Алея на лошата слава

Проектът в морската градина на "Холдинг Варна" продължава да дава примери за това как липсата на публичност компрометира отношенията на държавата с бизнеса

Проектът за "Алея Първа" продължава скандалния си път
Проектът за "Алея Първа" продължава скандалния си път    ©  Георги Кожухаров
Проектът за "Алея Първа" продължава скандалния си път
Проектът за "Алея Първа" продължава скандалния си път    ©  Георги Кожухаров

Вълненията около проекта "Алея първа" за крайбрежната зона във Варна добиват вече постоянна цикличност. Те следват на близка дистанция изборните кампании в България и точно тогава провокират внезапната активност на държавната администрация. От това обикновено се ражда скандал, който пробужда обществения интерес към случващото се, но винаги постфактум.

Така се случи и в началото на изтеклата седмица, когато варненският областен управител Данчо Симеонов одобри проекта за укрепването на свлачище в Морската градина. Подписът даде на практика зелена светлина за мащабния проект "Алея първа", според който "Холдинг Варна" трябва да построи в градската крайбрежна зона яхтено пристанище, спортни и развлекателни съоръжения, медицински  комплекс, три аквапарка, заведения за хранене, рибарско селище с борса и дори офиси на Морска администрация.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  adon avatar :-|
  RUSE

  Община Варна трябваше да обяви конкурс и да изготви проект за това как трябва да изглежда крайбрежието на града. След това трябваше да обяви търг за несвързани помежду си инвеститори, които да изградят заложеното в проекта, срещу право на ползване за определен период от време. Така Община Варна щеше да има сериозни приходи и щеше да се създаде не едно застинало феодално владение, а постоянно развиващо се красиво кътче гарантирано от вътрешната конкуренция на различни позарни субекти – магазини и различни заведения. Така общината хем щеше да има думата за това как да изглежда града; хем щеше да гарантира и осигури достъп на всички хора до всички изградени обекти; хем нямаше да даде една стотинка за изграждането; хем щеше да получава пари от тях; хем щеше да си остане и собственик на всички обекти. Сега всички ще плащат наеми на ТИМ, а Община Варна и варненци ще са крепостни селяни, които пълнят джобовете на изостаналия си със столетия местен феодал.

 • 2
  adon avatar :-|
  RUSE

  Същата схема е на път да се реализира и в РУСЕ. Цели 21 години крайбрежието на река Дунав е изключителна държавна собственост и на никой простосмъртен не е разрешено да изгражда каквото и да е съоръжение - временно или постоянно край реката. Затова например в Русе край Дунав няма нито една кръчма, няма законно рибарско селище, няма място за паркиране на лодки и яхти, няма магазинчета за сувенири и каквото и да било друго. Всичко се прави да не би хората разхождащи се по реката да видят далаверите с горивата, които всички групировки - Приста ойл, Мултигруп, ВИС, СИК, ТИМ, включително и Лукойл, правят край бреговете на реката. В един момент без никаква предварителна разгласа се появи журналистическо проучване в местния вестник Утро, че Правителството прехвърлило правото за ползване на цялото крайбрежие от реката пред град Русе на Общината, а тя веднага го дала на ТИМ. Даже не успяли да уточнят границите на това дето го прехвърлили. Така вече град Русе на север граничи не с река Дунав, а с ТИМ. Явно всичко е било договорено предварително. Общинския съвет оспори правото на ТИМ да вземат част от брега, тъй като държавата е дала само правото на ползване на водата на р. Дунав. Жалка държава станахме. Сега ГЕРБ вече получиха достатъчно места в Общинския съвет в Русе и ТИМ явно няма да имат проблеми в тази нецивилизована изостанала държава управлявана като васална провинция от руски слуги.

 • 3
  mitkoha avatar :-(
  mitkoha

  Фактът е, че в България мафиоти могат да направят инвестиция от 78 милиона и че държавата им помага за това, вместо да ги вкарва в затворите. Най-скандалното за мен обаче е, че варненци знаеха как кметът им работи с мафията, но въпреки това го преизбраха. Ето в такива моменти съжалявам, че още съм тук.

  Още нещо: сигурен съм, че сигналът за държавна помощ, споменат в края на статията, е до Европейската комисия (тъй като в ЕС тя е забранена), а не до Съвета на Европа, който няма нищо общо с това.

  Не ми харесва това, че на престъпната организация ТИМ вече й викат
  "групата Химимпорт", но млъкни сърце... Добре, че поне някъде се пише за зулумите в общината. :)

 • 4
  japi avatar :-|
  japi

  Колкото построиха стадион "Варна", толкова ще укрепят и брега.

 • tsyrvulan

  Време е вече тая шайка бандити (ТИМ) още наречени групата Химимпорт, и подкрепящите ги малоумни слабоумници от общинска и държавна администрация да гризнат дръвцето. Варненци имат правото да изкажат собственото си мнение по така наречения проект, да приемат или отхвърлят предложението след, повтарям след задълбочено обществено обсъждане, след като евентуалното строителство касае един от символите ( и любимо място за отдих и разходка ) на градът.

 • 6
  wc1 avatar :-|
  WC1

  "Районната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) и главният архитект на Варна са издали пет разрешения за строителство."
  РДНСК не издава разрешения за строеж!!!

  в зона с наложена строителна забрана заради свлачищни и КОРОЗИОННИ процеси,
  Думата е правилна, но не е на правилното място. Би трябвало да е ерозионни....

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#1] от "RUSE":

  Приятелю, малко си ме копнал, ама иначе всичко което си написал си е абсолютно вярно.

 • 8
  wc1 avatar :-|
  WC1

  До коментар [#1] от "RUSE":

  "Община Варна трябваше да обяви конкурс и да изготви проект за това как трябва да изглежда крайбрежието на града."
  Община Варна е приела ПУП за района, който е влязъл в сила през 2002 г.
  "След това трябваше да обяви търг за несвързани помежду си инвеститори, които да изградят заложеното в проекта, срещу право на ползване за определен период от време."
  Терените са държавна собственост и общината не може да обявява търгове за тях.
  " Така Община Варна щеше да има сериозни приходи и щеше да се създаде не едно застинало феодално владение, а постоянно развиващо се красиво кътче гарантирано от вътрешната конкуренция на различни позарни субекти – магазини и различни заведения. "
  Приходите от продажбата ги реализира държавата, а разходите за укрепване и инвестиции в инфраструктура ги поема инвеститора, което е икономия на държавни разходи.
  "Така общината хем щеше да има думата за това как да изглежда града; хем щеше да гарантира и осигури достъп на всички хора до всички изградени обекти; хем нямаше да даде една стотинка за изграждането; хем щеше да получава пари от тях; хем щеше да си остане и собственик на всички обекти."
  Такъв филм няма. Някой да построи обектите без пари и общината да събира наемите. Т.Ж.ще стане от гроба и ще ми прегърне.

 • 9
  wc1 avatar :-|
  WC1

  Ви прегърне

 • 10
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#8] от "MB":

  Нямало било такъв филм! Терените били държавни, а Общината била приела ПУП влязал в сила през 2002г. Разходите за укрепване и инвестиции в инфраструктура ги поемал инвеститора, което било икономия на държавни разходи.
  Абе човече ти май още си държиш портрета на Тодор Живков над бюрото. Ако все още не си разбрал това, с което капитализма победи феодализма и "социализъма" се казва свобода, обществено гарантирани правила и пазарна икономика. Именно конкуренцията между отделните субекти движи всички заедно напред - като една борова гора. КОНКУРЕНЦИЯТА ГЛУПАКО. Навсякъде, където не е възможно да се създаде пазарна конкурентна среда, то трябва да си съществува държавния монопол, защото по-страшен от държавния монопол е само частният. Ако Община Варна не е съгластна с проекта или с начина на неговото осъществяване пред град Варна, то държавата няма как да го реализира такова национално предателство, наричано от някои - инвестиция.
  Това ще затрие Варна, защото ще я конституира като ФЕОДАЛНО ВЛАДЕНИЕ !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата