Синдикатите заплашват със стачки, заради пенсионната реформа

В неделя ще стане ясно дали ще изпълнят и заканата си да се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество

През миналата година КНСБ пак организира протест във връзка с пенсионната реформа. Тогава поводът бе същият като сега - предложението на финансовия министър Симеон Дянков възрастта за пенсиониране да започен да расте не от 2021 г., а още от 2011 г.
През миналата година КНСБ пак организира протест във връзка с пенсионната реформа. Тогава поводът бе същият като сега - предложението на финансовия министър Симеон Дянков възрастта за пенсиониране да започен да расте не от 2021 г., а още от 2011 г.
През миналата година КНСБ пак организира протест във връзка с пенсионната реформа. Тогава поводът бе същият като сега - предложението на финансовия министър Симеон Дянков възрастта за пенсиониране да започен да расте не от 2021 г., а още от 2011 г.    ©  Красимир Юскеселиев
През миналата година КНСБ пак организира протест във връзка с пенсионната реформа. Тогава поводът бе същият като сега - предложението на финансовия министър Симеон Дянков възрастта за пенсиониране да започен да расте не от 2021 г., а още от 2011 г.    ©  Красимир Юскеселиев
1500 души ще трябва да се пенсионират с една година по-късно, ако се реализира идеята на правителството за увеличаване на възрастта за пенсиониране с една година.

Синдикатите заплашиха, че могат да започнат ефективни стачни действия, заради идеите за увеличаване на възрастта за пенсиониране с една година и отпадането на класа за прослужено време. В неделя представителите на двата синдиката – КНСБ и КТ "Подкрепа" – ще проведат съвместно заседание, на което ще се обсъжда не само подготовката на протестите, а и оттеглянето им от Националния съвет за тристранно сътрудничество, "докато някой проумее, че в него трябва да има диалог", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Consumer avatar :-|
  Consumer
  • - 10
  • + 17

  Каква е функцията на синдикатите в БГ: Да защитават мързеливите, некадърните и неграмотните. Каква им е ефективността: нулева, видяхме какво стана с Кремиковци и други нарочени организации.

  Нередност?
 • Arexander
  • - 2
  • + 18

  [quote#0:"article"]Той направи аналогия с предложението от миналата година 100 млн. лв. от частните пенсионни фондове да бъдат прехвърлени към бюджета на НОИ. Впоследствие обаче Конституционният съд обяви това решение за противоконституционно.[/quote]
  Конституционният съд обяви решението за противоконституционно, ама гербавите не върнаха парите... наглеци!

  Нередност?
 • 3
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)
  • - 5
  • + 11

  Но не са ги изхарчили и за друго. А и сегашните съгласете се, имат най-малко вина за ситуацията в пенсионната система. Това чудо не може да се промени осезаемо само за две-три години. Загубени са всичките последни двадесет, според мен. По-добре да спестяваме и разчитаме на алтернативни инструменти, като спестовни застраховки и др.подобни, вместо да чакаме на тази уродлива и архаична пенсионна система. Ефективна реформа, която да доведе до постигане на достойни нива на пенсиите, което е смисъла, а не къде стоят фондовете и кой ги управлява, е невъзможна. Просто ги няма парите от преди 2000 -та година и това е...

  Нередност?
 • 4
  omniam avatar :-|
  omniam
  • - 7
  • + 13

  "Долу ръцете от пенсионната система" - нали точно тази система създава толкова проблеми, вие докога ще искате проблемите да съществуват и да се задълбочават само за да ви е лесно и удобно на вас? Професия "вечно недоволен" не бива да се толерира и същото е с професия "инвалид" - половината са инвалиди в съзнанието си, че им се полага много в замяна на малко. Сякаш синдикатите не се борят за по-добри условия на труд, а за по-малко труд.

  Нередност?
 • 5
  bobacho avatar :-|
  bobacho
  • - 9
  • + 13

  Малко работещи и много пенсионери. Очевидно няма друг изход освен увеличаване на възрастта за песиониране. Браво на правителстовото, че прави каквото трябва, въпреки негативите които ще събере и риск да загуби следващите избори.
  Синдикалните лидери са толкова неграмотни, че изобщо не могат да вдянат, че ако правителството се поддаде на рекета им, ще се съсипе икономиката. И тогава ще видят колко ниски могат да бъдат заплатите и пенсиите. Всеки може да оглави движение искащо по-високи доходи.
  Не трябва да се позволяна на масата от неграмотни и мързеливи да смазва малкото работещи хора.

  Нередност?
 • 6
  grizin avatar :-|
  grizin
  • - 4
  • + 17

  Хм, колкото и да не харесвам синдикатите, ми се иска да дам един аргумент защо е по-добре реформата на общия пазар да не се случва ударно.

  Хората правят решенията в живота си на базата на информацията, която им е налична. Т.е. да кажем, че аз съм една година преди пенсионна възраст, направил съм си сметката колко пенсия ще получа и че искам да се пенсионирам догодина. Като резултат, аз не съм инвестирал в обучение или своите умения (по-общо казано) от няколко години (тъй като очаквам да изляза от пазара на труда), не съм търсил по-добри позиции на работния пазар, и тн.

  Изведнъж се оказва, обаче, че аз трябва да работя още една година -- нито аз съм доволен, нито моя работодател - простата икономическа логика е, че аз ще съм планирал така моите инвестиции в човешки капитал така, че в последната година от моята работа да изкарвам на работодателя си точно толкова, колкото е достатъчно, за да не ме уволни на определно целево ниво заплата. Защо това е релевантно - технологичните промени в производствения процес както и чисто и просто факта, че ние забравяме с времето значат, че уменията ни се амортизират и без инвестиции в тях, продуктивността ни пада -- следователно, в следващата година аз НЕ съм достатъчно продуктивен, за да ме държат на работа -- просто никой не е планирал за това. Освен това, работодателят ми вече ми е намерил заместник, в който може би дори вече е инвестирал - т.е. не само съм непродуктивен, но и съществува директна алтернатива на моята кандидатура, и то по-добра. Естественият резултат на това е да бъда уволнен или да напусна доброволно. Следователно, поне според мен, ще има просто трансфер на разходи от тези за пенсия към тези за безработица. Не съм запознат как точно се формират плащанията, но е възможно нетния ефект върху бюджета да е дори отрицателен. Ако не напусна, но е твърде скъпо да бъда уволнен (в определени сектори), то просто разходите за задържане на непродуктивен персонал са прехвърлени на работодателя, което е форма на индиректен данък.

  Сега, дали 5 години или 10 във времето са достатъчен срок за отлагане на тези реформи така, че хората да могат да реориентират стратегията си така, че да имат смисъл да бъдат задържани на пазара -- нямам представа. Аз си мисля, че като средство за баланс на бюджета би било по-добре да бъдат орязани несъразмерните социални придобивки на държавната администрация (която има безумен щат освен това), както и нерентабилни разходи като тези за СРС (които докато изкарват компромати, не изглежда да генерират присъди), например. Доколкото професиите в ДА са монолитни групи избиратели, обаче, е по-вероятно да виждаме подобни панически решения, засягащи по-скоро негласуващите и неорганизирани сегменти на обществото. Това е начина да се води социална политика, обаче?

  Нередност?
 • 7
  alexander5000dm avatar :-?
  Arexander
  • - 2
  • + 9

  [quote#3:"chichi"]Но не са ги изхарчили и за друго.[/quote]
  Аха и къде са?

  Нередност?
 • 8
  valeryslavov avatar :-(
  Алесис
  • - 3
  • + 5

  Като ми кажат : " Долу ръцете от пенсионната система !" вероятно трябва да се разбира бюджета и неговите ръце. Т.е. долу онези 70% бюджетни средства , с които държавата субсидира НОЙ . Аз съм " ЗА". Долу всички пари извън пенсионната система . Колкото - толкоз ! Когато пенсионерите са толкова , колкото и работещите , осигуряващи им пенсиите , ще се простират колкото може да им се осигури . И нищо повече . Когато държавните служители и без друго не внасят пенсионни вноски от доходите си , а държавата ги събира от други данъци , а след това и тях не внася - долу ръцете ! Нито от бюджета , нито от заеми , нито от където и да е!

  Нередност?
 • 9
  mitkovasilev avatar :-?
  Митко Василев
  • - 2
  • + 4

  Не намирам никаква логика в това, пенсиите да са обвързани с възраст, вид професия и прочие категории, след като основното е било, е в момента и ще си остане наличието на средства за тяхното изплащане.

  Нередност?
 • 10
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • - 1
  • + 9

  Понеже виждам конспирация във всичко, което се случва напоследък, точно пенсионнна реформа цели не да разедини българския народ,а да започнем да се самоизяждаме.
  Млади срещу стари, работещи срещу пенсионери. Всички скокнаха и почнаха да защитават положението в което са - ако са пенсионери - как оцеляват, ако не са - били точели НОИ.
  Ало, работещите, това са вашите родители. И ако обиждате един човек, работил 40г., плащал данъци и в един момент се прибрал в къщи, да почива или умира, не може някой от медиите да го обвинява за това, че парите му отишли на друго място.
  Колкото ние в момента правим да протестираме по форуми и маси, толкова и зависи от нас. Нищо не зависи от нас.
  Целта на всичко това, което се случва по повод реформата, е да се караме помежду си, за да отклоним вниманието си от какво? За пореден път - някой друг е виновен, а правителството оправя бакии. И виновни са простите данъкоплатци, чиято вина е да плащат данъци и осигуровки, а в същото време някой да ги обвинява с насочен пръст, че нищо не са правели.
  Проблема на НОИ с пенсиите не идва от работещите ІІІта категория, работили 35-40г, а инвалидните пенсии, които са скокнали рязко нагоре за последните години, военни и полицаи, не само униформени, а и в министерствана - обезщетения при напускане и пенсиониране и високите им пенсии.
  Но както казах, в момента ни замазват очите и ни гледат сеира как се караме помежду си. Реформата, която подписаха преди месеци - увеличение на възрастта след 9г. - да, но от днес за утре, за да се увличат социалните пенсии с 9лв от лятото на следващата - извинявайте, ама някой иска да сме толкова прости колкото на него му се иска.

  Нередност?
Нов коментар