Буря в чаша вода: Пенсионната възраст и бюджет 2012
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Буря в чаша вода: Пенсионната възраст и бюджет 2012

Иван Нейков, бивш социален министър

Буря в чаша вода: Пенсионната възраст и бюджет 2012

Премахването на ранното пенсиониране ще има по-голям ефект

4422 прочитания

Иван Нейков, бивш социален министър

© Георги Кожухаров


"Ние сме в такава ситуация, че нямаме печеливш ход."

 Иван Нейков, бивш социален министър

"Ако ранното пенсиониране остане, дупките в НОИ няма да се закърпят."

Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество"

"Напълно възможно е първата стъпка към вдигането на пенсионната възраст да бъде още догодина, тъй като проектобюджетът за 2012 и законите към него току-що са влезли в Народното събрание и тепърва ще се разглеждат" - тези думи на министъра на финансите Симеон Дянков в интервю за в. "Труд" на 7 ноември предизвикаха автоматично брожения и закани за стачки, тъй като подписаното по-рано от Дянков споразумение със синдикатите предвижда това да стане чак през 2021 г.

Синдикатите, разбира се, използваха целия си борчески арсенал, под чието давление на премиера Борисов му се наложи да председателства лично тристранния социален съвет по темата днес, когато ще започне и обявената стачка в железниците срещу огласения пакет от реформи за тях.

Заради личното участие на премиера от съвпадането на двете събития може да се очаква успешно решение и на двата конфликта чрез постигане на компромис със синдикатите. От КТ "Подкрепа" отхвърлиха варианта спиране на стачката в БДЖ срещу отказ от вдигането на  пенсионната възраст от догодина.

Но  докато драмата в железниците е ясна и по отношение на заплашените от съкращение служители, и по отношение на засегнатите от стачката им, вълненията около обвързването на пенсионната възраст с бюджет 2012 са по-скоро буря в чаша вода. Експерти и икономисти, до които "Капитал дейли" се допита, изразиха единодушно мнението, че дори възрастта да се увеличи, това няма да се отрази върху бюджета.

Сметките

Бившият социален министър Иван Нейков каза, че стъпката няма да доведе до намаляване на разходите, дори обратно - първоначално ще се увеличат. Той обясни това с традиционния ефект при увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране хората, които имат тази възможност, масово да излизат в пенсия.  В краткосрочен план увеличаването на възрастта за пенсиониране няма да има ефект, каза и старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Според изчисленията на стопанската камара на година средно се пенсионират около 90 хил. души, от които над 40 хил. - по инвалидност, където възрастта няма значение. Така, ако възрастта се вдигне, дефицитът в НОИ вместо да се намали, ще се увеличи.

Сметките и на зам. финансовия министър Владислав Горанов пък показват, че ако възрастта се повиши с една година, през 2012 това ще засегне 15 хил. души. Със спестените средства ще се увеличат минималните пенсии за стаж и възраст от юли догодина - от 136 на 145 лв.

Това увеличение засягало 1/3 от всички пенсионери и струвало 6 млн. лв. на месец, или 72 млн. лв. на година. Около 30 млн. лв. на година щели да бъдат спестени от увеличението на пенсионната възраст, очаква се и ръст на приходите от осигуровки около 21 млн. лв.

Заложеният за 2011 г. дефицит в НОИ е за близо 4 млрд. лв., но преди седмица зам.-министър Горанов каза, че вече е 4.5 млрд. лв.

Повечето икономически експерти изтъкват, че вдигането на пенсионната възраст трябва да започне сега заради положителните ефекти в дългосрочен план върху бюджета на НОИ. Защото отлагането на стъпката ще означава шоковото й въвеждането през следващите години.

Какво ще помогне на НОИ

Две са ключовите стъпки за намаляването на дефицита му, смятат икономистите. Първата е да се премахне ранното пенсиониране, но точно там реформата на Дянков се препъва, тъй като подобна промяна не се предвижда за десетките хиляди полицаи и военни. Според Иван Нейков 300 хил. души са възползвалите се от това право и броят им непрекъснато расте.

Втората стъпка е да се увеличи събираемостта на приходите от осигуровки, която се затруднява от сериозния дял на сивия сектор и нарастването му вследствие на кризата.

"Ние сме в такава ситуация, че нямаме печеливш ход."

 Иван Нейков, бивш социален министър

"Ако ранното пенсиониране остане, дупките в НОИ няма да се закърпят."

Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество"

"Напълно възможно е първата стъпка към вдигането на пенсионната възраст да бъде още догодина, тъй като проектобюджетът за 2012 и законите към него току-що са влезли в Народното събрание и тепърва ще се разглеждат" - тези думи на министъра на финансите Симеон Дянков в интервю за в. "Труд" на 7 ноември предизвикаха автоматично брожения и закани за стачки, тъй като подписаното по-рано от Дянков споразумение със синдикатите предвижда това да стане чак през 2021 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Никой не говори за третата и единствено правилна! Да се раздели НОЙ от частните осигурителни фондове! В НОЙ да останат по 5% от натрупаните лични вноски на осигуряваните, а всички останали пари да се приведат в частните фондове по личните сметки по ЕГН. Цялата информация за тия пари, ЕГН и вносители е в системата на НОЙ! Така то ще поеме ангажимента към социалните, вдовишки и инвалидни пенсии, и към тези, които вече са се пенсионирали по закона за стаж и възраст! Липсващите им пари от вноски трябва да се възстановят, дори, ако се наложи да теглят кредит!Там може да има индексация само с % инфлация, и ако има дивиденти от инвестиции на фонда! Личните фондове, приели и предишните вноски, от преди 2001ва, до сега поемат плащането на останалите! И, там, сметките се индексират за инфлация и от дивиденти! Запазва се правото на всеки да си избере фонд, начина на изплащане на сумите, които покриват срок от 15 години, наследяването и т.н. Ако сумите са недостатъчни, човекът може да продължи да работи, стига да си намери работа! Но: Само така, пенсионната система ще се стабилизира, без да се отнемат права, без да се настройват поколенията едно срещу друго, и ще се гарантира достатъчна перспектива и доверие! Само така ще се вдигнат и вноските, както в задължителните, така и в доброволните фондове!

 • 2
  enigma62 avatar :-|
  enigma62

  Сметката нещо не излиза.Първо е споменато,че''на година средно се пенсионират около 90 хил. души, от които над 40 хил. - по инвалидност'',а после е обяснено ''че ако възрастта се повиши с една година, през 2012 това ще засегне 15 хил. души''.

 • 3
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  До коментар [#1] от "goblenka":

  Много правилно казано!

 • 4
  n_kukaleva avatar :-|
  n_kukaleva

  Не забравяме ли и още един много важен източник - осигуровките на държавните служители, които сега се плащат от всички данъкоплатци.Крайно време е да се равнопоставят всички работещи и всеки да си плаща своята част от осигурителните вноски. Това значително ще намали дупката в НОИ, която сега се поема от републиканския бюджет. Не разбирам защо финансовия министър мълчи по този въпрос?
  Всяка привилегия изкривява пазара на труда и противопоставя едни работещи на други - т.е. всички сме равни, но някои са по-равни.

 • 5
  panik avatar :-|
  panik

  До коментар [#1] от "goblenka":
  До коментар [#3] от "geordgeo":

  Да бе да - забравете! Това НИКОГА няма да стане. Те частните фондове и сега са си отделно от НОИ, но обръщането на тежестта на пенсионно осигуряване в полза на вноските в ДЗПО е невъзможна. С какво НОИ ще плаща пенсии, които дължи? Те сега прибират по-голямата част от осигуровките и са на червено с 4/ 4,5 млрд.лв., а представете си какво ще стане ако минат на 5% от осигурителния доход на хората. Солидарния принцип отива по дяволите. Иначе, естествено, че капиталовия принцип, по който се набират вноските в частните пенсионни фондове, е пазарно по-справедлив, но ... това е! НЯМА ДА СТАНЕ!

  До коментар [#4] от "n_kukaleva":

  Ето, тук е "ключът от бараката" - нарича се изравняване на стандартите - не считам, че служителите в някой т.нар. специални ведомства, следва да се ползват от превилегията, някой друг в лицето на държавата, респ. данъкоплатците да им плащат осигуровките. Защото, те, данъкоплатците са си платили тяхните си осигуровки, че и данъци. Но тук най-много си личи двойния стандарт на сегашното правителство - нали сме най-смели в реформите, ами айде тогава отрежете ранното пенсиониране в МВР и МО и ги накарайте да си плащат осигуровките. Знаете ли от това какви хубави разчети ще може да направи Горанов, само че не знам дали ще посмее да ги покаже на ЦвЦв? Или за тези ведомства криза няма?!

 • 6
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#4] от "n_kukaleva":

  Да! И това!

 • 7
  godlieb avatar :-|
  Carmina BULGARANA

  ДНЕС ЕДИН ПЕНСИОНЕР ОГЛЕЖДАЙКИ СЕ - КАЗА НА УХОТО ДРУГ ПЕНСИОНЕР: "ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ ГЕНОЦИД!" ДРУГИЯТ ПЕНСИОНЕР ЗАПИТА: "ЗАЩО?" "ЗАЩОТО СЕ ИЗВЪРШВА ЧРЕЗ ЛЕГАЛНИ МЕТОДИ." "ЕЙ ТОВА СЕ НАРИЧА - ЧИСТА РАБОТА!" - УДИВИ СЕ ПЪРВИЯТ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK