Кубинките са ни скъпи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кубинките са ни скъпи

Един от последните протести на полицаите в края на 2010 година. На следващата година МВР получи бюджет над милиард.

Кубинките са ни скъпи

Всички идеи на управляващите за реформа в МВР обикновено завършват с още пари от бюджета

Вера Денизова
7700 прочитания

Един от последните протести на полицаите в края на 2010 година. На следващата година МВР получи бюджет над милиард.

© Красимир Юскеселиев


Реформи? Когато чуят тази дума, полицейските синдикати се хващат за кутията с цигари - т.е. готвят се за стачка.

До тази седмица. Поредният отказ на управляващите да започнат промени в сектор "Отбрана и сигурност" доведе до парадоксална ситуация: с недомлъвки или пък съвсем официално, те, синдникатите, заговориха за нуждата от съкращения и реформа в силовите министерства.

Темата отново излезе на дневен ред след предложението на финансовия министър Симеон Дянков да се орежат част от привилегиите, които полицаи и военни получават при пенсиониране. Както обикновено се случва с всички идеи, касаещи МВР, бурята се оказва в чаша вода и трае не повече от три дни. В крайна сметка, намаление на изплащаните обезщетения ще има, но то ще важи само за работещите в ДАНС и останалата част от държавната администрация.

Така за пореден път дебатът за най-нереформираните и неефективни системи в държавната машина бързо-бързо беше заметен под килима. А истината е, че без него парите, които държавата щедро налива в МВР (по милиард през последните години) ще продължават да се харчат без видим резултат и основно за заплатите на раздутия щат. От тази ситуация едва ли имат полза и редовите полицаи, които са много, но неподготвени, неекипирани и пушещи...

Как го мислехме...

След няколко неуспешни опита да провокира промени, сега Дянков очевидно е залагал да постави колегите си от силовите ведомства пред свършен факт. От стенограмата на заседанието на Министерския съвет в понеделник става ясно, че министрите виждат предложението за орязване на част от привилегиите на служителите си на същия ден. Аргументът на Дянков е кратък – идеята е дошла на тристранка от бизнеса, подкрепили са я и синдикатите. Тя предвижда от началото на 2012 г. всички работещи в силовите ведомства при пенсионирането си да получават не до 20, а до 15 работни заплати накуп като вид обезщетение за рисковата им професия. От предлаганата мярка трябва да бъдат спестени почти толкова, колкото са нужни за увеличение на майчинските надбавки от 240 на 270 лв. през следващата година.

"Много е трудно да се обясни, защото примерно учители, здравни работници, финансисти и т.н. имат до десет заплати, като излизат в пенсия, докато в някои от другите структури има двадесет заплати", аргументира се финансовият министър.
Следва бурен дебат, ресорните министри обясняват колко е лоша идеята и колко непопулярен политически е този ход. "Това ще предизвика в МВР едно голямо сътресение", възкликва зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Накрая се намесва и премиерът Бойко Борисов, който предлага да се орежат привилегиите само за тези полицаи и военнослужещи, които не работят под пагон. "Аз искам малко да ви помогна в реформата, бидейки горе-долу доста време в МВР. Това, което и самите редови полицаи и редови военни ги дразни, са т.нар. шапкари, чантаджии. Тези определения аз съм ги чул от колегите, с които съм работил в МВР. Голяма администрация, много началници, малко индианци, където викаше един - много вождове - малко индианци", аргументира се премиерът.

...а какво се получи

Какви точно разговори са се водели между управляващите междувременно не е ясно, но в няколкото дни след бурния понеделник военният министър Аню Ангелов съобщи че "благодарение на разумността, която беше проявена най-вече от премиера, а така също и от финансовия министър Симеон Дянков" се е стигнало до решението да бъдат запазени привилегиите при пенсиониране за военни и полицаи. Източници от МВР твърдят, че има проблем да бъдат диференцирани привилегиите за работещите под пагон (част от които безспорно работят при тежки условия на труд) и за тези, които са в администрацията. Това ставало само с промяна в Закона за МВР и ще отнеме време ...с една дума - идеята на финансовия министър не може да се реализира от догодина. В същото време според данни на самото МВР близо 40% от работещите в системата не са полицаи.

Част от първоначалните идеи все пак остават. Осигурителният стаж за ранно пенсиониране ще се увеличи от 25 на 27 години от следващата година. Управителят на НОИ Бисер Петков заяви, че това ще спести на бюджета няколко милиона лева. Колко точно, той така и не уточни.

Намалени привилегии за пенсиониране също ще има. Но те ще важат само за работещите в ДАНС и останалата част от държавната администрация. Служителите на агенцията вече ще взимат не 20, а до 15 заплати при пенсиониране. Размерът им ще е на база 75% от месечното им възнаграждение. Намаляват се и привилегиите при пенсиониране на държавни служители. Те вече ще получават обезщетение, равно на 50% от месечната им брутна заплата за всяка прослужена година като чиновник, но не повече от 10.

Защо не е добре

МВР и Министерството на отбраната (МО) са двете ведомства с най-висок бюджет в държавата. Парите, предвидени за целия сектор "отбрана и сигурност" през следващата година, са 3.2% от БВП на страната и са почти колкото средствата, които държавата ще отдели за образование (което беше обявено за приоритетно). В тази сметка не влизат парите, които всяка година се превеждат от държавата към Националния осигурителен институт, за да се покрият реалните осигурителни вноски за ранното пенсиониране на военни и полицаи.

"В действителност едни 500-600 милиона се скриват от публиката и те всъщност отиват за финансиране на правата на военните", разяснява на заседанието в Министерския съвет зам.-финансовият министър Владислав Горанов. Тоест публичните разходи за издръжка на силовите ведомства не са никак малко (дори и в сравнение с останалите европейски държави). В същото време основните показатели за ефективност на системата остават спорни. А щатът й – раздут до безумие. Така над 90% от парите на МВР и МО отиват за издръжка и заплати – т.е. хората, които работят там, са много, но за сметка на това зле екипирани и подготвени. "Никой не смее да излезе от тоталитарните коловози на мисленето и да предприеме реформи, включително за премахване или поне за намаляване на привилегиите на някои съсловия", твърди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. И ако той говори от позицията на бизнеса, който винаги е искал парите на данъкоплатците да се управляват ефективно, през седмицата тази позиция заеха и синдикатите. Което е парадоксално – лисата на воля в управляващите подтикна тези, които обикновено защитавали статуквото, да поискат промяна. Неофициално представител на КНСБ коментира, че е крайно време да се орежат част от привилегиите на силовите ведомства. От синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" пък поискаха съкращения в МО. И по-конкретно - намаляване на броя на военнослужещите, които работят в администрацията, и на пенсионираните офицери, които продължават да работят.

Разбира се, никой не оспорва стреса и тежките условия, при които работят оперативните полицаи, комисари и т.н. Или пък военните, които са на мисия зад граница. Това обаче не означава, че всички работещи в тези ведомства трябва да са равни и да не плащат осигуровки, да ползват евтини почивни станции, болници, столове, безплатен градски транспорт, ранно пенсиониране, комбинирано с изплащането на 20 заплати накуп. Защото каквото и да си говорим, всичко това се плаща от нас, данъкоплатците. А резултатите от налетите милиарди са спорни.

Изненада

МВР ще получи с 8 млн. лв. повече от първоначално заложените в проектобюджета за 2012 година. Така парите, с които ще разполага вицепремиерът Цветан Цветанов през следващата година ще са почти милиард. Това става ясно от проекта на Бюджет 2012, публикуван на сайта на парламента. Първоначалният вариант на документа, публикуван от финансовото министерство предвиждаше 991 млн. лв. за МВР. А и в продължение на няколко седмици другият вицепремиер- Дянков,  обясняваше, че през следващата година ще има повече за социални дейности за сметка на парите на силовите ведомства. Оказва се, че Цветан Цветанов  е убедил кабинета, че разходите на МВР за капиталови разходи не бива да се орязват. Ведомството му все пак ще трябва да намали незначително - със 7 млн. лв., разходите си за текуща издръжка (0.69% намаление). 

Реформи? Когато чуят тази дума, полицейските синдикати се хващат за кутията с цигари - т.е. готвят се за стачка.

До тази седмица. Поредният отказ на управляващите да започнат промени в сектор "Отбрана и сигурност" доведе до парадоксална ситуация: с недомлъвки или пък съвсем официално, те, синдникатите, заговориха за нуждата от съкращения и реформа в силовите министерства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo
  • -14
  • +101

  Аман бе, аман от вас, ченгетата. То поне да имаше някаква полза от целия тоз апарат...ама както се разбра въпросът е спорен.Щото когато имаш най-голяма нужда от помощ, точно тогава милиционерите ги няма, те са по задачи. Само когато пристигне някоя чужда делегация се виждат на всяка пряка, да пречат на и без това инфарктното движение. За наука и болници пари няма, за БАН - също, ама за Цветанчо винаги ще има. А точно в тези две министерства (МВР и МО) има безброй ненужни чиновници за съкращаване, почвайте ги, какво чакате?

 • Г-н D

  Тези неуки селски момчета - и милиционерите, и редниците - са най-ценните хора в републиката! От бюджета им се плащат:
  - здравните и пенсионните осигуровки, част от които всеки друг българин плаща от джоба си;
  - при пенсиониране (1-ва категория) на 45 години получават 20 заплати накуп;
  - дават им се безплатно дрехи и обувки;
  - полага им се безплатна храна;
  - огромни отпуски и почивки за лев-два;
  - безплатно медицинско обслужване до гроб.
  А те какво дават на обществото?

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Щом синдикатите са се усетили, много е замиришало :-) Това е хубаво на Рецесията, изкарва всичко на показа и когато всичко друго е орязано ще лъсне там където не е пипнато :-)

  а това води до сътресения :-)

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • -10
  • +112

  Факти:
  * Каднидатите за сектор КАТ са около 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ отколкото за всички други направления. Било тежко... Изводи?
  * Служители на МВР извършиха поне 50 убийства за тези години, някои от които доста нагли. Пример: момчето в денонощното кафе в Бургас, между другото без последствия...
  * Няма милиционер с отнети точки, въпреки че карат като араби в пустиня. И никога не е залавян пил милиционер. нЕма такова животно.
  * Почти не се сещам за осъден милиционер, за каквото и да било.
  * Да си милиционер за много хора е спасение, просто са опитали всичко и за нищо друго не стават. Лично познавам такива.
  * Няма банда от последните 20 години без дейното участие на поне един милициоер, бивш или настоящ. Всъщност, организираната престъпност се ръководи изцяло от бивши и действащи ченгета. Бай Миле и Златко Баретата просто като пример.
  * Едва ли има човек, който да не е чувал въпроса "К'во пра'име?".
  * Едва ли има човек, който за последните 20 години да не е бил жертва на някакво престъпление. А не познавам такъв, който да се е похвалил че са разкрили обирджийте на апартамента му, например.
  * Разкриваемост - около 30% но тук влизат и ... случаите на открити бивши съпрузи, търсени за неплатени издръжки ... :-) Цепят мрака!
  * Всички статистики показват едни и същи данни - престъпност: двойна на средната за ЕС, милиционери: двойно на среденото, ефект: нулев.
  Не е ли време да помислим по въпроса. Малко европейска практика няма да е излишна. Шшш-т, секретно е!
  ХРАНИМ КУЧЕТА ДА НИ ЛАЯТ.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  И още - чакам да видя с очите си разкрит (и осъден с доказателства) поне един ивършител и/или поръчител на поръчково убийство.

  Единствения реален успех са може би "Наглите", но да видим какво от доказателствата ще издържи в съда. Не че вярвам и на съда, де. Това за последните 20г., в които знайни и нензайни мафиоти си уреджаха мафиотските престрелки по улиците в центъра на София.

  Нищо не е забравено!

 • 6
  kai avatar :-|
  kai

  Цецо го избива нещо на вампирски герой. Готов е да изсточи кръвта на децата и болните, само неговите подопечни да са все повече и повече

 • n1kk_m

  До коментар [#2] от "Б.Давидков":

  Полицаите:
  - НЕ получават безплатно "дрехи и обувки"! (получават пари за работно облекло, веднъж годишно, далеч по-малко от тези в частния сектор)
  - НЕ им се полага безплатна храна!
  - НЯМАТ безконечни отпуски (напротив, само 20 дни в годината)
  - НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ почивки по "лев-два" (особено платени от фирмата, както става по всевъзможните тийм-билдинги и други лиготии в частния сектор)........
  - Относно медицинското обслужване - да, вярно е че се лекуват безплатно в МВР болница. Това не го оспорвам.

  Българският полицай - споменавам икономически, криминален полицай, дознател (хора с висше образование, в голямата си част магистърска степен по икономика, право и пр.) получават смешни заплати, в сравнение с възможностите на частния сектор. Работата им е много, много повече. А когато нещо се прецака - обвинявани са първо те!!! Както и сега!! (Кога сте чули служители на Данон например да са под прицел заради скапаната си стока?!)

  Така че, неграмотни мой приятелю, моля те, ОСВЕДОМИ СЕ, чак след това вземай отношение ;)

 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D


  Щом не ти харесва - напусни! Ама благинките, дето ви ги дава държавата, никой друг и никъде не ги получава. Магистрите от Симеоновското милиционерско училище ги търсят за работа колкото и фолкаджийките с дипломи от ЮЗУ - хич. Освен да вдигат бариерите по паркингите.
  Не искам да ви засегна лично, но обществената оценка за работата на тези ведомства е ужасяващо ниска.
  Онзи ден един патрулен полицай отказа да реагира на нарушение на 3 метра от него. А ние спорим за обувки и служебни чорапи...

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "n1kk_m":

  Астрофизиците са доста по-зле. Както и всички учени от БАН, но хайде те са синодални старци. Какво правим с учителите? Или да гледаш 20 идиотчета с избиващи от ушите хормони не е стресиращо? Или е по-малко обществено важно? За пенсионерите няма да отварям дума. БГ е с най-висок БВП измежду БГ, Сърбия, Македония, Черна гора, и равен с Румъния. Но пенсията в БГ е около 2 ПЪТИ по-ниска дори от македонската.

 • 10
  z82 avatar :-|
  z82

  Огромната численост на МВР има и друга страна. ТОВА Е ЗАПЛАХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА. Не може Полицията да е 3 пъти по-много бройна от армията.
  Това означава, че българското правителство вижда като свой основен враг не някой отвън, а българския народ. И МВР третира бълграрския народ като враг. А ние си плащаме за това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK