Реформата в администрацията се оказа проформа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Реформата в администрацията се оказа проформа

Симеон Дянков очаква, че през следващата година промените ще имат "неутрален ефект"

Реформата в администрацията се оказа проформа

Предложенията регулират как чиновниците да получават бонуси и повишение

Стефан Антонов
4111 прочитания

Симеон Дянков очаква, че през следващата година промените ще имат "неутрален ефект"

© Nadezhda Chipeva


"За 2012 г. фискалният ефект от промените ще бъде неутрален. На никой в държавната администрация заплатата няма да бъде намалявана"

Симеон Дянков, финансов министър

- Изключени от новия механизъм ще са служителите на МВР, МО, ДАНС, администрацията на Народното събрание и специализираните структури към президента

Основната заплата и допълнителното възнаграждение за прослужени години ще се слеят в едно и това ще е основната заплата на държавните служители от началото на 2012 г. Всички останали допълнителни възнаграждения, които и сега се изплащат в администрацията, ще зависят от постигнатите резултати.

За хората със специални умения пък ще се допуска стимулиране с двойни заплати за длъжностите, които заемат.

Това е резултатът от подготвения от Съвета за административна реформа нов модел на заплащане и оценяване в държавната администрация, представен от финансовия министър Симеон Дянков. Той не предвижда съществени промени в чиновническия апарат и според самия Дянков ефектът от него през 2012 г. ще е неутрален.

В същото време в последните дни министърът често отбелязва, колко е важно в условията на нова криза да бъдат придвижени реформите, включително и тази в администрацията. Според резултатите

"Намаление на заплати няма да има, но допълнителните плащания ще зависят от постигнатите резултати", обясни философията на модела финансовият министър. При новия механизъм за определяне на заплащането в държавните структури бонусите ще могат да достигат до 40% от основната заплата на чиновниците.

Така във възнаграждението на най-добре работещите служители ще има твърда част около 70% и втора, зависеща от резултатите част, която ще формира до 30% от евентуалния им общ доход.

На практика обаче е възможно чиновници да получават и по-малки брутни възнаграждения от догодина, защото сега действащата система за допълнително материално стимулиране позволява на някои от тях да получават дори до 12 месечни заплати допълнително, а от догодина бонусът ще зависи само от работата им.

По-конкурентен работодател

Експерти със специални компетентности и умения ще може да се стимулират и с цяла втора заплата. С това се цели администрацията да стане конкурентна при привличането на инженери, юристи и финансисти, които иначе биха избрали да работят в частния сектор.

Самите бонуси ще са разделени на две части и ще се изплащат на тримесечна база. Първата част ще е за изпълнение на задълженията над изискваното, а втората част - за изключителни постижения. Преките ръководители обаче ще трябва в писмен вид да мотивират раздаването на тези бонуси.

Не съвсем единен модел

Моделът на формиране на заплатите ще бъде приложен и за експертите от всички структури, функциониращи по специални закони, които ще бъдат приравнени на обикновените държавни служители. Такива са например регулаторните органи (ДКЕВР, КЗК, СЕМ), както и други структури като НАП и здравната каса.

Изключени от новия механизъм ще са служителите във вътрешното министерство и Министерството на отбраната, ДАНС, администрацията на Народното събрание и специализираните структури към президентската администрация, между които и Националната служба за охрана.

Синдикатите предупреждават за хаос

Финансовият министър Симеон Дянков представи новия модел на заплащане и пред социалните партньори от тристранния съвет. Ако промените бъдат въведени шоково от началото на 2012 г., ще настане хаос със заплащането на държавните служители, предупреди лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него тази система трябва да бъде тествана пилотно в част от администрацията и ако даде ефект, да бъде приложена цялостно.

Тренчев посочи, че основна слабост в новите наредби е липсата на обжалване на атестациите. Ако служител смята, че е оценен неправилно, няма към кого да се обърне. Константин Тренчев попита "на арменския поп ли или на мюфтията да отиде да се жалва".

По принцип работодателите подкрепят тази част от административната реформа и смятат, че е справедливо да има 70% твърда заплата и 30% бонусна система. Председателят на БСК Божидар Данев посочи същевременно, че няма ясни критерии, по които администрацията да бъде оценявана за свършена работа.
"За 2012 г. фискалният ефект от промените ще бъде неутрален. На никой в държавната администрация заплатата няма да бъде намалявана"

Симеон Дянков, финансов министър

- Изключени от новия механизъм ще са служителите на МВР, МО, ДАНС, администрацията на Народното събрание и специализираните структури към президента

Основната заплата и допълнителното възнаграждение за прослужени години ще се слеят в едно и това ще е основната заплата на държавните служители от началото на 2012 г. Всички останали допълнителни възнаграждения, които и сега се изплащат в администрацията, ще зависят от постигнатите резултати.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  raziel47 avatar :-(
  Filip

  Не ми звучи много като печеливша реформа, а по скоро нещо да отбие номера. Има по важни неща да се коментират от тозно тозо бюджет

 • 2
  abi avatar :-|
  abi

  Докато не се формулират точно и ясно правилата за атестацията на държавните служители и водещ фактор, при оценката, е субективният, то този модел ще е с нулева ефективност не само през 2012 г.
  А и не разбирам защо отново има привилегировани групи?

 • 3
  glia avatar :-|
  shogun

  Допълнителното възнаграждение за прослужени години е различно за служителите. Не става ясно по каква формула ще се слеят двете възнаграждения.
  Освен това читателите на тези статии трябва да знаят, че става въпрос само за чиновниците със статут на "Държавен служител". Това са обикновено експерти и ръководители в министерствата, а не обикновените чиновници и всички останали заети в бюджетната сфера.

 • 4
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  Е как защо - нали трябва да узаконим "стимулирането" на Нашите хора :-)

 • 5
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  До коментар [#3] от "shogun":

  Не си наясно с администрацията...... Изобщо..... Държавни служители има и в общините и във всички ведомства. Справка - Административния регистър: http://ar2.government.bg/ras/konkursi/index.html

 • 6
  glia avatar :-|
  shogun

  До коментар [#5] от "rosko1306":

  "Държавни служители" има и в други служби разбира се, но основно са по министерствата и агенциите и се назначават с конкурс. Написал съм го защото повечето хора не правят разлика.

  За справка:
  Държавните служители - около 40 хиляди.
  Работещи в бюджетната сфера - около 400 хиляди.

 • 7
  blackmore_more avatar :-@
  Could_Fly

  Ефекта от поредната рИформа ще го почувства през 2012 цялата държава и той ще дойде от НАП - ще напуснат и малкото знаещи и можещи ревизори, защото им отнемат около 500 лева на тримесечие, ще се увеличи корупцията, ще паднат приходите от ревизионни актове, съответно и събираемостта на данъци и осигуровки- няма да има постъпления в бюджета, от там - ще се увеличи дупката и в пенсионния фонд. Накрая Дянков ще си дигне шапката и ще си замине в милата Америка, а българите ще чакат новия "Спасител" да дойде да ги оправи... И така - още 22 години.

 • 8
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  До коментар [#6] от "shogun":

  "Това са обикновено експерти и ръководители в министерствата..."
  Това имах предвид - не са ръководителите в министерствата само, обикновено или предимно. НАП, Общини, НОИ, Статистика, Пожарна, Милиция, при това не само ръководители, а и младши експерти, ревизори и какво ли още не.......
  Учителите :-) Те не са в 40-те хиляди... Социалните - също.... И деловодителките, чистачките и пр. - и те не са :-)

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Глупаво е да наричаш разбъркването на едно и също тесте с карти "реформа".
  Администрацията в България плаче за подновяване от нулата вероятно по всички нива. Може би половината от администрацията просто е измислена за да получава заплата. Съответно като дойдат избори тази администрация подкрепя властта, която и е осигурила работното място.

 • 10
  valeryslavov avatar :-P
  Алесис

  И като им съберат " основна заплата" и надбавки за прослужено време какво се получава ? Един с 30 год. стаж в зависимост от категоризацията на труд и съответната "надбавка" ( например 1,5 % за всяка година) ще взема с 45 % по-висока основна заплата от колегата си с 2 год стаж . Щото тоя с 30 год . е по-ценен ли ? Или си гледа работата с 45% по- добре ли ? Пък и след като продължават да не плащат социалните и здравни вноски от дохода си , а за сметка на данъкоплатците , каква реформа , каква равнопоставеност , какви 5 лв?
  Все пак , по - добре нещо да се прави , отколкото нищо . Така , може би, ще стигнем до електронното правителство и всички ще си отидат . При това без пенсия , че никой няма да се докопа да тая заветна цел на живота .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK