Операция "Хаос"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Операция "Хаос"

Членове на СИК чакаха повече от денонощие пред ОИК в София с чувалите с изборните книжа и бюлетините

Операция "Хаос"

Лошото законодателство, непрофесионалната изборна администрация, МВР и служба ГРАО създадоха сериозни съмнения за честността на вота

18319 прочитания

Членове на СИК чакаха повече от денонощие пред ОИК в София с чувалите с изборните книжа и бюлетините

© Юлия Лазарова


Едва ли има съмнение, че първият тур на президентските и местните избори тази година e най-лошо организираният и проведен вот в близката история на България.

От първите демократични избори през 1990 г. насам винаги са съществували подозрения за фантомни гласове, купуване и контролиране на вота. За пръв път сега обаче имаше хора, на които им беше отнето правото да гласуват, защото бяха зачеркнати от избирателните списъци. Имаше и такива, които ходиха на няколко пъти до секциите си и пак не успяха да пуснат бюлетина заради огромните опашки пред помещенията. Телевизиите ни засипаха с репортажи от изборната нощ и в деня след това с покъртителни сцени - на хора, които протестират пред секциите, лишени от възможността да гласуват. На бунтуващи се членове на избирателни комисии, принудени да стоят едно денонощие в дъжда, за да предадат протоколите от гласуването. На изоставени чували с бюлетини и дори на въргалящи се по улицата изборни книжа.

"Цветан Цветанов прави избори" е едно от меките заглавия за хаоса по време на президентските и местните избори, а и след това. А скандиранията "мафия" от електоралните заложници в зала "Универсиада" (членовете на секционните избирателни комисии в София) са възпитано обръщение към изборната администрация.

На фона на критичните констатации на международните наблюдатели все повече засилващите се съмнения за честността на изборите и заканите на опозицията да иска касиране на вота, официалните институции засега отказват да признаят сериозността на положението.

Всички тези проблеми едва ли са резултат от пъклен план за тайно завладяване на властта от ГЕРБ. Управляващите се опитаха да наклонят везните в своя полза с по-малко или повече позволени средства - прочистването на фантомните гласоподаватели (само по себе си добра идея) и  ограничаване на възможностите за контролиран вот. Но ако към нескопосаните законодателни опити се добавят некадърността и липса на опит в управлението на сложни процеси на различни нива в държавата, се получи взривоопасния хаос.

Пробивите започват в парламента, където основен виновник за приемането на изборния кодекс в този му вид е Искра Фидосова, минават през пълния провал на ЦИК и изборната администрация по места. Включват още МВР заедно със служба ГРАО към регионалното министерство, откъдето беше забъркана кашата с избирателните списъци. Вътрешното министерство е  важно в случая, защото оглавяващият го Цветан Цветанов е начело и на предизборния щаб на ГЕРБ, което засили съмненията за умишлени манипулации. Всъщност това е и най-неприятният резултат от всички проблеми около провеждането на изборите - че има масови и сериозни подозрения във фалшификации и други опити да се влие на резултатите. Хаосът създаде буря от съмнения, които разяждат основите на демокрацията. Те трябва да бъдат опровергани, а хората, виновни за изборния кошмар, да бъдат освободени, защото очевидно не разбират от работата си по доста опасен за държавата начин.

В следващите редове ви предлагаме хронология на гафовете на изборите през 2011 г. Ще представяме повече факти, изводите са за вас.

Грешките в Изборния кодекс

Още когато спечели парламентарните избори през 2009 г., премиерът Бойко Борисов обяви за приоритет на мнозинството приемането на нов избирателен закон. Той трябваше да реши наболелите проблеми в изборните практики, които се трупаха от години. Вместо това кодексът стана един от основните виновници за хаоса.

Късно приемане на закона

Новият изборен кодекс беше гласуван в края на декември миналата година. А след като опозицията го атакува в Конституционния съд, редица текстове отпаднаха, други бяха променяни допълнително. Така окончателното му приемане от парламента стана едва през месец юни, само четири месеца преди изборите. "Това време беше недостатъчно за прилагането на новите му разпоредби и създаде риск да не се спазват правилата", казва Ивилина Алексиева от Асоциацията на младите юристи, които бяха наблюдатели на вота.  

Промяната на определението за уседналост

Кодексът въведе изискването при гласуване за местните избори избирателят да има или постоянен, или настоящ адрес в съответното място не по-късно от четири месеца преди вота. "Това изискване за настоящ адрес и процедурите, свързани с него, изглеждат неизпълними и не почиват на здрав разум", казва социологът Димитър Димитров от Философския факултет на Софийския университет. И добавя: "Ако например заминете за Берлин, където се регистрирате по настоящ адрес, за да бъде отразено това в базата данни на ГРАО, т.е. да ви изчистят от избирателния списък в България, трябва да вземете самолета, да се върнете и да подадете в общината декларация. Разбира се, че никой няма да го направи." Точно това изискване обаче стана причина много хора да не могат да гласуват в деня на вота.

За да се изпълни тази разпоредба на Изборния кодекс, МВР спусна до ГРАО и общинските администрации т.нар. забранителен списък с имена на хора, които не отговарят на условията. От МВР така и не обясниха по какви критерии тези хора са попаднали в списъка и така им беше отнето правото да гласуват (повече по темата тук). Ивилина Алексиева разказа за случай на младеж от Пловдив, който е учил в чужбина до 2002 г. и оттогава живее в България. Още при завръщането си у нас си изважда нова лична карта и гласува на всички видове избори. Без последните, защото името му е фигурирало във въпросния забранителен списък.

Заради изискването за гласуване по постоянен и настоящ адрес имаше и случаи на избиратели с променен постоянен адрес, но които в списъците за местни избори присъстваха със старата си регистрация, а в тези за президент - на новото място. За да участват и в двата вида гласуване, трябваше да ходят в различни секции. 

Освен това за пръв път беше забранено издаването на удостоверения за гласуване на друго място. И докато в тази забрана има известна логика за местните избори, тя е напълно лишена от смисъл за президентските. Така, ако избирател от София е във Варна например в деня на изборите, не може да гласува за президент, въпреки че вотът е национален, а не локален.  

Основното действащо лице при приемането на Изборния кодекс Искра Фидосова, председател на правната комисия в парламента, пък определи проблемите като технически и без абсолютно никакво притеснение заяви по повод несъответствията в избирателните списъци, че ставало въпрос само за 12 хиляди души, което било "много малък процент на фона на 7 млн. избиратели".

Усложняване на изборите по схемата "2 в 1", без подобряване на администрацията.

"Никой обаче не помисли за организацията им, защото на практика това са избори "4 в 1" - на някои места хората гласуваха за общински кмет и кмет на кметство, за общински съвет и за президент", казва Алексиева. Това означава два пъти повече време за гласуване на един човек. Забавянето създаде хаос пред избирателните секции и много чакащи. "Като наблюдатели попаднахме на хора, които ни разказаха, че заради опашките са ходили до секциите си по три-четири пъти с намерението да гласуват и в крайна сметка се отказали", добавя тя.

Според информация от щаба на един от кандидатите за кмет на Несебър около 2000 души в общината не са могли да гласуват - около 200 души в Обзор не са пуснали своя вот поради липса на време в изборния ден. А хората от половината секции в Несебър и две секции в Равда са били върнати. Според Алексиева това можеше да се избегне с разкриването на по-голям брой секции. По думите на Димитър Димитров за струпването на хора пред избирателните секции вина носят и кметските администрации, в чиито правомощия са определянето на броя на секциите за гласуване и съставите на комисиите. "Не е изключено на места неуредиците да са именно по вина на самите кметове, които участват в изборите и искат на всяка цена да запазят поста си. Подозирам, че в Несебър случаят е такъв", коментира Димитров.

Драмите с организацията

Избирателният кодекс изобщо не предвижда ограничение за броя на избирателите в една секционна избирателна комисия (СИК) и така се получи, че имаше СИК с 1400 имена. За да гласуват те, през урните трябва да минават по 117 човека на час без никакво прекъсване. Което е физически невъзможно. Освен ако не се залагало на много ниска избирателна активност.

Освен това изборният кодекс при преброяването съответната СИК трябва да отделя действителните бюлетини, недействителните, тези, които не са по образец и унищожените бюлетини ( т.е. когато избирателят примерно е разкрил пред комисията вота си). Тези изисквания допълнително удължават времето за преброяването на бюлетините, а и затрудняват членовете на комисията, защото едва ли всички от тях са в състояние да проследят в коя купчинка каква бюлетина се слага.

Димитров добавя: "Такива неща поставят страната ни в една нецивилизована група държави. С невъзможността  хората да гласуват заради края на изборния ден всъщност администрацията направи нещо като мълчалив отказ на тези избиратели да упражнят правото си на вот."

Два оригинала

Освен това за пръв път на СИК са давани два идентични протокола за попълване на резултатите от вота и една чернова. Пред "Капитал" член на една от комисиите в столичния район "Оборище" разказа, че досега е имало една чернова, която се попълва първо и върху която членовете се подписват, и един оригинал, на който черновата се преписва. Ако има грешки, те се отбелязват и членовете на секцията се подписват под тях. А докато се попълва оригиналът, секретарят диктува на висок глас. На 23 октомври обаче председателят на комисията в "Оборище", без никакво обяснение, попълнила два идентични оригинала. "Така примерно по пътя от секционната избирателна комисия до общинската избирателна комисия (ОИК) протоколът може да се подмени. Още повече че сега заедно с останалите документи в ОИК трябваше да се носят и чувалите с бюлетини, които също могат да се подменят", каза Ивилина Алексиева. "Преди изборите имахме данни, че се печатат повече бюлетини от законно установения брой. Такъв сигнал получихме от печатница "Жажда" в Сливен. Според закона би следвало да бъдат отпечатани точен брой бюлетини - според броя на избирателите в списъците плюс 10%. Сигналът беше, че там се печатат с 25% повече. Освен това стана медийно известно и това, че печатница на кандидат за общински съветник от ГЕРБ печата бюлетини", казва още тя. И добавя: "Не твърдя, че е станала злоупотреба, твърдя, че са създадени условия за това."

Гласуването само с един знак - кръстче със син химикал

Това предложение предизвика най-много спорове, когато в парламента се обсъждаше Изборният кодекс. Целта беше да се спре платеният вот, който се контролираше със знаци по бюлетината, определени от купувача. Още тогава от останалите политически сили предупреждаваха, че изискването ще доведе до висок брой недействителни бюлетини. След изборите се появи и клип, на който се вижда спор за действителността на хиксчето в една секция в Кюстендил. Депутатът от БСП Мая Манолова лично се зае късно вечерта да обяснява колко трябва да е дебел знакът, за да бъде зачетен. Видя се и това, че има различни критерии при определянето на това дали кръстчето е поставено правилно или не и съответно дали е валидна бюлетината или не. 

От ЦИК все още не са обявили какъв е техният брой, но БСП съобщава шокиращо число - общо около 700 000 за двата вота, като броят им за президентските избори е 229 667. Това означава, че на настоящите президентски избори има два пъти и половина повече недействителни бюлетини спрямо 2006 г. (като процент от подадените гласове). В абсолютна стойност това са около 100 хил. гласа, а разликата между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин е 375 хил. гласа.

Провалът на ЦИК

ЦИК винаги е подозиран, че обслужва интересите на управляващата партия, която назначава повече членове в комисията. Тези подозрения се засилват от факта, че комисията на практика не подлежи на граждански контрол. Въпреки многобройните искания ЦИК да публикува протоколите от заседанията си членовете й отказват, като дори обясняват, че от тях не става ясно кой как е гласувал. От Института за развитие на публичната среда разпространиха извлечение от протокол, в което става ясно, че секретарят на ЦИК Севинч Солакова твърди, че комисията не бива да се подчинява на Закона за достъп до публична информация.   

Наруши закона, като удължи изборния ден 

"В целия цивилизован свят тогава, когато пред избирателната секция в края на изборния ден има гласоподаватели, които чакат, за да упражнят правото си на глас, се вземат техните лични документи, за да не нараства броя им. След което им се дава право да упражнят конституционните си правомощия", казва Димитър Димитров. Коментарът му е по повод решението на ЦИК да удължи гласуването и след крайния час, записан в кодекса. Според текстовете изборите се провеждат до 19 ч., освен ако няма избиратели пред секциите. В такъв случай гласуването може да бъде удължено до 20 ч. ЦИК обаче разреши това да става до 21 ч., а на много места изборният ден прерасна в нощ до 22:30 ч. 

Според Ивилина Алексиева това решение е създало възможност за манипулиране на вота. "Така на практика ЦИК каза на онези избиратели, които не са отишли до 19 ч. пред урните да гласуват, че могат да го направят. А всички знаем от предходни избори, че покупко-продажбата на гласове става в края на изборния ден, когато все пак вече се знае как са протекли изборите." Според Димитров ЦИК е трябвало да обяви края на изборния ден и да разреши удължаването му само в тези секции, пред които все още чакат хора. "Така значително се забави работата на комисиите, защото имаше и такива, в които гласуването беше отдавна приключило. А те трябваше да седят, да пият кафета и да чакат края на изборния ден", добави социологът.

Вероятно решението на ЦИК е било продиктувано от паника заради образувалите се опашки и бунтове на избиратели, но е сериозно основание за оспорване на изборите в съда. 

Не обяви резултатите от изборите в срок

По закон комисията трябваше да обяви резултатите от гласуването два дни след вота. 24 часа след този срок ЦИК излезе с решение, в което се казва кой от кандидатите за президент колко гласа е взел и се определя балотаж между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. Комисията признава забавянето, но само констатира, че заради това кампанията между двата тура ще е от три дни. ОИК в София обаче до обед в четвъртък нямаше официално решение как са приключили изборите в столицата. Данните на сайта на ЦИК към този момент бяха въз основа на преброени 86% от протоколите в общината. Различни политически сили, между които и БСП, вече заявиха, че и това нарушение на закона ще бъде атакувано в съда.

Късна и недобра разяснителна кампания, непрофесионална изборна администрация

Една немалка част от проблемите в изборите дойдоха от СИК. "Членовете на секционните комисии имаха много малко време, буквално дни, за да разучат Изборния кодекс. ЦИК провеждаше такива обучения, но те се оказаха недостатъчни. Освен това имаше и много промени в съставите на СИК, което означава, че някои от членовете им изобщо не са били запознати с правилата", казва Ивилина Алексиева. По думите й за объркването сред членовете на комисиите е допринесло и това, че ЦИК до последно променяха някои от нормите, включително и вида на бюлетините.

Провали гласуването в чужбина

От избирателните комисии в чужбина се искаше всички протоколи и бюлетини да се изпращат по имейл на ЦИК. Сървърът на комисията обаче не работеше дълго време. Така при констатирани грешки в протоколите вече нямаше кой да ги поправи и подпише - отидете да търсите членовете на СИК в Анадола 20 часа след края на изборния ден. Така ЦИК създаде възможност за касиране на изборите в чужбина - дали поради некадърност, дали умишлено.

Как се прави касация на избори

След кметския избори през 2003 г. в страната се появи един феномен - т.нар. трети тур на местния вот. Така на юридически жаргон станаха популярни многобройните процедури по касиране на резултатите в административните съдилища. Въпреки че законът определяше три месеца като максимален срок за произнасяне на магистратите по казусите, имаше общини, които с години не можаха да заработят. Константин Пенчев като председател на ВАС по това време поиска съдът не само да отменя резултатите и да предизвиква по този начин ново гласуване, но и да има възможност, когато е ясно, да връща документацията в ОИК за ново произнасяне по вота. Текст с подобно съдържание все пак се появи в Изборния кодекс, но очевидно тепърва предстои да видим как ще проработи.

За да се отменят изборите за местна власт, трябва да се атакуват пред съответния административен съд чрез ЦИК в седемдневен срок от обявяването на резултатите. Магистратите трябва да се произнесат в рамките на две седмици. Решението им може да се обжалва пред ВАС, като то е окончателно.

През 2009 г. партията на Яне Янев опита да отмени частичното гласуване за кмет на столицата. По думите на Янев след година и два месеца процес магистратите признали, че има 20 хил. сгрешени бюлетини, но не анулирали изборите, защото нарушенията не влияели върху крайния резултат. Тогава Йорданка Фандъкова стана кмет на първи тур с основен опонент отново представителят на БСП Георги Кадиев.

Заради абсурдно смешните истории около провеждането на изборите на места в страната някои членове на комисии се заканиха, че няма да се явят на балотажа в неделя и така ще предизвикат най-малко поредното забавяне на гласуването. Но дори и всичко да мине по-гладко на 30 октомври, рискът изборите в много секции да бъдат отменени вече е огромен. 

Партиите от опозицията - от БСП, през РЗС и "Атака" до ДСБ обмислят тази възможност. Социалистите ще изчакат да мине и вторият тур. Партия "Зелените" обаче вече поиска да се анулира гласуването в София. Същото направиха и от БСП в столицата. Червените имат данни за множество нарушения, включително и тесте с оригинални протоколи от гласуването, намерени "да се търкалят" край зала "Универсиада".

Освен българските политически сили някои чуждестранни наблюдатели на изборите вече препоръчаха вотът да бъде касиран. "Такъв хаос и такива нарушения никога не сме виждали. И нямаше да може да си представим, че съществуват в Европа. Наистина е трудно да проумее човек, че демокрацията може да бъде разбирана по този начин", е коментар на наблюдатели от Германия, цитиран от Българския център за зелена икономика, по чиято покана са те в страната.

Едва ли има съмнение, че първият тур на президентските и местните избори тази година e най-лошо организираният и проведен вот в близката история на България.

От първите демократични избори през 1990 г. насам винаги са съществували подозрения за фантомни гласове, купуване и контролиране на вота. За пръв път сега обаче имаше хора, на които им беше отнето правото да гласуват, защото бяха зачеркнати от избирателните списъци. Имаше и такива, които ходиха на няколко пъти до секциите си и пак не успяха да пуснат бюлетина заради огромните опашки пред помещенията. Телевизиите ни засипаха с репортажи от изборната нощ и в деня след това с покъртителни сцени - на хора, които протестират пред секциите, лишени от възможността да гласуват. На бунтуващи се членове на избирателни комисии, принудени да стоят едно денонощие в дъжда, за да предадат протоколите от гласуването. На изоставени чували с бюлетини и дори на въргалящи се по улицата изборни книжа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • 1
  keipax avatar :-P
  keipax
  • -101
  • +14

  Сега, не искам да оневинявам никой, но ако в БГ някой разбира от избори то това е проф. Константинов. Ако каже, че изборите (или по-скоро резултатите от тях) са ОК, значи са ОК. ТОЧКА.

  А той каза, че са по-скоро ОК :)

 • 2
  mik2 avatar :-|
  mik2

  Казвах им да не слушат искра Фидосова, след като не можа да даде смислено обяснение за 150 000 лева в далаверата с Титан, но кой да ме слуша;) Всичко, което "сътвориха" за две години просто не "работи"!

 • 3
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  В дъното на всичко е както винаги само едно "непрофесионалната изборна администрация". Назначаването на чичото, брата, сестрана и любовницата на управленски позиции води до безумици. Дянков, малко след като ГЕРБ спечели изборите, се зае да стимулира развитието по бюрократичната структура на млади и учени кадри, но уви. Законът за назначаването на некадърни роднини и послушни партийци, лесно се заобикаля. Когато обаче трябва да се прочисти администрацията от тези некомпетентни хрантутници, законът с пълна сила казва, че трябва да им се плати по 20 заплати обезщетение.

  Когато спрем да виждаме по един такъв образ, какъвто е героят в разказа, тогава машината ще заработи - http://economistbg.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html

 • 4
  belalov avatar :-@
  belalov

  Ако тези избори са законни, не виждам кои биха били незаконни?!? Изборите са труден процес, но да успееш да объркаш всичко възможно се иска голям "талант"! Нито законът читав, нито съставите на комисиите свестни, нито администрацията оправна, нито бюлетините както трябва, нито транспорта в ред, нито обучението навреме, нито моралътбеше такъв какъвто трябва, нито списъците действителни, само гражданите бяха тези дето го отнесоха! И във всеки един от тези елементи водещи бяха кадрите на ГЕРБ! До ри за "бременните" се грижеха, но не да ги израждат, а да гласуват "правилно"!

 • 5
  mikobg avatar :-|
  mikobg

  Хубава статия! Добър анализ! И после ....

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ, ПОНЕ В СОФИЯ.
  Всичко останало е ЛЪЖА И ИЗМАМА.
  Каквото е и цялото управление на БАНДАТА ОТ ЧЕНГЕТА И ЛАПАЧИ, НАЗОВАВАЩА СЕ ГЕРБ.
  Една от главите на ЧЕРВЕНАТА ХИДРА, от която не можем да се отървем вече 22 години.

 • 7
  pitanka_3 avatar :-|
  pitanka_3

  До коментар [#1] от "keipax":

  г-н Константинов преди около 2 години си смени наклонностите и стана гербаджия,така че мнението му вече е въздухарско

 • 8
  demokrat avatar :-@
  Demokrat


  Вижте, време е да погледнем с болка действителността и най-после да признаем , че МУТРАТА и неговата т.нар. партия ГЕРБ се подготвиха и УЗУРПИРАХА властта с ВСИЧКИ възможни средства.

  Достатъчно е да погледнем само целенасоченото променяне на правилата, което максимално улеснява ФАЛШИФИЦИРАЕНТО на изборите.

  Цитат:
  "Освен това за пръв път на СИК са давани два идентични протокола за попълване на резултатите от вота и една чернова. "
  "Така примерно по пътя от секционната избирателна комисия до общинската избирателна комисия (ОИК) протоколът може да се подмени. Още повече че сега заедно с останалите документи в ОИК трябваше да се носят и чувалите с бюлетини, които също могат да се подменят", каза Ивилина Алексиева. "Преди изборите имахме данни, че се печатат повече бюлетини от законно установения брой. ""

  Толкова!
  Създадени са целенасочено правила, които да позволяват лесното ФАЛШИФИЦИРАНЕ на изборите.

  ВСИЧКИ действия на МУТРАТА, като се започне от назначаването на министъра на МВР за шеф на предизборния щаб на мутрите и се свърши с промените в законите, показват подготовка да се задържи властта с ИЗМАМА.

  МУТРАТА взриви мялкото демократични успехи на България, като отне правото на българите да избират.
  Какво очакваме изобщо!?
  Може ли лице, което до скоро се е занимавало с наркотрафик ( според Уйкилиикс) и за което има записи, че закриля незаконни пивоварни, да се спре пред някакви си демократични принципи и закони, когато става дума за запазването на властта?!
  Та нали властта е основният инструмент за закриляне на незаконни пивоварни, за даване на скъпи имоти с "фалшиви" подписи, за "заигравки" с групировки като ТИМ!!!

  СТИГА НАИВИТЕТ!!!
  България днес НЯМА легитимно управление, има УЗУРПАТОР!!!

 • 9
  berbenkov avatar :-(
  berbenkov

  Хаосът е в цялата държава.
  Нищо добро не се задава!!!

 • 10
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Че е хаос, хаос е, обаче хайде да погледнем малко по-отвисоко: всички правителства правят каквото могат за да останат на власт.
  Едни ползват Доган и българските турци, други лумпенизирани червени бабички (просто ме кефи изразът), трети - полицейщината.

  Всекиму според АйКю-то ако щете.

  Общото е, че българинът все търпи и търпи.

  Мисля, че като така няма право изобщо да се оплаква.

  Свободата иска сабя.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK