Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 14 ное 2011, 21:36, 24034 прочитания

Масови глоби на счетоводители ще допълват бюджета на ДАНС

Новите изисквания няма да спрат прането на пари, но ще увеличат бюрокрацията и натиска върху бизнеса

Биляна Вачева | Капитал Daily
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Едва 4% от общо 9070 счетоводители и счетоводни къщи, регистрирани в НСИ, са изпратили до ДАНС правила за одобрение срещу прането на пари. Това казаха за "Капитал Daily" от "Специализирана администрация на дирекция за финансово разузнаване" към агенцията.

Задължения да докладват на ДАНС след промените в закона за мерките срещу изпирането на пари и съмнителни сделки за финансирането на тероризма вече имат и счетоводните къщи, счетоводителите с поне два граждански договора, самоосигуряващи се счетоводители, както и частните съдебни изпълнители.


Всички те до 27 ноември трябва да са приели вътрешни правила как ще става това, а документите трябва да постъпят в ДАНС най-късно до 11 декември. Ако срокът бъде пропускат, счетоводителите са заплашени от глоби от 200 до 2000 лв. за физически лица и от 2000 лв. до 50 000 лв. за ЕТ и юридическите лица.

На практика остават само две седмици, в които хилядите счетоводители трябва да одобрят и изпратят правилата срещу прането на пари в ДАНС. А някои от тях дори не знаят, че имат подобни задължения. Досега ДАНС се е срещнала с три браншови организации - Асоциация на специализираните счетоводни предприятия, Асоциация на счетоводните къщи в България и института на професионалните счетоводители, за да разясни промените.   

Ефектът е съмнителен


Според счетоводители тези законодателни промени са единствено ход за увеличение на бюджета на ДАНС. За догодина той е намален с близо 10 млн. лв. На практика промените в закона за мерките срещу изпирането на пари не са внесени от ДАНС (агенцията няма законодателна инициатива), а от МВР чрез Министерския съвет.Лобито на агенцията е успяло да прокара тези промени, коментираха източници на "Капитал Daily". Според тях в ДАНС ще бъде създадено отделно звено, което ще се занимава с приемането и обработката на правилата, които счетоводните къщи и счетоводителите трябва да изпратят.  

Освен повечето приходи ще се увеличи значително и бумащината. Вече всеки счетоводител ще трябва да бъде на практика и агент на ДАНС и ще трябва да следи за съмнителни пари и сделки. А за капак ще трябва да попълва и документи. Ако не го направи - солена глоба.

Няма логика


Тази законодателна промяна няма да постигне ефект, защото големите играчи в прането на пари използват няколко фирми и няколко счетоводители, така че да се загубят следите на мръсните пари. Освен това в повечето случаи, за да бъдат изпрани едни пари, те трябва да минат през стопанския оборот, след което трябва да се начисли и ДДС. После пък данъчните трябва да възстановят ДДС и т.н. Счетоводителят дори може да не разбере, че е участвал в подобни схеми.

 "Не е чак толкова страшно това, че счетоводителите трябва да докладват на ДАНС, проблемът е, че на практика това няма да проработи, тъй като е много трудно да се открият истинските собственици на фирмите", каза за "Капитал Daily" Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България - Одит ООД".

Той допълни, че съмненията за пране на пари много трудно могат да бъдат установени от счетоводител. Според него счетоводителите правят каквото им нареди собственикът на компанията или изпълнителният директор и никой няма да отиде да докладва за съмнителни сделки и така да навреди на работодателя си.

Заобикаляне на закона


Според счетоводния консултант Димитър Радонов законът лесно може да бъде заобиколен - просто счетоводителят може да бъде назначен на трудов договор или да е само на един граждански. Така няма да се налага той да докладва на ДАНС, ако има съмнения за мръсни пари. Освен счетоводителите и счетоводните къщи (виж инфографиката) и всички частни съдебни изпълнители трябва да докладват на ДАНС.

Те обаче вече са изпълнили изискването и са подали правилата, които се изискват. Причината е, че те членуват в Камарата на съдебните изпълнители и на практика тя е изготвила общи правила, които ДАНС е одобрила. За разлика от счетоводителите тях глоби не ги заплашват, тъй като за спазили сроковете.

Това е поредният пример, в който вместо да се намалява бюрокрацията, се случва точно обратното. И въпреки че данъците в България са едни от най-ниските в ЕС, бизнесът постоянно е натоварван с все повече такси и глоби. Този път е ред на счетоводителите. В този конкретен случай ще го отнесат счетоводителите.

Откъде тръгна всичко
Полемика около поредните недомислия в българското законодателство се разгоря още в средата на лятото в специализирания сайт за счетоводство и одит odit.info (който е част от "Икономедиа"), след като на него е публикувана статия от в. "Стандарт" със заглавие: "Всяка фирма с къртица". Текстът съобщава, че счетоводителите ще дебнат клиентите си за пране на пари.

Коментари от odit.info
На счетоводителя му е работата да се съобразява с документалната обоснованост, но не може да се иска да бъде експерт по оригиналността на документите или следовател. И в крайна сметка е доверено лице на клиента.
ivarbano

Това вече е върха на глупостта. Ще ставаме по принуда доносници - ааааа НЕ!!!
lucky

Мнения

Стефан Ненов, управляващ съдружник в "Мур Стивънс България - Одит" ООД: Счетоводителят трудно ще докладва на ДАНС, той се отчита пред директора

Тук въобще не става дума дали счетоводителите ще отидат в сивия сектор, а става дума да се идентифицират хората, които те обслужват и за които може да има съмнения, че перат пари. Ние, одиторите, също сме длъжни да докладваме на ДАНС кой е крайният собственик на фирмата. Проблемът у нас е, че повечето компании са собственост на офшорки.

Не е чак толкова страшно това, че счетоводителите трябва да докладват на ДАНС, въпросът е, че това на практика няма да проработи, тъй като е много трудно да се открият истинските собственици на фирмите. И за да се разбере кой е реалният собственик на фирмите, ние сме принудени да искаме от изпълнителния директор на фирмата да ни подпише декларация, в която да е посочен кой е той. Ние на практика се доверяваме  на това, което те ни предоставят, което донякъде е една формална история. Ние, одиторите, се сблъскваме с този проблем, а при счетоводителите ще е още по-трудно.

Съмнения за пране на пари е много трудно да бъдат установени от счетоводителя. Ако има такива, банките може да помогнат, но един счетоводител трудно ще докладва на ДАНС, ако има съмнения, по простата причина, че той изпълнява това, което собственикът на фирмата или изпълнителният директор му каже. Ако пък започне да се рови из документите  и да анализира дали има пране на пари, може да бъде набързо уволнен.

д-р Димитър Радонов, данъчен консултант: Преди 4-5 години имаше подобна офанзива, но от страна на финансовото министерство
Поредната странна приумица е счетоводителите да стават доносници на ДАНС, като приемат вътрешни правила срещу прането на мръсни пари. Странна е логиката на ДАНС, че някой ще внася с куфари пари от чужбина, ще ги пере в България и по банков път ще ги изнесе в чужбина. И видите ли, счетоводителите да подават декларация всеки месец за извършените сделки над 30 хил. лв.

Цялата тази истерия около това, че трябва да подават някакви вътрешни правила, на практика е поредният начин ДАНС да си увеличи бюджета и бумащината. Целта е да се направи в ДАНС една нова структура, която да приема тези правила за прането на пари, респективно да ги завежда, номерира, прошнурова и да връща отговор на счетоводителите за евентуални корекции в тези правила.

Това веднъж вече е правено. Преди 4-5 години, преди ДАНС да бъде създадена, в Министерството на финансите имаше дирекция "Финансово разузнаване", която следеше за прането на пари. МФ тогава глоби 100-на счетоводни къщи. Пак имаше едно лудо подаване на документи. После нещата утихнаха и бяха забравени, и респективно стотиците листове хартия потънаха в забрава.

Същото ще стане и сега. С тази разлика, че по онова време нямаше толкова добре развита интернет култура и тогава от писането на тези правила спечелиха адвокатските къщи. Сега в интернет пространството се мотаят три-четири вида документи с вътрешни правила и всички масово ги копират и подават.

В кои случаи има съмнения за пране на пари:
- Очебийна демонстрация на свръхлукс (луксозни марки коли, дрехи, аксесоари и др.) от страна на клиент, когато това е несъвместимо с финансовото му състояние и приходи.
- Заплащане на проучвания, изследвания, бизнес проекти и  други в размери, несъответстващи на обичайните.
-  Клиенти фиктивни дружества; дружества, собственост на номинални акционери или контролирани чрез номинални директори или директори - юридически лица.
- Фирмата има големи дългове към собствениците на компанията или други свързани лица като кредитори, доставчици.
 - Наличие на големи вноски под формата на основен капитал, неподлежащ на регистрация.
- Получаване на заеми от трети лица - физически или юридически, както и от свързани с дружеството лица.
-  Операции/сделки с необичайни договорености и с цени, многократно по-високи или ниски съобразно пазарните такива, и много други.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

10% повече европейци в Пловдив 10% повече европейци в Пловдив

Изследване показва, че проектът "Пловдив - европейска столица на културата" е надвишил целите си, но има въпроси за разрешаване

28 май 2020, 606 прочитания

Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд. 1 Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд.

И още: Борисов реши, че детската болница все пак няма да се строи върху старо скеле

27 май 2020, 1604 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Президентството е похарчило 88 хил. лв. за ордени и сувенири

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10