Re: Fwd: Re: Пенсионна реформа

Re: Fwd: Re: Пенсионна реформа

Вдигането на възрастта на пенсиониране е само една от промените, които трябва да се направят още сега

Вера Денизова
9411 прочитания

"Нищо не ме кара да вдигам сега възрастта за пенсия на най-бедната държава и на най-болните хора в Европейския съюз."

"Ако не искаме да стане така, че след 2–3 години никой да няма пенсия, трябва да направим тази реформа."

Тези две изказвания са направени в разстояние само на една година от един и същ човек – премиерът Бойко Борисов. Първото е от есента на 2010 г. Второто – от началото на тази седмица.

Сега погледнете графиката за баланса на държавното обществено осигуряване. Горната линия показва какъв ефект очакваха управляващите от реформата, направена в края на миналата година. Долната - какъв е реалният резултат от нея.

Стана ли ви малко по-ясно защо в рамките на не повече от 12 месеца премиерът смени позицията си на 180 градуса и заговори за увеличение на пенсионната възраст? След изявлението му сега дебатът за нуждата от промяна на страдащата от хронични дефицити пенсионна система (около 2 % от БВП на година) отново излезе на дневен ред. Между другото такъв развой на събтията прогнозираха повечето макроикономисти още преди година. За разлика от предишния път обаче сега исканията на синдикатите за поредно отлагане на важните промени не трябва да повлиият на правителството: стачка след избори се преглъща по-лесно. А и управляващите силно желанят да намерят пари за увеличение на най-ниските пенсии, за да има с какво да се похвалят на следващите избори.

За да не се наложи ГЕРБ да говори за реформа на пенсионната система за трети пореден път в един и същ свой мандат обаче, са нужни още по-смели промени. Например да се премахне или поне ограничи ранното пенсиониране.

Ще спрем на 65

Почвата за нови промени в пенсионната система започна да опипва финансовият министър Симеон Дянков преди десетина дни. Тогава в интервю за "Труд" той намекна, че би било добре да се помисли за увеличаване на пенсионната възраст още от следващата година. В началото на тази седмица премиерът вече беше категоричен в старанието си да обясни ситуацията:"Какво да дебатираме? (промените в пенсионната система – бел. ред.). Наливаш пари в НОИ с пълното съзнание, че те никога няма да се върнат. Това е изчислено математически. И две плюс едно не прави четири. Другото едно трябва да го вземеш от бюджета и вместо да отиде за образование, за култура... то отива в НОИ."

Два дни по-късно от трибуната на парламента заместник финансовият министър Владислав Горанов даде още подробности: увеличението на възрастта за най-масовата категория труд ще е от 1 януари 2012 г. и ще се отнася както за мъжете, така и за жените. Горанов заяви, че със социалните партньори са обсъждали през миналата година промените да започнат от 2021 г., но развитието на икономиката и плахата реформа в допълнителното обществено осигуряване са дали основание решителната стъпка да бъде предприета веднага. Подобни промени всъщност се обсъждат или вече са направени в много от страните от ЕС. Като Германия, Испания, Дания Ирландия дори предвиждат в по-дълъг хоризонт възрастта за пенсиониране да надхвърли 67 години.

От промяната през следващата година би трябвало да са засегнати над 90 хил. души. Данните на НОИ обаче показали, че около 60% от тези хора продължават да работят 2, 3 или повече години след пенсионна възраст. От останалите пък около половината вече са получили инвалидна пенсия. Затова очакванията са увеличението на възрастта от следващата година реално да засегне между 15 хил. и 18 хил. души. Икономията от тази мярка през следващата година ще е за едва 30-40 млн. лв., но тя ще се увеличава като ефект във времето. Тези трийсетина милиона обаче ще бъдат използвани за увеличение на минималните пенсии от 136 на 145 лв. от средата на следващата година. Очакваният брой на засегнатите пенсионери е около 730 хиляди.

Според източници от управляващите се обсъждат още няколко промени. Едната от тях е възрастта за пенсиониране да продължи да се увеличава с по 4 месеца от 2015 г. Така през 2018 г. тя ще достигне 65 години за мъжете, а през 2020 г. - 63 за жените. Има и още. С две години – до 67 години, ще се повиши и възрастта за пенсиониране на хората без достатъчно осигурителен стаж. Променя се и начинът, по който ще се изчислява индексацията на пенсиите. Досега тя ставаше според т.нар. Швейцарско правило, което отчита равнопоставено ръста на осигурителния доход и инфлацията. Сега идеята е индексацията да е само с инфлацията. "Швейцарското правило е добро, ако икономиката е в подем. В момента обаче осигурителният доход се покачва изкуствено, защото бяха съкратени най-вече нискоквалифицирани служители и това вдигна базата", обясни депутат от ГЕРБ.

Всички тези промени ще бъдат предложени между първо и второ четене за Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Най-вероятно управляващите ще предложат и още нещо – индексът, по който ще се пресмя осигуртелния стаж, от 2017 г. да се увеличи само за новоотпуснатите пенсии, а не както е сега за всички. "Ако старите пенсии се преизчислят с новия индекс, ще има ново еднократно и шоково 10% увеличение на пенсиите през 2017 г. и съответно рязко нарастване на дефицита на ДОО", обяснява депутат от управляващата партия.

Ако пълният комплект от идеи се случи, дупката в общественото осигуряване ще се свие от 2018 г. и ще се задържи на нива от около 0.25% от БВП. Този сценарий обаче предполага в следващите двайсетина години пенсиите да се повишават само с толкова, колкото да покрият инфлацията.

Свещените крави

В пакета от идеи на ГЕРБ обаче не присъства най-важната – премахването или ограничаването на раното пенсиониране особено за военни и полицаи и затягане на контрола за получаване на пенсии за инвалидност.

"Управляващите явно се притесняват да посегнат на работещите в специализираните ведомства, а резервите за запълване на пробойните в осигуряването са тъкмо там. Защото в тези сфери и пенсиите са големи, и защото в масовия случай пенсионираните продължават да работят, често на същите длъжности, от които са били освободени", твърди Йордан Христосков, който е бивш управител на НОИ.

Годишният разход за пении е около 7 млрд. лв., като над половината от тези пари идват от данъци, а не от осигуровки. Например 600 млн. лв. се превеждат към НОИ за ранното пенсиониране на служителите на силовите министерства, като този разход дори не е от бюджета на МВР или Министерството на отбраната. " Тук трябва да се обърне внимание и на още един детайл – този трансфер е крайно недостатъчен, защото тези служители се пенсионират с 25 години трудов стаж и получават дълго време пенсии. За да се компенсират тези фактори, актюерските разчети сочат, че трябва да се увеличи размерът на осигуровките им с не по-малко от 10 процентни пункта", твърди Божидар Данев от БСК.

Другият момент е свързан с драстичното увеличение на хората, които получават пенсия за неработоспособност. Според стопанската камара инвалидизираните достигат 400 хиляди, а разходите за техните пенсии надхвърлят 1 млрд. лв. гоишно (за сравнение, това е малко под една седма от общите разходи за пенсии, предвидени за следващата година).

Данните на НОИ също са еднозначни – ефективната възраст за пенсиониране в България през миналата година е била едва 57 години (виж грфиката), т.е. - доста под официалната, което означава, че нормативната възраст за пенсиониране не се спазва заради множеството привилегии и начини за избягване на закона.

"Сегашната разходопокривна пенсионна система може да е устойчива само ако постоянно се повишава възрастта за пенсиониране, за да се отчита повишаването на продължителността на живота и влошаването на съотношението между пенсионери и работещи", твърди и Георги Ангелов от "Отворено общество".

Така решението на управляващите за по-ранна промяна във вазрастта е силна стъпка. Но недостатъчна, защото трябва още малко кураж за ограничаване на привилегиите и изключенията. 

"Нищо не ме кара да вдигам сега възрастта за пенсия на най-бедната държава и на най-болните хора в Европейския съюз."

"Ако не искаме да стане така, че след 2–3 години никой да няма пенсия, трябва да направим тази реформа."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Барабойките са вредни за вашето пенсионно здраве, мислете преди да гласувате на инат!! Щото ненЦия на мук в неопределено бъдеще, когато не дай Бог няма и да ти трябва.....

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.

  Дано Дянков надделее и се премахне ранната възраст за полицаи и военни. Тогава вече ГЕРБ ще може да се похвали, че поне са започнали пенсионната реформа...

 • 3
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  ........Сегашната разходопокривна пенсионна система може да е устойчива само ако постоянно се повишава възрастта за пенсиониране, за да се отчита повишаването на продължителността на живота и влошаването на съотношението между пенсионери и работещи.......
  Горе -долу, по-същата идея звучи изискването да не фалира една пирамида.
  Цялата статия за съжаление е повторение на тезата на Дянков, която е боза. Просто питайте, колко е разликата в пари на задължителния трансфер от 600 млн. за военни, полицаи и т.н. и реалния, а не цитирайте "увеличение с 10%", което е адско неясно и ще видите,че е доста повече от ...Икономията от тази мярка през следващата година ще е за едва 30-40 млн. лв.... и така с останалите идеи.
  В България така са наредбите,че ако на човек му се занимава на 60 г. все ще има болест да си получи ТЕЛК, но какво да се разправяш с псевдо експерти. За тях 2х2=4, но в живота не е така.

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Ако математическите модели се потвърдят и лихвените нива по облигациите на Франция минат 5 % към 10/12, ще се наложи не с 1,а с 2 години да се вдигне стажа от 01 януари 2012 и да бъдат съкратени привилегиите за силовите ведомства драстично: вдигане на стажа на администрацията им РЯЗКО и намаляване на изплащаните възнаграждения от 20 на 10.

  Другият вариант е да гледаме предаването на властта от Борисов на Станишев към края на лятото :-) Ако не е паднала Меркел тогава - може да предаде и на Кристалина Георгиева :-) ще го решаваме на 'ези-тура'

 • stefanova

  ДО МИНИСТЪР ДЯНКОВ: ИЗЧЕРПЕТЕ ВЪТРЕШНИТЕ РЕЗЕРВИ КАТО ЗАПУШИТЕ ПРОБОЙНИТЕ ОТКЪДЕТО ИЗТИЧАТ ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ ДЕТО ПРАВЯТ ПЕНСИОННИ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ - ВИЕ ЗНАЕТЕ КАКВО СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ!!!УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ПРИЛОЖЕТЕ КАТО КРАЙНА МЯРКА ,КОГАТО ВСИЧКО ДРУГО Е НАПРАВЕНО! НЕ ТЕЗИ КОИТО С ТРУДА СИ ПАРВЯТ НАЦИОНАЛНАТА БАНИЦА /ПИЦА/ ДА НОСЯТ НА ГЪРБА СИ НЕЗАСЛУЖЕНО ПРИВИЛИГИРОВАНИ И ТЕЗИ ,КОИТО НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НИ ЧАКА СЪДБАТА НА ГЪРЦИЯ!САМО РАЗЛИКАТА Е ТАЗИ ,ЧЕ ГЪРЦИТЕ ЗА 20Г УСПЕШНО СА ПОЛУЧАВАЛИ ЕВРОПЕЙСКИ ДОХОДИ И ИМАТ ЗАДЕЛ,А БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-БЕДНАТА И БОЛНА НАЦИЯ В ЕС!!!

 • 6
  dorn avatar :-|
  dorn

  До коментар [#2] от "J.J.": Много си наивен ,точно защото Дянков не може да наделее над другия вицепремиер (пък няма и доблест да си подаде оставката) , пенсионната възраст за нормалните българи ще се повишава , а привилегиите на полицайте ще останат , докато събитията по света пренесени и у нас пометат и тази останала от комунизма каста !

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Върховен цинизъм е да продължаваш с едната ръка да даваш щедро на милиционерите, а с другата да стискаш гушата на пенсионерите и да им обещаваш 9 (д е в е т) лв. увеличение!
  Още веднъж да ви припомня за разходите, които бюджетът поема за близо 100-те хиляди служители в силовите структури:
  - за ежемесечните социални и здравни плащания;
  - за режийните на храната и почивките им;
  - за облекло и обувки;
  - за безплатното здравеопазване на тях и семействата им до гроб;
  - за обезщетение от 20 брутни заплати при ранно пенсиониране;
  - за максимални пенсии след пенсионирането им на 45 г.
  Тъй като тези плащания минават по различни параграфи, те са доста повече от официално обявените 600 млн.

 • 8
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  "...Стана ли ви малко по-ясно защо в рамките на не повече от 12 месеца премиерът смени позицията си на 180 градуса и заговори за увеличение на пенсионната възраст?..."

  Много просто - изборите минаха. Кой се минал, минал се. За останалите остава възможността да духат супата... или други работи. Идеалното решение е отмяна на пенсиите. Така ще се спестят 8 милиарда годишно, които могат да се използват за по-полезни цели, свързани с нечии джобове.

 • 9
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  [quote#7:"Б.Давидков"]Върхвен цинизъм е да продължаваш с едната ръка да даваш щедро на милиционерите, а с другата да стискаш гушата на пенсионерите и да им обещаваш 9 (д е в е т) лв. увеличение!
  [/quote]

  Тези 9 /девет/ лева не са за всички пенсионери, а само за тези, които са се осигурявали на много ниски ставки. Останалите нека си чукат главите защо и с какъв акъл са плащали големите осигуровки, та сега да се подиграват в очите им и да ги наричат наивници. Та не е нужно да си лъжливо овчарче, за да лъжеш народа като дърт циганин... ;)

 • ivanbuhov

  Въвеждане на по висока солидарност в пенсионното дело! Не бива и в този сектор да има превилегировани! Една част от пенсионерите да обират парите на другата част! Не може хората от първа и втора категория на труд да ползват две предимства - на високата заплата и на увеличен фиктивен трудов стаж!!! Отношението между най-ниска и най-висока пенсия не трябва да е повече от 3, 3.5!!! Да се намали драстично управленската администрация, от общините до президенството! Нека се знае, че има градове с по-многобройно население от нашата страна, управлявани от един кмет и не много помощници и съветници!!! при нас всичко е разточително!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход