Gotham city*

Как варненци стигнаха дотам да избират между два Жокера

"Вярно ли е, че по време на кампанията, мъртво пиян, фъфлейки, 25 мин. ме държа на телефона и ме пита... дали няма да се откажа в негова полза."

Веселин Марешки, кандидат за кмет на Варна и собственик на веригата аптеки "Марешки"
"Дълги съдебни процеси ви чакат, г-н Марешки, дълги, дълги, дълги..."

Нямам никакво петно на съвестта си..."

Кирил Йорданов, настоящ кмет на Варна и кандидат за четвърти мандат, този път от ГЕРБ

След години разпад на политиката и заместването на публичния интерес с (вежливо казано) корпоративен Варна днес е изправена пред абсурдния избор между разпадащото се статукво и безпардонната парвенющина.

Сега морският град прилича все повече на някои от комиксовите градове на греха. Нещо като Готъм сити, пълен с различни отрицателни герои, но без нито един Батман, който да се пребори с тях.  Изходът от балотажа на кметските избори е ясен.

Това не са точно избори, защото при всички положения ще спечели Жокера. Усмихнатата му маска крие мрачните сенки на модела за управление на Варна, в който неговите жители са само крепостни граждани.

Разликата между Кирил Йорданов и съперника му Веселин Марешки е малка и само в дребните детайли.

Те решават

За това развитие на ситуацията във Варна, без дори да подозира, загатна още в края на 2010 г. лидерът на ГЕРБ в града Павел Димитров. "Добре, че хората не знаят това, което знам аз, какво реално се случва в града. Защото, когато човек е много обвързан, не е свободен." Думите му възбудиха очакване и породиха съмнение, защото зад тях още тогава се долавяше сянката на кмета на града Кирил Йорданов.

Няколко месеца по-късно Бойко Борисов неочаквано заяви във Варна: "В ГЕРБ знаят за приятелството ми с Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години. Официално решението (за номинацията му като кандидат-кмет) ще вземе изпълнителната комисия на партията, а с Йорданов ще говори Павел Димитров."

В продължение на няколко дни след това местната организация на ГЕРБ бе парализирана от задължението да приеме това решение. После номинацията на Йорданов бе единодушно одобрена от централното ръководство на управляващите, но както за симпатизантите, така и за противниците на партията във Варна вече беше ясно, че четири месеца преди изборите за местна власт правилата на политическата игра са подменени. Компромисът се превърна в принцип, в открито поведение и стандарт.

В месеците, които последваха, Варна преживя най-необяснимата си предизборна кампания в последните 22 години. В нея няколко компроматни импровизации смесиха виртуален сексскандал с арх. Калина Павлова, кандидат на Зелените за кмет на града, "осветена" схема за приватизация на синята зона във Варна, а накрая и предизборно наводнение. Вместо в декор на политическите кампании трите сюжета се превърнаха в тяхно съдържание, подмениха аргументите и изместиха платформите на участниците в изборите.

Още преди първия им тур ролите на "статукво" и "алтернатива" бяха поделени между бизнес интересите и корпоративната мотивация за победа. Така въпреки категоричните обществени очаквания за промяна партиите и коалициите, които я бяха записали в активите си, се оказаха в политическа несъстоятелност. Без реална конкуренция до финала стигнаха досегашният кмет на града Кирил Йорданов и служебният му опонент, собственикът на едноименната верига аптеки Веселин Марешки.

"В продължение на дълги години партиите не успяват да водят ясна дискусия със своите избиратели за приоритетите на управлението - каза Катя Христова, политолог, програмен директор на асоциация "Прозрачност без граници". - В спецификата на местните избори, които се основават на някаква смесена система от вида "мажоритарен вот с елементи на пропорционалност", дискусиите между кандидатите за кметското място се случват по-лесно, отколкото дебатът между политическите партии. Нещо повече – твърде често той дори остава абсолютно нечут. Това е и основната причина, поради която партийният облик на кандидатите за кметове често се губи или умишлено се прикрива."

След първия тур на изборите за кмет на Варна кампаниите на Йорданов и Марешки се превърнаха в някаква втора, нецензурирана версия на предизборния скандал. Лишени от каквито и да било ангажименти към каузи, идеи и принципи, вместо политическия си разум двамата извадиха на показ биологията на безотговорността си.

"Липсата на политически облик създава у гражданите усещането, че партиите, които стоят зад определен кандидат за кмет, не носят никаква отговорност за успехите или провалите по време на мандата им, обяснява Катя Христова. Затова и дни преди балотажа във Варна вече беше ясно, че от конкретната ситуация няма изход.

Ако политическите партии не положат усилие да изградят ясни връзки между ангажиментите и отговорностите си, ние ще продължим да възпроизвеждаме порочния модел, при който ще избираме фигури, неизбираеми от гледна точка на обществения интерес. А съвършено ясно е, че при това положение те лесно ще го подменят с частен и корпоративен", казва тя.

И как стигнахме дотук?

Според Катя Христова спецификата на Варна се състои в това, че градът е център, в който ясно са съсредоточени "солидни легални, но и сенчести бизнес интереси". Комбинацията от пари, които имат нужда от политическо представителство, за да се превърнат в "пари прим", създаде много модели на клиентелистки връзки между бизнеса и политиката. "

Така година след година Варна се превърна в илюстрация на тази "технология", казва тя. По думите й това е и обяснението на факта, че във Варна не се случи дебат за нуждите на града и гражданите му. Не се случи и дебат, в който политическите партии, представени в досегашния състав на общинския съвет, да дефинират отчетливо приоритетите си, да отчетат дейността си и да анализират причините, поради които не са успели да ги реализират.

"Така в момента, в който партиите престанат да предлагат политически алтернативи за управление, те автоматично се превръщат във формации, предоставящи възможност за личностно развитие, кариеризъм и клиентилизъм", гласи изводът на Христова.

Ден преди балотажа, на който трябва да преизбере или смени кмета си, Варна действително е без политическа алтернатива.

"Излишно е да се заблуждаваме, че ако Бойко Борисов не беше застанал зад Йорданов, той би имал потенциала да се пребори за четвърти мандат. От друга страна, Веселин Марешки е човек, който винаги се е движил по ръба на закона, но вече на трети поредни избори разширява територията на влиянието си във Варна с добре отработени неполитически механизми", казва Александър Стойчев, преподавател по философия във варненския Медицински университет.

Марешки успява да бъде "удобната" конкуренция, желаният опонент при евентуален балотаж. Неговото присъствие като алтернатива блокира протестния вот. А така и формулата "всички срещу Кирил Йорданов" или дори принципът на по-малкото зло няма да сработят. Това ще лиши от полезен ход традиционно активните граждани на Варна, а при избирателната активност около 30% кметът ще се окаже избран с гласовете на 16–17% от гласовете на варненци", прогнозира Стойчев.

Според него изтичащите последни часове от предизборната кампания във Варна са проявили и още един ефект, който обяснява "феномена на странния избор". "Става дума за нагласата да се върви с управляващите, казва Александър Стойчев. Разпадът на традиционното дясно в лицето на  "Синята коалиция" беше нейният логичен завършек.

Мислещата опозиция

Финалният съкрушителен удар по авторитета на т.нар. автентична десница, загубила за пореден път изборите във Варна, беше нанесен в сряда. Тогава зад масата на поражението седнаха лидерите на яростни врагове от последните три месеца - СДС, ДСБ, ВМРО, "Гергьовден" и Българска нова демокрация, но и Павел Димитров, регионален лидер на ГЕРБ.

Най-тежката гледка в тази компания обаче бе кандидатът за кмет на града Кирил Йорданов, на когото всички изброени дотук публично обещаха подкрепа за утрешния втори тур на изборите. В социалните мрежи и форумите новината роди цунами от гняв. Извън тях той беше видим само като недоумение. Неговият градус скочи над точката на кипене, когато на следващия ден ДСБ - Варна, се отказа от подкрепата си и призова за гласуване по съвест.

"Размиването на картината на местно равнище ще продължава да се задълбочава, а смесването на политиката с корпоративни интереси, които могат да бъдат реализирани само чрез манипулации на вота и купуване на гласове, все повече ще се доближава до критичната маса, гласи прогнозата на Стойчев. Логично е, че разочарованието от тази картина настъпва най-напред у критично мислещите и демократично настроени хора. Вероятно по тази причина гласовете, довели Кирил Йорданов и Веселин Марешки до балотаж, са не толкова тяхна заслуга, колкото плод на умело манипулираните настроения "за" или "против" ГЕРБ", твърди той.

На този фон укротеният оптимизъм на един варненец, роден в Бургас, звучи почти проповеднически. Доц. Георги Чалдъков е ръководител на научния сектор по клетъчна биология в Медицинския университет в града. Той е председател на Българското дружество по клетъчна биология и гост-професор в Kanazawa University Medical School в Япония, Института по невробиология и молекулярна медицина и Националния изследователски борд на европейския институт за мозъчни изследвания в Рим (National Research Council-European Brain Research Institute).

От панелния комплекс "Младост" в града, където живее, той разсъждава така за дефектния свят на политиката: "Засега мога само да си задам въпроси, на които не знам отговорите. А един от тях е как и защо стана така, че в традиционно "син" град като Варна сега сините са политически джуджета? Кой трансформира романтиката на демокрацията в брутален комерсиализъм не само в политиката, но в образованието, в университетите и болниците му?, пита Чалдъков.

От Мишел дьо Монтен и Цветан Тодоров, но и от числото на годините си - 71, научих, че живеем в "несъвършената градина". От Борхес знам, че човек е "несъвършеният библиотекар", но вероятно заради вродената ми бургаска сантименталност все ми се иска да вярвам, че светът може да бъде по-справедлив, по-хармоничен. Искам да мога да разсъждавам и за града си като за част от този свят."

Сантименталността обаче няма да помогне на Варна, търси се Батман.

*Готъм сити е мрачният град от комикса "Батман".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


67 коментара
 • 1
  raziel47 avatar :-|
  Filip
  • -16
  • +194

  Все едно избираш между Хитлер и Гьоринг.

  Страхотен избор.

 • 2
  zlatev avatar :-|
  Златин Златев

  До коментар [#1] от "Filip":

  Много вярно, за съжаление

 • 3
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#1] от "Filip": Да,но днес сме пред него.

 • 4
  raziel47 avatar :-|
  Filip

  Аз подкрепям протест пред общината стил Occupy Wall Street.

  Както и нови избори.

  Мечти, мечтиииии.....

 • 5
  ribski avatar :-|
  ribski

  плаче ми се за този избор и най-вече за пропилените 12 г. на промяна във варна. те изцяло прогониха духа на надейдата в този град. хората вече не живеят в сегашното, но с блянове и визия за бъдещето, а в една ужасяващо самодоволна мъглявина, в която единствено се равняваш по другия(конформизъм) и внимаваш да не останеш сам(страх). не знам какво следва, но ми изглежда най-разумно да се рискува в избора щото такова използвачество не се издържа.

 • 6
  nikito74 avatar :-|
  nikito74

  Както беше казал Иван Костов на времето,ще гласувам за Кирил Йорданов ама с отвращение.

 • 7
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  На Варненци ни е еб@на майката с извинение за израза, но по-меко няма как да ви го кажа! И аз не знам изобщо за какъв избор говорим. Все едно да избирам дали да изнасилят майка ми или сестра ми!
  И двамата претенденти са посмешища и най-вече със 100% сигурност няма да направят нищо за Варна! Няма стратегическа визия, има само компромати, тотална издуханост при Киро и отвратителна парвенющина при Весо!
  Гнусно ми е!

 • 8
  stiliankovachev avatar :-|
  stiliankovachev

  Както самият Александър Стойчев, дал коментара си по-горе в статията, е казал преди време:"Обикновено във всекидневието си човек битува на повърхността. Но идват събития, които той нарича гранични ситуации, и в тях лъсва екзистенциалната основа на битието - за страданието и болката, смъртта, изпитването на чувство за вина и т.н. Това са неща, които няма как да се прескочат. В такива ситуации ние започваме да рефлексираме върху смисъла на битието, нещо, което в битието си не правим, защото не би ни останало време за нормалната ни човешка мисия. Но има определени моменти, които човек не може да прескочи или не трябва да прескочи, този вид екзистенциални проблеми и тяхното осмисляне някак си дават възможност да се отсее значителното от незначителното в живота. Твърде често хабим огромна енергия за неща, които, ако се замислим, може би ще си зададем въпроса, който си е поставял още император Марк Аврелий - философът стоик: занимавайки се с много неща, ние често изпускаме главното."
  А главното за Варна в момента е да промениме модела на управление на града. Не се подвеждайте от манипулации, ние сме си избирали Кирил Йорданов и пак ние трябва да го отстраним.

 • 9
  sg_aquarius avatar :-|
  sg_aquarius

  Горките варненци. В Дупница е същата работа. Макар, че при нас по-скоро Жокерите си играят на кукловоди, а куклите са заблудени пионки.

 • 10
  crimson avatar :-|
  crimson

  ББ да се бие в гърдите че се бори срещу престъпноста и корупцията в България и в същия момент да се асоциира така открито с проводника на корпоративни (ТИМ) итереси КЙ си е точно като да си плюеш сам в лицето
  не го разбрах аз този политически ход


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход