Бумерангът на злото*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бумерангът на злото*

"Атака" беше комбинация от харизмата на Волен Сидеров и семейните му връзки. Едното вече е минало. <br />

Бумерангът на злото*

След личните скандали лидерът на "Атака" най-вероятно ще запази партията си, но не и влиянието й

Елена Старидолска
10242 прочитания

"Атака" беше комбинация от харизмата на Волен Сидеров и семейните му връзки. Едното вече е минало. <br />

© Анелия Николова


"Заделих пари през 2005 г., за да помогна да тръгне вестник "Атака", за да може г-жа Капка Сидерова да отклони вниманието си от партията." Въпреки че категорично отказва да коментира личния живот на семейството на лидера на "Атака" Волен Сидеров, кумът му и съратник в първите години на партията, собственикът на тв "Скат" Валери Симеонов, всъщност скача точно в центъра на водовъртежа, в който тези дни попадна формацията.

Организирана на кланов принцип, с разпада на семейство Сидерови "Атака" е подложена на най-големите сътресения откакто съществува. Въпреки това прогнозите за края й са силно преувеличени, тъй като прекалено много мръсни тайни все още оплитат членовете на фамилията, създала ядрото на партията.

В тази сага, наподобяваща турски сапунен сериал, доброто няма да победи просто защото такова не съществува. Много е вероятно дори Волен Сидеров да запази партията си, макар че не и влиянието й.

Разбира се, не бихме се занимавали със семейните драми на когото и да било - това е грубо, невъзпитано и неетично. В случая обаче личните отношения са много тясно свързани с партията. Бившите и настоящи депутати на "Атака" от своя страна в различни моменти са подкрепяли правителственото мнозинство. Иначе казано, обръщаме внимание на този сюжет, защото от него, макар и малко, зависи стабилността на сегашното управление.

Семейно имане

"Не се радвам от това, което се случва в "Атака". Далече ми е от характера да се бъркам в семеен скандал", твърди Валери Симеонов от СКАТ, според когото обаче "деградирането на формацията, изградена около една личност, която няма коректив, е съвсем закономерно". 

Собственикът на тв "Скат" познава добре главните герои в сапунката. Не само защото им е кум, но и защото още през 2005 г. той дава първо телевизионна трибуна, а после и рамо за превръщането на Волен Сидеров във водач на националистическа формация. Коментарът му потвърждава думите на лидера, че от самото начало съпругата му Капка се е опитвала да влияе на партийното развитие. Баща й Георги Ибришимов допреди няколко месеца беше национален координатор на формацията и на практика изгради местните структури. Синът й Димитър Стоянов е евродепутат от "Атака", а тя самата до 19 ноември - главен редактор на партийния орган. От началото на ноември пък е и общински съветник в София. Роднини на Сидерова са и в парламента, както и забъркани в сложните схеми за поръчителство, с които съпругът й се опитва да държи лоялни народните представители от формацията.

В разрез с всички нормални практики в политиката освен властта в българския вариант на партиен живот в парламента има и не малко финансови стимули. На първо място е държавната субсидия, която за "Атака" е над 4.5 млн. лв. годишно, а според устава на партията Сидеров може еднолично да се разпорежда с тях.

"Няма съмнение, че между управляващите и Волен Сидеров има и скрита финансова връзка. Само така може да се обясни резкият обрат в позицията на председателя през 2009 г. Когато зависимостта на ГЕРБ от "Атака" намаля, обстановката в партията започна да се изнервя", коментира за "Капитал" Валери Симеонов. Той може би намеква за появилите се неотдавна слухове, че "безусловната подкрепа"(по думите на Сидеров ) за ГЕРБ от 2009 г. минава през финансово мотивиране в големи размери, което вече е прекратено.

Катализатор на разпада на политико-семейните връзки стана любовната забежка на председателя с не по-малко амбициозната депутатка Деница Гаджева, бивша приятелка на доведения му син. Димитър Стоянов поиска оставката на Волен Сидеров, като за повод използва катастрофалните му резултати на президентските избори - шест пъти по-малко гласове от последния президентски вот преди пет години, както и скандалите около митингите на "Атака" пред джамията в София и в Батак.

"Излагам политически аргументи, никога не съм излагал лични", каза пред "Капитал" Димитър Стоянов, попитан дали, ако всичко в семейството беше наред, щеше да тръгне срещу пастрока си. Обяснението му, че реагира чак сега, е, че не е искал да бъде обвинен за виновник за загубата, ако публично оповести критиките си преди изборите. Капка Сидерова мълчи, а Волен Сидеров намери виновник в лицето на Бойко Борисов, който участвал в "сговор за унищожаването на партията". Твърди се, че единствената роля, която премиерът имал, е да помогне на Капка Сидерова да заеме избираемо място в листата на "Атака" за общински съветници в София. Още на първото гласуване в съвета за избор на негов председател ГЕРБ получи един глас повече от своите 33 - този на съпругата на Волен.

Позиционна война

Зад гърба си в партийно-семейната война тя има освен подкрепата на сина си и баща си и мощното рамо на евродепутата от "Атака" Слави Бинев, който не е партиен член, но е с достатъчно силен глас в партията, а и с двама депутати в групата. Единият от тях - Борислав Стоянов, застана на позицията на Димитър Стоянов, вторият - Огнян Стоичков, засега мълчи.

Волен Сидеров може да разчита на друг тип оръжия - партийния устав, който на практика му дава пълна свобода да управлява еднолично, както и документите, които обвързват с финансови зависимости народните представители. Това е причината например да се провали първата стъпка от стратегията за отстраняването на Сидеров от председателското място на парламентарната група. Едно от главните действащи лица Димитър Карбов тези дни даже разпространи декларация, с която публично оповести лоялността си към лидера. Той обаче си реши един вътрешнопартиен въпрос - участва активно в подреждането на листата с общински съветници във Варна, където се кандидатира и за кмет, а и опонентът му на местна почва - депутатът Цвета Георгиева, напусна групата на "Атака".

Сидеров владее и Централния сбор на партията, както се нарича тясното ръководство. След изключването на Димитър Стоянов и напускането на Деница Гаджева то се състои от верни на председателя хора - Десислав Чуколов, Павел Шопов и Станислав Станилов. Стоянов не приема изгонването му за легитимно, като твърди, че това може да стане само от национален сбор (конгрес). Форумът е насрочен за 21 декември, когато се очакват предимно скандали, но без легитимни последици. Причината е, че уставът позволява на лидера да назначава областните и общински представители на партията, от които зависи определянето на делегатите за сбора. Сидеров изчаква с издаването на пълномощни, за да се ориентира на кого може да разчита.

В стратегията на недоволните не влиза план за разпадането на групата, нито напускане на партията, поне не засега. Те все още се надяват, че могат да си върнат формацията. "Ама кой иска да отнема на Волен думата в парламента?! Това означава отнемане на думата на "Атака" в парламента, а аз не работя за това. Напротив - "Атака" трябва да има колкото се може по-силна дума, нещо, което нямаше в последните две години с безусловната подкрепа", твърди Стоянов. Той не отрича, че може да се бори за председателското място. "Готов съм да поема тази отговорност, ако бъда издигнат от делегати на конгреса и бъда избран."

А сега накъде

Кирил Гумнеров, Валентин Иванов и Огнян Пейчев, които напуснаха групата на "Атака" преди месеци, са скептични за успеха на стратегията на новите недоволни. Те по-скоро се приближават до идеята за създаване на нова патриотична формация. Такава си направи вече Валери Симеонов - "Национален фронт за спасение на България", по-известна като партията на тв "Скат", чийто кандидат за президент Стефан Солаков взе с 40 000 гласа по-малко от Волен Сидеров. "Не свързвам съществуването на фронта с "Атака" и в този смисъл не се радвам, че се отваря повече пространство за нас", каза Симеонов. Неговата идея е партията му да е една от "сериозните" патриотични организации, с които, ако се наложи, останалите да преговарят за обединение. Подобна е целта и на Гумнеров.

Недоволните от Сидеров обаче се ухажват от още една страна - настоящите и бивши членове на РЗС. Яне Янев видя възможност да възстанови разпадналата си парламентарна група, а пък напусналите го - създаването на нова, консервативна формация. И двете крилца около РЗС обаче са лоялни на Бойко Борисов и ГЕРБ, докато бившите атакисти - по-скоро не. И Сидеров, и опонентите му вътре и вън от партията осъзнават, че сривът в подкрепата за "Атака" се дължи на силната му прегръдка с управляващите. "Безусловната подкрепа беше грешка", казва с днешна дата Димитър Стоянов, но се пази от категорична позиция трябва ли "Атака" да мине в опозиция. "По-скоро ще си разпоря корема, отколкото да се включа сред задниците и сервитута на Бойко Борисов", коментира пред "Капитал" Слави Бинев. Капка Сидерова обаче още не е казала нищо.

Какъвто и да е финалът на сагата, факт е, че желаещи да се предложат за партньори на управляващите в Народното събрание винаги ще се намират, след като политическият пейзаж в България изобилства от странни субекти, попаднали на сцената по стечение на обстоятелствата, странни връзки, финансови или други зависимости, а не водени от принципи и идеология.

*Заглавието на най-известната книга на Волен Сидеров с антисемитски внушения

"Заделих пари през 2005 г., за да помогна да тръгне вестник "Атака", за да може г-жа Капка Сидерова да отклони вниманието си от партията." Въпреки че категорично отказва да коментира личния живот на семейството на лидера на "Атака" Волен Сидеров, кумът му и съратник в първите години на партията, собственикът на тв "Скат" Валери Симеонов, всъщност скача точно в центъра на водовъртежа, в който тези дни попадна формацията.

Организирана на кланов принцип, с разпада на семейство Сидерови "Атака" е подложена на най-големите сътресения откакто съществува. Въпреки това прогнозите за края й са силно преувеличени, тъй като прекалено много мръсни тайни все още оплитат членовете на фамилията, създала ядрото на партията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Където има мешани креватни истории, политика не става.... бардак, да, може да се получи, но политика нивгаж....

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Непрекъснатото роене на Атака в парламента е поредното доказателство за сакатата демократична практика народен представител, избран с партийна листа, когато се скара с боса си или си намери друг патрон, да може да се обяви за независим. Не мога да преценя партийният интерес от това отцепничество, но обществен определено няма, защото "независимите" депутати всъщност тутакси стават абсолютно зависими от парламентарната група, през която получават държавните си субсидии (553 лв на ден). В случая всички отпадъци от сините, Атака, РЗС се редят на касата на ГЕРБ. И естествено гласуват с ГЕРБ.
  Това изкривява волята на гласоподавателите. Нормалното положение е несъгласните да напускат парлеманта и на тяхно място да идвасладващия в партийната листа, защото изборите са били за партии!

 • 3
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  Не знам дали боза, или сапунка, е дефиницията на това което става в Атака.

 • 4
  lji25617358 avatar :-|
  simChо

  Предателство на Българските Национални Интереси, е това което става...

 • 5
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  До коментар [#4] от "benatov":

  И кои са предателите?

 • 6
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Когато си кръстиш чаршафите "партия" ...
  Идва момента на "на ти куклите, дай си ми парцалките".
  Няма да я бъде Атака. РЗС вече целуват долната част на гърба усилено, нищо че вадиха билбордове и съскаха. Идва техен ред.

 • 7
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Magic lives here

 • 8
  mt avatar :-P
  mt

  Ха,Führerа кръшнал с ех-либето на сина-европейски депутат! Един момент, Болен не беше ли принципно и твърдо анти таквоз настроен, имам предвид там такова против влиянието на мургавите братя и прочие? Питам се, щото героичната защита на националните интереси из чаршафите с Деница Гаджева не намирисва на сапунка,а си смърди на чиста и 100% цигания...
  Браво, за втори път тази седмица след мат'риала за напъплилите вражески подводници по черноморието се скъсах от смях! Благодаря ви, Капитал, продължавайте в същия дух!

 • 9
  james2 avatar :-|
  Попов

  "Капитал", коя е тази партия парламентарно представена в България, която да няма право на държавна субсидия?
  -----------------------------------------------------------------------------------
  В разрез с всички нормални практики в политиката освен властта в българския вариант на партиен живот в парламента има и не малко финансови стимули. На първо място е държавната субсидия,

 • 10
  lji25617358 avatar :-|
  simChо

  До коментар [#5] от "evpetra":

  Предателите са хората предали Българщината!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK