С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 ное 2011, 21:33, 4316 прочитания

Шест нови схеми ще бъдат обявени по програмата за човешки ресурси до края на годината

Деяна Костадинова, зам.-министър на труда и социалната политика

Дарина Черкезова | Капитал Daily
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Ще предложим на комитета за наблюдение на оперативната програма одобрението на 8 нови схеми и увеличаването на бюджета на четири

- 34 млн. лв. е бюджетът на схемата "Квалификационни услуги и обучение на заетите лица"», фаза 3, която ще бъде отворена за кандидатстване на 15 ноември

- Бюджетът на "Аз мога повече" ще бъде увеличен с 40 млн. лв.

До момента по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са отворени общо 122 схеми за 2.3 млрд. лв. Договорени са близо 57% от цялата стойност на програмата, или около 1.35 млрд. лв. Към края на октомври са изплатени над 340 млн. лв., или 25% от договорените средства, и около 14% от стойността на програмата по данни на Министерството на труда и социалната политика. Деяна Костадинова е заместник-министър на труда и социалната политика от юни 2011 г., а преди това близо две години е била съветник на премиера Бойко Борисов по социалните въпроси.

Г-жо Костадинова, какво е реалното въздействие на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) върху икономиката през последната година? Успяхте ли да постигнете заложените цели?
- В условията на сегашната безпрецедентна криза очакванията към програмата са много високи и тя е в общия контекст за подкрепа на икономиката – по "Регионално развитие" строим инфраструктурата, по "Конкурентоспособност" насърчаваме конкурентността на българската икономика, а по "Човешки ресурси" се стремим да осигурим квалифицирана работна сила според потребностите на бизнеса.


Чрез оперативната програма се стараем да подкрепим хората и бизнеса в няколко различни направления – да помогнем на работодателите да създадат благоприятни и здравословни условия за труд, да подобрим професионалната квалификация и ключовите компетентности на заетите и безработните, да насърчим разкриването на нови работни места.

Акцент в нашата работа в момента е бързото разплащане на средствата и възстановяването им, за да бъде програмата ефективен инструмент за въздействие върху икономиката. Дори подготвихме допълнителен сертификат до Европейската комисия за възстановяване на платени средства само месец след като изпратихме редовния.

През тази година отчетохме добри резултати. Зад цифрите се крият реални резултати в живота на хората. В обучение за професионални квалификации и ключови компетентности до този момент са включени 130 574, от които близо 100 хил. вече са ги завършили.По най-голямата схема, която е насочена към безработните – "Развитие", до този момент са обучени над 33 хил. души и е осигурена заетост за 20 519. Тоест в кризисната ситуация програмата е била реален шанс част от безработните да се включат на пазара на труда.

Оправдават се и очакванията ни по отношение на схемата за насърчаване на самостоятелна стопанска дейност, по която планираме да обучим безработни, регистрирани в бюрата по труда, и да ги подкрепим да започнат самостоятелен бизнес. От стартирането на схемата вече 6 хил. безработни лица са кандидатствали по нея.

В същото време има и области, в които може да се желае и още. Така например има изоставане в 3 и 4 ос, по които договарящ орган е Министерството на образованието, младежта и науката. Наясно сме със затрудненията на колегите и затова беше укрепен административният капацитет на междинното звено и предвиждаме няколко промени, които да облекчат процедурите, за да може и резултатите да са по-добри.

Има малко изоставане и по ос 7 – транснационално и междурегионално сътрудничество. По нея все още няма сключени договори, но смятам, че предприехме всички действия, за да наваксаме, и схемите вече са отворени.

Някои от схемите по програмата не бяха много атрактивни за бенефициентите. Какви са плановете ви по отношение на неусвоените по тях средства?
- Има схеми, които не предизвикаха ефекта, който очаквахме, като например "Нови възможности" и "Шанс за всички". Те трябваше да продължат успешната схема за социално предприемачество, по която договорихме почти 2/3 от предвидения бюджет. За съжаление те не предизвикаха много сериозен интерес, може би защото съвпаднаха и с предизборната обстановка, а основен бенефициент бяха общините.

Схемата "Специализирано изследване и анализ на уязвимите групи на пазара на труда" пък е била приета още на един от първите комитети за наблюдение (КН) при стартирането на оперативната програма, но обществената поръчка е обжалвана многократно и към настоящия момент не би могла да постигне търсените резултати.

Чрез нея се е целяло да се направи сериозно проучване, на база на което да се програмират интервенциите по програмата. Към настоящия момент обаче програмирането вече е на 98.5%, а приоритетите също са претърпели изменение. Това е схема, която ще преразгледаме.

Важното е, че провеждаме непрекъснат мониторинг и пренасочваме средства, за да гарантираме, че те достигат до най-широк кръг от бенефициенти своевременно. На предстоящия комитет по мониторинг по програмата на 15 ноември ще предложим не само да бъдат одобрени 8 нови операции, както и ще подкрепим с допълнителен бюджет 4, които смятаме за успешни.

По кои схеми предвиждате да отпуснете допълнително финансиране?
- Конкретните схеми и сумите, с които ще бъдат подкрепени, ще мога да обявя след провеждането на КН. Още сега обаче мога да кажа, че сред тях е например "Аз мога повече", която стартира през август, за изключително кратък период от време бяха подадени много заявления, без дори да се наложи да бъде рекламирана. Към момента броят им е 75 хил., а първоначалната ни цел бе да бъдат включени 66 хил. души.

Тази схема доказа своята адекватност и при предишните фази и затова по нея предлагаме увеличение на бюджета с над 80%, т.е. с почти 40 млн. лв., за да можем да финансираме всички подадени заявления. Планираме да увеличим бюджета и на схемата "Алтернативи", която е свързана с предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа "индивидуален бюджет за личен асистент".

Един от основните проблеми на бенефициентите по тази схема беше бавното извършване на оценката на заявленията и разплащанията. Предприехте ли някакви действия в тази насока?
- Бяха предприети редица организационни дейности, така че смея да твърдя, че в момента процесът протича в рамките на установените срокове. Към настоящия момент повече от 50% от новопостъпилите заявления по схемата "Аз мога повече" са разгледани. Освен това почти всички забавяния по разплащанията по предишните схеми вече са преодолени, където няма спорни моменти.

Колко и какви схеми планирате да обявите до края на годината?
- До този момент само за тази година вече сме стартирали 46 нови схеми. Планираме до края на 2011 г. да обявим още 6 нови на стойност 169 млн. лв. Тази година акцентът на дейността ни беше да програмираме и договорим максимален размер на средствата. За следващата година той ще бъде върху реализирането на всички тези отворени схеми и реалното достигане на парите до крайните бенефициенти.

Ще се спра върху две от новите схеми, които вече са съгласувани и ще бъдат обявени най-скоро – "Квалификационни услуги и обучение на заетите лица", фаза 3, и "Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта". Първата доказа вече в две фази, че е правилно насочена и ефективна.

Планирали сме да бъде с бюджет от 34 млн. лв. В момента текат последните преговори с Министерството на финансите и амбицията ни е на 15 ноември, в деня на комитета за наблюдение, да я отворим за кандидатстване. Акцентът тук ще бъде върху подобряване на адаптивността на служителите към променящата се икономика и удължаване на трудовата им заетост.

Другата схема е насочена към безработните. Тя е с бюджет 36 млн. лв. и цели да се насърчи конкурентоспособността на регистрираните в бюрата по труда чрез обучение за придобиване или увеличаване на квалификацията. Планираме по тази схема да бъдат обучени 18 800 лица и впоследствие да се осигури заетост чрез стажуване при работодател за 15 040 души. В момента тече окончателното подготвяне, така че не мога да се ангажирам с конкретна дата.

Какво предвиждате по програмата догодина?
- Индикативната програма включва 4 нови схеми, но след комитета за наблюдение съм сигурна, че ще има промяна и ще бъдат включени и допълнителните неща. Схемите, които вече са ясни и са включени в програмата, са в сферите на деинституционализацията и образованието.

Основните ни акценти и за 2012 г. ще са свързани с намаляване на безработицата, увеличаване на инвестициите в знания и умения на  работната сила, модернизиране на образованието и подкрепа за интеграцията на уязвимите групи.

Много фирми се оплакват от проблеми с осигуряването на съфинансиране по проектите си. Има ли такива и по оперативната програма?
- Част от схемите използват ваучерната система, при която не се изисква съфинансиране от бизнеса. По някои има предвиден процент съфинансиране, но там, където се изисква, той не е голям. По схемите, които сме отворили към момента и предстои да бъдат отворени, не очакваме осигуряването на съфинансиране да бъде проблем.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ТОЛ-кова много въпроси ТОЛ-кова много въпроси

Системата беше отложена, а големият въпрос е може ли АПИ да я поддържа

23 май 2019, 224 прочитания

ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП за евровота ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП за евровота

Възможни са изненади, защото много от избирателите ще решават в последния момент, отчитат от няколко социологически агенции

23 май 2019, 443 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Язовири и напоителни съоръжения "изчезнали" от oтчета на земеделското министерство

Оповестената за първи път информация от Сметната палата показа мистериозна липса на счетоводна база с данни

Екатерина Тупарева: Ръстът на рекламния пазар ще се забави

Изпълнителният директор на Ogilvy Group Bulgaria пред "Капитал"

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Държавата плаща на Ахмед Доган за нещо, което не е сигурно, че може да получи, тъй като техническото състояние на ТЕЦ-а не позволява безопасното му управление

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Галина Дългото чорапче

Социалният цирк на осиновената в Дания Галина Риом-Ройбек учи децата у нас на приобщеност, емпатия и вяра в себе си

По пътя с Инге Морат

Първата голяма ретроспективна изложба на австрийската фотографка е в италиански замък