Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Назначаването на Владимира Янева е пример за непотизма в съдебната система

Фалитът на Темида

Въпреки натиска изборът на Владимира Янева беше отменен от съда

7888 прочитания

Назначаването на Владимира Янева е пример за непотизма в съдебната система

© Анелия Николова


Един безпрецедентен казус вкара десетки юристи и магистрати в размисъл четвъртък следобед - решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) да отмени назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС) с мотив, че Висшият съдебен съвет е нарушил процедурата, като е провел таен вот. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

То беше обявено в края на работния ден в четвъртък, но не е било подписано от един от членовете на съдебният състав - Иван Раденков. Обяснението  за отказа му е, че след произнасянето на тричленния състав, при което се стига до общото решение на резултата по делото и техническото изписване на акта, той е решил да си направи отвод.

Встрани от самото решение обстоятелствата около делото срещу избора на Владимира Янева са индикация за фалита на системата на правораздаване - натиск върху съдии от техния председател; върховен магистрат, който е готов да произведе юридически нонсенс само и само да дестабилизира съдебното решение.

Скандалният избор

Владимира Янева беше избрана за председател на СГС в началото на лятото в условията на пълна конспирация. Тя беше предпочетена пред основния й конкурент Величка Цанова (по чиято жалба е и делото във ВАС) въпреки факта, че имаше едва четири години ефективен съдийски стаж и никакъв управленски опит. Нито един от членовете на ВСС не успя да даде логично обяснение защо точно тя трябва да ръководи най-ключовия окръжен съд в България. При липсата на аргументи изборът й беше свързан най-вече с приятелство й с вътрешния министър Цветан Цветанов.  Месеци преди да бъде избрана, Янева е включена в официалната делегация на българската държава във Ватикана. До избора й ръководител на СГС беше съдията Георги Колев, който освободи поста, след като беше избран за председател на ВАС.

Показателно е, че назначенията на Владимира Янева и Георги Колев бяха дадени като пример от Европейската комисия за непрозрачни и немотивирани кадрови решения. Факт е, че и за двамата министърът на вътрешните работи се изказваше благосклонно в контраст с общия си негативен тон срещу съда.

След като беше избрана на поста, Янева започна да влиза от скандал в скандал - първо стана ясно, че има разминавания между декларацията й пред Сметната палата и реално придобитите от нея и семейството й имоти. Впоследствие медиите разкриха, че е била пълномощник на баща си в сделките с общинското дружество "Софийски имоти", а впоследствие е била съдия по делото срещу управителите на същата фирма. Тя се сети да се отведе от делото чак след като скандалът набра публичност. Тогава пък излезе в болнични.

Разследване на "Капитал" показа, че няколко месеца преди да бъде назначена за председател, Янева е спряла да насрочва заседания по делата си. Проверка на съдебния инспекторат установи, че тя има решения, постановени извън законовия срок. Владимира Янева до този момент не е дала обяснение и на изнесените от сайта "Биволъ" документи, от които става ясно, че по заведено срещу нея гражданско дело през 2008 г. е била призовавана от... каварненското с. Топола, където не е била открита, но според МВР е била адресно регистрирана. След като стана председател на СГС, съдът генерира своеобразни рекорди по дадени разрешения за подслушване и следене.

След избора съдия Величка Цанова подаде жалба до ВАС срещу назначаването на Янева.

Нищо общо с правото

Преди две седмици в няколко медии ("Сега", "Дневник", "Правен свят", mediapool) се появиха публикации, според които председателят на ВАС Георги Колев е привиквал членове на съдебния състав във връзка с постановеното решение по делото за избора на Янева. Тогава Георги Колев заяви, че не е оказвал натиск, а съдиите Юлия Ковачева и Соня Янкулова категорично отказаха да коментират дали има готов съдебен акт. Те нито потвърдиха, нито отрекоха твърденията, че са били викани от Георги Колев. От пресцентъра на ВАС на два пъти казваха за "Капитал Daily", че няма решение.

То беше обявено в четвъртък, но с подписите на двама от членовете на състава – Юлия Ковачева и Соня Янкулова. Председателката на съдебния състав съдия Ковачева е записала, че след вземането на решението при произнасянето и изписването му третият член на състава - Иван Раденков, е отказал да го подпише с мотив, че е депозирал отвод. Цитиран от в. "Стандарт",  адвокатът на Владимира Янева Румен Еленски коментира, че в понеделник е пуснал молби за отвод "до всички съдии", защото по думите му решението е било оповестено предварително в медиите и така е била нарушена тайната на съвещанието. Владимира Янева от своя страна (цитирана от "Всеки ден") казва: "Решението на ВАС е нелегитимно. Подписано е само от двама съдии, тъй като третият си е направил отвод. Това е тежък процесуален порок."

Според юристи и дългогодишни магистрати, с които "Капитал" разговаря, законът не дава възможност на един съдия да подписва или да не подписва дадено решение - той е задължен да го направи, а ако не е съгласен с него, трябва да подпише съдебния акт, но с особено мнение, в което да обясни защо не приема възгледите на мнозинството по казуса. Предвид статуса, в който се е намирало самото дело - то е било решено (т.е. тримата членове на състава са участвали в тайното съвещание и са постигнали съгласие за крайното им решение) и мотивите са били технологично изготвени, Иван Раденков няма право да си направи отвод поради простата причина, че не е възможно след произнасянето на състава, на което решението на тримата съдии вече е взето, да възникнат основания за такъв. Тайната на съвещанието не е нарушена, защото публикациите в медиите за един или друг изход на процеса нямат връзка с вътрешното убеждение на съдиите и не могат да диктуват хода на съдебния процес, нито да го възпрепятстват.

И още - решението за отвод на член на съдебния състав не може да се вземе еднолично - по него трябва да се произнесат всички членове на състава, което в случая не е станало и това значи, че отводът не е приет.

Действията на съдия Раденков на практика представляват отказ от правосъдие, саботаж на съдебния акт, а магистратът би следвало да стане обект на дисциплинарно преследване. През целия четвъртък съдия Раденков не отговаряше на служебния си телефон.

От източници в прокуратурата "Капитал" научи, че в Инспектората на ВКП е имало преписка срещу Иван Раденков. На какъв етап е тя и дали този факт има отношение към безпрецедентното му поведение би следвало да изясни държавното обвинение. Публична тайна е, че единият от лостове за поставяне в зависимост на магистрати (и не само) е те да бъдат държани със сигнали, оставени на stand by. Другият е през обещанията за постове и кариерно израстване.

Казусът с отмененото назначение на Янева показва тежки дефицити в съдебната система, и то в структурата, която по дефиниция играе ключова роля на коректив на властта. Именно ВАС има последната дума по всички актове на администрацията и е гарант срещу своеволията й. 

Опитите съдът да бъде поставен в зависимост са опасни за гражданите. И освен това са подигравка с правото. А историята показва, че който се подиграва с правото, в един момент правото започва да се подиграва с него. Въпрос на време е да видим следващия епизод.


39 коментара
 • 1
  lisco avatar :-|
  lisco

  Дано съдиите да опазят съда - от себе и си от другите !

 • 2
  avp01573010 avatar :-P
  Monika LOVEinsky

  Нищо не е по-здравословно за една власт от това да опази съдебната система максимално читава. Не толкова заради другите, а заради себе си, защото, както напълно резонно отбеляза Берлускони: Sic transit gloria mundi!!!

 • 3
  a3 avatar :-(
  аз

  бб мисли само за егото си. липсата на съдебна система ще доведе до икономически проблеми, злоупотреба с политическо влияние и в крайна сметка всички ще са много по-зле...

 • 4
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Нали за всички е ясно, че обсъжданият в статията проблем е явно политически; надскочил е принадлежността си към съдебната власт. Управляващите си сложиха, чрез зависимия
  /пак от управляващите/ ВСС, шеф на ВАС. Така овладяха кротко и полека съда, разглеждащ жалби срещу решения на управляващите. Това разбира се не им бе достатъчно, та те решиха да си завземат всички ключови съдилища. За малките никога не са имали проблем.

  Това, което става в момента е страшно и не се е случвало дори в най-мрачните тоталитарни времена. Защото дори и тогава никой не е афиширал така демонстративно бруталното погазване на закона. Не че не са го погазвали, но поне са имали усещането, че не е редно да е явно и безцеремонно.

  Какво се случва е ясно на всички в съдебната система, а май вече е ясно и за хора извън нея. Ужасното е, че кукловодите и техните марионетки /неблестящи с толкова разум, та да съумеят да се прикрият/ заявяват на висок глас, че ще си правят каквото си поискат, че от никого не им пука, защото са недосегаеми и че законът изобщо не ги вълнува. За други дреболии, като разни морални ценности, да не говорим.

 • 5
  volrath avatar :-P
  volrath

  И къде са "демократите" дето плюят по комунистите и гласуват за ГЕРБ? За момента и електората и партията на герберите се държат като еволюирало БКП.

 • 6
  yosuf avatar :-|
  yosuf

  Само не се стягайте. ГЕРБ спечели всичко, ние победихме, сега ще вървим напред! Поздрав до всички хейтъри и блогъра Росен, 6/7ми от статията е претоплена манджа, хайде спрете едно и също да си пишете

 • 7
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  До коментар [#6] от "yosuf":

  за съжаление/радост ГЕРБ не спечели всичко. кой си ти/вие и в какво си/сте победил е неясно. ако не ви се чете - сменете страницата или сайта. и накрая никой не ви пречи да вървите където искате, ако искате вървете и ..

 • 8
  lisco avatar :-P
  lisco

  До коментар [#6] от "yosuf":
  юсуфчо, мама, иди до циклостила и не цапай, че ше ти спръ тиливизора

 • 9
  evkalipt avatar :-|
  evkalipt

  Добре, но нали досегашният ни опит със знакови дела ( пример Доган ) , както и доворието на общаството и ЕС, че тъкмо подобни сдийски състави бяха подвластни на интересите на миналото. Така че по-близо до ума е зависимодн на тричленния състав от противници на Янева, отколкото натиск в друга посока.

 • 10
  z82 avatar :-|
  z82

  МНОГО ДОБРА СТАТИЯ!
  ДНЕВНИК - как свързвате изводите от тази статия с изводите от статията Курс Втори мандат?
  В едната се вижда, че управляващите се подиграват със закона, което е на практика срив на държавността! А в другата пишете за розовите сънища на Борисов за втори мандат. Как може да се случи това?
  Може би с още повече беззаконие и произвол. За друго ГЕРБ не са показали капацитет за съжаление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK