Местни, (не)свестни, (не)известни

За избора на Йорданка Фандъкова в София не се наложи председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов да влиза в договорки, но на други места резултатите на ГЕРБ подсказват, че е имало и скрити съдружия<br />

Местни, (не)свестни, (не)известни

В какви съдружия влезе ГЕРБ на местните избори и къде успя

Велина Господинова, Елена Старидолска, Спас Спасов
6066 прочитания

За избора на Йорданка Фандъкова в София не се наложи председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов да влиза в договорки, но на други места резултатите на ГЕРБ подсказват, че е имало и скрити съдружия<br />

© Анелия Николова


Напечените балотажи

(ГЕРБ победи с малко, би се до последно)

Перник  (ГЕРБ 47.06% - БСП 52.94%)

Пловдив (ГЕРБ 50.84% - ВМРО-НИЕ 49.16%)

Смолян (ГЕРБ 52.92% - БСП 47.08%)

Враца (ГЕРБ 47.06% - ИК 52.94%)

След избори за местна власт по традиция партиите правят различни акробатически изчисления на резултатите, така че да докажат на публиката, че ако не победители, поне не са и победени. Едни си харесват да наблегнат на броя общински съветници, които са спечелили, други на номиналните гласове, трети намират за по-ценно да отбележат, че са спечелили в големите общини, и т.н. След 30 октомври няма спор, че големият печеливш е управляващата партия ГЕРБ. Въпросът е на каква цена и с кого. Въпреки че още в хода на номинациите от ГЕРБ държаха да не влизат в коалиции, първоначалните анализи на числата откроиха някои интересни особености.

Най-впечатляващата от тях е загубата на Йордан Лечков в Сливен, парадирал неведнъж с приятелството си с премиера. Пръв Бойко Борисов спомена, че ГЕРБ ще го издигне за трети мандат. "Приятели" на министър-председателя има и в други общини, като в Правец например. На места пък фаворитът се открояваше в момента, в който ставаше ясно, че е предизвестен победител. Във Варна ГЕРБ успяха, но в Несебър не. Председателят на предизборния щаб на управляващите Цветан Цветанов имаше друга фиксация - общините с български турци. Един от първите му победни коментари беше, че "вече не може да се говори за смесени райони". Брошките на ревера на ГЕРБ са предимно в Силистренско, като Дулово е особено ценна, защото беше емблематична за ДПС община.

В Банско обаче най-вероятно ще се наложи новият кмет от ГЕРБ Георги Икономов да работи с ДПС. В Чирпан пък има друга интересна ситуация - новият градоначалник от БСП Кичка Петкова дължи частично поста си на подкрепа от ГЕРБ. Социалистите върнаха на жеста в Плевен, където дадоха рамо на претендента на управляващите срещу синия Найден Зеленогорски.

Освен на пръв поглед неприемливите партийни конфигурации в много общини ГЕРБ влезе в сделки с различни съмнителни лица. В Дупница, известна като града на братя Галеви, кандидатът на управляващите Методи Чимев спечели срещу претендента на БСП, в Бяла Слатина, Врачанско, пък решаващи в полза на ГЕРБ се оказаха около 2000 гласа, предлагани от местния тартор на ромската махала.

Клуб "Приятели на премиера"

(ГЕРБ+хора, на които Бойко Борисов държи)

Правец, Сливен, Каварна

Сравнително малката община Правец на около 40 км  от София освен като родно място на комунистическия партиен водач Тодор Живков е любопитна и като място, откъдето е  фамилията на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Баща му Васил е бивш кмет на общината още преди 1989 г. и управител на фирмата, която управлява "Тера тур сервиз", собственик на комплекса "Правец голф и СПА ризорт". В малки населени места обикновено големите бизнеси с влияние накланят везните в една или друга посока. Въпреки че е популярна репликата на Бойко Борисов "аз приятели нямам", също така е известно и какво каза неотдавна по адрес на Валентин Златев, с когото играели карти - "той много лъже на карти". Това стана в разгара на скандала с временно отнетия лиценз на бургаската рафинерия, когато се появиха и спекулации, че отношенията им са се смразили. Някои виждат в това обяснение за победата на БСП на местните избори в Правец и всички села в общината на вота на 30 октомври.

От 2007 г. насам кръгът с потенциалните кандидати за кмет е един и същ, само официалната им подкрепа се мени. Красимир Живков, който тогава спечели поста, имаше зад гърба си и ГЕРБ, и БСП, както и одобрението на семейство Златеви, но стана областен управител, щом ГЕРБ спечели властта. На частичните избори през 2009 г. социалистите бяха заложили на друг близък до фамилията - Румен Гунински (който участва в управлението на някои от фирмите на фамилията), но ден преди регистрацията му за изборите отвлякоха сина му и плановете им се провалиха. В последния момент те застанаха зад независимия Павлин Цветков, а ГЕРБ издигна Никола Нитов (секретар на общината в годините на кметуването на Златев-старши), който и спечели.

Две години по-късно кандидатите пак бяха Нитов, Гунински и Цветков, само че този път Павлин Цветков участва от името на партията на собственика на телевизия "Скат" Валери Симеонов. В крайна сметка пак Златеви надделяха, но в полза на БСП, и Гунински стана кмет. Местата в общинския съвет се разпределиха между трите партии, този път с превес за социалистите. Зад успеха на Гунински освен влиятелното семейство стои и анти-ГЕРБ вълната, отчитат в Правец.

Брошки на ревера(Какво отвоюва ГЕРБ)

Дулово, Главиница, Доспат, Костинброд

Победата на независимия кандидат за кмет на Дулово Юксел Ахмед, подкрепен от ГЕРБ и Единната народна партия (ЕНП), с чиято регистрация се яви на вота изключеният от ДПС Касим Дал, може да се определи като знакова. От години градът неизменно се управлява от кметове на движението и е в графата "частен град" заради влиянието, което има там близкият до Ахмед Доган депутат Гюнай Сефер. На спечелилия кметската битка Ахмед обаче ще бъде трудно да управлява, защото изглежда почти невъзможно сформирането на мнозинство в местния общински съвет. В него ГЕРБ и ЕНП имат общо 12 общински съветници, ДПС - 15, а БСП - двама.

Главиница е другата община, в която Касим Дал показа, че има влияние. Кандидатът за кмет, когото ЕНП и ГЕРБ подкрепиха, също спечели битката за поста. Равносметката за партията на Ахмед Доган за Силистренска област е - нито един кмет от ДПС.

Победата не мирише(ГЕРБ+уж предизвестени победители)

Несебър, Варна

Много общини могат да спорят за приза "най-малка възможност" за избор, но Варна е най-емблематичната. Управлявалият четири мандата Кирил Йорданов няма с какво особено да се похвали (освен осветяването на града), инфраструктурата на иначе доскоро богатата община се разпада, а самият той е универсално нехаресван от варненци (80% от тях искаха смяна на кмета си). Зад политическия хамелеон, управлявал от името на всички големи партии в България (и местни групировки), застана ГЕРБ въпреки мнението на местната организация на партията. Срещу него се изправи аптечният бос Веселин Марешки, който е всичко друго, но не и политик и чист бизнесмен. Това стана възможно, след като местните партийни централи направиха всичко, за да декласират кандидатите си за кметското място още с номинирането им. Третият, кандидатът на БСП Гуцанов, пък е свързван с едно от емблематичните лица на контрабандата в България. Той беше арестуван преди година и половина по подозрения за източване на общинската фирма "Градски транспорт", но и заради връзките му с близкия до ДПС Даниел Славов-Дънката, бизнесмен с твърде противоречива слава. Кандидатът на "Зелените" Калина Павлова, единствената с по-изявена обществена позиция срещу корупцията в общината, получи едва 1.9%. Битката премина във взаимни обвинения в алкохолизъм и други битовизми.

Макар и на практика избран с гласовете на не повече от 17% от варненци, Кирил Йорданов вписа града в списъка със стратегическите победи на Бойко Борисов. Само ден след официалните резултати от балотажа ГЕРБ - Варна, обяви намеренията си за ревизиране на позициите и участие в новата общинска администрация. Това безспорно ще "рекултивира" статуквото, но в никакъв случай няма да донесе промяната, от която Варна има нужда.

Т.нар. дебати между Кирил Йорданов и Веселин Марешки, излъчени от три национални телевизии в седмицата преди балотажа, в никакъв случай не мотивираха, но затова пък изчервиха варненци. В тях вместо идеи за развитието на града двамата непрекъснато кръстосваха намеци за сексуалната си ориентация, обвинения в алкохолизъм и заплахи със съд.

В изборната еуфория на ГЕРБ новината за този провал на управляващите в Несебър - общината с най-голям бюджет на глава от населението остана нечута. Втората поредна победа на кмета на Несебър Николай Димитров дойде след дълга и изтощителна битка с Атанас Терзиев. Той бе припознат като кандидат на ГЕРБ, а местната бизнес партия "Дела", чийто лидер беше той, спря да съществува, след като се вля в управляващата формация. БСП пък застана зад Димитров. В миналия мандат двамата взаимно се обвиняваха ту в купуване на гласове, ту в злоупотреба с общински имоти, като накрая стигнаха дори до съдебно дело за клевета, което кметът спечели. Независимо от това точно върху него в началото на годината паднаха най-сериозните съмнения за "внос" на гласоподаватели в съседните на Несебър села Гюльовца, Оризаре и Кошарица.

Пропуснатата възможност за смяна на несебърския кмет би довела единствено до разместване на позиции, но в никакъв случай до радикална промяна на бизнес климата в града. Основанията за подобно твърдение са във факта, че макар и формално независим, и този път, както през 2007 г. Николай Димитров разчиташе на негласната подкрепа на строителните предприемачи братя Диневи.

Неочаквано в разгара на предизборната кампания в Несебър кандидатурата си за нов мандат издигна бившият кмет на града Николай Трифонов. Неговата поява стана повод за спекулации, тъй като припомни епизоди от твърде мрачното и съвсем недалечно минало на града.

През зимата на 2007 г. Трифонов неочаквано подаде оставка и буквално избяга от страната. Скоро след това стана ясно, че е назначен за консул в посолството ни в Одеса. Обществената тайна в Несебър гласеше, че бягството му е заради тежък конфликт и заплаха за живота му от страна на бившия председател на общинския съвет в града Димитър Янков. Няколко месеца по-късно Янков бе застрелян с шест куршума.

"Ние не търсим подкрепата на ДПС"

(ГЕРБ +ДПС)

За 2011 г. Банско има бюджет от около 20 млн. лв., като се очаква 16 млн. лв. от него да са от собствени приходи. Съотнесена към 9-те хиляди жители, тази сума нарежда курортния град сред богатите общини в България. Достатъчно мотивираща причина за политическите сили, за да хвърлят максимални усилия за кметската битка. След като досегашният кмет Александър Краваров отказа да се кандидатира от името на ГЕРБ, партията заложи на депутата Георги Икономов. На първия тур Краваров водеше пред Икономов с 2%, но на балотажа народният представител обърна числата в своя полза. От ВМРО-БНД, от чието име се яви Краваров, заявиха, че за победата на опонента им основна роля са изиграли гласовете на ДПС. Като доказателство за топлата връзка между ГЕРБ и партията на Ахмед Доган от там посочват гласуването в с. Филипово, където Икономов е спечелил със 150 гласа повече от досегашния кмет на Банско.

ГЕРБ обаче признават заслугата на един от кандидатите за кмет - Михаил Рахов, издигнат от коалиция "Бъдеще за община Банско" и отпаднал на първи тур. Той успя да събере 1300 гласа, а обединението, зад което стои основно хотелиерският бизнес в града, ще има четирима общински съветници. Най-вероятно те заедно с петимата представители на ГЕРБ ще сформират мнозинството в общинския съвет в Банско, като е възможно Рахов да получи председателското място.

Напечените балотажи

(ГЕРБ победи с малко, би се до последно)

Перник  (ГЕРБ 47.06% - БСП 52.94%)

Пловдив (ГЕРБ 50.84% - ВМРО-НИЕ 49.16%)

Смолян (ГЕРБ 52.92% - БСП 47.08%)

Враца (ГЕРБ 47.06% - ИК 52.94%)

След избори за местна власт по традиция партиите правят различни акробатически изчисления на резултатите, така че да докажат на публиката, че ако не победители, поне не са и победени. Едни си харесват да наблегнат на броя общински съветници, които са спечелили, други на номиналните гласове, трети намират за по-ценно да отбележат, че са спечелили в големите общини, и т.н. След 30 октомври няма спор, че големият печеливш е управляващата партия ГЕРБ. Въпросът е на каква цена и с кого. Въпреки че още в хода на номинациите от ГЕРБ държаха да не влизат в коалиции, първоначалните анализи на числата откроиха някои интересни особености.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход