Пенсионната реформа ще започне с девет години по-рано

Бизнес организациите одобряват вдигането на пенсионната възраст от 2012, докато синдикатите са в готвност за стачка

Владислав Горанов    ©  Красимир Юскеселиев
"С промяната на пенсионната възраст ГЕРБ нарушават грубо справедливостта на пенсионната система и я правят непредвидима, което ще демотивира младите хора

Емилия Масларова, бивш социален министър и депутат от БСП

"Имаме едни от най-ниските осигурителни вноски в Европа, много лоша демографска картина, дефицитът в допълнителното осигуряване е над 4.5 млрд. лв. 

Владислав Горанов, зам.-министър на финансите

"Няма друг начин. Ако възрастта и стажът се запазят, пенсиите не могат да мръднат, просто няма средства. Не случайно всички страни в Европа предприемат подобни стъпки

Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара

Новината, че правителството ще предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година преди приемането на второ четене на бюджета на НОИ, предизвика недоволството на лявата опозиция и синдикатите, но бе позитивно приета от бизнес организации като Българска стопанска камара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
27 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Клюводървец
  • - 4
  • + 29

  Има обещания, които това правителство трябва да спазва.Курвенска политика е да декларираш политика за пенсионната реформа,да подпишеш документ и сега като минаха изборите да се извъртиш.Тия дето ги засяга реформата са от активните гласоподаватели,които повярвяха че казаната дума е закон.Курви ли сте господа управляващи?

  Нередност?
 • 2
  gospodin avatar :-P
  Г-н D
  • - 2
  • + 30

  При тая продължителност на живота след още един-два реформаторски напъна и пенсионният фонд ще излезе на плюс - ще свършат пенсионерите, а нови няма да има

  Нередност?
 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 10
  • + 4

  [quote#2:"Б.Давидков"]При тая продължителност на живота след още един-два реформаторски напъна и пенсионният фонд ще излезе на плюс - ще свършат пенсионерите, а нови няма да има[/quote]
  Разбирам, че се опитвате да се шегувате, но истината е точно обратната - че до 10-15 години пенсионерите ще са повече от работещите.

  В другите форуми мнозинството с пяна на уста защитава правата на пенсионерите, но истински страдащите са работещите, всеки от които ще трябва да изхранва освен себе си и децата си и по един пенсионер.

  Нередност?
 • 4
  gospodin avatar :-(
  Г-н D
  • - 3
  • + 29

  Горе се пошегувах, но никак не ми е до смях. Това правителство е толкова нескопосано (всъщност нескопосан и неук е премиерът, а останалите, които може би разбират работата си, си натискат парцалите, за да не изпаднат от каруцата), че и най-малката криза на световните пазари у нас се отразява като повсеместна чума!
  Пенсионната възраст се вдига за всички, освен за милиционерите и военните. Тези, които произвеждат БВП няма да доживяват до пенсия, а онези на 45 г. ще дръпнат от същите тия празни пенсионни фондове по 20 брутни заплати и с пенсия на макс (като не са платили и 1 лв осигуровси за нея) ще дремят на бариерите на паркингите!
  Милиционерите имат милиционерско мислене и това е каста, която трябва да се държи далече от всичко, което има значение. Какво още трябва да се случи, за да се разбере това?

  Нередност?
 • doby1945
  • - 1
  • + 19

  Това НЕ СА РЕФОРМИ !
  Това е механично "приплъзгване " до проблемите ,без да е налице дори визия за решаването им !...
  Това си е парекселанс ГЕНОЦИД над народа и началото на поредната НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА !!!
  Проблемите са ТРИ :
  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ , които ПОЛУЧАВАТ СЕГА социалните и здравни осигуровки !
  И никакво ранно пенсиониране по на 45 години !!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!
  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.
  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!


  ГЕРБ прави и бюджет !...
  БЮДЖЕТ на "ШАПКАРИТЕ " ! За привелегированите момичета и момчета на Боко от МВР и МО ...
  БЮДЖЕТ на националната катастрофа и унищожаването на дребния и среден бизнес.
  БЮДЖЕТ на "апартейд" и геноцид за народа ...

  НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА БЛАГОПОЛУЧИЕТО на 70 -те хиляди лоботомирани милиционери, на 45-те хиляди вмирисани партенки , на 450 -те хиляди нищоправещи бюрократи , които единствено са привелегировани от безумците от ГЕРБ !

  МУТРАФОНСКОТО управление на ГЕРБ прехвърли не само ефектите от кризата върху обикновените и уязвимите хора, докато активно и пасивно защитава интересите на богатите мошеници.

  То прехвърли още, тежестта от ефектите на простотията и некадърността си. На култивираният си, възпитаван и дори рекламиран егоизъм и лицемерие (лично и институционално). На тоталната липса на морал и човешко лице. На шовинизма си. Както и на отклоненията в психичното си състояние ,включително и на толерираните от тях лица. http://www.razkritia.com/100984/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0/


  ЩЕ ДОПУСНЕМ ЛИ отново ТОВА ПЕРВЕРЗНО УПРАВЛЕНИЕ на мутро-милиционерите ДА СЕ ИЗЯВЯВА НА НАШ ГРЪБ ?!!

  НИЕ трябва да им докажем , че НЕ СМЕ РОБИ !!!
  СТАЧКИ и ПРОТЕСТИ ТРЯБВА ДА ЗАЛЕЯТ СТРАНАТА !!!
  ЗА ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ МИСЛЕЩИ ХОРА, ЗА ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ НАРОД ,А НЕ МЪРША !!!

  Нередност?
 • 6
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 3
  • + 14

  Аз предлагам, всички засегнати да се съберем и да осъдим този промяна в пенсионния закон! тя е поредна, четвърта за 10 години и както се чува, още до година ще има и пета! Резултатът ще е негативен и ще тръгнат на 6,7... Време е да ги спрем и да се върнем на това, кой какво е договорил със системата! Дори младите са засегнати и то не по-малко от кандидат пенсионерите! И за тях има толкова несигурност, колкото при нас! В друг форум, една млада жена пише: От 10 години, до пенсия все ми остават 20 години! Помислете върху думите И!

  Нередност?
 • 7
  pag avatar :-?
  pag
  • - 5
  • + 3

  [quote#3:"Nikolay UK"]В другите форуми мнозинството с пяна на уста защитава правата на пенсионерите, но истински страдащите са работещите, всеки от които ще трябва да изхранва освен себе си и децата си и по един пенсионер.[/quote]

  Важното е да се рИве, нищо че нямат никакви идеи за алтернатива (Масларовата не се брои, уникално тъпа патка). Сигурен съм, че най-гласовитите "защитници" са на държавна ясла, а от останалите поне 90% се осигуряват на по-малки суми от реалните си заплати.

  Нередност?
 • 8
  pag avatar :-?
  pag
  • - 1
  • + 3

  [quote#6:"goblenka"]В друг форум, една млада жена пише: От 10 години, до пенсия все ми остават 20 години! Помислете върху думите И![/quote]

  Тоя номер с пенсионирането на 45-50 години умря по цял свят, даже и в Гърция, не сте ли забелязали?
  Неприятно, но неизбежно предвид повишаването на средната продължителност на живота, която за жените в България е 77.4 години. Няма система, която да издържи да плаща 30 години пенсия при 30 години стаж.
  При мъжете аритметиката е по-друга.......

  Нередност?
 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • + 7

  Работещите един ден стават пенсионери и днешните кандидати за тая "почетна титла" са първият ред от ешелона на не пенсионираните! Ние сме първите, които никога няма да си догонят пенсията! Идват младите! Така че, не се поддавайте на внушения от рода на " работещите издържат пенсионерите, а попитайте, къде са парите на пенсионерите? Аз знам, че където са техните, там отиват и вашите! Един ден и вие ще питате, защо ми избяга пенсията и ще трябва да обяснявате на по-младите, че сте си заработили и заплатили това право!

  Нередност?
 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • + 7

  До коментар [#8] от "pag":

  ООО, мислила съм! И, още как! Но, ако навреме, още 2000 та година бяха проумели, че тази система е изчерпана и бяха дали сериозен превес на индивидуалните сметки за осигуряване, сега въпросът за стаж и възраст нямаше да стои! И за здравеопазване и майчинство - също! Всеки щеше да си преценява до кога може да работи и на каква пенсия може да разчита. Всеки щеше да си търси начин да компенсира недостига, ако му е малка пенсия! А, сега .... Не мисли, че ти ще си видиш пенсията, ако тази система се запази! Трябва да има дългосрочна сигурност и предсказуемост по тия въпроси, а няма!

  Нередност?
Нов коментар