравнение на вота за държавен глава през 2001 г. претендентите за поста са били 6, а през 2006 с един повече.)

"Преди пет години резултатът от гласуването беше ясен, силно предрешен заради общественото мнение. Година след парламентарните избори през 2005 г. нямаше голям потенциал за протестен вот", смята социологът Живко Георгиев от ББСС "Галъп". Според него сега поне 50% от българите имат "силно желание да наказват". "Въпросът е къде и как ще се излее то", добавя той. Георгиев обаче прави разлика между протестен и наказателен вот. По думите му първият е най-неясен и може да се изрази дори в негласуване, докато обикновено избирателите, които са решили да наказват, са силно мотивирани да отидат до урните и да изберат "най-яката сопа". Тя невинаги е в ръцете на "официалната" опозиция. 

Засега обаче социолозите са скептични към вероятността някой от кандидатите извън челната тройка да има шанс да спечели на своя страна по-голямата част от този вот. Според социолога Юрий Асланов, собственик на агенция "Афис", всички извън Плевнелиев, Калфин и Кунева събират общо 5-6%. Живко Георгиев отчита за тях 7-8%.

Противно на очакванията, че Витков може да се окаже кандидатът, зад когото да застанат по-голямата част тотално разочарованите, социолозите засега му дават около един процент от електоралната любов. Някои от тях все пак се застраховат, че пренасочване на интереса към солиста на "Хиподил" може да има буквално в последните един два дни преди вота. Като минимални те определят шансовете на Волен Сидеров и кандидата на РЗС Атанас Семов да разместят първата тройка

По тази причина социолозите сочат като нереалистично обяснението за наплива от кандидати за президент да е разпиляване на гласове. По-вероятно е всеки един от тях да участва в битката на обречените по различни причини. Някои като "Атака", ВМРО и издигнатият от партията на собственика на бургаската кабелна телевизия "СКАТ" Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България" Стефан Солаков например се опитват да привлекат т.нар. националистически вот. В пистата на ДПС се опитва да влезе издигнатият за президент от една от изселническите организации на българските турци в Истанбул "Бултюрк" Сали Ибрям. Към част от електората на Ахмед Доган се е прицелила и Мария Капон, зад която стои изключеният от ДПС Касим Дал. Към групата на антисистемните играчи като Светльо Витков може да се причисли и кандидатът на РЗС Атанас Семов. Има обаче и такива, които са извън всякаква матрица. Като бившия собственик на Първа частна банка Венцислав Йосифов, който се обяви за установяване на конституционна монархия.  

Битката за националистическия вот

Все пак от по-сериозния сегмент на графата "И други" обаче може да дойдат неочаквани размествания на вота за президент, но до третото място. "Както се казва, ситуацията е бременна с големи изненади", смята Асланов. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който през 2006 г. стигна до втори тур срещу Георги Първанов, в последните дни увеличава процентите си. И според социолози почти е изравнил третата позиция на Кунева. Според щаба на "Атака" дори втората позиция на Калфин. Нарастващата му подкрепа отчасти се дължи на протестите след ситуацията в Катуница, отчасти на личната му харизма. До 23 октомври ще стане ясно дали опитът му за политическо салто - след две години подкрепа за ГЕРБ да се обърне срещу управляващите, ще бъде успешен. Още през 2009 г. Сидеров беше наясно, че ако иска да оцелее в политиката и след мандата на Бойко Борисов, трябва да се кандидатира за президент, за да вдъхне живот на "Атака". През това време в много области в страната партията му почти спря да съществува. На други пък се разцепи заради решението на председателя да подкрепя ГЕРБ. Вследствие на това възникна например формацията на собственика на телевизия СКАТ и кум на Сидеров, бургаския политик Валери Симеонов. Тя вече играе със свой кандидат за президент - Стефан Солаков, а Симеонов е кандидат за кмет на Бургас. Точно в бургаския регион и общините в Странджа, където се излъчва кабелната телевизия, Симеонов има все още добри позиции. Битката за националистическия електорат е причината и в тази кампания Сидеров да влезе в познатата от ранните му години роля. "Знам как да сложа ред!" или "И врагът ми знае, че съм прав" са слоганите в кампанията му. Първоначално тръгна с плакати с нетипична за него усмивка, но впоследствие пак се върна към суровия имидж. Вкара и познатите националистически послания за "разтурване на циганските гета", за "връщане на смъртното наказание". Заговори за "свобода да застреляш крадец в къщата си". И до болка познатите призиви за "разваляне на договорите с електроразпределителните дружества" и "връщане на банковата система в български ръце" и др.

На терена на национализма Сидеров обаче има още един конкурент – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Не случайно неговата формация беше една от най-активните в антиромските протести в някои от областните градове покрай случая "Катуница". А лексиката на Каракачанов в кандидатпрезидентската кампания е сходна с тази на Сидеров, макар и не чак толкова радикална. "Кандидатирам се, защото искам реално действащ български президент, а не декоративен. Искам президент, който няма бавачка в Брюксел, в Москва или във Вашингтон, а президент, който слуша и разбира българския народ. Омръзна ми от кукли на конци, които играят в полза на олигархията и на определени икономически интереси", обяснява мотивите си да се кандидатира за поста Каракачанов. И добавя, че разчита на подкрепата на хората, на които "им е писнало от свинщината през последните 20 години". (Самият той е в политиката от 1996 г., когато е за пръв път депутат - бел. ред.)  Към аргументите си да участва в президентската надпревара прибавя и този, че никой от досегашните президенти не е назовал нито един сериозен проблем. "Да сте чули някой да говори за демографската криза, за олигархията на властта, за циганския въпрос и циганизацията на държавата. Това са реалните проблеми днес, те ще бъдат проблеми и утре", казва още Каракачанов.

В битката за националистическия вот, който според Гълъбов е между 7% и 9%, обаче засега води Волен Сидеров. Поне според социологическите проучвания, които дават на Красимир Каракачанов около 2%. Подобно на Сидеров другият аргумент за кандидатирането на лидера на ВМРО е да провери каква е подкрепата за партията му, която преди преди две години се разцепи. Идеята е, че ако избирателят гласува за него, автоматично ще пусне и бюлетина за ВМРО-БНД за местния вот и обратно. Освен това участието в кандидатпрезидентската кампания дава право на съответната формация, която го е издигнала да участва със същата бюлетина и на кметския вот.

За запазването на част от националистическия вот, който през 2009 г. отиде при РЗС заради острото говорене на Яне Янев срещу корупцията ще се бори и кандидатът за формацията за президент Атанас Семов. За разлика от колегата си Асланов, социологът Живко Георгиев даже предрича на Семов почетното четвърто място в президентската надпревара. В кампанията на кандидата на РЗС обаче също имаше резки колебания. Покрай протестите в Катуница например от РЗС дори обявиха, че ще спрат кампанията си, докато премиерът не уволни Цветан Цветанов, но все още не са изпълнили обещанието. Като основна цел, ако спечели президентския вот, Семов си поставя инициирането на промяна на конституцията и на политическия модел. Само че конституцията не може да се промени, освен ако Народното събрание не поиска, а там РЗС дори няма парламентарна група. Целта пък на лидера Яне Янев е друга: "Партията да покаже на поръчковите социолози и на платените анализатори, че РЗС е в много по-добра форма от последните парламентарни избори." "Затова участваме самостоятелно и в 235 общини", каза още Янев.

Да ядосам десните избиратели

"Очаквам десните избиратели да се ядосат и да излязат да гласуват, защото нямам отговор на въпроса защо допускаме 650 000 комунисти да управляват 6.5 млн. българи вече 65 години." Така определи една от целите на участието си в президентската надпревара кандидатът на СДС Румен Христов. И признава, че няма обяснение защо от близо 3.5 млн. българи, на които различните сини правителства са им върнали имотите и земеделските земи, поне един милион не подкрепят автентичната десница. "Говоря за този милион десни избиратели, които не посегнаха към чужда бюлетина, защото ни бяха обидени, засегнати от това, че се разделихме", уточнява Христов. Прави и следната сметка: ако поне към сегашните 300 хил., които гласуваха за СДС, успеем да прибавим още 350 хил., с тези гласове аз и кандидатът за вицепрезидент Емануил Йорданов може да стигнем до балотаж. Според социолозите обаче подкрепата за Христов се движи около 4-те процента, точно толкова, колкото е и за партията му СДС. А посоченото от синия кандидат число от 650 000 избиратели изглежда по-скоро като мираж. Десните партии за пореден път ще се явят на този вот разделени.

Право на съществуване

"След като прави партия, човек трябва да участва в политическия живот. За какво сме я направили иначе?" Така собственикът на тв Скат Валери Симеонов обясни мотивацията на партията му "Национален фронт за спасение на България" (учредена през пролетта на 2001 г.) да участва в президентските избори с кандидатурата на журналиста Стефан Солаков. Той отрича да го прави, за да отмъсти на Волен Сидеров, който "като личност изчезна, след като прегърна любвеобилно краката на ГЕРБ", но признава, че електоратът му е сред бившите поддръжници на "Атака". Фронтът не приема изборите като състезание, а като "патриотичен дълг", за да има алтернатива, защото иначе в тях биха участвали "три-четири мижитурки и един наш бивш продукт". Така или иначе от представянето на Солаков в президентските избори ще се види дали формацията на Валери Симеонов има подкрепа на национално ниво, или ще си остане по-скоро регионална.

Като тест за нов политически проект може да се определи участието на Мария Капон в президентската надпревара. Преди време тя и изключеният от ДПС Касим Дал заявиха, че ще участват заедно на местните избори, като за това хората около бившия заместник на Доган ще използват регистрацията на партията на Капон Единна европейска партия. "Изборите ще покажат плюсовете и минусите на това обединение и от резултата ще зависи дали един такъв нов политически проект има бъдеще", каза за "Капитал" Касим Дал. Според Капон обаче тези избори са първата, но не и последната стъпка на този проект. "Той само на пръв поглед е политически, а всъщност  дава заявка да цивилизова целия политически ландшафт. Ненормално е в ХХI век, в европейска България над 1 млн. души да изразяват политическите си пристрастия на етнически, а не на политически принцип. Става въпрос за процес, чийто успех ще се измери с това, че се заразяват и други партии. Преди 9 септември у нас например не е имало етническа партия на турското малцинство. Оказва се, че хората тогава са мислели по-модерно", казва Капон.

Павел Чернев, секретар на "Партията за хората от народа" и кандидат за президент също е продукт, но на коалиция "Атака", откъдето стана депутат през 2005 г. Сега се бори "за пръв път да се чуе глас, който ще каже "не" на евробюрократите". Според него "Брюксел и целият ЕС е пред сгромолясване". Може да му се признае известна последователност, тъй като преди години Чернев се опита да стане представител на българския клон на "Либертас" - движението на евроскептиците. 

"Кандидатите след първите шест ще имат резултат близък до статистическата грешка. Някои участват от лична суета, други са мюрета, а трети виждат последен шанс да останат в политиката, като ВМРО например", не остава длъжен и на опозицията лидерът на РЗС Яне Янев. 

...и други

В по-широкото поле на категорията "...и други" попадат шоумените и други странни птици от политическия пейзаж. За някои от тях е трудно да се разбере дали се взимат на сериозно или се шегуват с избирателите. Светослав Витков например на въпроса "защо се кандидатира" каза (т.е. написа) за "Капитал": "За да стана президент. А защо искам да стана президент - За да мога да се кандидатирам." На стената на "Светльо Витков за президент" във Фейсбук обаче на същия въпрос отговорът е доста по-различен: "Защото ми омръзна 40 години да ме мачкат политици и партии, които би трябва да се грижат за мен като техен работодател. Защото ми писна някой друг да ми определя кое е хубаво. Защото разбрах, че на никого от властниците не му пука за това как живеят другите."

Социолозите не хващат подкрепата за него в стандартизираните си проучвания, движи се между 0% и 1%. Все пак Живко Георгиев от ББСС "Галъп" го слага в групата на Меглена Кунева и на Атанас Семов, където според него може да се разпредели протестният и наказателният вот ден-два преди 23 октомври. Но не можем да очакваме кой знае какъв ефект, "защото все едно неговата музика да победи чалгата".

"Никога не ставай толераст" е рефренът в клипа на Витков, а както той обясни за "Капитал" - "тореласт е извратено толерантен човек, който използва толерантността си за оправдание на действията си. Не е толераст този, който остава верен на принципите си, верен на народа си" (блиц интервю с него - тук). На въпроса за финансирането на кампанията му не получихме отговор.

"Нашата кампания се финансира от приятели, близки и дарения. Най-голямото финансиране идва от близки мои приятели, например Азис, Васил Петров, режисьори и актьори. Те се самофинансират", твърди независимият Димитър Куцаров, собственик на охранителна фирма. Не само Витков разчита на музикалната слава в политиката, защото вицепрезидент на Куцаров е Камелия Тодорова, а сред подкрепящите го са Азис и Софи Маринова, клипът му е правен от Мишо Шамара. Негово е намерението "да обедини музиката". А как е събрал нужните подписи обяснява с меценатството си - "направих една голяма конференция по религията и един голям концерт в с. Снежна в подкрепа на гората – само той ми донесе 6000 - 7000 подписа. Отделно имах 32 шатри във всички големи градове с мои поддръжници, роднини близки и служители и подписите много бързо се събраха. Някъде около 15 000 подписа се събраха" (при нужни по закон 7000 подписа).

Ако не друго, в шарената група на  "другите" кандидати за президент е весело. Тази игра на пръв поглед изглежда абсурдна - всички се правят, че участват на сериозно, а знаят, че няма шансове. В същото време обаче тя дава малко свежест в иначе скучната кампания на сериозните кандидати.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  mik2 avatar :-P
  mik2

  Ще спечели Плевнелиев, защото още сме "слепи" и се оставяме да бъдем манипулирани от хора с много нисък КИ..за жалост!

 • 2
  indianeca avatar :-|
  indianeca


  “Купуването и продаването на овце не е престъпление“

  Крайно време е да разберем, че не сме “Стадо”, защото “Стадото” не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. Виждате как у нас едно мнозинство не прави друго освен да си търси пастир: било Царя, било Сидеров, било пазвантинът Бойко, било Кунева, Цветанов, Станишев, Иван Костов, Доган, Царя, Милен Велчев, Орешарски, Калфин, Яне Янев, Плевнелиев.................който и да е, само да е по-гласовит, та да му се подчиняват с “най-перверзно удоволствие”. За мен България е най-добрият пример как политици-българи се държат като еничари! И как един народ, толкова горд със своята толерантност търпи това?! Ние сме пример за индивиди, които като видят “стара жена с насълзени очи” да брои стотинките за да си купи хляб, “се просълзяват”, но продължават да търпят!? Ние сме пример за това как истински ни болят сърцата, при вида на “болни малки дечица”, но пак продължаваме да търпим. И заслугата не е само на Бойко, не заради него само мълчим, ние просто сме такива!!!

 • 3
  indianeca avatar :-|
  indianeca

  Предлагат се един тип мутри, които за нищо не стават, но парите и властта е у тях и се скъсват от реклама. Реално хората, които могат да водят страната към добро, нямат достъп до медии и биват смачквани!!!

 • 4
  wornoxmaniac avatar :-P
  Wornoxmaniak

  Очакванията, че Светослав Витков ще обере протестния вот не се опрадват засега според социолозите!

  Българите са културна нация и чалгата колкото и да се опитва не може да победи!

 • 6
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  Ето още един щрих към картината. В няколко фрагмента от текста за Свелтьо.

  "Гледам на ситуацията през погледа на историка, но съм сигурен, че не съм единствения, който е обърнал внимание на тези метаморфози.
  ....
  Първо несериозния стана сериозен, а после неполитическата кампания мина на вълна "револусион", "венсеремос", "ел президенте", пънкарската партия в Рейкявик и конспиративната теория, която всеки трябвало да прочете, но иначе е без коментар..."

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#1:"mik2"]Ще спечели Плевнелиев[/quote] щото останалите кандидати и кандидатки са слаба ракия, хептен слаба..... даже Деди го няма да измучи нещо не внятно..... нито Пешо да извади папка..... Плевнелиев поне сам се е създал и е нещо ново....

 • 9
  batkoti avatar :-|
  bati vi

  НЯМА ДА ПРОМЕНИТЕ И МОЕТО ЖЕЛАНИЕ ДА ДАМ ПРОТЕСТНИЯ СИ ВОТ ЗА Светослав Витков !!
  Социолозите ги знаем, че са платени и говорят това, което им кажат!

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  [quote#4:"Wornoxmaniak"]Очакванията, че Светослав Витков ще обере протестния вот не се опрадват засега според социолозите! [/quote]

  На президентските избори преди доста време същите социолози предричаха блестяща победа на Богомил Бонев и балотаж с Петър Стоянов, а взе че спечели Първанката.

  Така че мерси от такава платена социология.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход