Чадърът на Царя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чадърът на Царя

Капитал

Чадърът на Царя

Години властта си е затваряла очите за заграбени от Кирил Рашков земи

7238 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Точно преди месец кървав инцидент в пловдивското село Катуница замалко не подпали цяла България. Сюжетът: прегазено момче, разярени местни граждани, Кирил Рашков - Цар Киро заплашва с второ Косово, горящи къщи, обърнати автомобили, пасивна полиция и масови антиромски протести...

Няколко седмици след конфликтите, властите постановиха разрушаване на незаконно построените къщи от Рашков и си поискаха данъците от него. Една по една институциите се кълняха, че никой никого не е прикривал и че напрежението било заради "дългогодишен" конфликт между две фамилии.

След дъжд качулка. Или ако продължим с метеорологичните клишета - именно чадърът над Цар Киро и покровителите му са в основната на инцидентите, които поставиха в опасност етническия мир в страната. Схемата е позната - влиятелен гражданин, който разполага с прилежащия към него кмет. Единият работи за другия и обратното. Разследващите се активизират малко преди изборите и забравят за беззаконията малко след тях.

"Изгорялата воденица"

В края на 90-те години Цар Киро купува имот в местността "Изгорялата воденица" (без майтап) в Катуница. Там той построява няколко сгради, които нарича лятна хасиенда. През март 2001 г. жители на Катуница изготвят подписка и се оплакват в кметството, че Кирил Рашков загражда близо 45 декара общинска гора около имота си. Сигналът е внесен в общината от София Христева, по това време кмет на Катуница и леля на прегазения преди месец Ангел, след чиято смърт започна конфликтът тази есен.

Два месеца по-късно кметът на Садово назначава комисия, която да провери сигнала. Данните в подписката се потвърждават и Рашков е предупреден да спре заграждането на гората. Той не спазва указанията и продължава да огражда имота.

Процедурата се повтаря още веднъж - Рашков отново е уведомен, че трябва да прекрати незаконните си действия и до пет дни да освободи парцела. Вместо това Цар Киро продължава да разширява владението си. Кметът създава комисия, която трябва да изземе парцела. Точно тогава Кирил Рашков подава молба до общината, в която признава, че незаконно е заградил имота, за да спаси "екологичната обстановка".

Комисията, която идва да опише парцела, установява, че са построени: изкуствено езеро с два моста, барбекю, склад, фурна, клетки за отглеждане на животни... Членовете на комисията слагат катинари и лепенки. След няколко месеца затишие, през 2002 г., Рашков отново започва заграждането на терена, чупи катинарите и маха лепенките. Този път общината изпраща сигнал до строителния контрол в Пловдив, но отговор така и не получава.

Кметът на царя

Щастливият час на цар Киро идва след местните избори. В края на 2003 г. за кмет на община Садово е избран Марин Йосифов. След избора му Кирил Рашков продължва да загражда земи. Общата им площ вече надхвърля 90 декара. През април 2004 г. Цар Киро отново подава молба, че иска да купи терена - "имотът се намира в близост до лятната ми резиденция и основната ми цел е да запазя автентичността на гората и екофона и екопопулацията в тази зона". Цар Киро казва още, че планира да "оформи в този имот зоокът за диви животни", който да се посещава от ученици с оглед "улесняване на учебния процес.

Докато молбата е "висяща" в общината, адресатът й - Марин Йосифов, гостува на Цар Киро във въпросната хасиенда. Това става на 24 май 2004 г. - рождения ден на Кирил Рашков. Йосифов му подарява сабя с думите "Ваше величество".

След посещението Йосифов инициира процедура по разделяне на имотите, окупирани от Цар Киро. Трудно можем да приемем, че постъпката на Йосифов е продиктувана от желанието му да защити интересите на общината и жителите й: границите на новите имоти следват точно оградата, поставена от Рашков. Впоследствие кметът внася предложение до общинския съвет да се разгледа молбата на Цар Киро. Идеята му среща съпротивление и е отхвърлена.

Този факт не отменя предишното решение на съвета, което задължава кмета да се погрижи за оградените от Цар Киро земи. Темата влиза отново в общинския съвет, но вместо да отговори защо не е предприел действия по изгонването,  Марин Йосифов предлага на общинския парламент да обяви разделените парцели (все още окупирани от Рашков) да бъдат отдадени на търг. Следват остри конфликти между кмета и някои членове на общинския съвет. Видно от протокола на заседанието, Марин Йосифов излиза с железен аргумент: "Ако не приберем парите на Кирил Рашков чрез предлагане на имота чрез търг, ще ги вземе държавата..."

Още веднъж...

Следва поредната комисия, която да констатира това, което се знае от години - общински имот се ползва незаконно и върху него са построени сгради. Този път обаче, вместо да изгонят Рашков от терена, общинарите предлагат той да плати наем със задна дата, а терените да му бъдат отдадени под аренда. На заседанието присъства и самият Кирил Рашков, който казва, че вратите на имотите винаги са били отворени за посетители: "Не ми е приятно да ме цитират, че съм превзел общинска земя, извършвал съм сеч и т.н., напротив създал съм един кът за красота и почивка." На същото заседание Марин Йосифов сърдечно подкрепя Цар Киро: "Съжалявам, че Кирил Рашков не е построил повече, защото в закона е записано: всички подобрения са за сметка на наемателя и са собственост на общината."

В крайна сметка,общината организира търг, който е спечелен от... ловната дружинка на Първомай. Кирил Рашков обжалва решението и съдът в Пловдив го отменя и така той продължава да ползва земите.

Разследване...

Цялата поредица от действия или бездействия силно прилича на корупционна схема - благосклонен кмет, който не само с години отказва да изпълни задължението си и да защити общинската собственост, но и прави всичко възможно да обслужи личния интерес на Кирил Рашков. Въпреки сигналите разследващите действат на парче - образуват дело на Рашков за "самоуправство" и го глобяват с 1000 лева. Започва разследване за длъжностно престъпление срещу кмета Марин Йосифов, което е внесено в съда с обвинителен акт, но е върнато още същия ден на прокуратурата. Преобразувано е във военно дело (Йосифов е бил офицер, преди да бъде избран за кмет) и пловдивската военно-окръжна прокуратура прекратява досъдебното производство, като по данни на Военноапелативната прокуратурата делото все още е висящо.

В началото на годината Марин Йосифов е отстранен от кметския пост заради разследване за корупция. През 2007 г.  срещу него са заведени още шест дела. Активирането на разследващите съвпада с местните избори, които се провеждат същата година. Част от делата са прекратени в месеците след вота, а други са още висящи. Малко преди изборите през 2007 г. се активизира и ДНСК, което издава заповед за унищожаването на постройките на Рашков. През това време кметицата на Катуница по време на събитията - София Христева, става жертва на няколко атентата, които все още се водят извършени от "неизвестен извършител."

Точно преди месец кървав инцидент в пловдивското село Катуница замалко не подпали цяла България. Сюжетът: прегазено момче, разярени местни граждани, Кирил Рашков - Цар Киро заплашва с второ Косово, горящи къщи, обърнати автомобили, пасивна полиция и масови антиромски протести...

Няколко седмици след конфликтите, властите постановиха разрушаване на незаконно построените къщи от Рашков и си поискаха данъците от него. Една по една институциите се кълняха, че никой никого не е прикривал и че напрежението било заради "дългогодишен" конфликт между две фамилии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  avp01573010 avatar :-P
  Monika LOVEinsky

  Да, много хубава статия. А някои побързаха да нарекат възмущението от подобни практики "расизъм", защото беше много удобно.
  И все пак има няколко искрици надежда - съпротивление на общинския съвет, спечелването на търга от друг...

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Когато ни критикуваха от ЕС за съдебната система дежурния отговор на бившите управляващи беше "няма доказателства" и "съдебната система е независима".
  Има доказателства, но никой не ги е потърсил. И съдебната система не е независима, зависима е от тия които назначават кадрите, и от тия които плащат.

 • 3
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  До коментар [#2] от "today":

  Зависи какво наричаш съдебна система. Ако е само съда - той не събира доказателства - само ги оценява и прилага закона; ако включваш и прокуратура и полиция - по-може да си по-прав - те наистина са и зависими и работят за тези, които плащат

 • 4
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "Автор":

  Независим трънки - и следствие, и прокуратура, и съд са в кюпа. Обикновенно черната работа по замазването я вършат първите две, но когато се наложи и съда запретва ръкави, за да отърве нашите хора. Само да припомня присъдата на Върховния касационен съд по делото Опицвет, където постановиха, че няма причини да се смята, че в отрития цех се правят амфетамини с цел разпространение. Напротив - там се правели научни опити, а откритите 600 килограма амфетамини били за......лична употреба!

  Примери безброй!

 • 5
  oror avatar :-|
  Orchid

  Почти съм сигурна в развръзката с предишния кмет и други отговорни лица за престъпно бездействие (т.е. няма да има наказан администратор и властимащи). Но пък дори и след дъжд качулка - важното е този Рашков да си понесе наказанията, защото следващия път ни полиция, ни армия ще ги спре. Същото се отнася за всички останали местни феодали. Или трябва навсякъде да загорят огньове като в Катуница????

 • 6
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  За бай Киро цяла книга може да се напише! Заглавието може да е : "Наръчник за бързо забогатяване" или "Как на никои в България не му пука от нищо".

  Ако се разрови още биографията на бай Киро ще лъснат и протекциите на БСП и Костов, ама няма никой смелост да го направи! :)

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Да беше само Цар Киро, иди-дойди... А колко години комунисти, царисти, ГЕРБерасти изаконяват заменки, имоти на социално-слаби прокурори, незаконна сеч и какво ли още не. То не бяха закани за конфискации, обиколки с хеликоптер...

  Не знам вече дали си струва да се изброяват проблемите в Мафиотската Васална Територия Булгаристан.

 • 8
  kkabakciev_drsc avatar :-|
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА, И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! Призовавам всички пострадали от некадърната и корумпирана съдебна система за ОБЕДИНЕНИЕ НА СИЛИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ТОВА ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЗЛО!

 • 9
  kkabakciev_drsc avatar :-|
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!

  НЕОБХОДИМО Е ТОТАЛНО РАЗГРАЖДАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ И ВРЪЩАНЕ НА РАБОТА САМО НА ДОКАЗАЛИТЕ СЕ КОМПЕТЕНТНИ И ДОСТОЙНИ!
  БЕЗОБРАЗИЯТА НА НЕЩОТО, НАРЕЧЕНО СЪДЕБНА СИСТЕМА, ПОВЕЧЕ НЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ДА СЕ ТЪРПЯТ!

 • 10
  zograph avatar :-|
  зограф

  Българският народ, изстрадал от вековното турско робство и от диктатурата на пролетариата, все още се страхува да вдигне глава. Затова всевъзможни мутри - с бръснати глави, с или без чалми, бели или черни деребействуват.
  Но наистина настава друго време - и гражданите, най-накрая, ще си вземат държавата обратно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK