Масови глоби на счетоводители ще допълват бюджета на ДАНС

Дневник

Масови глоби на счетоводители ще допълват бюджета на ДАНС

Новите изисквания няма да спрат прането на пари, но ще увеличат бюрокрацията и натиска върху бизнеса

26130 прочитания

Дневник

© Юлия Лазарова


Едва 4% от общо 9070 счетоводители и счетоводни къщи, регистрирани в НСИ, са изпратили до ДАНС правила за одобрение срещу прането на пари. Това казаха за "Капитал Daily" от "Специализирана администрация на дирекция за финансово разузнаване" към агенцията.

Задължения да докладват на ДАНС след промените в закона за мерките срещу изпирането на пари и съмнителни сделки за финансирането на тероризма вече имат и счетоводните къщи, счетоводителите с поне два граждански договора, самоосигуряващи се счетоводители, както и частните съдебни изпълнители.

Всички те до 27 ноември трябва да са приели вътрешни правила как ще става това, а документите трябва да постъпят в ДАНС най-късно до 11 декември. Ако срокът бъде пропускат, счетоводителите са заплашени от глоби от 200 до 2000 лв. за физически лица и от 2000 лв. до 50 000 лв. за ЕТ и юридическите лица.

На практика остават само две седмици, в които хилядите счетоводители трябва да одобрят и изпратят правилата срещу прането на пари в ДАНС. А някои от тях дори не знаят, че имат подобни задължения. Досега ДАНС се е срещнала с три браншови организации - Асоциация на специализираните счетоводни предприятия, Асоциация на счетоводните къщи в България и института на професионалните счетоводители, за да разясни промените.   

Ефектът е съмнителен

Според счетоводители тези законодателни промени са единствено ход за увеличение на бюджета на ДАНС. За догодина той е намален с близо 10 млн. лв. На практика промените в закона за мерките срещу изпирането на пари не са внесени от ДАНС (агенцията няма законодателна инициатива), а от МВР чрез Министерския съвет.

Лобито на агенцията е успяло да прокара тези промени, коментираха източници на "Капитал Daily". Според тях в ДАНС ще бъде създадено отделно звено, което ще се занимава с приемането и обработката на правилата, които счетоводните къщи и счетоводителите трябва да изпратят.  

Освен повечето приходи ще се увеличи значително и бумащината. Вече всеки счетоводител ще трябва да бъде на практика и агент на ДАНС и ще трябва да следи за съмнителни пари и сделки. А за капак ще трябва да попълва и документи. Ако не го направи - солена глоба.

Няма логика

Тази законодателна промяна няма да постигне ефект, защото големите играчи в прането на пари използват няколко фирми и няколко счетоводители, така че да се загубят следите на мръсните пари. Освен това в повечето случаи, за да бъдат изпрани едни пари, те трябва да минат през стопанския оборот, след което трябва да се начисли и ДДС. После пък данъчните трябва да възстановят ДДС и т.н. Счетоводителят дори може да не разбере, че е участвал в подобни схеми.

"Не е чак толкова страшно това, че счетоводителите трябва да докладват на ДАНС, проблемът е, че на практика това няма да проработи, тъй като е много трудно да се открият истинските собственици на фирмите", каза за "Капитал Daily" Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България - Одит ООД".

Той допълни, че съмненията за пране на пари много трудно могат да бъдат установени от счетоводител. Според него счетоводителите правят каквото им нареди собственикът на компанията или изпълнителният директор и никой няма да отиде да докладва за съмнителни сделки и така да навреди на работодателя си.

Заобикаляне на закона

Според счетоводния консултант Димитър Радонов законът лесно може да бъде заобиколен - просто счетоводителят може да бъде назначен на трудов договор или да е само на един граждански. Така няма да се налага той да докладва на ДАНС, ако има съмнения за мръсни пари. Освен счетоводителите и счетоводните къщи (виж инфографиката) и всички частни съдебни изпълнители трябва да докладват на ДАНС.

Те обаче вече са изпълнили изискването и са подали правилата, които се изискват. Причината е, че те членуват в Камарата на съдебните изпълнители и на практика тя е изготвила общи правила, които ДАНС е одобрила. За разлика от счетоводителите тях глоби не ги заплашват, тъй като за спазили сроковете.

Това е поредният пример, в който вместо да се намалява бюрокрацията, се случва точно обратното. И въпреки че данъците в България са едни от най-ниските в ЕС, бизнесът постоянно е натоварван с все повече такси и глоби. Този път е ред на счетоводителите. В този конкретен случай ще го отнесат счетоводителите.

Откъде тръгна всичко

Полемика около поредните недомислия в българското законодателство се разгоря още в средата на лятото в специализирания сайт за счетоводство и одит odit.info (който е част от "Икономедиа"), след като на него е публикувана статия от в. "Стандарт" със заглавие: "Всяка фирма с къртица". Текстът съобщава, че счетоводителите ще дебнат клиентите си за пране на пари.

Коментари от odit.info

На счетоводителя му е работата да се съобразява с документалната обоснованост, но не може да се иска да бъде експерт по оригиналността на документите или следовател. И в крайна сметка е доверено лице на клиента.

ivarbano

Това вече е върха на глупостта. Ще ставаме по принуда доносници - ааааа НЕ!!!

lucky
Мнения

Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България - Одит" ООД: Счетоводителят трудно ще докладва на ДАНС, той се отчита пред директора


Тук въобще не става дума дали счетоводителите ще отидат в сивия сектор, а става дума да се идентифицират хората, които те обслужват и за които може да има съмнения, че перат пари. Ние, одиторите, също сме длъжни да докладваме на ДАНС кой е крайният собственик на фирмата. Проблемът у нас е, че повечето компании са собственост на офшорки.

Не е чак толкова страшно това, че счетоводителите трябва да докладват на ДАНС, въпросът е, че това на практика няма да проработи, тъй като е много трудно да се открият истинските собственици на фирмите. И за да се разбере кой е реалният собственик на фирмите, ние сме принудени да искаме от изпълнителния директор на фирмата да ни подпише декларация, в която да е посочен кой е той. Ние на практика се доверяваме  на това, което те ни предоставят, което донякъде е една формална история. Ние, одиторите, се сблъскваме с този проблем, а при счетоводителите ще е още по-трудно.

Съмнения за пране на пари е много трудно да бъдат установени от счетоводителя. Ако има такива, банките може да помогнат, но един счетоводител трудно ще докладва на ДАНС, ако има съмнения, по простата причина, че той изпълнява това, което собственикът на фирмата или изпълнителният директор му каже. Ако пък започне да се рови из документите  и да анализира дали има пране на пари, може да бъде набързо уволнен.

д-р Димитър Радонов, данъчен консултант: Преди 4-5 години имаше подобна офанзива, но от страна на финансовото министерство

Поредната странна приумица е счетоводителите да стават доносници на ДАНС, като приемат вътрешни правила срещу прането на мръсни пари. Странна е логиката на ДАНС, че някой ще внася с куфари пари от чужбина, ще ги пере в България и по банков път ще ги изнесе в чужбина. И видите ли, счетоводителите да подават декларация всеки месец за извършените сделки над 30 хил. лв.

Цялата тази истерия около това, че трябва да подават някакви вътрешни правила, на практика е поредният начин ДАНС да си увеличи бюджета и бумащината. Целта е да се направи в ДАНС една нова структура, която да приема тези правила за прането на пари, респективно да ги завежда, номерира, прошнурова и да връща отговор на счетоводителите за евентуални корекции в тези правила.

Това веднъж вече е правено. Преди 4-5 години, преди ДАНС да бъде създадена, в Министерството на финансите имаше дирекция "Финансово разузнаване", която следеше за прането на пари. МФ тогава глоби 100-на счетоводни къщи. Пак имаше едно лудо подаване на документи. После нещата утихнаха и бяха забравени, и респективно стотиците листове хартия потънаха в забрава.

Същото ще стане и сега. С тази разлика, че по онова време нямаше толкова добре развита интернет култура и тогава от писането на тези правила спечелиха адвокатските къщи. Сега в интернет пространството се мотаят три-четири вида документи с вътрешни правила и всички масово ги копират и подават.

В кои случаи има съмнения за пране на пари:

- Очебийна демонстрация на свръхлукс (луксозни марки коли, дрехи, аксесоари и др.) от страна на клиент, когато това е несъвместимо с финансовото му състояние и приходи.

- Заплащане на проучвания, изследвания, бизнес проекти и  други в размери, несъответстващи на обичайните.

-  Клиенти фиктивни дружества; дружества, собственост на номинални акционери или контролирани чрез номинални директори или директори - юридически лица.

- Фирмата има големи дългове към собствениците на компанията или други свързани лица като кредитори, доставчици.

 - Наличие на големи вноски под формата на основен капитал, неподлежащ на регистрация.

- Получаване на заеми от трети лица - физически или юридически, както и от свързани с дружеството лица.

-  Операции/сделки с необичайни договорености и с цени, многократно по-високи или ниски съобразно пазарните такива, и много други.

Едва 4% от общо 9070 счетоводители и счетоводни къщи, регистрирани в НСИ, са изпратили до ДАНС правила за одобрение срещу прането на пари. Това казаха за "Капитал Daily" от "Специализирана администрация на дирекция за финансово разузнаване" към агенцията.

Задължения да докладват на ДАНС след промените в закона за мерките срещу изпирането на пари и съмнителни сделки за финансирането на тероризма вече имат и счетоводните къщи, счетоводителите с поне два граждански договора, самоосигуряващи се счетоводители, както и частните съдебни изпълнители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Май започнахме да се въртим в кръг по тази тема. Ето линка за 40-те изисквания срещу прането на пари и 9-те срещу тероризма:
  http://www.fatf-gafi.org/document/28/0,3746,en_32250379_32236920_33658140_1_1_1_1,00.html
  и
  http://www.fatf-gafi.org/document/9/0,3746,en_32250379_32236920_34032073_1_1_1_1,00.html

 • hypercube

  Добре , как всяка година се пръква някаква измислена агенция, която принуждава 1/3 България да и праща някакви идиотски декларации и да набива космически глоби след това. За сведение - Комисия защита лични данни, ТР, НОИ а сега и ДАНС. Тея заслужават да отидем до пощите и да им изпратим всеки по - 10-20-30 писма кой колкото пари има на сърце да вложи в пощенска услуга с протестен манифест да престанат да ни тероризират с бумаги, срокове и глоби.

 • 3
  antea avatar :-|
  antea

  като изключим коментираните вече в другата статия абсурдни критерии за съмнителни сделки, подлежащи на докладване, се чудя - как на никой от депутати, чиновници и тн не му хрумна, че всеки месец с подаването на ДДС-декларацията и дневниците за покупки и продажби, се декларират всякакви сделки - от левче до милион, с пълно описание на документ, контрагент, вид на сделката - т.е. с един прост филтър от НАП-базите винаги могат да бъдат извадени тези над 30 000 лв - нищожна сума в някои браншове, и да бъдат проучени, щом са обект на такъв интерес, а не да дублират информацията, задължавайки трети лица да им докладват изрично.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Oрганизацията си съществува от преди повече от 20 години като орган на ОЕCD, но ние разбрахме за нея след влизането си в ЕС. За членовете и наблюдаващите вижте http://www.fatf-gafi.org/pages/0,3417,en_32250379_32236869_1_1_1_1_1,00.html а за готови документи - оценки http://www.fatf-gafi.org/document/25/0,3746,en_32250379_32236963_43649561_1_1_1_1,00.html.
  Просто у нас едната служба (министерство) не знае какво става в другата и правят хората на луди.

 • 5
  hyram1 avatar :-|
  hyram1

  ""Ще се увеличи бюрокрацията и натиска върху бизнеса ".Кой ще работи в тази бедна страна да го рекетира официално държавата с бюрократичния и апарат.Малко ни са мутрите и олигарсите та сега и брократична инвазия.Икономическия модел на Дянков демобилизира индивида и насила го отказва от иницитивност ,което си е направо престъпление.Този човек иска всички в България да са държавни чиновнци а той да им е шеф.

 • 6
  drake avatar :-|
  drake

  През средновековието бизнесът много е обичал река Рейн. Товариш шлепа и той бавно, славно и евтино кара стоката ти то тази широка водна бизнес магистрала. Да ама са се появили разни други предприемчиви хора, които построили на всеки завой замък и почнали да им събират такси за преминаване. Завой-такса, завой-такса. Който не плаща , плаща такса от 100 % т.е конфискуват му стоката. Нещата не са се променили много: властта намалява бюджета и заплатите в ДАНС , но да си запази лоялността на милиционерите работещи там им "пуска гювеч": възможност да поизрекетират счетоводителите, да посъберат някоя друга такса, някой друг подкуп, да си раздадат бонуси накрая на годината за добре свършената работа. Като се отвори някоя друга дупка, пак така. Завой-такса, завой-такса :-)

 • 7
  zumm avatar :-?
  zumm

  "- Фирмата има големи дългове към собствениците на компанията или други свързани лица като кредитори, доставчици.
  - Наличие на големи вноски под формата на основен капитал, неподлежащ на регистрация.
  - Получаване на заеми от трети лица - физически или юридически, както и от свързани с дружеството лица."

  Тези 3 кретерия не съм ги включил в моите правила. С нетърпение чакам да ми откажат от ДАНС, за да ги пратя в съда да обяснят как точно дълговете на собствениците на фирмата към нея самата означават пране на пари. ТЕ ОЗНАЧАВАТ НАЙ-ВЕРОЯТНО УКРИВАНЕ НА ПЕЧАЛБИ, КОЕТО ТОЧНО ОБРАТНОТО НА ПРАНЕ НА ПАРИ.
  И ще искам да ми обяснят какво точно означава "ОСНОВЕН КАПИТАЛ, НЕПОДЛЕЖАЩ НА РЕГИСТРАЦИЯ". Щото той един капитал затова е основен, защото е регистриран. Иначе е собствен, резервен и т.н.

 • Gopeто

  Ако не се лъжа в ДАНС работи съпругата на Цветан Цветанов. Така, че от ДАНС можем да очакваме още простотии. А за БОРКОР още нищо не сме чули. Представям си те каква глупост може да измислят.
  Та да попитам аз. След като в ДАНС нямат достатъчно работа, а престъпните дейности, за които е създадена процъфтяват, не означава ли, че тази структура е неефективна? Не е ли по-добре да бъде закрита? Смятам, че работата на другите служби, а и на гражданите ще стане по-ефективна.

 • 9
  klomdor avatar :-|
  klomdor

  Според мен счетоводителите трябва да бъдат обвързани с клиентите си а не с Държавата. за мен трябва да има счетоводна тайна -както при адвокатите. нали уж првят счетоводство на фирмата и фирмата им плаща. за да бъдат ...... служители на държавата във фирмите.

 • 10
  ivaylo_x3v avatar :-|
  ivaylo_x3v

  Prosto mojeha da napishat v targovskiqt registyr dumata "ostrovi", i shte izlqzat interesni neshta. Nai-malkoto, shte se spesti hartiq.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход