Парите, парите!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парите, парите!

Комисията "Барозу" иска повече правомощия и повече контрол върху начина, по който се харчат парите от европейските фондове. Това вероятно ще се случи.

Парите, парите!

Брюксел предложи новите правила за еврофондовете, България има възражения

Огнян Георгиев
7516 прочитания

Комисията "Барозу" иска повече правомощия и повече контрол върху начина, по който се харчат парите от европейските фондове. Това вероятно ще се случи.

© Yves Herman


Едва ли сте забелязали как преди две седмици българското правителство "остро" възрази срещу нов регламент, предлаган от Брюксел. Става въпрос за идеята страните, който изпитват финансови трудности, да могат да съфинансират с по-малка част европейските си проекти. Тоест, ако Гърция строи път, 90% от парите да идват от ЕС, а едва 10% от Атина (за сравнение - в България процентът е 20%). Според София това възнаграждава страните, които са водили неблагоразумна политика.

Това е един от първите залпове от започващите сериозни преговори за бъдещата финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г. И показва колко сложни и понякога напрегнати ще бъдат разговорите по тях.

Например България няма да изгуби нищо, ако Гърция получи по-голяма финансова инжекция и се възстанови по-бързо. Освен това парите за проблемните страни не нарастват, те просто могат да ги ползват, без да ангажират средства от собствените си (вече изтънели докрай) бюджети. Идеята на София, която може да развява гордо поне финансовата си дисциплина тези дни, явно е да издейства повече стимули за икономиките, които спазват правилата.

А замисълът на комисията е да се погрижи за изпълнението на стратегия "Европа 2020". Да се мисли за след девет години в съюз, който Гърция клати като влакче на ужасите, и с еврозона, която не знае с колко членки ще посрещне новата година, изглежда нелепо. Но не е. Целта на стратегията е онова, което в кризата остава на заден план - наистина да помогне на европейските икономики да станат по-конкурентоспособни (нещо, което предишната стратегия "Европа 2010" не успя да постигне).

Конкретните предложения на ЕК за промени в политката по сближаване (известна и като кохезионна) за периода 2014 - 2020 г. бяха представени миналия месец. В новите правила, страните вече ще управляват напълно самостоятелно около половината от европейските средства. Останалата част ще бъдат харчени по предварително уточнени приоритети - например 25% от Европейския социален фонд ще бъдат за борба с бедността и социалното изключване. Или част от парите за селските региони - за борба с последствията от климатичните промени (виж графиката). Освен това, ЕК поема част от инвестирането на "ръчен контрол". С помощта на новосъздадения фонд Connecting Europe, ще се изграждат трансгранични електрически, газови, жп и комуникационни връзки, за които комисията е преценила, че е по-добре да се ръководят не от отделните държави, а от Брюксел.

Преговорите по новите предложения започват от този месец, като се очаква те да са доста тежки. Първо, защото целият бюджет на общността ще бъде обект на критики от богатите страни, второ - защото обемът на кохезионната политика също е под въпрос. С оглед на това, което се случва в Южна Европа и по периферията, не е изненадващо защо страни като Германия и Холандия смятат досегашния начин на харчене за провален и търсят повече резултат за парите си.

България има засега

Много въпроси и малко отговори

 

Лошото е, че парите за нещата, от които България като изоставаща има нужда, намаляват. Тъй като поне половината ще бъдат разпределени в изпълнението на целите на Европа 2020 г., средствата, предвидени за базисна инфраструктура например, може и да не задоволят амбициите на правителството - особено в транспортния сектор.

Едва ли сте забелязали как преди две седмици българското правителство "остро" възрази срещу нов регламент, предлаган от Брюксел. Става въпрос за идеята страните, който изпитват финансови трудности, да могат да съфинансират с по-малка част европейските си проекти. Тоест, ако Гърция строи път, 90% от парите да идват от ЕС, а едва 10% от Атина (за сравнение - в България процентът е 20%). Според София това възнаграждава страните, които са водили неблагоразумна политика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  reformer avatar :-|
  Emtod Laz

  "Тоест, ако Гърция строи път, 90% от парите да идват от ЕС, а едва 10% от Атина (за сравнение - в България процентът е 20%)"

  Капитал, мисля, че имате грешка в това изречение, може би гледате нещо различно

  Предложението е за 5% съфинансиране за страни, които са получили някакъв вид финансова помощ, тоест не само Гърция, Португалия и Ирландия, но и Румъния, Унгария и Латвия. Повечето региони при тези страни (не ми се търси сега, но има една карта с класификация с европейските региони, която прави проекция до 2020г. дали са бедни - под 75% от средното равнище или ЕС-27 ППП, средно богати - между 75 и 90% или много богати - над 90%) попадат под категорията бедни, тоест ще им се свали процентът на съфинансиране от 15% (колкото ще е и в България) на 5%.

  Логика от страна на ЕК няма особено, но политическите лобита надделяват. В крайна сметка, 5 от най-изостаналите региони са в България, защо да плащаме повече от една Гърция, която е гълтала от 30 години средства.

 • 2
  convince avatar :-|
  convince

  От тук на сетне, все повече ще даваме, а получаването ще е все по-малко.

  Това е истината. Голата!

 • 3
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Аз мисля, че членовете на съюза, поне до когато съществува той, трябва да са равноправни. Не може да се делят на нови и стари членове, на бедни и богати, малки и големи... Трябва да се променят критериите за плащане на членство и програми, а също и за финансиране на проекти, програми и помощи... Ето, една малка, нова, бедна България, трябва да си плаща членството, да помага на "старата" Гърция, може би да спасява Италия, да се спасява собствената икономика, разбира се за сметка на народа най-вече, и да търпи спрени пари, заради свои грешки, намалено финансиране, заради едностранно променени условия от Брюксел, да участва в създаване на спасителен фонд .... Но, блокираха влизането ни в Шенген, в Еврозоната... Та, след като сме неравноправни във всяко отношение, какво доверие и солидарност се търси от България? Аз лично съм много скептична относно бъдещето на ЕС и то не защото идеята и концепцията са грешни. Просто, отношението към различните членове е различно, липсва обективност, липсва грижа за успешно развитие на Съюза, а всеки дърпа към себе си. В същото време, има негативно отношение към всеки друг който го прави. Не е полезно, не е градивно такова поведение. Ако има цел за спасяване и просперитет на ЕС, трябва първо да се смени нагласата, отношението към всеки член и по между им, да се пренаредят приоритетите, да се осъвремени инструментариума от стимули, санкции, помощи, буфери... В същност, тези съвети биха се реализирали много добре и във всяка вътрешна политика.

 • 4
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Най-важното,от всичко написано е,че България се опълчи срещу неко!След 21 години,България каза нещо!
  Започна се!

 • 5
  zaniza avatar :-(
  ЗаНиЗа

  "Много въпроси и малко отговори..." - когато правителството защитава интересите на България, а в ЕС ни третират като "нови", зад Шенген, дисциплинирани или каквито и да е, ТРЯБВА всички да бъдат единни, принципни и действително загрижени за бъдещето - като участие, като възможности, като реализация, но при РАВНИ условия, изисквания, решения. Явно разните "стари" лобита не могат да преглътнат интересите на "правилните" страни в ЕС, а нас да продължават да ни смятат като във вица за "по-тъмно зелените"... Защо тогава и толкова много се "натискаме"?!?

 • 6
  dedo_lyubo avatar :-?
  Дедо Либен

  "Тоест, ако Гърция строи път, 90% от парите да идват от ЕС, а едва 10% от Атина (за сравнение - в България процентът е 20%)."

  Аз съм съгласен на този вариант, при положение, че и гръцките стоки, които се продават в ЕС са с 10% по-ниска цена в сравнение с онези, които се предлагат от други членки на Съюза!!!!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  ЕК и Барозу са врезди за вашето здраве и за здравето на тези около вас.... затова шут по г..а и то веднага.... а то харчат едни парета на данъкоплатците ей така ден да мине, друг да дойде.... за мъгляви проектчета с неясна цели и смътна вероятност да върнат някога паретата обратно на данъкоплатците...

 • 8
  smej avatar :-|
  smej

  Бюджетът на ЕС за 2012 г. ще е около 120 милиарда евро. За толкова пари на година се борят държавите в Европа. Това е около 1% от БВП на Европа. Отпускането на тези средства е най-вече пропаганден номер на старите държави-членки като Германия и Франция, които си прилапват и най-големия дял от отпуснатите пари. Истинската икономика е несравнимо по-важна за България. Вторачването в помощите от ЕС ни обрича на социална дебилност. Не може България да се бори на живот и смърт за няколко милиарда евро, които я види до 2020, я не види.

 • 9
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  "Парите и правилата ще търпят опростяване..."
  И контролът ще намалее, а положението в Гърция се дължи най-вече на занижен, даже липса на контрол.

 • 10
  b52 avatar :-|
  B52

  До коментар [#4] от "lz2": Най-важното,от всичко написано е,че България се опълчи срещу неко!След 21 години,България каза нещо!
  Започна се!

  ????

  Феновете на Пожарникаря имате трудности с критичното мислене. Та си пропуснал НИСТИНА най-важното от написаното:

  "Този диалог ще се точи още поне година, но засега България изостава и няма ясни показатели, които да предложи за изпълнение в следващия период."

  Това говори на управленска немо6т; само с бабаитсно перчене и биене в гърдите не става...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.